DEFENCE - BAGA MUSIC

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: Bobi

Post Reply
S0UL
Posts: 7
Joined: 31/12/2002 00:00
Contact:

DEFENCE - BAGA MUSIC

Post by S0UL » 06/12/2006 15:04

Defence – Album Baga Music


Nakon brojnih koncerata širom ex-Yu, koji uključuju zagrebački Dom Sportova i novosadski Exit, tuzlanski sastav DEFENCE izdao je svoj prvijenac Baga Music. Defence je grupa iz čijih redova je izašao Edo Maajka, a nakon njegovog prelaska u solo vode, Defence iz tadašnjeg HC stila vremenom i mnogim muzičkim eksperimentima kreira svoj spopstveni stil koji nazivaju Baga muzikom. To je svojevrsna mješavina Reggae/Dub/Hip Hop/DnB/Funk/Ethno zvukova i čini interesantnu cjelinu za koju je najčešći komentar prilikom prvog slušanja „Ovo je nešto sasvim novo..“

Defence je dio Fm Jam porodice koju čine i već veoma popularni Edo Maajka, Frenkie, kao i legendarni Hip Hop sastav Disciplinska Komisija. Menadžmentu grupe od nedavno je pristupila organizacija Tuzla Live, poznata po tome što pomaže lokalne bendove pri promociji, te se bavi raznim muzičkim projektima i organizacijama.

Naznake uspjeha ove grupe odavno su vidljive u njihovim karizmatičnim i zabavnim nastupima i muzici, a istinska potvrda svjetskog kvaliteta je ovogodišnja ubjedljiva pobjeda na glasanju za odlazak na prestižni Rototom Sunsplash Reggae Festival u Italiji, koji je najcjenjeniji i najveći europski reggae Festival. Defence su ubjedljivo pobjedili u takmičenju za odlazak na ovaj festival, u konkurenciji od skoro 50 bendova mahom iz zapadne Europe.

Defence je svoj album snimao u skoro nemogućim uvjetima, i uz pomoć brojnih prijatelja ovoga benda. Baga Music je priveden kraju bez ikakve financijske pomoći. Sniman je u nekoliko lokalnih studija, a finaliziran u studiju Radija Kameleon, od milja zvanim i Fm Jam Laboratorij. Mastering je rađen u prestižnom Morris studiju u Zagrebu gdje snimaju i Edo Maajka i Frenkie.

Gosti na albumu nisu brojni. Vokalno, tu su Frenkie i Hza, članovi Disciplinske Komisije na pjesmi Baga music i Damir Avdić Graha na pjesmi Loco Dziggi. Tu su i gostovanja nekoliko stranih muzičara na duvačkim instrumentima. Za prvi single odabrali su socijalnu skakalicu Fire, koja u maniru Bob Marleyeve Get Up Stand Up, poziva na aktiviranje mladih i promjene. Spot za ovu pjesmu radi ekipa Pro.Ba iz Sarajeva. Za sljedeći single, pjesmu Afrika, se koriste snimci prve BH jedriličarske ekspedicije Put Oko Svijeta, koja se emituje na BHT1, a koja će na svom putovanju snimiti ekskluzivne snimke za potrebe ovog video spota kojeg će digitalno raditi popularni designer Emir Šehanović Aorta.

Aorta je uradio i design albuma, koji izgleda kao jedno od njegovih umjetničkih dijela. Ovaj mladi i perspektivni designer ranije je već radio vizuelna rješenja albuma No Sikiriki i Odličan CD.


Album Baga Music je početkom novembra 2006 uz puno razumjevanja i pomoći izdala muzička produkcija Hayat, a distribuciju za Hrvatsku i Sloveniju će uraditi Menart.


Post Reply