Definicija grada Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

detroit-mercy

#26 Re: Definicija grada Sarajevo

Post by detroit-mercy »

LoB@ wrote:Ma Sarajevo ti je do Marin Dvora sve ovo dalje je nest skroz drugo,heheheheh:)
E bas me pretece a mislio sam napisati sve do Marin Dvora i Bascarsije :mrgreen:
Deriguz

#27 Re: Definicija grada Sarajevo

Post by Deriguz »

Halo ba, kraljevi

90% teritorije tzv Istocnog Sarajeva su sume i uzvisenja, tako da te brojke o stotinama hiljada i milionima mozete okacit .... zna se gdje :D

A sto se tice njaveceg naseljenog mjesta u I. Sarajevu, Lukavice, ona je zapravo na.... zapadu :D
respo

#28 Re: Definicija grada Sarajevo

Post by respo »

milenko wrote:
Imamopobjednika wrote:
respo wrote:koji grad u europi ima najveci park? istocno sarajevo :D

pa tamo do rogatice je cini mi se istocno sarajevo
pola sata se vozis sumom :D
Koliko se ja sjecam (davno sam prolazio tim putem) i Rogatica je uracunata u Ist. Sarajevo. Sjecam se table, nakon sto se napusti opcina Novo Gorazde - prema Rogatici - na kojoj pise "Dobrodosli na teritoriju Istocnog Sarajeva" ili sl.
i na ivan sedlu ulazis u sarajevo...jal' teritorija, jal' kanton...
kanton
a tabla sarajevo je cini mi se tek negdje oko nedjarica koliko sam upratio nisam vidio
cini mi se da je bila i tema oko toga ovdje
Vragolan

#29 Re: Definicija grada Sarajevo

Post by Vragolan »

@respo ba
puko si ko tromblon, gdje bolan u nedjaricima, tek na kraju aerodromske ima tabla, kada ides prema lukavici, pa vraca, pa poslje tunela prama palama u nedjaricima te table nema

nego da se vratimo na temu

ne mozes ti nekome prodavati svoje vidjenje situacije

ima istocno i (blisko istocno :D ) sarajevo u FBiH i to je tako
mozes ti govoriti da je to sve sarajevo, mozes govoriti da je to sama suma li nije
istocno sarajevo je u RS cak ima i istocnosarajevske opstine
to su cinjenice

kako bi ti gledao nekog ko ti kaze da su sjeverna i juzna kojera isto, sve je to isto oni su kosooki, govore slican jezik na istom su poluostrvu isto im se i zemlja zove
ali cinjenica je da su to dvije zemlje i sta god drugacije da kazes lazes

druga stvar je ako govorimo o literarnoj slobodi, o fikciji e onda mozes reci sve je to jedan grad jedna dusa itd itd itd
respo

#30 Re: Definicija grada Sarajevo

Post by respo »

Vragolan wrote:@respo ba
puko si ko tromblon, gdje bolan u nedjaricima, tek na kraju aerodromske ima tabla, kada ides prema lukavici, pa vraca, pa poslje tunela prama palama u nedjaricima te table nema

nego da se vratimo na temu

ne mozes ti nekome prodavati svoje vidjenje situacije

ima istocno i (blisko istocno :D ) sarajevo u FBiH i to je tako
mozes ti govoriti da je to sve sarajevo, mozes govoriti da je to sama suma li nije
istocno sarajevo je u RS cak ima i istocnosarajevske opstine
to su cinjenice

kako bi ti gledao nekog ko ti kaze da su sjeverna i juzna kojera isto, sve je to isto oni su kosooki, govore slican jezik na istom su poluostrvu isto im se i zemlja zove
ali cinjenica je da su to dvije zemlje i sta god drugacije da kazes lazes

druga stvar je ako govorimo o literarnoj slobodi, o fikciji e onda mozes reci sve je to jedan grad jedna dusa itd itd itd
ja to govorim bila je cak tema ovdje na sax-u da je tabla sarajevo kao grad negdje cak u nedjaricima pa su bili komentari samo se turisti mogu zbuniti itd
jer cak ni ilidza ne spada pod GRAD sarajevo nego prigradsko naselje po administrativnim tim klincima palcima
sarajevo63

#31 Re: Definicija grada Sarajevo

Post by sarajevo63 »

Urlanje dozvoljeno wrote:Trenutno radim jedan seminarski na temu "Sarajevo kroy istoriju".

I prvo sto mi stvara problem mali jeste STA USTVARI JE DANAS SARAJEVO?

Hocu reci, imamo danas Sarajevo i Istocno Sarajevo. Imamo takodjer Ilidzu koja istorijski ne pripada Sarajevu ali kad se pogleda sirenje grada poslije WWII mozemo komotno da Ilidzu vec ubrajamo kao dio Sarajeva.

Znaci, krecem od teorije da je Sarajevo ono je danas Sarajevo i Istocno Sarajevo (bez Pala ili Trnova).

Takodjer, imam jednog druga koji studira ovde sa mnom, a on zivi sad u Lukavici ali je sa Grbavice inace (za njega nema Istocno Sarajevo), jer njemu je Sarajevo JEDNO.

Citajuci novine, forume, e-casopise, vidim da se puno pise kao posebna gradska jedinica Istocno Sarajevo ili negdje Lukavica. Po meni toga nema, jer zna se da Ist.Sar. nije trajna kategorija i da ce i zbog ekonomskih i zbog drugih razloga kadtad doci do "ujedinjenja" dva Sarajeva...

Sta vi mislite o tome? Sta je vas Sarajevo i koje su granice naseg grada?
Kontaktiraj Službu za informisanje-Grad Sarajevo-valjda ti mogu dati sve potrebne informacije :)
riko-ga

#32 Re: Definicija grada Sarajevo

Post by riko-ga »

Ja upravo sa kcerkom "ucim" kantone u FBiH i sta spada u grad Sarajevo.Nemoj te mi djete zbunjivati :D

Nikako da zapanti Ilijas :-) :-)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#33 Re: Definicija grada Sarajevo

Post by PipiDugaDevetka »

centurion wrote:Sarajevo je, odake god ga pogledas, grad. Ljudi iz Sarajeva svoj zivot redovno obogacuju sado-mazo kuknjavom o tome kako je u Sarajevu nemoguce zivjeti. Vjerovatno jeste, ali upravo zbog toga je i zanimljivo.
Sarajevo ima savrsenu klimu za gubljenje vremena, a prokletu za sve ostalo. Nista ne raditi je najpametnije i najpostenije u gradu u kojem gotovo svi rade pogresne stvari.
Zato je ovo grad organizovanog gubljenja vremena.
http://rapidshare.com/files/320039043/BHSerpe.pdf
Post Reply