Dejan Milošević dobitnik Šestoaprilske nagradeGrada Sarajeva

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1 Dejan Milošević dobitnik Šestoaprilske nagradeGrada Sarajeva

Post by PipiDugaDevetka »

Dejan Milošević

Image

Rođen 5. jula 1959. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina

OBRAZOVANJE

Osnovna škola i gimnazija u Sarajevu. Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu, Odsjek za fiziku, 1981. Postdiplomski studij teorijske fizike na Fizičkom fakultetu Prirodno-matematičkih fakulteta u Beogradu: magistarski rad 1986, doktorska disertacija “Atomski procesi u jakom laserskom polju” 1990

ZVANJA

1982 – 1984 Asistent, Institut za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu
1984 – 1998 Istraživač, Centar za istraživanje i razvoj, preduzeće Zrak, Sarajevo
1991
Docent, Odsjek za preciznu mehaniku i optiku, Mašinski fakultet u Sarajevu 1998- Odsjek za fiziku, Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Sarajevu
1998 Vanredni profesor, oblast Teorijska fizika
2001 Šef Katedre za atomsku, molekularnu i optičku fiziku
2004 Redovni profesor, oblast Teorijska fizika
2004 Voditelj postdiplomskog studija fizičkih nauka

STUDIJSKI BORAVCI / NAUČNO-ISTRAŽIVAČKI RAD

1995 – 1997 Laboratoire de Physique Atomique et Moléculaire Université Catholique de Louvain, Belgija (8 mjeseci, 2 mjeseca, 1 mjesec)
1997 – 1998 Institute for Theoretical Physics, University of Innsbruck, Innsbruck, Austrija (3 puta po 2 mjeseca)
1998 – 1999 Department of Physics and Astronomy, The University of Nebraska, Lincoln, SAD (1 godina)
1999 – 2008 Max-Born-Institut für Nichtlineare Optik und Kurzzeit-Spektroskopie, Berlin, Njemačka (14 mjeseci 1999-2000; zatim svake godine po 1 mjesec)

NAGRADE I ČLANSTVA

1981 Zlatna značka Ognjen Prica i Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu
1999 – 2000 Alexander von Humboldt stipendija
2001 – 2008 VolkswagenStiftung
2008 Dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine
2009 nagrada Univerziteta u Sarajevu za najuspješnijeg profesora u 2008./09. godine.
Doživotni član Američkog fizičkog društva, član Američkog optičkog društva i član Društva fizičara u Bosni i Hercegovini (bio potpredsjednik, član Upravnog odbora)

BIBLIOGRAFIJA
http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/090125020 wrote: BiH |Objavljeno 25.01.2009. u 15:29
Bh. nauka

Sarajevski profesor među vodećim fizičarima
Image
Prof.dr. Dejan Milošević, profesor sarajevskog Prirodno-matematičkog fakulteta relativno je nepoznato ime u domaćoj javnosti, a mnogo više poznat u svijetu. Od početka angažmana na matičnom fakultetu, pokrenuo je snažan razvoj u istraživanju teorijske fizike, osnivajući posebnu naučnu grupu Samophys koja je postala poznata širom svijeta. Jednako onako kao i sam prof. Milošević.
Piše: Asim Bešlija

Specijalnost profesora Dejana Miloševića je teorijska fizika. Nju i predaje na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu već 9 godina gdje i započeo svoju naučno-istraživačku karijeru i za domaće standarde, ostvario nesvakidašnje rezultate. Zapravo, tek je njegovim dolaskom na ovaj fakultet započeo ozbiljniji istraživački proces, posebno u novoj grani fizike poznatoj kao atofizika.

Atofizika je, pojašnjava prof. Milošević, naučna oblast koja u svome fokusu ima istraživanje procesa koji se dešavaju u vrlo kratkom vremenu, u elektronima u okviru atoma i molekula. Gledajući globalno, u svijetu je ovo još uvijek novo i neistraženo područje. On je, međutim, imao sreću da se od samog početka svoje karijere zainteresira za atomske procese u jakom laserskom polju i učestvuje u prvim radovima koji su se pojavili o ovoj temi.

Još 1998.godine objavio je jedan teorijski rad koji se bavio ultrakratkim laserskim impulsima, čija je ispravnost provjerena na nekoliko mjesta u svijetu, potvrdivši njegove tvrdnje. Radi se o teoriji kvantnih orbita odnosno radu koji je iz nje proizišao a koji je 2001.godine objavio časopis Science. Od tada do danas, ovaj rad citiran je u naučnim krugovima više od 100 puta.

'Nekoliko eksperimentalnih grupa u svijetu je izmjerilo neke procese i to se složilo sa onom teorijom koju sam ja predložio. To je teorija kvantnih orbita koja je uspjela da objasni neke kvantomehaničke procese', pojašnjava profesor Dejan Milošević.

2005.godine objavljen je rad koji je radio sa kolegama iz nekoliko zemalja svijeta, što je bio eksperiment sa mjerenjem pukotina u vremenu uz pomoć ultrakratkih laserskih impulsa, kao pandan prethodnim eksperimentima kojima su mjerene pukotine u prostoru. Kako se radilo o projektu koji se bavio elektronima, The New York Times i Physicsworld proglašavaju ovaj rad jednim od 10 najljepših eksperimenata u svijetu.

Napori profesora Miloševića na Prirodno-matematičkom fakultetu ogledaju se u osnivanju i vođenju istraživačke grupe Samophys koja se bavi molekularnim procesima, i koja je za vrlo kratko vrijeme ostvarila saradnju sa sličnim grupama u Japanu, Njemačkoj, Holandiji, Americi i dalje. Ova grupa koja djeluje pri katedri za molekularnu i optičku fiziku, uspjela je postati visokoproduktivna i 2008.godine objaviti čak osam current content radova ,dakle, radova koji su uvršteni u naučno relevantne baze podataka koje koriste naučnici diljem planete i koji predstavljaju istinsku referentnost nečijeg naučnog rada.

Sam profesor Milošević može se pohvaliti vrlo značajnim brojem radova objavljenih u takvim bazama podataka koji osim same činjenice da su objavljeni, dosta su puta citirani što im daje dodatnu težinu.

'Ja sam baš nedavno gledao, izašao mi je stoti rad na Web of Science, dakle, jubilarni rad. Važno je i koliko su ti radovi citirani. Kod mene je ta brojka prešla 2000 citata za ove radove koje sam objavio', kaže profesor Milošević.

Iako su njegovi radovi među najvrijednijima u oblasti teorijske fizike na svijetu danas, jedan od najvećih svojih uspjeha prof. Milošević smatra pomoć mladim generacijama te skretanje njihove pažnje na nauku. To je i uspio osnivanjem grupe Samophys koja je studentima Prirodno-matematičkog fakulteta pokazala da posjeduje kredibilitet i važnost, te da uključivanjem u njen rad, uistinu mogu nešto postići. Samu fiziku on smatra dobrim metodom usvajanja novih znanja kroz poticanje istraživanja i drugačijeg načina razmišljanja, što će samo po sebi doprinijeti procesu vlastitog razvoja.

Kroz istraživanja, mladi imaju šnasu da razviju poseban odnos prema nauci i poslu, što prof. Milošević smatra neprocjenjivim, posebno u situaciji u kojoj mi trenutno živimo.

Lični portret

Prof.dr. Dejan Milošević rođen je u Sarajevu gdje je završio osnovno, srednje i visoko obrazovanje. 1981.godine diplomirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu sa prosječnom ocjenom 9,65. Postdiplomski studij a potom i doktorsku disertaciju 'Atomski procesi u jakom laserskom polju' završio je na Univerzitetu u Beogradu 1990.godine.

U svojoj karijeri najprije je radio u Institutu za fiziku PMF-a u Sarajevu, a poslije i kao istraživač u Centru za istraživanje i razvoj preduzeća 'Zrak' u Sarajevu sve do 1998.godine. bio je docent i vanredni profesor na Mašinskom fakultetu u Sarajevu, a zatim vanredni te reodvni profesor na svome današnjem matičnom fakultetu.

Od kraja rata pa do danas, svake je godine bio na nekom studijskom putovanju u Njemačkoj, Holandiji, Belgiji, Austriji ili Americi.

Među njima se ističe posebno boravak 1999-2000.godine na Max Born institutu u Berlinu kada je bio dobitnik prestižne Alexander von Humboldt stipendije.

Zbog njegovog angažmana u Americi na nekoliko unvierziteta te ostvarenih rezultata, Američko fizičko društvo mu je dodijelilo doživotno članstvo dok je i član Američkog optičkog društva.

Krajem prošle godine izabran je i za dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Dva puta, 1996 i 1997.godine, bio je vođa ekipe koja je predstavljala našu zemlju na Međunarodnim olimpijadama fizike. Njegovom životopisu svakako treba dodati da govori engleski i služi se sa još tri jezika – ruskim, francuskim i njemačkim.
(Sarajevo-x.com)
DEJANE, DIJAMANTU!
Bosna i Hercegovina je NEUNIŠTIVA!
:bih: :bih: :bih:
Filter

#3 Re: Dejan Milošević dobitnik Šestoaprilske nagradeGrada Sarajeva

Post by Filter »

sta reci na ovo... :thumbup:
bailaor

#4 Re: Dejan Milošević dobitnik Šestoaprilske nagradeGrada Sarajeva

Post by bailaor »

Ma prezime mu je ocajno...
NIN

#5 Re: Dejan Milošević dobitnik Šestoaprilske nagradeGrada Sarajeva

Post by NIN »

bailaor wrote:Ma prezime mu je ocajno...
Ma da je prezime i nesto u fazonu Ferhatagic to nista ne bi promjenilo tipicnu zainteresovanost prosjecnog Bosnjaka za nauku koji dodira sa istom ima jedino kroz djela naucnjaka Haruna turcina i onog idiota Miroljuba, a i baska to sto je Dejan. I sta ce ovaj Milosevic levat ba, 'ta on hoce? Cuj fizika nesto, a ziku mu samo glave!

:D

Nauku i nase drustvo staviti u jednu recenicu je isto kao staviti Eskima i jednogrbu kamilu u istu, nidje veze. :lol:
dzejkej

#6 Re: Dejan Milošević dobitnik Šestoaprilske nagradeGrada Sarajeva

Post by dzejkej »

@NIN - jesi lud.. tacno tako, nema veze sto je covjek objavio svoj 100-ti CC rad - hallo (100 CC radova - pa to je beton i jos 2000 citata), bitno je sto se preziva Milosevic ili nije otjelovljenje Georga Clooneya..
Boze, sacuvaj me od komentara o onome o cemu nista ne znam a o Prof. Milosevicu znam da ima grupu mladih naucnika koje upucuje u nauku i rad.. Usmjerava ih da doktoriraju i da posteno sticu svoje znanje, pisu radove i ostavljaju trajno dobro na ovome svijetu.. So, Prof. Milosevic je zasluzio moj respect iako ga vidim jednom godisnje kada prolazim do svog posla a njega vidim pogrbljenog i utonulog u svoje misli kako ide preko mosta prema svome fakultetu i prepoznam Onog Prof. sa PMF-a :thumbup: :bih:
nellington

#7 Re: Dejan Milošević dobitnik Šestoaprilske nagradeGrada Sarajeva

Post by nellington »

dzejkej wrote:@NIN - jesi lud.. tacno tako, nema veze sto je covjek objavio svoj 100-ti CC rad - hallo (100 CC radova - pa to je beton i jos 2000 citata), bitno je sto se preziva Milosevic ili nije otjelovljenje Georga Clooneya..
Boze, sacuvaj me od komentara o onome o cemu nista ne znam a o Prof. Milosevicu znam da ima grupu mladih naucnika koje upucuje u nauku i rad.. Usmjerava ih da doktoriraju i da posteno sticu svoje znanje, pisu radove i ostavljaju trajno dobro na ovome svijetu.. So, Prof. Milosevic je zasluzio moj respect iako ga vidim jednom godisnje kada prolazim do svog posla a njega vidim pogrbljenog i utonulog u svoje misli kako ide preko mosta prema svome fakultetu i prepoznam Onog Prof. sa PMF-a :thumbup: :bih:
Ja imam tu sreću da ga vidim jednom sedmično na tom istom putu :) Ponekad onom ko ide sa mnom kažem - vidiš, to je Profesor, sad valjda neću više morati govoriti - malo više ljudi će čuti za njega.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#8 Re: Dejan Milošević dobitnik Šestoaprilske nagradeGrada Sarajeva

bailaor wrote:Ma prezime mu je ocajno...
Zar se nismo dogovorili da se ne kačiš na moje postove i moje teme?
:x

@nellingtone,
Eto sada možeš sugovorniku dodati da je to prof. dr. dobitnik najveće nagrade Sarajeva i još član Akademije nauka BiH.
nellington

#9 Re: Dejan Milošević dobitnik Šestoaprilske nagradeGrada Sarajeva

Post by nellington »

PipiDugaDevetka wrote: Eto sada možeš sugovorniku dodati da je to prof. dr. dobitnik najveće nagrade Sarajeva i još član Akademije nauka BiH.
Ovo drugo sam redovno spominjao :D Ehhh, ja još uvijek tražim popis svih dobitnika šestoaprilske nagrade od osnivanja, znam dosta ljudi koji su je dobili (inženjera, naučnika...) pa bih baš volio da vidim kompletan spisak.
.Irfan.

#10 Re: Dejan Milošević dobitnik Šestoaprilske nagradeGrada Sarajeva

Post by .Irfan. »

´ta će Dejan.
Šalim se naravno :) Ma da je više ovakvih i sličnih, tj da se ovakve stvari vise cijene, obrazovani ljudi bi se više bavili istraživačkim radom i naukom, a ne kojekakvim "zajebi da te ne zajebe" fazonima.

Nesto slicno ima na mojoj temi: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 37&t=84206
PipiDugaDevetka

#11 Re: Dejan Milošević dobitnik Šestoaprilske nagradeGrada Sarajeva

.Irfan. wrote:´ta će Dejan.
Šalim se naravno :) Ma da je više ovakvih i sličnih, tj da se ovakve stvari vise cijene, obrazovani ljudi bi se više bavili istraživačkim radom i naukom, a ne kojekakvim "zajebi da te ne zajebe" fazonima.

Nesto slicno ima na mojoj temi: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 37&t=84206
Pogledao sam tvoju temu na podforumu Dijaspora, pa prilažem spisak ''dijasporčadi'' sa masovnim titulama, a spremni su pomoći domovini koliko to oni mogu i znaju:
http://www.mhrr.gov.ba/iseljenistvo/Publikacije/?id=891
PipiDugaDevetka

#12 Re: Dejan Milošević dobitnik Šestoaprilske nagradeGrada Sarajeva

nellington wrote:
PipiDugaDevetka wrote: Eto sada možeš sugovorniku dodati da je to prof. dr. dobitnik najveće nagrade Sarajeva i još član Akademije nauka BiH.
Ovo drugo sam redovno spominjao :D Ehhh, ja još uvijek tražim popis svih dobitnika šestoaprilske nagrade od osnivanja, znam dosta ljudi koji su je dobili (inženjera, naučnika...) pa bih baš volio da vidim kompletan spisak.
Pošalji e-mail poruku Igoru Kamočaiju ili ne moraš precizirati ime kome šalješ, nego na adresu [email protected]
da ti pošalju te podatke o dosadašnjim dobitnicima Šestoaprilske nagrade.
http://www.sarajevo.ba/ba/stream.php?kat=30
nellington

#13 Re: Dejan Milošević dobitnik Šestoaprilske nagradeGrada Sarajeva

Post by nellington »

PipiDugaDevetka wrote:
nellington wrote:
Pošalji e-mail poruku Igoru Kamočaiju ili ne moraš precizirati ime kome šalješ, nego na adresu [email protected]
da ti pošalju te podatke o dosadašnjim dobitnicima Šestoaprilske nagrade.
http://www.sarajevo.ba/ba/stream.php?kat=30
Dobra ideja, zahvaljujem :) Javim kad i ako dobijem info, vrijedilo bi to načiniti dostupnim, da se sjetimo nekih bitnih osoba koje su djelovale u Sarajevu i za Sarajevo!
skuhlo

#15 Re: Dejan Milošević dobitnik Šestoaprilske nagradeGrada Sarajeva

Post by skuhlo »

..
Last edited by skuhlo on 06/09/2011 19:53, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka

#16 Re: Dejan Milošević dobitnik Šestoaprilske nagradeGrada Sarajeva

skuhlo wrote:
Ako sam dobro informisan, svojevremeno je i Hemijski institut PMF-a (koji je, nažalost, rahmetli) dobio Šestoaprilsku nagradu.
I moj babo je rahmetli dobitnik, a svi ćemo jednom biti dobitnici 2 kubna metra mezarsko-grobljanske zemlje.
mahalik

#17 Re: Dejan Milošević dobitnik Šestoaprilske nagradeGrada Sarajeva

Post by mahalik »

Podržavam ovu nagradu i moram reci da je bilo tuznno vidjeti primitivce iz BPS-S.H koji su osporavali doprinos Dejana M. Sarajevu govoreci da je Šestoaprilsku nagradu više zaslužio S.H
.Irfan.

#18 Re: Dejan Milošević dobitnik Šestoaprilske nagradeGrada Sarajeva

Post by .Irfan. »

PipiDugaDevetka wrote:svi ćemo jednom biti dobitnici 2 kubna metra mezarsko-grobljanske zemlje.
4? osim ako sad ne kopaju plice :?: :lol:
PipiDugaDevetka

#19 Re: Dejan Milošević dobitnik Šestoaprilske nagradeGrada Sarajeva

.Irfan. wrote:
PipiDugaDevetka wrote:svi ćemo jednom biti dobitnici 2 kubna metra mezarsko-grobljanske zemlje.
Dobro si, 4 m kubna! :lol: :lol:
A ima sada u Visokom krematorij, pa sve potrebno obave za 200-300 KM umjesto za tisuću i nešto!
udrch

#20 Re: Dejan Milošević dobitnik Šestoaprilske nagradeGrada Sarajeva

Post by udrch »

Čestitke profesoru na velikom uspjehu..
Jedan od onih koji toliko rade za ovu zemlju da 99,99% ljudi u ovoj zemlji nije ni svjesno..
Kakav samo tim fizičara ima to je čudo i koliko se trudi da svima pomogne..
.Irfan.

#21 Re: Dejan Milošević dobitnik Šestoaprilske nagradeGrada Sarajeva

Post by .Irfan. »

PipiDugaDevetka wrote:
.Irfan. wrote:
Dobro si, 4 m kubna! :lol: :lol:
A ima sada u Visokom krematorij, pa sve potrebno obave za 200-300 KM umjesto za tisuću i nešto!
kako god okrenes ashes to ashes, dust to dust
udrch wrote:Čestitke profesoru na velikom uspjehu..
Jedan od onih koji toliko rade za ovu zemlju da 99,99% ljudi u ovoj zemlji nije ni svjesno..
Kakav samo tim fizičara ima to je čudo i koliko se trudi da svima pomogne..
Ma onaj ko treba da je svjestan, svjestan je :)) Postoji razlog da tih 99.99% nije svjesno. Svako se o sebi zabavio. Zna se po cemu se mjeri vrijednost nekoga, a sigurno ne po broju ljudi koji su culi za istoga. (ako bi bilo obrnuto lady gaga bi bila vrijednija od njutna)
PipiDugaDevetka

#22 Re: Dejan Milošević dobitnik Šestoaprilske nagradeGrada Sarajeva

Programi / Radio 27
Milošević: Nadam se da za bh. nauku stižu "novi vjetrovi"

Image
Dejan Milošević

21.03.2011.
Budo Vukobrat

Ugledni fizičar, doktor Dejan Milošević, dobitnik je ovogodišnje 6. aprilske nagrade grada Sarajeva, jednog od najvažnijih društvenih priznanja u BiH.

Profesor je teorijske fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, gdje je inače diplomirao, magistrirao i doktorirao. Post-doktorske studije završio je u Belgiji, Austriji, SAD i Njemačkoj, gdje je dobio prestižnu Humboldtovu stipendiju.

Trenutno se bavi delikatnim atomskim procesima u laserskom polju, a oko sebe je okupio veliki tim mladih istraživača pod imenom SAMOPHYS. Član je Akademije nauka i veoma cijenjen u međunarodnim naučnim krugovima, te često citiran u referentnoj literaturi.

RSE: Kod nas je pravi incident činjenica da uopšte neko primijeti da postoji nauka i ljudi koji su joj posvećeni, a kamo li da jedan naučnik dobije ovako visoko društveno priznanje.

Milošević: I za mene je to bilo iznenađenje. Nadam se da stižu neki novi vjetrovi, pa će se i nauka više cijeniti.

RSE: Možete li nam ukratko približiti polje Vašeg interesovanja?
Mene interesuje kvantni efekt – da se paralelno mogu dešavati različiti procesi koji međusobno interferiraju.
Milošević: Radi se o atomskoj, molekularnoj i optičkoj fizici i laserima. U prisustvu jakih laserskih polja dešavaju se neke nove pojave. To je ono što ja proučavam, nešto što je na granici klasične i kvantne fizike. Procesi su novi. U zadnjih 10-tak godina se radi o nekim novim otkrićima. Mene interesuje kvantni efekt – da se paralelno mogu dešavati različiti procesi koji međusobno interferiraju.

RSE: Radi se o pojmovima koji za prosječnog čovjeka predstavljaju nedokučivu zonu.

Milošević: Ovdje ima više praktičnih stvari. Obično svoje teorije provjerim i eksperimentom. Povezan sam sa nekim eksperimentalnim grupama koje to potvrđuju. Dostignuća imaju veliku primjenu. Praktično možemo dobiti neke enormne snage laserskog zračenja, samo na uređaju koji može stati na jedan sto. Radimo i na manjim uređajima, koji će imati velike primjene, jer daju izuzetno velike energije i snage.

RSE: Posebno nas zanima gdje ste otkrivali sve ove tajne poslije završetka matičnog fakulteta u Sarajevu?

Milošević: Proveo sam rat u Sarajevu. Nakon toga sam otišao u Belgiju, gdje sam bio na post doktorskim studijama oko devet mjeseci. Poslije sam, 1999. godine, otišao u Ameriku, na post doktorski studij u Linkolnu, a zatim dobio Alexander von Humboldt stipendiju u Njemačkoj. To je trajalo oko tri godine. Sve vrijeme sam radio kao teorijski fizičar. Ne moram biti tamo gdje su eksperimentalni uređaji. Bitno mi je da mogu doći do literature, a danas sa Internetom to nije problem. Na fakultetu, gdje danas radim, sam od 2000. godine.

RSE: Negdje u to doba počinju i Vaši međunarodni uspjesi. Počinju Vas ljudi citirati u referentnoj literaturi, počinje da se stvara jedno novo ime u naučnom svijetu.
Pionir sam u novoj oblasti, astro-fizici, gdje se radi o vrlo kratkim vremenskim intervalima.
Milošević: Godine 1998. sam ušao u oblast gdje se stvaraju nova dostignuća. Pionir sam u novoj oblasti, atofizici (attophysics), gdje se radi o vrlo kratkim vremenskim intervalima (jedna atosekunda je milijarditi dio milijarditog djela jedne sekunde). Koautor sam nekih radova gdje se prvi put spominju novi efekti uslijed jako kratkog trajanja laserskih pulseva.

RSE: Da li se kod nas započelo ozbiljno raditi na tome da na ovako visokim razinama školujemo ljude, da osposobljavamo buduće naučnike? Da li je u tom cilju i Vaša istraživačka grupa?

Milošević: Jedan od mojih osnovnih ciljeva, kada sam počeo raditi na fakultetu, je bilo da pokrenem i post diplomski studij i da izvedem mladu generaciju fizičara. U BiH je uvijek bilo jako mnogo talentovanih ljudi. Imao sam dosta izbora pri izboru najboljih studenata. Sada ih vodim dalje u svijet nauke kroz magistarske i doktorate. To je upravo kulminiralo prošle godine, kada je troje od njih doktoriralo. Paralelno sa tim, kako se razvijala ta naučno-istraživačka grupa, nabavili smo računarsku opremu. Grupa se zove SAMOPHYS (Sarajevo atomic molecular optical physics) koja djeluje na Odsjeku za fiziku, Katedre za atomsku, molekularnu i optičku fiziku.

Premalo izdvajanja za nauku

RSE: Ima li potencijala?

Milošević: Potencijala ima. Svi uz mene su se izveli na put nauke i objavljuju radove, koji su dosta citirani.

RSE: Možete li svoje mlađe kolege uvjeriti da ste Vi s razlogom ostali ovdje, mada je ovo država koja, niti ima naučnu strategiju, niti u nju nešto ulaže, niti od nje šta očekuje?
Rade bez puno očekivanja od države. Ne očekuju da dobiju neko priznanje, ali rade zato što im je interesantno i što vole tu nauku.
Milošević: I njima je jasno kakva je situacija u državi. Ne mogu puno očekivati, ali ovdje je u pitanju naučni entuzijazam. Rade bez puno očekivanja od države. Ne očekuju da dobiju neko priznanje, ali rade zato što im je interesantno i što vole tu nauku. Nadam se da sam uspio u tome da oni zavole nauku. Mislim da će vremenom doći i priznanje. U mom slučaju se to i dogodilo, tako da i studenti to mogu očekivati. Oni ostaju ovdje i zapošljavaju se kao asistenti. Sada su napredovali do docenata i očekujemo napredak.

RSE: Mogu li oni vlastitu naučnu radoznalost zadovoljavati ovom beskonačno bogatom Internetskom trpezom?

Milošević: Situacija je trenutno takva da preko mene, pošto imam vezu sa svjetskim bibliotekama, mogu da skinu sa Interneta sve radove. Inače mi, preko našeg Univerziteta, nemamo mogućnosti pristupa časopisima. Mi imamo samo pristup informacijama o tome da neko može da vidi koliko je radova objavio i kolika mu je citiranost. Jako je skupo da se pretplatimo na časopis. Pošto imamo saradnju sa raznim institucijama, uspijevam obezbjediti našoj grupi najnoviju literaturu. Tu nemamo problema. Jedan aspekt je imati literaturu, a drugi aspekt je da si u mogućnosti da predstaviš svoje rezultate na međunarodnim konferencijama. Organizujemo u Sarajevu, od 11. – 15. jula, međunarodnu konferenciju iz laserske fizike, koja ima osam različitih seminara iz različitih oblasti laserske fizike. Očekujemo da oko 600 vrhunskih naučnika, iz cijeloga svijeta, dođe ovdje u Sarajevo. Sada smo uglavnom zaposleni oko same organizacije te konferencije. Bit će prisutno 40 zemalja iz cijeloga svijeta. Za Sarajevo će to biti veliki događaj.

RSE: Vi ste sa 100 uglednika iz oblasti nauke, kulture i umjetnosti, potpisali apel međunarodnim zvaničnicima da pomognu u stvaranju jedne nove, bolje BiH. Kakva bi ona trebala biti?

Milošević: Riječ je o otvorenom apelu. Sada je ta grupa porasla na 200 potpisnika. Inicijator je profesor Muris Osmanagić. Ja sam jedan od inicijatora. Radi se o apelu za promjenu Ustava. Zaključili smo da je osnovni problem sa daljim razvojem BiH upravo Dejtonski ustav koji imamo. Ideja je da se donese jedan Ustavni zakon, koji bi formirao ustavni konvent, koji bi radio na izradi novoga Ustava. U to bi bili uključeni i nezavisni intelektualci i nevladine organizacije. Jedino u slučaju spora bi se se uključili i međunarodni eksperti. Želimo da uskladimo naš Ustav sa modernim evropskim ustavima. Mene je ponukalo upravo stanje u nauci jer mi nemamo Ministarstvo za nauku na državnom nivou.

Imamo samo Ministarstvo za civilne poslove, koje obuhvata sve moguće oblasti civilnog života. Zbog toga nemamo osnovu na kojoj ćemo izgraditi samu nauku u BiH, pa ni u Federaciji, ni u kantonima. Problem je naravno previše malo izdvajanja za nauku. U EU za nauku se izdvaja oko dva do tri posto bruto nacionalnog dohotka, a kod nas, jer nema prave statistike, obično kažu da je to 0,08 posto. Bez neke strategije toga razvoja, bez znatnog povećanja sredstava, neće biti ni daljeg razvoja nauke. Zato mi ova nagrada, koju sam dobio, ukazuje na to da će se valjda nešto promijeniti i da će i to krenuti na bolje.
nellington

#23 Re: Dejan Milošević dobitnik Šestoaprilske nagradeGrada Sarajeva

Post by nellington »

PipiDugaDevetka wrote:Milošević: Proveo sam rat u Sarajevu. Nakon toga sam otišao u Belgiju, gdje sam bio na post doktorskim studijama oko devet mjeseci. Poslije sam, 1999. godine, otišao u Ameriku, na post doktorski studij u Linkolnu, a zatim dobio Alexander von Humboldt stipendiju u Njemačkoj. To je trajalo oko tri godine. Sve vrijeme sam radio kao teorijski fizičar. Ne moram biti tamo gdje su eksperimentalni uređaji. Bitno mi je da mogu doći do literature, a danas sa Internetom to nije problem. Na fakultetu, gdje danas radim, sam od 2000. godine.

Baš danas razmišljam o dostupnosti literature, aktuelnih izdanja žurnala, ali i arhiva kod nas. Tuga i žalost, praktično moramo krasti passworde sa drugih univerziteta da bismo pristupali bazama.
Hipatija

#24 Re: Dejan Milošević dobitnik Šestoaprilske nagradeGrada Sarajeva

Post by Hipatija »

"Besplatno", budućim profesorima matematike i fizike, postavljam na uvid i kao podstrek za inspiraciju i pisanje vlastitih naučnih članaka ( za sve "ima posla").
Jenog dana, tamo nekad za 50 godina, će se pominjati: "Inicirano na SAX-forumu!"
zonbirile

#25 Re: Dejan Milošević dobitnik Šestoaprilske nagradeGrada Sarajeva

Post by zonbirile »

e, a jedan Kadrija Škrijelj-Kačo,pakaš par exelance osta bez nagrade
Post Reply