Dejan Milošević dobitnik Šestoaprilske nagradeGrada Sarajeva

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Hipatija

#26 Re: Dejan Milošević dobitnik Šestoaprilske nagradeGrada Sarajeva

Post by Hipatija »

A, ko ti je taj Kadrija Škrijelj - prvi put čujem za njega! Ne čitam Avaz i ne gledam TV!
zonbirile

#27 Re: Dejan Milošević dobitnik Šestoaprilske nagradeGrada Sarajeva

Post by zonbirile »

Hipatija wrote:A, ko ti je taj Kadrija Škrijelj - prvi put čujem za njega! Ne čitam Avaz i ne gledam TV!
------------------------
ukucaj tražilicu imaš 2teme o pakašu
dzejkej

#28 Re: Dejan Milošević dobitnik Šestoaprilske nagradeGrada Sarajeva

Post by dzejkej »

nellington wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Milošević: Proveo sam rat u Sarajevu. Nakon toga sam otišao u Belgiju, gdje sam bio na post doktorskim studijama oko devet mjeseci. Poslije sam, 1999. godine, otišao u Ameriku, na post doktorski studij u Linkolnu, a zatim dobio Alexander von Humboldt stipendiju u Njemačkoj. To je trajalo oko tri godine. Sve vrijeme sam radio kao teorijski fizičar. Ne moram biti tamo gdje su eksperimentalni uređaji. Bitno mi je da mogu doći do literature, a danas sa Internetom to nije problem. Na fakultetu, gdje danas radim, sam od 2000. godine.

Baš danas razmišljam o dostupnosti literature, aktuelnih izdanja žurnala, ali i arhiva kod nas. Tuga i žalost, praktično moramo krasti passworde sa drugih univerziteta da bismo pristupali bazama.
a imas i drugu opciju: moljakati raju koja je vani na doktorskom studiju da ti malo pretrazi baze.. onda kad dobijes dugoocekivani rad vidis da nije ni blizu onog sto ti treba. pa hajmo ponovo: pretrazivanje, moljakanje, cekanje, razocarenje.. onda skontas da MORAS krasti passworde da bi nasao ono sto ti treba za pristojan rad i prijavu doktorata :x :x
nellington

#30 Re: Dejan Milošević dobitnik Šestoaprilske nagradeGrada Sarajeva

Post by nellington »

dzejkej wrote: a imas i drugu opciju: moljakati raju koja je vani na doktorskom studiju da ti malo pretrazi baze.. onda kad dobijes dugoocekivani rad vidis da nije ni blizu onog sto ti treba. pa hajmo ponovo: pretrazivanje, moljakanje, cekanje, razocarenje.. onda skontas da MORAS krasti passworde da bi nasao ono sto ti treba za pristojan rad i prijavu doktorata :x :x
Za to vrijeme umne glave pišu strategiju razvoja nauke u FBiH...
Dnevni Avaz wrote: Federacija dobiva još jedan jalovi dokument: Naučnu scenu kroje nam prodavači magle

U izradi strategije razvoja nauke učestvovali su ljudi koji nemaju nijedan rad u relevantnom naučnom časopisu, tvrdi profesor Jasmin Velagić

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke prije nekoliko dana predstavilo je nacrt strategije razvoja nauke u FBiH do 2021. godine, a ovih dana bi trebale početi javne rasprave o ovom dokumentu.

Kako saznajemo, te će rasprave biti veoma burne, jer mnogi predstavnici akademske zajednice ovo vide kao još jedan jalovi dokument od kojeg neće biti nikakve koristi.

Veća ulaganja

- Ovo ništa ne valja. Ako pravite strategiju onda se očekuje da date mehanizme koji će omogućiti da se ostvare zacrtani ciljevi, a ovdje toga nema. Naprimjer, nije opisano kako ćemo postići nivo ulaganja u nauku od dva posto BDP-a, što nam je osnovni cilj - tvrdi profesor na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Jasmin Velagić.

Prema njegovim riječima, ovo uopće nije strategija razvoja, jer daje samo prikaz trenutnog stanja i govori šta bi trebalo uraditi, ali ne kaže kako. Ističe da su strategiju pravili "prodavači magle".

- Prodavanje magle je danas u BiH najunosniji posao. Samo kod nas je moguće da u izradi tako važnog dokumenta učestvuju ljudi koji nikada nisu objavili rad u relevantnom časopisu, odnosno kojih na međunarodnom planu, kada je nauka u pitanju, nema nigdje - kaže Velagić.

Bacanje para

Dodaje i da je nelogično da dokument koji se bavi budućnošću nauke kreiraju ljudi koji su prevršili 70 godina i koji su odavno u penziji. Smatra da je ovo, zapravo, obično bacanje para.

- Kod nas nema novca za istraživački rad, ali ima za plaćanje raznoraznih kolegija, savjeta za nauku, timova za izradu starategija i sl. Na ta tijela potrošeno je mnogo više novca nego na naučna istraživanja - kaže naš sagovornik.

Dobra zarada

Velagiće podsjeća da je 2006. napravljena strategija za razvoja nauke na nivou BiH, ali da ništa nije realizirano.

- To je radila ista ekipa, koja je sada samo preslikala taj dokument. Sada se pravi strategija i na kantonalnom nivou, i opet rade isti ljudi. Od svih tih dokumenata nemamo nikakve koristi, ali na njihovoj izradi neko dobro zarađuje - kaže naš sagovornik.
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/2 ... magle.html
Post Reply