Definicija grada Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Urlanje dozvoljeno

#1 Definicija grada Sarajevo

Post by Urlanje dozvoljeno »

Trenutno radim jedan seminarski na temu "Sarajevo kroy istoriju".

I prvo sto mi stvara problem mali jeste STA USTVARI JE DANAS SARAJEVO?

Hocu reci, imamo danas Sarajevo i Istocno Sarajevo. Imamo takodjer Ilidzu koja istorijski ne pripada Sarajevu ali kad se pogleda sirenje grada poslije WWII mozemo komotno da Ilidzu vec ubrajamo kao dio Sarajeva.

Znaci, krecem od teorije da je Sarajevo ono je danas Sarajevo i Istocno Sarajevo (bez Pala ili Trnova).

Takodjer, imam jednog druga koji studira ovde sa mnom, a on zivi sad u Lukavici ali je sa Grbavice inace (za njega nema Istocno Sarajevo), jer njemu je Sarajevo JEDNO.

Citajuci novine, forume, e-casopise, vidim da se puno pise kao posebna gradska jedinica Istocno Sarajevo ili negdje Lukavica. Po meni toga nema, jer zna se da Ist.Sar. nije trajna kategorija i da ce i zbog ekonomskih i zbog drugih razloga kadtad doci do "ujedinjenja" dva Sarajeva...

Sta vi mislite o tome? Sta je vas Sarajevo i koje su granice naseg grada?
Vragolan

#2 Re: Definicija grada Sarajevo

Post by Vragolan »

Urlanje dozvoljeno wrote:Trenutno radim jedan seminarski na temu "Sarajevo kroy istoriju".

I prvo sto mi stvara problem mali jeste STA USTVARI JE DANAS SARAJEVO?

Hocu reci, imamo danas Sarajevo i Istocno Sarajevo. Imamo takodjer Ilidzu koja istorijski ne pripada Sarajevu ali kad se pogleda sirenje grada poslije WWII mozemo komotno da Ilidzu vec ubrajamo kao dio Sarajeva.

Znaci, krecem od teorije da je Sarajevo ono je danas Sarajevo i Istocno Sarajevo (bez Pala ili Trnova).

Takodjer, imam jednog druga koji studira ovde sa mnom, a on zivi sad u Lukavici ali je sa Grbavice inace (za njega nema Istocno Sarajevo), jer njemu je Sarajevo JEDNO.

Citajuci novine, forume, e-casopise, vidim da se puno pise kao posebna gradska jedinica Istocno Sarajevo ili negdje Lukavica. Po meni toga nema, jer zna se da Ist.Sar. nije trajna kategorija i da ce i zbog ekonomskih i zbog drugih razloga kadtad doci do "ujedinjenja" dva Sarajeva...

Sta vi mislite o tome? Sta je vas Sarajevo i koje su granice naseg grada?
meni nije jasno je li seminarski rad baziras na cinjenicama ili fikciji
perfect_guy

#3 Re: Definicija grada Sarajevo

Post by perfect_guy »

definicija dva grada kaže ovako:

Sarajevo=St.grad+Centar+N.Sarajevo+N.Grad

I.Sarajevo se prostire od Sokoca do Trnova

sad to što raja uglavnom drugačije shvata je skroz druga stvar
Urlanje dozvoljeno

#4 Re: Definicija grada Sarajevo

Post by Urlanje dozvoljeno »

Vragolan wrote: meni nije jasno je li seminarski rad baziras na cinjenicama ili fikciji
pa za veliku vecinu stranaca je istocno sarajevo sarajevo a ne poseban grad... naprimjer... ne mislim da je fikcija...
elSaik

#5 Re: Definicija grada Sarajevo

Post by elSaik »

Vragolan wrote: meni nije jasno je li seminarski rad baziras na cinjenicama ili fikciji
I Berling je bio podijeljen pa se ipak, kad se kaže Berlin, misli na oba njegova dijela. Sve zavisi od toga na šta neko osobno misli kada kaže Sarajevo. Na administrativnu definiciju ili na teritorij koji se urbano, demografski itd može smatrati jednim gradom. Meni, recimo, Pale i Trnovo nisu dio Sarajeva, ali Lukavica sigurno jeste.
respo

#6 Re: Definicija grada Sarajevo

Post by respo »

koji grad u europi ima najveci park? istocno sarajevo :D

pa tamo do rogatice je cini mi se istocno sarajevo
pola sata se vozis sumom :D
JThomas

#7 Re: Definicija grada Sarajevo

Post by JThomas »

jebiga, fleksibilno je to. i na wikipediji kad gledaš koliko neki grad ima stanovnika, naći ćeš različite cifre za uže gradsko jezgro, pa šire područje, pa "metropolitan area"...na današnjem vaktu je vrlo nejasno dokle je tačno područje nekog grada, naročito u razvijenim državama gdje se gradovi stapaju u konurbacije.

administrativno gledano, grad sarajevo čine opštine stari grad, centar, novo sarajevo i novi grad. ali jebiga, lukavica je vazda bila i vazda će biti predgrađe sarajeva, i ilidža je definitivno sarajevo u širem smislu, pa po nekima i vogošća...
cyprus

#8 Re: Definicija grada Sarajevo

Post by cyprus »

Prošli semestar sam radio seminarski na temu "Socio-prostorna segregacija stanovništva Sarajeva", pa mi je jedan od dijelova rada bio baš definicija Sarajeva. Prvo sam napravio ovu kartu :D , koja je bazirana na administrativnoj definiciji:

Image

A onda sam po vlastitom nahođenju, nevezano za administraciju izdvojio 50 naselja koji čine grad Sarajevo u njegovom najužem smislu:

Image

No, kako sam ti ja obični student, ne možeš ovo ništa uzet za ozbiljno :D , bar dok ne postanem bar magistar/master, e onda će se valjda i neka moja pikat :D :D

PS Lukavica je i na popisu 1991. godine bila izvojena kao posebno naseljeno mjesto u opštini Novo Sarajevo. Dakle, statistički NIJE bila dio grada
LoB@

#9 Re: Definicija grada Sarajevo

Post by LoB@ »

Ma Sarajevo ti je do Marin Dvora sve ovo dalje je nest skroz drugo,heheheheh:)
samo malo

#10 Re: Definicija grada Sarajevo

Post by samo malo »

Jarane cyprus, izmedju 22 i 26 je smjestena najveca MZ u Sarajevu, kako onda to nije naselje?

Kosevsko brdo.
cyprus

#11 Re: Definicija grada Sarajevo

Post by cyprus »

samo malo wrote:Jarane cyprus, izmedju 22 i 26 je smjestena najveca MZ u Sarajevu, kako onda to nije naselje?

Kosevsko brdo.
Koševo i Koševsko Brdo stavih pod jedno naselje. Znam da vjerovatno ima još zamjerki na ovu kartu, ali prema mom primarnom nahođenju ona izgleda tako kako izgleda. Ne znači da se ne mogu vršiti promjene na njoj. :)
Haris.ba

#12 Re: Definicija grada Sarajevo

Post by Haris.ba »

Ako ćemo pošteno, da li kad kažeš: idem u Doboj, misliš na Doboj u RS, ili na općinu Doboj - Istok u FBIH?
Ista ti je stvar i sa Sarajevom i I.Sarajevom. Isto imaš i sa slučajem Trnovo FBIH i Trnovo RS, Kupres RS i Kupres FBIH, Mostar FBIH i Mostar RS.

Shvatam tvoju dilemu. Ona je jednostavno rezultat teritorijalnih promjena uzrokovanih prošlim ratom. Ali situacija ako izbacimo osjećanja i politiku su jednostavna. RS može(i radila je) zvati teritoriju prijeratne općine Mostar koja je pripala njoj imenom Srpski Mostar. Ali može isto i zvati Srpski Nju Jork. Nema veze što su to tri slabo naseljena sela u kršu.

Teritorijalne promjene se dešavaju(možeš rasti ali i padati). Grad Sarajevo je teritorijalno izgubio procentualno dosta teritorije. Ali ta teritorija su uglavnom bili slabo naseljeni prostori u odnosu na teritorij koji je u FBIH. Grad kao cjelina je uglavnom ostao čitav(jedin suštinski izgubio je Lukavicu i kuće na vrhu Vraca). Stvar je samo iz kojeg ugla gledaš. RS ima pravo da koristi izraz istočno Sarajevo. Ali to su danas dva različita grada. Možda jesu blizu jedan drugome geografski.

Paralela sa podijeljenim Berlinom ne stoji. Grad je bio podijeljen na dvoje. Sarajevo kao grad nije podijeljen na dvoje. Kao administrativna jedinica jeste, ali kao grad nije. A grad je ipak ozbiljna titula. :-D
cyprus

#13 Re: Definicija grada Sarajevo

Post by cyprus »

Haris.ba wrote:Grad kao cjelina je uglavnom ostao čitav(jedin suštinski izgubio je Lukavicu i kuće na vrhu Vraca).
Haris.ba, sa svim se slažem osim sa ovim boldiranim. Lukavica ni prije rata nije bila dio grada.

Image
samo malo

#14 Re: Definicija grada Sarajevo

Post by samo malo »

Srbi procjenjuju da na podrucju Istocnog Sarajeva zivi oko 100.000 ljudi.

Odbij Pale, Sokolac, Trnovo, otprilike na ovom uzem dijelu dole Lukavica, Dobrinja sa novoizgradjenim kvartovima (ima toga ohoho dole) zivi vise od 50.000 ljudi. To je vec grad.
Haris.ba

#15 Re: Definicija grada Sarajevo

Post by Haris.ba »

cyprus wrote:Haris.ba, sa svim se slažem osim sa ovim boldiranim. Lukavica ni prije rata nije bila dio grada.
Ma znam ja to. Ali Dobrinja se i planirala širiti na Lukavicu(to je bila prirodna urbana cjelina), i to je dio Sarajevskog polja. U tom smilu navodim Lukavicu.
samo malo wrote:Odbij Pale, Sokolac, Trnovo, otprilike na ovom uzem dijelu dole Lukavica, Dobrinja sa novoizgradjenim kvartovima (ima toga ohoho dole) zivi vise od 50.000 ljudi. To je vec grad.
Da. Ali nije Sarajevo. :D Mada trenutno to izgleda utopija, nadam se da bliskost ljudi različite "ideologije" neće stvoriti sličnu situaciju kakva je u Mostaru. Već da će to ići prema saradnji.
samo malo

#16 Re: Definicija grada Sarajevo

Post by samo malo »

Mislim da nije slucajno sto celnici Istocnog Sarajeva svako malo izadju sa nekom izjavom kako je ujedinjenje Sarajeva i Istocnog Sarajeva neminovnost, vjerovatno ne misle administrativno ali fizicki da. Uostalom, vec je to jedno te isto, realnost je da nasa raja kupuje stanove po Istocnom Sarajevu (znam nekoliko takvih) jer su stanovi dosta jeftiniji nego u Federaciji, bukvalno je sa geografske strane svejedno hoces li zivjeti u Dobrinji 1 ili Istocnom Sarajevu, a ekonomski je isplatnije kupiti stan "kod Srba".

Kad odes dole na Dobrinju, maltene ne znas gdje je granica, sto mene licno raduje.
milenko

#17 Re: Definicija grada Sarajevo

Post by milenko »

samo malo wrote:Mislim da nije slucajno sto celnici Istocnog Sarajeva svako malo izadju sa nekom izjavom kako je ujedinjenje Sarajeva i Istocnog Sarajeva neminovnost, vjerovatno ne misle administrativno ali fizicki da. Uostalom, vec je to jedno te isto, realnost je da nasa raja kupuje stanove po Istocnom Sarajevu (znam nekoliko takvih) jer su stanovi dosta jeftiniji nego u Federaciji, bukvalno je sa geografske strane svejedno hoces li zivjeti u Dobrinji 1 ili Istocnom Sarajevu, a ekonomski je isplatnije kupiti stan "kod Srba".

Kad odes dole na Dobrinju, maltene ne znas gdje je granica, sto mene licno raduje.
slazem se sa vecinom postova do sada...primjer produzenja trolejbusa preko lukavice, je jedna vrsta licemjerstva, onih koji su za jedinstven grad na jeziku, a na konkretnim stvarima daju od sake do lakta...tesko da ces naci nekog iz i.sarajeva da je protiv toga, dapace...
Haris.ba

#18 Re: Definicija grada Sarajevo

Post by Haris.ba »

milenko wrote:primjer produzenja trolejbusa preko lukavice, je jedna vrsta licemjerstva, onih koji su za jedinstven grad na jeziku, a na konkretnim stvarima daju od sake do lakta...tesko da ces naci nekog iz i.sarajeva da je protiv toga, dapace...
Može malo detalja? I gdje je zapelo sa tramvajem? Znam da se odustalo, ali zašto?
milenko

#19 Re: Definicija grada Sarajevo

Post by milenko »

Haris.ba wrote:
milenko wrote:primjer produzenja trolejbusa preko lukavice, je jedna vrsta licemjerstva, onih koji su za jedinstven grad na jeziku, a na konkretnim stvarima daju od sake do lakta...tesko da ces naci nekog iz i.sarajeva da je protiv toga, dapace...
Može malo detalja? I gdje je zapelo sa tramvajem? Znam da se odustalo, ali zašto?
nije tramvaj, no trolejbus, razlika drasticna :D
to se i ja pitam, prije nekih 2-3 godine, ne mogu ti rec' tacno, skoro da je bilo dogovoreno, spajanje 2 grasa, jedini uvjet je bio da ljudi zaposleni u gras-u i.sarajevo ne ostanu bez posla...znaci ne samo produzenje trolejbusa, koje nije tehnicki toliko skup projekat, vec i ostale gradske linije (kasindo, vojkovici...) da budu pod jedinstvenim sistemom...
atmel

#20 Re: Definicija grada Sarajevo

Post by atmel »

samo malo wrote:Srbi procjenjuju da na podrucju Istocnog Sarajeva zivi oko 100.000 ljudi.

Odbij Pale, Sokolac, Trnovo, otprilike na ovom uzem dijelu dole Lukavica, Dobrinja sa novoizgradjenim kvartovima (ima toga ohoho dole) zivi vise od 50.000 ljudi. To je vec grad.

1 000 000, a ne 100.000. Pogledaj Ilidžu na Google Earthu i I.Sarajevo, pa usporedi veličinu.
Ilidža ima nešta više od 50 000 stanovika. Ja čak mislim, da I.Sarajevo danas ima više stanovnika od Sarajeva.
samo malo

#21 Re: Definicija grada Sarajevo

Post by samo malo »

Jasta, google earth :-)

Odes lijepo u Istocno Sarajevo i vidis desetine novoizgradjenih stambenih zgrada.
Imamopobjednika

#22 Re: Definicija grada Sarajevo

Post by Imamopobjednika »

respo wrote:koji grad u europi ima najveci park? istocno sarajevo :D

Koliko se ja sjecam (davno sam prolazio tim putem) i Rogatica je uracunata u Ist. Sarajevo. Sjecam se table, nakon sto se napusti opcina Novo Gorazde - prema Rogatici - na kojoj pise "Dobrodosli na teritoriju Istocnog Sarajeva" ili sl.
milenko

#23 Re: Definicija grada Sarajevo

Post by milenko »

Imamopobjednika wrote:
respo wrote:koji grad u europi ima najveci park? istocno sarajevo :D

Koliko se ja sjecam (davno sam prolazio tim putem) i Rogatica je uracunata u Ist. Sarajevo. Sjecam se table, nakon sto se napusti opcina Novo Gorazde - prema Rogatici - na kojoj pise "Dobrodosli na teritoriju Istocnog Sarajeva" ili sl.
i na ivan sedlu ulazis u sarajevo...jal' teritorija, jal' kanton...
atmel

#24 Re: Definicija grada Sarajevo

Post by atmel »

samo malo wrote:Jasta, google earth :-)

Odes lijepo u Istocno Sarajevo i vidis desetine novoizgradjenih stambenih zgrada.
Odeš u Dobrinju koja ima približno oko 24 000 stanovnika i vidiš, da Dobrinja ima najmanje duplo više zgrada od I.Sarajeva.
cyprus

#25 Re: Definicija grada Sarajevo

Post by cyprus »

Imamopobjednika wrote:Koliko se ja sjecam (davno sam prolazio tim putem) i Rogatica je uracunata u Ist. Sarajevo. Sjecam se table, nakon sto se napusti opcina Novo Gorazde - prema Rogatici - na kojoj pise "Dobrodosli na teritoriju Istocnog Sarajeva" ili sl.
Rogatica je istupila iz Istočnog Sarajeva :-D
Post Reply