Deca u BIH vakcinisana netestiranim vakcinama
Autor: Beta | 23.05.2008 - 09:54
Sve je izvesnije da su deca u BiH bila "pokusni kunići" za vakcinu "Euvaks B" (Euvax) protiv hepatitisa B, koje je Unicef realizovao u BiH kroz projekt imunizacije 2002. godine sa entitetskim ministarstvima zdravstva, piše zagrebački "Večernji list" u današnjem izdanju za BiH.
Šokantne fotogafije deteta s teškim deformacijama lica nakon primljene vakcine poslužiće kao dokaz da je opasna vakcina testirana na bebama u BiH. List navodi da je jedna osoba s visokim medicinskim zvanjem SOS telefonu 1209 u Sarajevu prijavila da Unicefov projekt nema potpunu tehničku dokumentaciju i da parametri rizika po zdravlje dece nisu precizno definisani.
Direktorka SOS telefona 1209 Jagoda Savić rekla je da je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) dopustila upotrebu vakcina protiv hepatitisa B pod nazivom "Euvaks B" u periodu od 2002. do 2007. godine za zdrave novorođene bebe, bez prethodnih testova. Posledice takvog nemara danas su vidljive na tim bebama, kazala je Savićeva.
Ona je prošle godine poslala SZO-u upitnik sa četiri pitanja o vakcini "Euvaks B", ali joj je rečeno da proizvođač vakcine ne poseduje valjane dokaze da je pre upotrebe u BiH imao dovoljno takvih testova.
Od maja 2004. godine Federacija BiH je uvela obvezno vakcinisanje novorođenčadi protiv hepatitisa B, i BiH je bila prva u regionu da to učini. Od tada vakcinu primaju bebe pri rođenju, kao i kada napune jedan mesec i šest meseci. Savićeva je kazala da su efekti dobijenih vakcina dugoročni, da se vide tek nakon 15 do 20 godina, kada generacija koja je vakcinisana stasa za rađanje.
Antikorupcijski tim OHR-a je dao poverenje izjavama medicinskih stručnjaka, bez provere, i pismeno odgovorio da nema osnova za otvaranje istrage.
Blic http://www.blic.co.yu/svet.php?id=42748
Deca u BIH vakcinisana netestiranim vakcinama
Moderator: anex
-
simi5
#1 Deca u BIH vakcinisana netestiranim vakcinama
Ovo je članak koji je danas objavljen u Blicu. Ne vidim da postoji ikakav komentar o tome u novinama iz BiH.
-
Mala sirena
#2 Re: Deca u BIH vakcinisana netestiranim vakcinama
SAN je danas objavio članak na ovu temu. A i na naslovnoj strani istih novina fotografija djeteta i uznemiravajuci naslov.
Tamo pise da je neki ljekar zvao SOS telefon i doticnu gospodju da prijavi ovaj slucaj. Malo mi to cudno zvuci. I da se sve ove godine suti da neko eksperimentise sa nasom djecom?! I doktor veoma odgovoran, umjesto da digne medije, inspekcije, upozori roditelje da ne dozvole da se te vakcine daju djeci, nazove SOS telefon, izjada se i sutra ujutro opet na posao i dalje vakcinise djecu sa vakcinama koje su test. Ja skeptik ne znam kako ostali.
Tamo pise da je neki ljekar zvao SOS telefon i doticnu gospodju da prijavi ovaj slucaj. Malo mi to cudno zvuci. I da se sve ove godine suti da neko eksperimentise sa nasom djecom?! I doktor veoma odgovoran, umjesto da digne medije, inspekcije, upozori roditelje da ne dozvole da se te vakcine daju djeci, nazove SOS telefon, izjada se i sutra ujutro opet na posao i dalje vakcinise djecu sa vakcinama koje su test. Ja skeptik ne znam kako ostali.
-
budala_mahnita
#3 Re: Deca u BIH vakcinisana netestiranim vakcinama
Investigation of adverse events following Euvax B (hepatitis B) vaccination, May-July 2007
Synopsis and final outcome
From May to July 2007, WHO assisted the government of Viet Nam in the investigation of four serious adverse events (including three deaths) in infants following administration of Euvax B (hepatitis B) vaccine. As a precautionary measure pending investigation of the reported cases, the Department of Immunization, Vaccines and Biologicals (IVB) at WHO recommended on 15 May the temporary suspension of the distribution and use of specific lots of Euvax B vaccine and provided guidance for parallel actions to be taken at country level. Following investigation of the reported cases from Viet Nam and additional reports from other countries as well as vaccine quality testing and a review of the batch records and manufacturing and quality control process at the manufacturing site, no evidence of a quality problem with the vaccine was found. Consequently, on 7 July 2007, WHO removed its recommendation for temporary suspension of specific lots of Euvax B vaccine and recommended that all lots of Euvax B under temporary suspension be released for use. At no time during the investigation was Euvax B vaccine removed from the WHO list of prequalified vaccines.
http://www.who.int/immunization_safety/ ... index.html
Synopsis and final outcome
From May to July 2007, WHO assisted the government of Viet Nam in the investigation of four serious adverse events (including three deaths) in infants following administration of Euvax B (hepatitis B) vaccine. As a precautionary measure pending investigation of the reported cases, the Department of Immunization, Vaccines and Biologicals (IVB) at WHO recommended on 15 May the temporary suspension of the distribution and use of specific lots of Euvax B vaccine and provided guidance for parallel actions to be taken at country level. Following investigation of the reported cases from Viet Nam and additional reports from other countries as well as vaccine quality testing and a review of the batch records and manufacturing and quality control process at the manufacturing site, no evidence of a quality problem with the vaccine was found. Consequently, on 7 July 2007, WHO removed its recommendation for temporary suspension of specific lots of Euvax B vaccine and recommended that all lots of Euvax B under temporary suspension be released for use. At no time during the investigation was Euvax B vaccine removed from the WHO list of prequalified vaccines.
http://www.who.int/immunization_safety/ ... index.html
-
Mala sirena
#5 Re: Deca u BIH vakcinisana netestiranim vakcinama
Ja uvijek, ali uvijek kada vidim u novinama ovu Savic kao izvor informacija i onog Tomica zapadnem u neko stanje kao pred nervni slom. Nisam ni mislila da je neko eksperimentalno ispitivao vakcine na mojoj djeci. Oni svaki cas nadju neku bombasticnu infomaciju da privuku paznju na sebe., a onda nadju i nekog novnara koji napise tekst koji bi jedino oni sa IQ 30 uzeli za ozbiljno.
Samo ne bi ti bas puno trebalo da ubijedis narod da ne vakcinise djecu. To je vec pocelo biti popularno, znas homeopatija, prirodno sticanje imuniteta i tako to. To je sad vrlo popularno.
Sjecate se, mislim prosle zime, da je krzamak nekog blažeg oblika vladao sarajevskim vrticima. Jedno od objasnjenja kako se pojavio nakom desetina godina je zbog nevakcinisane djece.
Danas Avaz obajavio saopstenje WHO koje demantuje ove clanke.
Samo ne bi ti bas puno trebalo da ubijedis narod da ne vakcinise djecu. To je vec pocelo biti popularno, znas homeopatija, prirodno sticanje imuniteta i tako to. To je sad vrlo popularno.
Sjecate se, mislim prosle zime, da je krzamak nekog blažeg oblika vladao sarajevskim vrticima. Jedno od objasnjenja kako se pojavio nakom desetina godina je zbog nevakcinisane djece.
Danas Avaz obajavio saopstenje WHO koje demantuje ove clanke.
- Luce
#6 Re: Deca u BIH vakcinisana netestiranim vakcinama
Ovo je vjerovatno neistina s obzirom da se radi o gopodji Savic. Naime, bila sam ukljucena licno u jedan projekat gdje je ona, na zalost, bila medijator u pomoci jednom djetetu koje je u ratu ostao bez roditelja. Pomoc su obezbijedili strani donatori, nije se radilo o velikoj sumi novca, ali namjera je ono sto je bilo bitno-pomoci djetetu. Na zalost, doticna gospodja je pokusala da se okoristi, a citava stvar je zavrsila na sadu. Ovo je moje licno iskustvo, tako da ja ove informacije ne bih uzimala ozbiljno. Ono zbog cega se kajem, sto nismo dali u medije taj slucaj, tako da doticna vise ne siri dezinfirmacije ili bolje da ne prica gluposti!