zar nisi trebao ici?Vitezanin wrote:Ni ti, hvala nebesima.theTruePath wrote:vitezanin
Ne odlucujes ti sta i kako ce biti,ajde spavaj cao
DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
-
theTruePath
#151 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
- cyprus
#152 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Haj da ne nagađamo, evo wikipedia u pomoćrazum wrote:Znači preimenujem se u Laszlo Nagy, kažem da su mi roditelji bili prisilno slavenizirani Mađari, naučim mađarski (doduše, to bi išlo malo teže )... Hoće li mi dati mađarsko državljanstvo?---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------pa zavisi hocel ti ono povjerovati sve to,,ako znas madjarski jezik,ako ti je ime madjarsko,ako su ti u roditelja imena madjarska,,,,a to baba i pradjed su mi nasilno slavenizarni ne moze proci ni kod seljaka na selu a kamol u madjrskoj ambasadi :d
Dakle, Mađari definisali ko se može smatrati Mađarom... Da li su Srbi i Hrvati definisali ko se može smatrati pripadnicima srpskog i hrvatskog naroda?Section 4(3) of the Act on Nationality permits ethnic Hungarians (defined as persons "at least one of whose relatives in ascendant line was a Hungarian citizen") to obtain citizenship on preferential terms after one year of residence. In addition, the "Status Law" of 2001 grants certain privileges to ethnic Hungarians living in territories that were once part of the Austro-Hungarian Empire. It permits them to obtain an identification card but does not confer the right to full Hungarian citizenship. According to the latest Citizenship Law adopted in 2010, anybody, possessing certain evidences (certificates, documents) of his or her Hungarian roots from around the World can apply for Hungarian Citizenship. The interview is lead in Hungarian either in Hungary or at one of the Consulates abroad.
-
razum
#153 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
ako nosis jedno od srpskih imena,ako govoris srpski jezik,ako su ti roditelji srbi,nose neka od srpskih imena,ako ti u rodnom listu,pise da si srbin...i za kraj da se ne lazemo to je sve do njih koji odlucuju,,ali neki pero iz doboja sin marije i milosa sa rodnim listom vrlo lako ce dobiti drzavlanstvo srbije..
- cyprus
#154 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Srpskih imena... hm... Ako se zoveš Marko, jel to srpsko imerazum wrote:ako nosis jedno od srpskih imena,ako govoris srpski jezik,ako su ti roditelji srbi,nose neka od srpskih imena,ako ti u rodnom listu,pise da si srbin...i za kraj da se ne lazemo to je sve do njih koji odlucuju,,ali neki pero iz doboja sin marije i milosa sa rodnim listom vrlo lako ce dobiti drzavlanstvo srbije..
A šta ako se zovem Emir Kusturica i kažem da sam ja Srbin musliman i da osjećam Srbiju za svoju državu, jel mi se to pika ko da sam Srbin?
-
razum
#155 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
koliko razumijem engleski trazi se poznavanje madjarskog jezika,dokaz da ti je neki rodjak madjar i to,,ali ti kad odes kao halid muratovic i pricas madjarsko jezik vjerovatno ces dobiti odbijenicu jel tvoje ime sa madjrskim imenima nema apsulytno nikakve slicnosti n:D
-
acopero
#156 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Šta je Bosna Bošnjacima? Šta je Izrael jevrejima? Bez države nema naroda. Ona je pretpostavka očuvanja labilnog bošnjačkog bića , koje polako gradi svoje temelje. U Bangladešu žive Bengalci , U BiH žive Bošnjaci , i naravno ostala 2 naroda koji na nju imaju jednako pravo na svakom njenom dijelu . Mi smo svi suvlasnici ove zemlje. I postaće BiH jednom stabilna. To će se desiti kada Bošnjaci uvide svoju moć , i kada izraze svoje fragmentirane interese kroz jedan zajednički cilj koji se zove očuvanje države.
- cyprus
#157 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Znači držiš se teorije o imenima?razum wrote:koliko razumijem engleski trazi se poznavanje madjarskog jezika,dokaz da ti je neki rodjak madjar i to,,ali ti kad odes kao halid muratovic i pricas madjarsko jezik vjerovatno ces dobiti odbijenicu jel tvoje ime sa madjrskim imenima nema apsulytno nikakve slicnosti n![]()
-
razum
#158 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
marko je jedno od srpskih imena ivic to je od ivana slovensko ime,,emir kusturica se osjecao kao srbin ali i emirov otac se osjecao srbinom,,ali opet emir nema veze sa tobom jel on je poznata osoba u svijetu i kao poznata osoba on je znacajan za samu drzavu zbog promocije i td ,isto kao sto hrvati dadose sad pasos svoj emiru hadzifejzovicucyprus wrote:Srpskih imena... hm... Ako se zoveš Marko, jel to srpsko imerazum wrote:ako nosis jedno od srpskih imena,ako govoris srpski jezik,ako su ti roditelji srbi,nose neka od srpskih imena,ako ti u rodnom listu,pise da si srbin...i za kraj da se ne lazemo to je sve do njih koji odlucuju,,ali neki pero iz doboja sin marije i milosa sa rodnim listom vrlo lako ce dobiti drzavlanstvo srbije..A prezivaš Ivić, jel to srpsko prezime? Što se tiče jezika, ja bih volio da evo neko pogodi kojim ja jezikom pričam
![]()
A šta ako se zovem Emir Kusturica i kažem da sam ja Srbin musliman i da osjećam Srbiju za svoju državu, jel mi se to pika ko da sam Srbin?
- cyprus
#159 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
1. Pretpostavljam da ima Bošnjaka kojima Bosna nije ništa...acopero wrote:Šta je Bosna Bošnjacima? Šta je Izrael jevrejima? Bez države nema naroda. Ona je pretpostavka očuvanja labilnog bošnjačkog bića , koje polako gradi svoje temelje. U Bangladešu žive Bengalci , U BiH žive Bošnjaci , i naravno ostala 2 naroda koji na nju imaju jednako pravo na svakom njenom dijelu . Mi smo svi suvlasnici ove zemlje. I postaće BiH jednom stabilna. To će se desiti kada Bošnjaci uvide svoju moć , i kada izraze svoje fragmentirane interese kroz jedan zajednički cilj koji se zove očuvanje države.
2. Znam da ima mnogo Jevrja kojima Izrael nije ništa...
3. Naroda itekako ima bez države... Nekoliko hiljada naroda u svijetu nema svoju 'maticu' pa im ne fali ništa...
4. U Bangladešu žive Bengalci, ali Benglaci žive i u Indiji... A ne bih baš reko da oni smataju Bangladeš svojom maticom...
Eto samo to
-
razum
#160 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
ma joj ne drzim se ja toga kao nekog zakona vec kao logike kod onih koji odlucuju o davanju madjarskog pasosa,zamisli odu halid muratovic,milos petrovic,i ivo juric u madjarsku AMBASADU I KAZU MI SMO MADJARI I ZELJELI BI MADJARSKI PASOS,,,cyprus wrote:Znači držiš se teorije o imenima?razum wrote:koliko razumijem engleski trazi se poznavanje madjarskog jezika,dokaz da ti je neki rodjak madjar i to,,ali ti kad odes kao halid muratovic i pricas madjarsko jezik vjerovatno ces dobiti odbijenicu jel tvoje ime sa madjrskim imenima nema apsulytno nikakve slicnosti n![]()
Šta ako se zoveš Elvira Kurt?
- Mister Yes
#161 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Vitezanin wrote: Dijaspora su oni koji su u jednom trenutku živjeli i jednoj državi pa onda iz raznih razloga napustili zemlju.
Ne. To su emigranti.
http://sh.wikipedia.org/wiki/Emigracija
Dijaspora je nešto drugo:Emigracija je proces odseljavanja stanovništva s nekog prostora uzrokovan njegovim određenim, za stanovništvo odbojnim faktorima, ili - češće - jačim privlačnim faktorima nekog drugog prostora, u koji se stanovništvo seli. Za emigrirano stanovništvo se ponekad koristi izraz iseljeništvo, a za njihove potomke dijaspora.
http://sh.wikipedia.org/wiki/Dijaspora
Reč dijaspora (rasuto seme) grčkog je porekla i označava pripadnike jednog naroda koji žive odvojeno od matice.
Postoje Bošnjaci koji su se rodili u Švedskoj ali navijaju za BiH. Oni su dijaspora BiH jer doživljavaju BiH kao svoju domovinu. Idemo ponovo:Vitezanin wrote:Srbi u BiH ne mogu biti dijaspora Srbije jer oni nisu iselili iz Srbije i naselili se u BiH već ovdje žive jako dugo.
Za emigrirano stanovništvo se ponekad koristi izraz iseljeništvo, a za njihove potomke dijaspora
- cyprus
#162 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Dobro, jebo Emira... Šta ako se Zijad Muzaferović, bravar iz Bosanskog Petrovca (ličnost je fiktivna, ako slučajno takav postoji izvinjavam serazum wrote:marko je jedno od srpskih imena ivic to je od ivana slovensko ime,,emir kusturica se osjecao kao srbin ali i emirov otac se osjecao srbinom,,ali opet emir nema veze sa tobom jel on je poznata osoba u svijetu i kao poznata osoba on je znacajan za samu drzavu zbog promocije i td ,isto kao sto hrvati dadose sad pasos svoj emiru hadzifejzovicucyprus wrote:Srpskih imena... hm... Ako se zoveš Marko, jel to srpsko imerazum wrote:ako nosis jedno od srpskih imena,ako govoris srpski jezik,ako su ti roditelji srbi,nose neka od srpskih imena,ako ti u rodnom listu,pise da si srbin...i za kraj da se ne lazemo to je sve do njih koji odlucuju,,ali neki pero iz doboja sin marije i milosa sa rodnim listom vrlo lako ce dobiti drzavlanstvo srbije..A prezivaš Ivić, jel to srpsko prezime? Što se tiče jezika, ja bih volio da evo neko pogodi kojim ja jezikom pričam
![]()
- cyprus
#163 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Bolan, iseljeništvo i dijaspora su otpilike isto... A stanovništvo koje nije odnekle emigriralo ili čiji preci nisu u skorijoj historiji emigrirali, ne mogu se nazivati dijasporom...Mister Yes wrote:Vitezanin wrote: Dijaspora su oni koji su u jednom trenutku živjeli i jednoj državi pa onda iz raznih razloga napustili zemlju.
Ne. To su emigranti.
Dijaspora je nešto drugo:Emigracija je proces odseljavanja stanovništva s nekog prostora uzrokovan njegovim određenim, za stanovništvo odbojnim faktorima, ili - češće - jačim privlačnim faktorima nekog drugog prostora, u koji se stanovništvo seli. Za emigrirano stanovništvo se ponekad koristi izraz iseljeništvo, a za njihove potomke dijaspora.
Reč dijaspora (rasuto seme) grčkog je porekla i označava pripadnike jednog naroda koji žive odvojeno od matice.Postoje Bošnjaci koji su se rodili u Švedskoj ali navijaju za BiH. Oni su dijaspora BiH jer doživljavaju BiH kao svoju domovinu. Idemo ponovo:Vitezanin wrote:Srbi u BiH ne mogu biti dijaspora Srbije jer oni nisu iselili iz Srbije i naselili se u BiH već ovdje žive jako dugo.
Za emigrirano stanovništvo se ponekad koristi izraz iseljeništvo, a za njihove potomke dijaspora
Last edited by cyprus on 23/06/2013 01:24, edited 1 time in total.
-
razum
#164 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
PA VJEROVATNO DA NECE JEL CE GA SMATRATI KAO POLITICKOG AZILANTA ILI STA VEC,,ali opet ako mu u rodnom listu pise da je srbin,,moguce je,,ali normalno da ce neki pero peric iz doboja dobiti lakse,msm nece provjeravati,,
- cyprus
#165 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Znači sve se svodi na to da li će čovjeku komisija povjerovat ili nećerazum wrote:PA VJEROVATNO DA NECE JEL CE GA SMATRATI KAO POLITICKOG AZILANTA ILI STA VEC,,ali opet ako mu u rodnom listu pise da je srbin,,moguce je,,ali normalno da ce neki pero peric iz doboja dobiti lakse,msm nece provjeravati,,
- Mister Yes
#166 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
cyprus wrote:Bolan, iseljeništvo i dijaspora su otpilike isto... A stanovništvo koje nije odnekle emigriralo ili čiji preci nisu u skorijoj historiji emigrirali, ne mogu se nazivati dijasporom...Mister Yes wrote:Vitezanin wrote: Dijaspora su oni koji su u jednom trenutku živjeli i jednoj državi pa onda iz raznih razloga napustili zemlju.
Ne. To su emigranti.
Reč dijaspora (rasuto seme) grčkog je porekla i označava pripadnike jednog naroda koji žive odvojeno od matice.Postoje Bošnjaci koji su se rodili u Švedskoj ali navijaju za BiH. Oni su dijaspora BiH jer doživljavaju BiH kao svoju domovinu. Idemo ponovo:Vitezanin wrote:Srbi u BiH ne mogu biti dijaspora Srbije jer oni nisu iselili iz Srbije i naselili se u BiH već ovdje žive jako dugo.
- cyprus
#167 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Definicije sa wikipedije na srpskohrvatskom jeziku?
Pojam definicije se očito vrlo srozo 
-
razum
#168 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
pa nij bas tako kao sto ti mislis,,ako neki pero peric,iz doboja preda zahtvev za pasos srbije,u rodnom listu mu pise da je srbin,krsten u spc,sin nekog milosa i andje,srpski mu jezik kao materni,,,ja ne znam kakav bi ti jaci kriterijum ili bolji uveo paa nmamo mi razlicite krvi pa da nam vade krv da bi vidjeli sta smo :dcyprus wrote:Znači sve se svodi na to da li će čovjeku komisija povjerovat ili nećerazum wrote:PA VJEROVATNO DA NECE JEL CE GA SMATRATI KAO POLITICKOG AZILANTA ILI STA VEC,,ali opet ako mu u rodnom listu pise da je srbin,,moguce je,,ali normalno da ce neki pero peric iz doboja dobiti lakse,msm nece provjeravati,,Jak kriterij...
- cyprus
#169 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Ne bi ja ništa uvodio, samo ukazujem na to kako je taj princip glup... Al eto...razum wrote:pa nij bas tako kao sto ti mislis,,ako neki pero peric,iz doboja preda zahtvev za pasos srbije,u rodnom listu mu pise da je srbin,krsten u spc,sin nekog milosa i andje,srpski mu jezik kao materni,,,ja ne znam kakav bi ti jaci kriterijum ili bolji uveo paa nmamo mi razlicite krvi pa da nam vade krv da bi vidjeli sta smo :dcyprus wrote:Znači sve se svodi na to da li će čovjeku komisija povjerovat ili nećerazum wrote:PA VJEROVATNO DA NECE JEL CE GA SMATRATI KAO POLITICKOG AZILANTA ILI STA VEC,,ali opet ako mu u rodnom listu pise da je srbin,,moguce je,,ali normalno da ce neki pero peric iz doboja dobiti lakse,msm nece provjeravati,,Jak kriterij...
- Mister Yes
#170 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
cyprus wrote:Definicije sa wikipedije na srpskohrvatskom jeziku?Pojam definicije se očito vrlo srozo
Moram spavati ali ako treba sutra ćemo nastaviti stavljati linkove. Valjda jedan bude dovoljno dobar za tebe iako sumnjam jer takvi tipovi teško mijenjaju mišljenje.
-
razum
#171 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
to je jedini moguci princip,,i kako je tako je,,jesil se zapitao kako sandzaklije dokazase da ssu bosnjaci pa dobise bih drzavljanstvo,plus u bosnjackom jeziku nema ekavice i jekavice kao u srpskom vec iskljucivo ijekavica..
- cyprus
#172 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Mislim da taj link potvrđuje moju tvrdnju, a ne tvojuMister Yes wrote:cyprus wrote:Definicije sa wikipedije na srpskohrvatskom jeziku?Pojam definicije se očito vrlo srozo
http://www.hrleksikon.info/definicija/dijaspora.html
Moram spavati ali ako treba sutra ćemo nastaviti stavljati linkove. Valjda jedan bude dovoljno dobar za tebe iako sumnjam jer takvi tipovi teško mijenjaju mišljenje.
- cyprus
#173 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Ja ne znam da se BiH državljanstvo može dobiti samo na osnovu činjenice da si Bošnjakrazum wrote:to je jedini moguci princip,,i kako je tako je,,jesil se zapitao kako sandzaklije dokazase da ssu bosnjaci pa dobise bih drzavljanstvo,plus u bosnjackom jeziku nema ekavice i jekavice kao u srpskom vec iskljucivo ijekavica..
-
acopero
#174 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
@cyprus ako nisi siguran u nešto , onda bolje nemoj ni pisati o tome.
- cyprus
#175 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
A na temi kao pišu samo oni što su sigurniacopero wrote:@cyprus ako nisi siguran u nešto , onda bolje nemoj ni pisati o tome.