Deep Purple live Sarajevo 3.11.2007

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Better Man

Post by Better Man »

Greškom su mi se duplirali postovi, pa sam duplikate obrisal.
Last edited by Better Man on 21/11/2007 19:55, edited 1 time in total.
Better Man

Post by Better Man »

.........
Last edited by Better Man on 21/11/2007 19:44, edited 1 time in total.
LSD

Post by LSD »

Pokusaj jos neki put...nisi odavno :D
ado-šampion

Post by ado-šampion »

symbolstar wrote:Ado, ovo gore je sa Come Hell or High Water turneje? JBG ja to nikad nisam mogao slusat jer je Gillan jako lose pjevao, imam taj DVD
To me sprjecava u gledanju tog DVD-a :)
Na kraju krajeva , Blackmore je pizdio iz istih razloga...:)

Jest to je sa Come Hell Or High Water. Taj sa DVD-a je iz Birminghama, prilično očajna izvedba, a na CD-u je iz Stuttgarta, osim jedne pjesme (ne znam koje), koja je iz Birminghama. Nastup iz Stuttgarta je puno bolji. Baš sam stavio upravo taj klip zbog toga što je taj Birmingham vjerovatno najlošiji koncert s Ritchiejem, a frajer je i u takvoj formi i s koncentracijom na drugoj strani odsviralo solo brže nego na studijskom albumu.

Daysleeper, dobro odsviran solo, gotovo kao Morse si to skinuo ali je Ritchie bolji. :) Koliko vidim način na koji to sviraš je isti na koji i Morse svira.

Evo ti referenca:

http://www.youtube.com/watch?v=y47mKITGWGk

Ovo je bilo 1985. u Parizu, ako se ne varam.

Better Man, ne slažem se da je Page doktor za obojicu. Od Morsea jeste bolji to je neupitno, ali meni je Blackmore bolji od njega. Jimmy je vjerovatno najbolji riffmaker svih vremena, ali Blackmore je bolji gitarista, posebno uživo. Isto kao što Led Zeppelin uživo nije bio ni blizu kao Purple, tako ni Page uživo nije bio ni blizu Blackmore-a. Uz prilog ovome ide to da Led Zeppelin ni nema pravog (oficijelnog) live albuma.
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

ado-šampion wrote:
symbolstar wrote:Ado, ovo gore je sa Come Hell or High Water turneje? JBG ja to nikad nisam mogao slusat jer je Gillan jako lose pjevao, imam taj DVD

Jest to je sa Come Hell Or High Water. Taj sa DVD-a je iz Birminghama, prilično očajna izvedba, a na CD-u je iz Stuttgarta, osim jedne pjesme (ne znam koje), koja je iz Birminghama. Nastup iz Stuttgarta je puno bolji. Baš sam stavio upravo taj klip zbog toga što je taj Birmingham vjerovatno najlošiji koncert s Ritchiejem, a frajer je i u takvoj formi i s koncentracijom na drugoj strani odsviralo solo brže nego na studijskom albumu.

Daysleeper, dobro odsviran solo, gotovo kao Morse si to skinuo ali je Ritchie bolji. :) Koliko vidim način na koji to sviraš je isti na koji i Morse svira.

Evo ti referenca:

Better Man, ne slažem se da je Page doktor za obojicu. Od Morsea jeste bolji to je neupitno, ali meni je Blackmore bolji od njega. Jimmy je vjerovatno najbolji riffmaker svih vremena, ali Blackmore je bolji gitarista, posebno uživo. Isto kao što Led Zeppelin uživo nije bio ni blizu kao Purple, tako ni Page uživo nije bio ni blizu Blackmore-a. Uz prilog ovome ide to da Led Zeppelin ni nema pravog (oficijelnog) live albuma.
Nisi mi baš toliko potkovan koliko se praviš.

Solaža koju ja sviram je original studijska izvedba Higway Star sa albuma Machine Head i to note - for - note.

Morse to totalno drugačije svira.

Nemožeš takve kikseve pravit ccc

:D
Better Man

Post by Better Man »

ado-šampion wrote:

Evo ti referenca:

Ne znam šta smatraš oficijelnim live albumom, ali ga Zeppelini imaju i riječ je o čistom savršenstvu. Ne bih se složio da je Purple bolji uživo od Zeppelina i ostajem pri tvrdnji dc je Jimmy Page bolji gitarist od Ritchia Blackmorea.

Image
ado-šampion

Post by ado-šampion »

DaysleepeR wrote: Nisi mi baš toliko potkovan koliko se praviš.

Solaža koju ja sviram je original studijska izvedba Higway Star sa albuma Machine Head i to note - for - note.

Nisam na to mislio. Morse svira kraj te solaže (brzu dionicu) na najdonjoj žici (ne sviram gitaru pa ne znam kako vi to zovete) sa 4 prsta, baš kao i ti. Ritchie ima ureze u vratu na donjoj strani i on podvlači prste pod žice kad svira brže dionice i to svira sa tri prsta (bez kažiprsta), pa tako i u Highway Star. Na to sam mislio, nismo se razumjeli. :)
Better Man wrote:Ne znam šta smatraš oficijelnim live albumom, ali ga Zeppelini imaju i riječ je o čistom savršenstvu. Ne bih se složio da je Purple bolji uživo od Zeppelina i ostajem pri tvrdnji dc je Jimmy Page bolji gitarist od Ritchia Blackmorea.
Zeppelini imaju tri oficijelna live albuma, ali ni jedan nije pravi. Song Remains The Same je i sam prosječan, a nastao je kombinacijom bar dva koncerta i to su pjesme miksevi sa različitih koncerata. To meni nije "pravi" live album. Idemo dalje, BBC Sessions je ekstra, ali kao što mu ime kaže to je "live-in studio" album, pred malom publikom. Zadnji je How The West Was Won i to je najprecjenjeniji live album koji sam čuo. Pjesme su kao i kod Song Remains The Same miksane sa dva koncerta. Npr. vokal sa jednog koncerta a instrumenti sa drugog. Jimmy je to majstroski odradio, tako da se i ne primjećuje. Na Stairway To Heaven je čak studijski dodan dio sa klavijaturama koje čuješ tokom većeg dijela pjesme.
Posjeti ovu stranicu:

http://www.thegardentapes.co.uk/

Razočaraćeš se u te albume koje smatraš savršenstvom.

Led Zeppelin je bez sumnje najveći hard rock bend ikad, ali Deep Purple je realno ispred njih kao live bend. Made In Japan je jedan od najvećih rock live albuma, meni i najbolji, a na njemu su cijele pjesme i nema studijskih zavrzlama. Kako je publika čula, tako je i na CD-u.
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

ado-šampion wrote:
DaysleepeR wrote: Nisi mi baš toliko potkovan koliko se praviš.

Nisam na to mislio. Morse svira kraj te solaže (brzu dionicu) na najdonjoj žici (ne sviram gitaru pa ne znam kako vi to zovete) sa 4 prsta, baš kao i ti. Ritchie ima ureze u vratu na donjoj strani i on podvlači prste pod žice kad svira brže dionice i to svira sa tri prsta (bez kažiprsta), pa tako i u Highway Star. Na to sam mislio, nismo se razumjeli. :)
Buraz,

sad još gore izjave daješ.

Ritchie ima tzv. scalopped neck tj. urezana polja, ali se prilikom sviranja nikakvi prsti ni pod kakve zice ne podvlace :D

Ritchie je takodje svirao brzi dio na najdonjoj zici, i to se jasno cuje.

Kad iste tonove sviras na drugoj zici drugacije to zvuci.

Pozdrav tebi u svakom slucaju i mi se slazemo ali nisi bas dovoljno strucan za ovu vrstu diskusije koja je svakako bespredmetna.

Svaki profesionalni gitarista moze odsvirati sve sto svira bilo koji drugi gitarista osim ovih vanzemaljaca (Satriani, Vai, Malmsteen) i totalna je glupost reci da jedan Morse nemoze odsvirati nesto sto Ritchie svira.

Malo prosecite youtube-om pa mala djeca od 16 godina sviraju puno teze solaze nego sto je ijedna Ritchieva, ali Ritchie je Ritchie :D
black

Post by black »

ne znam oko cega se raspravljate :D sve je to stvar ukusa ba ..:D eto recimo Malmsteen kad ga sleeper pomenu, liku je malo 6 zica kako svira, al dzaba mene ponekad nervira bas ta virtuoznost, ako nema dushe dzaba tehnika...
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

black wrote:ne znam oko cega se raspravljate :D sve je to stvar ukusa ba ..:D eto recimo Malmsteen kad ga sleeper pomenu, liku je malo 6 zica kako svira, al dzaba mene ponekad nervira bas ta virtuoznost, ako nema dushe dzaba tehnika...
Ima i Malmsteen duše, a to se čuje i osjeti tek kad čuješ kako neko drugi svira Malmsteena.

Jer ti njega možeš skinuti svaku notu, ali džaba ne zvuči to isto :D
black

Post by black »

DaysleepeR wrote:
Ima i Malmsteen duše, a to se čuje i osjeti tek kad čuješ kako neko drugi svira Malmsteena.

pa to je to :D skinuti je ok ali nema pite odsvirati :D
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

black wrote:
DaysleepeR wrote:

pa to je to :D skinuti je ok ali nema pite odsvirati :D
Ma može evo vidi momka šta radi

http://youtube.com/watch?v=LBjaa0K3LUo
black

Post by black »

DaysleepeR wrote:
Ma može evo vidi momka šta radi

http://youtube.com/watch?v=LBjaa0K3LUo
dobar dobar..
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Nemam ja pojma o sviranju gitare, tako da nisam kompetentan za tu raspravu, ali slušao sam njega (Ritchie) kako ima urezano na vratu (neck) i podvlači prste na donju stranu žice kad svira. Nisam rekao da Ritchie ne svira na donjoj žici, nego da svira sa 3 prsta, a Morse sa 4. Pa u šta sam ja gledao na onim klipovima što sam postavio ako nisam vidio da Ritchie brži dio Highway Star svira na donjoj žici?!

Dajte mi stručnjaci Clapton Crossroads solo da vas vidim. Pošto mala djeca sve mogu odsvirati.
Better Man

Post by Better Man »

The Song Remains The Same je soundtrack za istoimeni film koji govori o odlasku banda u New york gdje su održali koncert u čuvenom Madison Square Gardenu i film donosi snimku tog koncerta. Album predstavlja klasični soundtrack na kojem je koncert iz Madison Square Gardena. Dakle album nije mix live pjesama sa različitih koncerata, već isključivo sa koncerta u Madison Square Gardenu. Imam pomenuti album na ploči, a takođe imam i film i na ploči se može jasno vidjeti podatak da je riječ isključivo o koncertu iz Madison Square Gardena, a ne mixu raznih nastupa, a i sto tako je i za istoimeni film.
Last edited by Better Man on 21/11/2007 23:31, edited 1 time in total.
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

ado-šampion wrote:Nemam ja pojma o sviranju gitare, tako da nisam kompetentan za tu raspravu, ali slušao sam njega (Ritchie) kako ima urezano na vratu (neck) i podvlači prste na donju stranu žice kad svira. Nisam rekao da Ritchie ne svira na donjoj žici, nego da svira sa 3 prsta, a Morse sa 4. Pa u šta sam ja gledao na onim klipovima što sam postavio ako nisam vidio da Ritchie brži dio Highway Star svira na donjoj žici?!

Dajte mi stručnjaci Clapton Crossroads solo da vas vidim. Pošto mala djeca sve mogu odsvirati.
To za podvlačenje si pogrešno čuo jer je nemoguće svirati gitaru ako podvlačiš prste.

Žice se pritišću odozgo kakv god vrat imao.

Izvoli

http://youtube.com/watch?v=Mdn23k7rG24
symbolstar

Post by symbolstar »

Nemojte ljudi molim vas pricat da Malmsteen nema duse, samo zato sto svira brzo. Jeste, on svira brzo, ali jako strastveno i emotivno. Da ste rekli Impeliterri ili Michael Angelo Batio (s njim sam svirao jedan session ovdje u NL, ja budale...ponasa se kao tinejdzer...) slozio bi se, to su ljudi koji sviraju bez duse.

@Ado-sampion, ja sam mislio na pocetku rasprave da ti sviras gitaru i da znas nesto o tom instrumentu i da iz tog razloga onako strastveno raspravljas. Ispostavilo se da uopste nisi kompetentan. Ja cutim o stvarima o kojima ne znam i slusam i ucim, ako me vec zanimaju. Besplatan savjet, uzmi ili ostavi...
black

Post by black »

symbolstar wrote:Nemojte ljudi molim vas pricat da Malmsteen nema duse, samo zato sto svira brzo. Jeste, on svira brzo, ali jako strastveno i emotivno. Da ste rekli Impeliterri ili Michael Angelo Batio (s njim sam svirao jedan session ovdje u NL, ja budale...ponasa se kao tinejdzer...) slozio bi se, to su ljudi koji sviraju bez duse.

@Ado-sampion, ja sam mislio na pocetku rasprave da ti sviras gitaru i da znas nesto o tom instrumentu i da iz tog razloga onako strastveno raspravljas. Ispostavilo se da uopste nisi kompetentan. Ja cutim o stvarima o kojima ne znam i slusam i ucim, ako me vec zanimaju. Besplatan savjet, uzmi ili ostavi...
dobro mozda sam ja malo pretjerao kad sam rekao 'bez dushe' :)
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Ni blizu kao Clapton. Ja ne znam gotovo ništa o sviranju gitare ali znam šta mi dobro zvuči, a šta ne, a bez lažne skromnosti imam ukus i za muziku. Ovaj hem ružnije zvuči hem je sporiji. Tačno da svako može sve odsvirat ali kako.
Better Man wrote:The Song Remains The Same je soundtrack za istoimeni film koji govori o odlasku banda u New york gdje su održali koncert u čuvenom Madison Square Gardenu i film donosi snimku tog koncerta. Album predstavlja klasični soundtrack na kojem je koncert iz Madison Square Gardena. Dakle album nije mix live pjesama sa različitih koncerata, već isključivo sa koncerta u Madison Square Gardenu. Imam pomenuti album na ploči, a takođe imam i film i na ploči se može jasno vidjeti podatak da je riječ isključivo o koncertu iz Madison Square Gardena, a ne mixu raznih nastupa, a i sto tako je i za istoimeni film.
"... then welcome to the complete guide to the construction of Led Zeppelin's film and album "The Song Remains The Same" from the three concerts at Madison Square Garden, New York on the 27th, 28th and 29th of July 1973.
"The Song Remains The Same" consists of a selection of material from those three concerts. Every Led Zeppelin fan knows that. But how exactly did Jimmy Page and his associates create the finished products? Was it a simple case of picking the best version of each song? Are the songs cut at all? Are there any overdubs? How come there are some obvious differences between the film and the album, and not just in the track listings?
This analysis is based on a study of the two officially released formats alongside underground tapes of the three shows. ... From these tapes it is possible to work out exactly where each part of each song has come from."

Primjer za prvu pjesmu (Rock And Roll):

"Let's start with the film. The first thing we hear is Bonzo's war cry, "Ok,let's go!", then it's straight into "Rock and Roll". Appropriately enough, this whole song (including Bonzo's opening shout) is from the 27th, the first night. A nice clean start, with no cuts or edits, or spliced-in sections from other nights. However, there are a few little embellishments in the form of some strange guitar overdubs. These appear in the instrumental section in the middle of the song, in the 12-bar interlude between the second verse and the main guitar solo. They are just very brief bursts of guitar sound; five of them, faded rapidly in and out, lasting no more than half a second each. These are so odd that it's worth taking a moment to consider why they're there.

Now on to the album. This is a bit more complicated. It starts off with the same Bonzo shout from the 27th, of course, but it's not the same version of "Rock And Roll" that follows, at least not all of it. It's actually in four different parts as follows, with CD timings in brackets:

1. From the beginning of the song to the end of the first verse, just as Robert has finished singing "lonely time" (00:05-01:00) - 28th.
2. From the moment where guitar and bass re-enter to "ah, rock it, rock it" in the last verse (01:00-03:23) - 27th, same as film.
3. From the D chord that follows "ah, rock it, rock it " to the last "lonely" (03:23-03:42) - 28th.
4. From "time" to the end of the drum solo (03:42-03:54) - 27th, same as film.

Then we're into "Celebration Day". Note that in the film, the opening three chords continue to be from the 27th. On the album, they're from the 28th. We've got two sections here:

1. From the opening chords (still part of track 1 on the CD, 03:54) to near the end of the vocal ad lib section after the last verse (02:24) - 28th.
2. From the last couple of runs through the riff and Robert's last cry of "Aaah yeah, 'salright", through the guitar solo and to the end of the song (02:24-03:35) - 29th."

Izvor: http://www.thegardentapes.co.uk/

Ovako slično stoje stvari i s How The West Was Won, samo je manje ovakvih stvari.
Post Reply