Dejton 2

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
L u c i f e r
Posts: 10301
Joined: 30/11/2013 14:50

Dejton 2

Post by L u c i f e r » 08/06/2016 20:11

Tri scenarija budućnosti države: BiH će biti podijeljena na tri dijela?
Front08.06.16, 13:42h

Izvor: Dnevni list


Raspored je zgusnut, a od onoga što se će ovog, idućeg mjeseca i u novembru događati, zavisi budućnost Bosne i Hercegovine.


Njemačka kancelarka Angela Merkel zakazala je za 30. juni u Berlinu sastanak s članovima Predsjedništva BiH koji će biti i žestok i oštar s razlogom – Njemačka je lokomotiva Europske unije i bitna joj je politička i ekonomska stabilnost Europe, a BiH je zbog svoje nestabilnosti ozbiljna opasnost bez obzira što bh. političari pričali.


Politička volja iznad zakona


U Varšavi će se 8. i 9. jula održati summit NATO saveza – istina, neizvjesno je hoće li BiH biti aktiviran MAP što je prva stepenica za ulazak u alijansu.


Međutim, znakovito je da je u američkom kongresu pokrenuta inicijativa da se na tom skupu dogovori održavanje međunarodne konferencije o BiH pod nazivom „Dayton 2“.

Predsjednički izbori u SAD održat će se 8. novembra i tek nakon toga nova američka administracija može krenuti u završavanje nezavršenog posla u BiH.


U samoj BiH došlo je do zastoja u provođenju socijalnih i ekonomskih reformi, zavladale su žestoke političke svađe kojima se podižu međunacionalne tenzije i svjesno ide u radikalizaciju što se nikako ne može tumačiti samo činjenicom da će se 2. oktobra održati lokalni izbori i namjerom političkih lidera da po svaku cijenu pobijede.


U najkraćem, većina građana BiH je nezadovoljna stanjem u zemlji, ali ih podmetanjima straha jednih od drugih vodeće političke stranke i njihovi lideri ušutkavaju. Istovremeno, na svakodnevne signale iz EU i SAD uglavnom ne reagiraju, a ako to čine onda se koriste praznim frazama.


Kakva je ovakvoj situaciji budućnost Bosne i Hercegovine? Maglu ne može da rastjera ni opće mišljenje u zemlji, EU i SAD da BiH sa svojim unutarnjim uređenjem i ustrojstvom ne može biti članica ni NATO saveza niti Europske unije. Znači li to da se sprema nova operacija makar se zvala i međunarodna konferencija „Dayton 2“? Sigurno je samo jedno – ni Berlin ni Bruxelles ni Washington neće doći u BiH i prekrojiti njen ustav i izborni zakon, ali mogu natjerati skupinu u BiH koja sebe naziva političkom elitom da urade svoj dio posla.

Na raspolaganju su im desetine načina i metoda tim prije što o svakom od pripadnika te skupine znaju i imaju sve crno na bijelo – među ostalim i dosjee o kriminalu i korupciji što podliježe svim vrstama sankcija. Baš zbog tih dosjea i vlastitog spašavanja ovdašnja politička elita čini sve da zadrži status quo u zemlji, uključujući održavanje na snazi aktualnog Ustava BiH, čak ne preza ni od organiziranja kontroliranih sukoba i kaosa.


Jaka država ili mirni razlaz


Kako kažu naši izvori iz inozemnih diplomatskih krugova u Sarajevu, kada EU i SAD progovore jednim glasom u BiH će automatski stići pozitivne promjene, a pripreme su već počele što bi moglo značiti da će „operacija BiH“ uslijediti odmah nakon američkih predsjedničkih izbora bez obzira ko bude pobjednik.


Konkretno, „Dayton 2“ može se očekivati prije idućeg proljeća, pored ostalog i zbog bujanja terorizma u Europi i nestabilnih vlada u regiji. Berlin ne mijenja stav da je greška što je budućnost BiH predana u ruke bh. političkoj eliti koja je interese građana stavila pod noge, a svoju političku volju iznad svih zakona.


Kako saznaje Dnevni list, zbog dramatične situacije u BiH, ali i regiji, u međunarodnim krugovima ponovo se „prelistava“ dokument pod nazivom „Bosna i Hercegovina 2025.“. Radi se o analizi njemačke Fondacije Friedrich-Beret-Stiffung koju je prije četiri godine uradilo 20 eksperata sa zaključkom: „Bez hitnih i korjenitih reformi, BiH će se raspasti“.


Podsjećanja radi, u dokumentu je navedeno nekoliko scenarija. Jedan je da će se BiH do 2025. godine raspasti s tim što će se 2022. održati međunarodna konferencija „Dayton 2“ i nakon toga će doći do podjele BiH na tri države uz suglasnost EU, SAD, Rusije i Turske i potpise predstavnika sva tri konstitutivna naroda u BiH.


Po tom scenariju „nakon 2015. godine i međunarodna zajednica i same zajednice u BiH vidjele su miran razlaz kao jedino moguće rješenje. Bošnjački politički predstavnici i većina bošnjačkog naroda bili su više frustrirani zbog stalnih neuspjeha da se zemlja održi cijelom i pomirili su se s razlazom“.


Po drugom scenariju, Ustav BiH ostat će neprimijenjen, ali će država do 2025. postati član EU, ali se kao moguće rješenje navodi i regionalno povezivanje BiH sa susjednim državama.

Posebno je zanimljiv scenarij iz 2012. pod nazivom „BiH Union Express“ koji se odnosi na ovu godinu. U njemu se kaže da 2016. BiH postaje funkcionalna država s centraliziranim političkim sustavom ali nakon nasilnih sukoba i intervencije NATO saveza, a nakon pokretanja odcjepljenja Republike Srpske.


– Sazvana je nacionalna skupština u kojoj su predstavnici civilnog društva, akademske zajednice i različitih grupa na kojoj su usuglasili novi Ustav BiH, Izborni zakon i izabrali prijelaznu vladu. U nastavku, zahvaljujući novim političkim elitama izabranim na izborima 2017. godine, ekonomija cvjeta, 2019. BiH dobiva status kandidata i 2025. postaje članica Europske unije – stoji u dokumentu.


User avatar
desni
Posts: 1038
Joined: 10/03/2012 01:21

Re: Dejton 2

Post by desni » 08/06/2016 22:37

Đe si Lucifere :kakoste:
  Koliko dreku dižu u entitetu nastalom na Genocidu haman im se nešto gadno sprema.Pominje se Vatikan,ponovno vezivanje zastava zlih ustaša i muhadžedina.Još kaže ako Klintonka za predsjednicu dođe eto opet u njenu administraciju onih što im je jedina misija nanošenje zla Srbima :lol:
   Pobiješ,siluješ,opljačkaš,raseliš kažeš ovo je samo moje i onda kad se djeca onih što si im pobio roditelje vrate kažeš ma vi ste retardirani ne znate ni kako vam se jezik zove ja ću vam to objasniti.Vidiš ti kakvi su ovi Bošnjaci povratnici bacaju se pred policijske automobile :?
    I onda misle da će ići naprijed i održati tako bolestan sistem.Samo nek se drže velikana Putina i majčice Rusije daleko će stići.

    User avatar
    Gojeni H
    Posts: 10117
    Joined: 28/04/2012 09:54

    Re: Dejton 2

    Post by Gojeni H » 09/06/2016 05:47

    :thumbup:

    Odlicna tema, hvala Lucifere ... mada smatram da ce je Chmoljo ubrzo ukinuti, jer generalno vise volimo misliti srcem, bez ikakve ideje i plana, nego razmisljati glavom i raditi ka ostvarivanju plana.

    Od 2006. god. kada smo generalno prvi put udarili u zid do danas je proslo 10 godina.
    Mladji, ali i oni malo manje mladi gube dah. Ljudi odlaze iz zemlje.

    Iako se naizgled cini da je moc ravnomjerno rasporedjena po entitetima i silnim kantonima, to je naravno samo privid i od direktne demokratije nemamo ni D. Naravno, dovoljno centralizovana vlast ne postoji.

    20 i kusur godina, zvanicni stav bosnjackog liderstva je da se ne smije govoriti o podjeli zemlje. Pritisak javnosti, ali i dijaspore je takodje znacajan.
    Na drugoj strani, imamo dejtonsku podjelu zemlje koja onemogucava bilo kakvu centralnu vlast.

    Ono sto je jos gore, SDA-u i Izetbegovicu mladjem nikako ne odgovara promjena politickog uredjenja i to je ogroman problem.

    Mozda se konacno Srbija i Hrvatska, jer se kmetovi ionako nista ne pitaju, trebaju pozvati da daju svoj prijedlog podjele zemlje uz posredovanje svih onih koji su 3 drzavnika i doveli za pregovaracki sto u Dejtonu.

    User avatar
    sinuhe
    Posts: 8533
    Joined: 03/06/2011 11:33

    Re: Dejton 2

    Post by sinuhe » 09/06/2016 07:40

    Opet se BiH daje neki znacaj. A Merkel je nedavno bila u BiH.

    VjecitiStudent
    Posts: 18950
    Joined: 14/08/2008 13:42
    Location: Životinjska farma

    Re: Dejton 2

    Post by VjecitiStudent » 09/06/2016 07:40

    Što odmah ne nazvaste temu "Bošnjakistan"?

    User avatar
    Gojeni H
    Posts: 10117
    Joined: 28/04/2012 09:54

    Re: Dejton 2

    Post by Gojeni H » 09/06/2016 12:14

    VjecitiStudent wrote:Što odmah ne nazvaste temu "Bošnjakistan"?
    Ah, pa da ... kako se Luci nije sjetio toga?

    Hoces to ratovat', Vjeciti?

    VjecitiStudent
    Posts: 18950
    Joined: 14/08/2008 13:42
    Location: Životinjska farma

    Re: Dejton 2

    Post by VjecitiStudent » 09/06/2016 12:16

    Gojeni H wrote:
    VjecitiStudent wrote:Što odmah ne nazvaste temu "Bošnjakistan"?
    Ah, pa da ... kako se Luci nije sjetio toga?

    Hoces to ratovat', Vjeciti?
    Nema potrebe, dok je god Prve minhenske na braniku domovine ...

    User avatar
    Gojeni H
    Posts: 10117
    Joined: 28/04/2012 09:54

    Re: Dejton 2

    Post by Gojeni H » 09/06/2016 12:39

    VjecitiStudent wrote:
    Gojeni H wrote:
    VjecitiStudent wrote:Što odmah ne nazvaste temu "Bošnjakistan"?
    Ah, pa da ... kako se Luci nije sjetio toga?

    Hoces to ratovat', Vjeciti?
    Nema potrebe, dok je god Prve minhenske na braniku domovine ...
    Pa ti si dosao na ideju da je tema o "Bosnjakistanu", nisam ni ja a nije ni prva minhenska ni stokholmska.

    Posto imas alternativu Dejtonu 2, dobro bi bilo da je predocis ... osim ratne verzije naravno, jer si odgovor vec dao.

    VjecitiStudent
    Posts: 18950
    Joined: 14/08/2008 13:42
    Location: Životinjska farma

    Re: Dejton 2

    Post by VjecitiStudent » 09/06/2016 12:43

    Od nekoliko opcija spomenutih u toj (smiješnoj) studiji, komentarišeš samo jedan - podjelu zemlje.

    User avatar
    dječak sa šibicama
    Posts: 29510
    Joined: 29/06/2011 23:39

    Re: Dejton 2

    Post by dječak sa šibicama » 09/06/2016 12:53

    Nema nista od te price.

    Podjelu zele samo ovi iz manjeg entiteta, onu klasicnu podjelu.

    Moze doci samo do unutrasnje rekonstrukcije BiH, ali vanjske granice ne mogu doci u pitanje.

    Ili bar nebi smjelo... ali gledajuci "mudrost" bosnjackih pa i hrvatskih politicara, treba strahovati i od najgoreg. Ovi drugi na celu sa Covicem tek sad pokazuju znake zivota, ali jos uvijek iz Dodikovog dupeta, dok prvi ne znaju ni gdje im je dupe.

    A Memorandum 2 uveliko u fazi provodjenja. Dobrica Cosic se smjeska iz groba.

    haos1
    Posts: 1304
    Joined: 24/10/2013 03:39

    Re: Dejton 2

    Post by haos1 » 09/06/2016 12:55

    Dejton je nastao ratom, pa ce tako samo i drugi.. Ah, da bice Dejton 2 ako bude ponovo rat u BiH.

    User avatar
    commendatore
    Posts: 6034
    Joined: 26/03/2016 10:24
    Location: Niodaklevačka VukojeBIHа

    Re: Dejton 2

    Post by commendatore » 09/06/2016 13:13

    u euro-americke price ne vjerujem ni sekunde.... jedino u sto vjerujem je fullauto-semiauto 7,62, 7,9, konzerve zastekane, ili pun rezervar goriva i gas sto dalje....

    VjecitiStudent
    Posts: 18950
    Joined: 14/08/2008 13:42
    Location: Životinjska farma

    Re: Dejton 2

    Post by VjecitiStudent » 09/06/2016 13:15

    commendatore wrote:u euro-americke price ne vjerujem ni sekunde.... jedino u sto vjerujem je fullauto-semiauto 7,62, 7,9, konzerve zastekane, ili pun rezervar goriva i gas sto dalje....
    :-)
    kako prepoznati 1985. godište i naviše, bez suvišnog zašto ...

    User avatar
    commendatore
    Posts: 6034
    Joined: 26/03/2016 10:24
    Location: Niodaklevačka VukojeBIHа

    Re: Dejton 2

    Post by commendatore » 09/06/2016 13:22

    VjecitiStudent wrote:
    commendatore wrote:u euro-americke price ne vjerujem ni sekunde.... jedino u sto vjerujem je fullauto-semiauto 7,62, 7,9, konzerve zastekane, ili pun rezervar goriva i gas sto dalje....
    :-)
    kako prepoznati 1985. godište i naviše, bez suvišnog zašto ...
    oh hvala sto me podmladi mozes nastavit i dalje da me podmladjujes godi mi :wink: 8-) 8) a to kako prepoznati sta koga objesi macku o rep - slabo ti ide - jer nemas pojma :mrgreen:

    User avatar
    Kikibombona
    Posts: 26875
    Joined: 29/06/2013 08:48

    Re: Dejton 2

    Post by Kikibombona » 09/06/2016 15:27

    Gojeni H wrote::thumbup:

    Odlicna tema, hvala Lucifere ... mada smatram da ce je Chmoljo ubrzo ukinuti, jer generalno vise volimo misliti srcem, bez ikakve ideje i plana, nego razmisljati glavom i raditi ka ostvarivanju plana.

    Od 2006. god. kada smo generalno prvi put udarili u zid do danas je proslo 10 godina.
    Mladji, ali i oni malo manje mladi gube dah. Ljudi odlaze iz zemlje.

    Iako se naizgled cini da je moc ravnomjerno rasporedjena po entitetima i silnim kantonima, to je naravno samo privid i od direktne demokratije nemamo ni D. Naravno, dovoljno centralizovana vlast ne postoji.

    20 i kusur godina, zvanicni stav bosnjackog liderstva je da se ne smije govoriti o podjeli zemlje. Pritisak javnosti, ali i dijaspore je takodje znacajan.
    Na drugoj strani, imamo dejtonsku podjelu zemlje koja onemogucava bilo kakvu centralnu vlast.

    Ono sto je jos gore, SDA-u i Izetbegovicu mladjem nikako ne odgovara promjena politickog uredjenja i to je ogroman problem.

    Mozda se konacno Srbija i Hrvatska, jer se kmetovi ionako nista ne pitaju, trebaju pozvati da daju svoj prijedlog podjele zemlje uz posredovanje svih onih koji su 3 drzavnika i doveli za pregovaracki sto u Dejtonu.
    Evropa bi ozbiljnije razmisljala o podjeli da je podjela ikako moguca. I da stvar bude apsurdnija, nisu branik podjele samo Bosnjaci, vec su itekako Srbi i Hrvati. Posebno Srbi. Da bi doslo do podjele, Bosnjaci se moraju namiriti. Mora im pripasti mininalno 50% BiH. Evropi ne bi bilo lagodno nakon svega povaliti Bosnjake. I oni sami su kreirali pozitnu propagandu u korist Bosnjaka i negativnu u korist Srba. Kako da pogaze sve to i pomognu negativce? Ne ide. Morali bi Srbe ubijediti da se odreknu najmanje 15% BiH koje sada imaju kontrolu. Dakle, da RS dobije od 30-35%. Morali bi se odrci Prijedora itd. Na to bi tesko pristali. Hrvati? Hrvati mogu zaboraviti na centralnu Bosnu i Mostar u slucaju podjele. Centralnu BiH bi prezalili, ali Mostar sigurno ne. Postojanje HB bez Mostara nema nikakvog smisla. Dobro je Skijas ranije govorio. Podjela BiH je skoro nsmoguca. Nemoguce je napraviti kartu na koju bi svi pristali.

    User avatar
    pici
    Posts: 29086
    Joined: 19/07/2007 23:17
    Location: zbrinut u kupleraju...

    Re: Dejton 2

    Post by pici » 09/06/2016 15:37


    Naslovnica
    Posts: 9847
    Joined: 20/03/2013 15:38

    Re: Dejton 2

    Post by Naslovnica » 09/06/2016 15:45


    User avatar
    Gojeni H
    Posts: 10117
    Joined: 28/04/2012 09:54

    Re: Dejton 2

    Post by Gojeni H » 09/06/2016 15:49

    VjecitiStudent wrote:Od nekoliko opcija spomenutih u toj (smiješnoj) studiji, komentarišeš samo jedan - podjelu zemlje.
    Jedna recenica? - Svaka cast!

    Svako se cese gdje ga svrbi. ;-)

    palermo
    Posts: 15385
    Joined: 23/07/2007 21:46
    Location: BiH

    Re: Dejton 2

    Post by palermo » 09/06/2016 15:58

    Pa treba ponuditi podjelu, uz uslov da Bošnjacima pripadne 50% teritorije, što obavezno uključuje i Prijedor, Srebrenicu, Mostar, Brčko.......problem je šta raditi ako ovi to prihvate :D

    VjecitiStudent
    Posts: 18950
    Joined: 14/08/2008 13:42
    Location: Životinjska farma

    Re: Dejton 2

    Post by VjecitiStudent » 09/06/2016 16:01

    Gojeni H wrote:
    VjecitiStudent wrote:Od nekoliko opcija spomenutih u toj (smiješnoj) studiji, komentarišeš samo jedan - podjelu zemlje.
    Jedna recenica? - Svaka cast!

    Svako se cese gdje ga svrbi. ;-)
    Jah ...
    Gojeni H wrote: ..
    20 i kusur godina, zvanicni stav bosnjackog liderstva je da se ne smije govoriti o podjeli zemlje. Pritisak javnosti, ali i dijaspore je takodje znacajan.
    Na drugoj strani, imamo dejtonsku podjelu zemlje koja onemogucava bilo kakvu centralnu vlast.

    Ono sto je jos gore, SDA-u i Izetbegovicu mladjem nikako ne odgovara promjena politickog uredjenja i to je ogroman problem.

    Mozda se konacno Srbija i Hrvatska, jer se kmetovi ionako nista ne pitaju, trebaju pozvati da daju svoj prijedlog podjele zemlje uz posredovanje svih onih koji su 3 drzavnika i doveli za pregovaracki sto u Dejtonu.

    User avatar
    Gojeni H
    Posts: 10117
    Joined: 28/04/2012 09:54

    Re: Dejton 2

    Post by Gojeni H » 09/06/2016 16:02

    palermo wrote:Pa treba ponuditi podjelu, uz uslov da Bošnjacima pripadne 50% teritorije, što obavezno uključuje i Prijedor, Srebrenicu, Mostar, Brčko.......problem je šta raditi ako ovi to prihvate :D
    :lol: :thumbup:

    User avatar
    arzuhal
    Posts: 20698
    Joined: 03/06/2008 11:26
    Location: u čajdžinici "Kod nefsu-l-levvame"

    Re: Dejton 2

    Post by arzuhal » 09/06/2016 16:15

    Hrvatska se namirila, riješila čuveno povijesno Hrvatsko pitanje (tzv. "hrvatsko pitanje" u BiH je debela ubleha...) razbijanjem ondazvane RSK i zaokruženjem svoje državne granice, s tim da je, u neku ruku, riješila i Srpsko pitanje, a baš temeljem tog Srpskog pitanja u Hrvatskoj utemeljila se i Republika Srpska u BiH. Što reče jedan srpski komentator: nije RS čak toliko ni odbranio i utemeljio srpski narod u BiH, a pogotovo ona nije nekakva "Slobina zaostavština" kako Dačić palamudi u stanju blage opijenosti, nego je nastala na progonu (ili bježanju, kako ko voli kazat) stotina hiljada Srba iz Croatie.

    Zato je morala opstati RS.

    I zato zvanični Zagreb neće podržati stvaranje Trećeg entiteta, ma koliko to Konzulu & škutoriji bilo čudno i neprihvatljivo...Jer nije takav dogovor.

    I šta bi moglo biti? Pa najvjerovatniji puzajući Dejton 2, ovaj put ne kao projekt kakav je bio Dejton 1, nego kao proces kojem već svjedočimo, lagano jačanje državnih institucija...I džaba što to svak može vidjeti i vikati protiv toga, nema od vikanaj ništa ako nemaš snage, moći und peneze...

    Scopio
    Posts: 304
    Joined: 04/11/2012 13:03

    Re: Dejton 2

    Post by Scopio » 09/06/2016 16:56

    Jednim potezim kroz tri godine, eu moze rijesiti se bosne neka na tri godine svoje trziste rada otvore velika Britanija, njemačka , swedska, austrija... i kazu ko se uspije u te tri godine zaposlit dobiva drtavljanstvo.

    Masovni egzoduz bi bio. Ostali bi uhljebi , oni nek jedni drugima izdaju dokumente

    User avatar
    Kikibombona
    Posts: 26875
    Joined: 29/06/2013 08:48

    Re: Dejton 2

    Post by Kikibombona » 09/06/2016 16:59

    palermo wrote:Pa treba ponuditi podjelu, uz uslov da Bošnjacima pripadne 50% teritorije, što obavezno uključuje i Prijedor, Srebrenicu, Mostar, Brčko.......problem je šta raditi ako ovi to prihvate :D
    Ma nema od toga nista, makar ne sada, sa ovako podijeljenim kartama. A pitanje je da li ce ikada biti. Mislim da su toga savrseno svjesne sve tri strane.

    Pozicija Bosnjaka je da ne zele razgovarati u podjeli. Da bi Srbi Bosnjake na podjelu nagovorili, moraju im nesto ponuditi, nece im Bosnjaci nista dati tek onako, bez da profitiraju. Cak i kada bi Srbi pristali dati Bosnjacima 15-20% BiH koje sada imaju, sto je skoro naucna fantastika, morali bi nagovoriti Hrvate da i oni pristanu na HB bez Mostara, sa onim malim prcvarnikom u Hercegovini. Hrvati bi se odrekli srednje BiH, ali ne bi Mostara. Dakle, pat pozicija, od podjele nema nista, makar ne u blizoj buducnosti. Ne postoji podjela koja bi mogla zadovoljiti sve tri strane.

    Novo rjesenje za BiH mogu ponuditi jedino oni koji su napravili ovakvu BiH. Dakle, stranci. Mi ne mozemo sami nista promijeniti. Ovako mozemo tapkati jos 50 godina bez da se ista bitno promijeni. Stranci bi mogli nametnuti novi Ustav, metodama pritiska i zavrtanja ruku, koji bi isao na stetu sve tri grupe u BiH, ali u korist gradjana i njihovih osnovnih potreba. To bi opet morao biti izbalansiran Ustav koji bi u pocetku sve tri strane proglasavale kao pobjedu i poraz. Cim su svi nezadovoljni, odmah znaci da je ucinjena prava stvar za normalne gradjane. I tako, da nas uvedu u tu jebenu EU, da se vise posvetimo ekonomiji nrgo plemenskim i vjerskim nadjebavanjima...

    Kljucno pitanje je, da li stranci imaju motivaciju i ambiciju za jedan takav poduhvat u nekakvoj nedodjiji poput BiH, koja nema nikakvu stratesku vaznost za EU!?? Ovakva BiH njima ne predstavlja nikakvu smetnju. Bitno je samo da ne puca, a oni su vec rijesili da je sa ratom ovdje gotovo, makar u blizoj buducnosti.

    Scopio
    Posts: 304
    Joined: 04/11/2012 13:03

    Re: Dejton 2

    Post by Scopio » 09/06/2016 17:05

    Kao sto rekoh, nakon otvorenih granica ,
    Političari bi u nedostatku novca u proračunu potpisali bilo što. Onda bi EU velikodušno ponudila da će za svaku primljenu izbjeglicu koja je namjeravala u BiH doći, EU ce davati mjesečno po primljenoj izbjeglici 500€, i otvoriti jedan fakultet i srednju školu za medicinsko osoblje i ostala deficitarna zanimanja tako kad se europeizira svaka izbjeglica onda može dalje u EU

    Post Reply