Defragmentacija?
Moderator: Benq
-
sunday_morning
#1 Defragmentacija?
koliko cesto radite defragmentaciju i da li je ona bas nuzna?
zanima me to jer je nisam duuugo radila, naprosto obaveze me slomile i nije mi ni-do-cega bilo, tako da sam na tu stvar skroz zaboravila.
jucer kada sam pokusala na C disku jedva ide..dodje do 50% i onda opet ispocetka i tako nekoliko puta...pravo se iznervirala... znam od ranije da imam losih segmenata i da mi ne gine uskoro reinstalacija..
na D disku je odradio malo sporije, ali do kraja.
imate li kakav savjet?
zanima me to jer je nisam duuugo radila, naprosto obaveze me slomile i nije mi ni-do-cega bilo, tako da sam na tu stvar skroz zaboravila.
jucer kada sam pokusala na C disku jedva ide..dodje do 50% i onda opet ispocetka i tako nekoliko puta...pravo se iznervirala... znam od ranije da imam losih segmenata i da mi ne gine uskoro reinstalacija..
imate li kakav savjet?
-
Toozla
#2 Re: Defragmentacija?
ne sjecam se tacno ali mislim da ti treba 10-15% slobodnog prostora na disku koji hoces da defragmentujes....sunday_morning wrote:koliko cesto radite defragmentaciju i da li je ona bas nuzna?
imate li kakav savjet?
ako su C i D particije jednog fizickog diska mozes preraspodjeliti memoriju(oduzmi od D i dodaj C), a ako su zasebni diskovi....onda brisi ili prebaci na D dok ne dobijes zahtjevani slobodni prostor na C....
na internetu mozes lako naci koliko ti tacno slobodnog prostora treba na disku za defragmentaciju...
-
sunday_morning
ee Toozla, hvala ti puno..
D disk mi jeste prenatrpan, uglavnom zbog puno mp3-ica
... radila sam to rasterecivanje...
ali na C (gdje mi se javlja problem) imam oko 45% free prostora jer tu su mi samo sistemski fajlovi. to mi sad nije jasno.
D disk mi jeste prenatrpan, uglavnom zbog puno mp3-ica
ali na C (gdje mi se javlja problem) imam oko 45% free prostora jer tu su mi samo sistemski fajlovi. to mi sad nije jasno.
-
sicx
ocito imas stariju neku verziju windowsa. u xp-u mozes uraditi defragmentaciju i sa manje od 15 % prostora na disku na kojem radis defragmentaciju.
ako imas win 98 ili ME pogasi programe u pozadini koji ti rade jer oni vracaju defragmentaciju sa kako si navela "jedva 50 %". i to je to.
ako imas win 98 ili ME pogasi programe u pozadini koji ti rade jer oni vracaju defragmentaciju sa kako si navela "jedva 50 %". i to je to.
-
Engram::X
upravosicx wrote: ako imas win 98 ili ME pogasi programe u pozadini koji ti rade jer oni vracaju defragmentaciju sa kako si navela "jedva 50 %". i to je to.
sto se tice defragmentacije ona ne bi ni pocela ako nema dovoljno slobodnog prostora na hdu
tvoj problem nije prostor vec paralelni progami koje mozes vidjeti u trayu odnosno vecinom u desnom donjem uglu
winamp, winzip, get right, firewall, Av i sl.
desnim klikom pogasi sto mozes pa pokusaj uraditi defragmentaciju
-
BigusDickus
Zavisi i cime radis defragmetaciju...ja preporucujem Diskeeper. Podesis ga na Smart Schedule i zaboravis na defragmetaciju diskova, jednom za sva vremena... 
-
sunday_morning
ma problem je sto ja bas sve programe pogasim dok radim defragmentaciju! win, ovo-ono..apstiniram od svega:)
imala sam XP i nesto je kenjko, pa sam vratila Win98 jer ga bolje podrzava. i sve je bilo OK do prije par mjeseci. ma ovaj kucni je izgleda odsluzio svoje. vec stedim za zvjerku
imala sam XP i nesto je kenjko, pa sam vratila Win98 jer ga bolje podrzava. i sve je bilo OK do prije par mjeseci. ma ovaj kucni je izgleda odsluzio svoje. vec stedim za zvjerku
-
Engram::X
donja traka...na samom dnu..skroz desno..par malih slikicasunday_morning wrote:ma problem je sto ja bas sve programe pogasim dok radim defragmentaciju! win, ovo-ono..apstiniram od svega:)
task bar...desni click exit, close, disable i sl.
pa onda...
-
sunday_morning
ok, ok..razumjela sam!
sutra mi dolazi jaro..nek malo sredi ovo djubre, ja izgubila zivce.
evo milka je na stolu posluzi se kad si tako fin
sutra mi dolazi jaro..nek malo sredi ovo djubre, ja izgubila zivce.
evo milka je na stolu posluzi se kad si tako fin
-
Panasonic
ali ali ali, prije defragmentacije obavezno izvrsi i ScanDisk, jer si rekla da imas pokvarenih segmenata. Poslije toga odradi tek defragmentaciju i radi to sto cesce mozes! (pravilo bi bilo negdje oko jedanput u jednoj ili dvije sedmice, u zavisnosti koliko racunar koristis, koliko kopiras i tako dalje)
Plus: Postoje programi koji defragmentaciju rade naprednije od ugradjenog programa u Windowsu za defragmentaciju pa bi bilo dobro da takav jedan skines. Oni imaju najcesce i opciju da automatski izvrsavaju defragmentaciju u odredjnenom periodu, za odredjeno vrijeme (dakle ukucas svaku sedmicu i svake ces sedmice imati frisak disk)
Plus: Postoje programi koji defragmentaciju rade naprednije od ugradjenog programa u Windowsu za defragmentaciju pa bi bilo dobro da takav jedan skines. Oni imaju najcesce i opciju da automatski izvrsavaju defragmentaciju u odredjnenom periodu, za odredjeno vrijeme (dakle ukucas svaku sedmicu i svake ces sedmice imati frisak disk)
-
Panasonic
Ali ali ali, prije defragmentacije obavezno izvrsi i ScanDisk, jer si rekla da imas pokvarenih segmenata. Poslije toga odradi tek defragmentaciju i radi to sto cesce mozes! (pravilo bi bilo negdje oko jedanput u jednoj ili dvije sedmice, u zavisnosti koliko racunar koristis, koliko kopiras i tako dalje)