Deblokada Sarajeva???

Post Reply
trocadero

#7701 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by trocadero »

_Reds_ wrote: 20/04/2021 11:52 Ove linije su formirane nakon bitke za Veliki park i institut i poslije nisu pomjerane ?

EDIT: HVALA, nisam znao da je linija ovoliko bila blize Ilidzi nego Butmiru.
Nema na čemu!
Da, nisu se linije mijenjale tokom rata osim vile Stojčevac.
To crveno su naši položaji a u stvarnosti prava linija razgraničenja je bila naprijed prema Burmiru nekih 400-500 metara. Zona u koju niko nije zalazio.
Valter Gustav

#7702 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Valter Gustav »

DRAGAN MIOKOVIĆ "PODERAO" TZV. IZVJEŠTAJ O STRADANJU SRBA U SARAJEVU: Pamflet od laži sazdane na poluistinama - OVO SU ČINJENICE!
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/19 ... enice.html
Dragan Mioković, penzionisani policajac i svjedok na haškim suđenjima ratnim zločincima, među kojima je Radovan Karadžić, aktivan je na Twitteru. On se osvrnuo i na, kako je naveo, "to nešto, pretenciozno nazvano izvještajem o stradanju Srba u Sarajevu".

Mioković je, naime, od 1992. do 1995. obavljao uviđaje i učestvovao u stotinama istraga granatiranja i snajperisanja po Sarajevu, gdje je u 1.425 dana sa položaja Vojske RS ubijeno više od 11.000 ljudi, među kojima je 1.600 djece.

Njegov Twitter thread prenosimo u cijelosti:

Nije bila blokada, nego opsada Sarajeva.
Opsadu je isplanirala i realizovala JNA iz vrlo jasnih vlastitih vojnih i političkih pobuda, tako da je teza o sprječavanju agresije na RS iz Sarajeva - suluda.
Potpuno proizvoljno, ničim adekvatno potkrijepljeno i netačno, u izvještaju se navodi podatak o 3.200 smrtno stradalih Srba u dijelu Sarajeva koje je tokom opsade bilo pod kontrolom ARBiH.
Tokom opsade Sarajeva, na području svih 10 predratnih opština koje su pripadale Sarajevu, znači, uključujući i one koje su sve vrijeme opsade bile pod kontrolom VRS, na razne načine je smrtno stradalo 1.210 Srba.
U redovima ARBiH i MUPRBiH, tokom opsade Sarajeva u borbama je poginulo 235 Srba koji su branili Sarajevo.
U redovima VRS koja je opsjedala Grad, poginulo je u istom periodu 2.235 Srba.
Zbirno, u dijelu Sarajeva koje je bilo pod opsadom VRS, smrtno je stradalo 2.697 Srba koji su prije rata, po popisu iz ‘91. bili stanovnici Sarajeva. Od tog broja, 235 je branilaca i 2.235 vojnika VRS koji su poginuli u borbenim destvima, i 227 civila srpske nacionalnosti. Iza svakog gore iznesenog broja stoje imena i prezimena žrtava, vrijeme, mjesto i način pogibije, što je lako provjerljivo i dostupno na internetu.
Izvještaj ni jednom rečenicom ne problematizira činjenicu da je srpska vojska sve vrijeme opsade djelovala po gradu iz svih oruđa i oružja, iako su znali da je tu, sve vrijeme opsade, bilo nekoliko desetina hiljada Srba.
Nijednim relevantnim dokazom u izvještaju nije potkrijepljen proizvoljno iznesen, i netačan podatak o 211 logora za Srbe u Sarajevu u tom periodu.
Niko relevantan nikada nije sporio činjenicu da je bilo slučajeva odvođenja ljudi srpske nacionalnosti na različite lokacije gdje su maltretirani, fizički zlostavljani, a bilo je, nažalost, slučajeva kada su neki od tih ljudi i ubijeni.
Postoje relevantni pokazatelji da su takvi slučajevi istraživani, kako tokom tako i poslije rata.
Kazani su krvavo prljava mrlja na obrazu Sarajeva koje se branilo i odbranili časno, oni su bili eksces proizveden manijakalnošću jednog čovjeka i nekolicine njegovih sljedbenika, kao i nespremnosti politike da se suoči sa činjenicom da zločinaca ima i među nama, i to, blagovremeno, sasječe u korijenu, a ne urnek ponašanja i postupanja, čak ni ogromne većine pripadnika brigade kojom je taj monstrum komandovao. Dapače.
ZAKLJUČAK:

Izvještaj nije rađen za i zarad (srpskih) žrtava, nego predstavlja pokušaj ozvaničenja novog mitskog konteksta za Sarajevo, koji kao takav treba poslužiti kao kontrapunkt pomno planiranim i strateški vršenim zločinima, prvo JNA a onda VRS širom BiH, od Bijeljine, Zvornika do Brčkog i Prijedora, ali prije svega, genocidu počinjenom u Srebrenici.

Volio bih da griješim u procjeni da će citati iz ovog, na 1.300 strana ispisanog pamfleta, praktično, laži sazdane na brižljivo selektiranim poluistinama, vrlo brzo postati “argumenti” koje će republičkosrpska ali i prekodrinska politička elita, posebno ona zadužena za inoposlove, početi ispaljivati na sve četiri strane svijeta na dnevnoj bazi."
Valter Gustav

#7703 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Valter Gustav »

Objavljen je izvještaj o stradanju Srba u Sarajevu: Prekrajanje historije kao političko sredstvo Vlade RS
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sar ... -rs-647459
Cijeli dokument se proteže na čak 1.250 stranica, a neki dijelovi su veoma interesantni, i vjerovatno najbolje pokazuju motiv cijele kampanje koju je pokrenula Vlada Republike Srpske
Izvještaj komisije o stradanju Srba u Sarajevu od 1992. do 1995. godine, danas je ugledao svjetlo dana. Ovu komisiju je angažovala Vlada Republike Srpske kako bi ratna dešavanja u glavnom gradu BiH prikazala "iz drugog ugla".

Ono što je uočljivo u izvještaju ove komisije, to je da se on zapravo najmanje bavi ratnim dešavanjima u Sarajevu. Ovaj dokument nastoji, čini se, prije svega objasniti karakter rata i ideologiju tadašnjeg bh. rukovodstva, naravno iz ugla jedne strane.

Cijeli dokument se proteže na čak 1.250 stranica, a neki dijelovi su veoma interesantni, i vjerovatno najbolje pokazuju motiv cijele kampanje koju je pokrenula Vlada Republike Srpske.

Autori dokumenta u jednom dijelu ovog dokumenta, agresiju na Bosnu i Hercegovinu porede sa španskim građanskim ratom.

- Građanski rat bio je rat između političke ideologije demokratije i internacionalizma s jedne strane i ideologije evropskog fašizma sa druge. Španski republikanci borili su se da odbrane pravo na samoopredjeljenje Katalonije i Baksije. Španske fašiste podržali su njemački nacisti i italijanski fašisti, a prećutno britanski i francuski konzervativci, navodi se u ovom dijelo teksta, vjerovatno aludirajući da su Srbi u takvoj komparaciji bili "španski republikanci".

Kurtćehajić i Stevandić
(VIDEO) Žustra rasprava o stradanjima Srba u Sarajevu: Pogledajte kako je Kurtćehajić razbjesnio Stevandića, koji je ljut napustio emisiju
Pročitaj više
BIH 02/03/2021 u 09:19 h
U drugom dijelu teksta, autori pričaju o dvostrukoj blokadi Srba u Sarajevu tokom rata.

- Prva blokada, koja je pratila liniju razgraničenja bošnjačkih i srpskih snaga utjecala je na sve stanovnike Sarajeva. Druga, neprobojnija blokada, koju su postavile bošnjačke snage, bila je usmjerena isključivo na građane Sarajeva srpske nacionalnosti, navedeno je na početku.

Nadalje, autori smatraju da humanitarna pomoć koja je dolazila u opkoljeno Sarajevo nije dijeljenja ravnopravno, naravno na štetu sarajevskih Srba. Kada već spominjemo opkoljeno Sarajevo, prema mišljenju autora "neprimjereno je bilo zvati Sarajevo opkoljenim gradom".

U jednom dijelu ovog dokumenta, autori su optužili SDA stranku da su spremali kampanju terora protiv sarajevskih Srba, te da je u tom kontekstu proveden UZP (Udruženi zločinački poduhvat) koji je obuhvatao i sve "bošnjačke institucije".

- SDA je regrutovala i naoružala ključne aktere ove kampanje terora krajem 1991. godine. Bile su to poznate ličnosti iz svijeta srajevskog organizovanog kriminala, kao i osuđenici, silovatelji i narkomani, dalje se navodi u izvještaju komisije o stradanju sarajevskih Srba u proteklom ratu.

Naravno, u dokumentu nije propuštena prilika za spominjanjem preko 200 logora za sarajevske Srbe u toku ratu, te izbacivanjem podataka poput onih da je u Sarajevu ubijeno 3.000 srpskih civala, dok je njih 1.700 teško ranjeno. Ove navode do sada nije potvrdio nijedan sud, a autori ovog dokumenta nisu tome pridavali veliki značaj.

- Grad Sarajevo okrenuo se protiv svojih srpskih građana, a srpski životi nisu bili važni. Mediji i nevladine organizacije igrali su veliku ulogu u kampanji demonizacije širenja lažnih informacija, navodi se u ovom dokumentu.

Također, autori su kazali kako patnje Bošnjaka u Sarajevu jesu bile stvarne, ali da saosjećanja prema Srbima nije bilo.

- Srbi su se, kao i svi stanovnici Sarajeva, suočavali sa svakodnevnim poteškoćama: Nabavkom vode, drva za ogrjev i komada plastike za zatvaranje prozora. Ali u mnogim zgradama isključenja struje i telefonske usluge bile su selektivne i ciljale samo stanove u kojima su živjeli Srbi, dio je teksta kojim autori objašnjavaju gore spomenutu rečenicu.

U dokumentu ove komisije detaljno su opisana ubistva pojedinih sarajevskih Srba, poput profesora Milutina Najdanovića, Jagode Janković i Sretena Ninkovića, muzičara Slobodana Samardžića, kao i zločini koji su izvršeni po nalogu Mušana Topalovića Cace, komandanta 10. brdske brigade.

Autori ovog dokumenta negirali su snajperska djelovanja od strane srpskih vojnika u Sarajevu, bez obzira na zvanične sudske presude. Osim negiranja, upravo te događaje pripisali su suprotnoj strani.

U izvještaju nije propuštena ni prilika za umanjivanje obima "zločina u Srebrenici" (uz već ustaljeno negiranje genocida), kao i negiranje etničkog čišćenja na području današnjeg bh. entiteta RS, uz tvrdnju da se stvarno etničko čišćenje dogodilo samo na Kosovu i u Hrvatskoj, gdje su etnički očišćeni jedino Srbi.

Nepobitna je činjenica da su se tokom rata u Sarajevu dešavali zločini nad Srbima, ali čini se da je ovaj izvještaj imao neku sasvim drugu, političku konotaciju, što se najbolje vide u ovih nekoliko dijelova teksta koji su spomenuti u ovom članku.
karanana

#7704 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by karanana »

Moze malo vise detalja o ovom vozu i liniji koju je servisirao? Ovo prvi put vidim.
Image
PM72

#7705 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Ovaj mercedesov kamiončić je teglio dva tri vagona od stanice do Alipasinog mosta (i nazad) prilikom primirja.UN davao naftu.
aldinjo

#7706 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by aldinjo »

karanana wrote: 20/04/2021 17:59 Moze malo vise detalja o ovom vozu i liniji koju je servisirao? Ovo prvi put vidim.
Image
Boljakov Potok-Velešići. Mislim da je vozio 1994. i 1995. godine. Vozio sam se sa njim puno puta.
Zokipfc

#7707 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Zokipfc »

trocadero wrote: 20/04/2021 02:01
Dino79 wrote: 20/04/2021 01:02 Mogao bi nam dati vise informacija o ovom događaju.
Zasto maskembal na liniji fronta ?
Kojim povodom ?
Ko su ucesnici maskembala ?
Odakle vam droga u ratu ?
1. Zato što se diskoteka nalazila na prvoj liniji. :D
2.Fakat, i ja se pitam? :D
3. Ciganka, Dobra vila, Skijaš, Kurava,Vatrogasac, Mister No, Gusar, Kaubojka,Robijaš, Karatista...pazi nema nijednog Četnika...pa svi oni , to se podrazumijeva. :D
4. " Srbija nije krenula u rat dok nije imala 5 tona droge" a Ilidza bar 100 kg. ( Emir H.) :D

Ako ima još koje pametno pitanje u vezi teme i deblokade rado ću ti odgovoriti?
Imam utisak da se diskoteka nikad nije gadjala. Je li to tacno? I ako jeste, da li je to bilo dio nekog tala?
PM72

#7708 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Nije se znalo za nju inače bi je potprašile Fikrine minobacačlije. Troka,ne znam jesam li ti kad pominjao ali bio sam u Butmiru na osmatračnici prema Domu zdravlja.U proljeće 1995.Možda u periodu kad si pominjao.Doveli nas kroz tunel.U toj kući odakle sam gledao Dom zdravlja bio je i PAM sa dosta municije.Bio je zaštekan a cijevka nije virila nego je bio blok ,spreman da se skloni u slučaju potrebe.Gledao sam durbinom po Ilidži i nisam vidio ni pokreta.Na Domu zdravlja puškarnice na svakom spratu.A oranica ispred...
trocadero

#7709 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by trocadero »

PM72 wrote: 20/04/2021 20:19 Nije se znalo za nju inače bi je potprašile Fikrine minobacačlije. Troka,ne znam jesam li ti kad pominjao ali bio sam u Butmiru na osmatračnici prema Domu zdravlja.U proljeće 1995.Možda u periodu kad si pominjao.Doveli nas kroz tunel.U toj kući odakle sam gledao Dom zdravlja bio je i PAM sa dosta municije.Bio je zaštekan a cijevka nije virila nego je bio blok ,spreman da se skloni u slučaju potrebe.Gledao sam durbinom po Ilidži i nisam vidio ni pokreta.Na Domu zdravlja puškarnice na svakom spratu.A oranica ispred...
Znalo se Paša , zajedno smo bili u njoj... a otvorena godinu prije rata. Prva oprema- rasvjeta iz Teatra...skoro uvijek puna. Samo što nisu znali da radi tokom rata a zidovi i izolacija dobri tako da nisu ni mogli čuti muziku na toj daljini. Po noći se gasili farovi pri dolasku i odlasku.

Sjećam se nešto da si pominjao taj PAM...mislim na drugom spratu kuće...e on bi nas na čistini sahranio. :cry:
Na Domu zdravlja na zadnjem spratu je bio PAT. Gledao sam ga jednom kad sam išao tu na rendgen na snimanje khmm, khmmm....
Mislim negdje na TV da je bio snimak Šešelja da je pucao iz njega.
PM72

#7710 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

I mislio sam na to,da ovi naši nisu znali da radi ta diskoteka inače bi je gađali.Ovi sa butmirske snage imali su dosta oružja i protivoklopa,pogotovo prema Ilidži i aerodromu jer su čitavo vrijeme mislili da će vas francuski legionari propustiti preko aerodroma.
Vidio sam i nekoliko minobacačkih položaja prema Ilidzi,nekoliko 82 i jednu 120 mm sa dosta mina a pošto se radilo o proljeću 1995,sumnjam da bi došli do škole i dzamije u Butmiru bili bi poklopljeni sa bar 5-6 artiljerijskih polozaja,od Butmira,Kolonije,Hrasnice pa do Igmana.
Butmir ste mozda mogli osvojit do ljeta 1992 a 1995 nema šanse.
toska

#7711 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by toska »

karanana wrote: 20/04/2021 17:59 Moze malo vise detalja o ovom vozu i liniji koju je servisirao? Ovo prvi put vidim.
svašta :-) , mogao sam umrijeti, a ne znati za ovo.

hajd da nisam često išao relaciju Alipašino-baza Pofalići ili Centar nešto manje.
trocadero

#7712 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by trocadero »

PM,

Znali smo mi to dobro između sebe. Samo ludacima se u to vrijeme jurišalo preko čistine na dobro utvrđene položaje. Nije nam ni bilo od glavu ,u dogovoru malo bi zalegli, zapucali, tvrdo, ne može, satraše nas, i bje'ž nazad. Žive glave jebo Butmir.
Završili bi ko na 11 plavih ili oni sa Legijom na Vrbanji. O čemu li su razmišljali?
Možda što kažeš '92 da smo bili u blokadi ali u to doba nikom se nije ginulo bez veze.
Znali smo koji su lafovi sa druge strane , kako razmišljaju i koja im je taktika. Kako? Pa tako što smo je zajedno razrađivali prije rata...smuvati trebu, zabiti gol, maznuti farmerice u Trstu... :D
Još tu noć kad su došli Vogošćani i zumirali Brneta, odmah je dobio metak u nogu ...mutni talovi od ranije.Onda ih jedan naš porafalao po nogama...pa Vojna policija sve hapsi, šou...pa ga ti onda jurišaj ujutro.. :D
Dino79

#7713 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dino79 »

Dino79 wrote: 20/04/2021 01:02 Mogao bi nam dati vise informacija o ovom događaju.
Kojim povodom ?
3. Ciganka, Dobra vila, Skijaš, Kurava,Vatrogasac, Mister No, Gusar, Kaubojka,Robijaš, Karatista...pazi nema nijednog Četnika...pa svi oni , to se podrazumijeva. :D
4. " Srbija nije krenula u rat dok nije imala 5 tona droge" a Ilidza bar 100 kg. ( Emir H.) :D

Bilo je i cetnika na Ilidzi samo ti neces da pises o njima.
Citava formacija sa psihopatom Brnetom na celu.
Sva starija raja sa Alipasina ga zna kao psihopatu .
90minut

#7714 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by 90minut »

Ajde ba nemoj smarati ako imaš šta napiši u suprotnom oguli jabuku.
aldinjo

#7715 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by aldinjo »

toska wrote: 20/04/2021 22:12
svašta :-) , mogao sam umrijeti, a ne znati za ovo.

hajd da nisam često išao relaciju Alipašino-baza Pofalići ili Centar nešto manje.
Ličio mi je voz na one iz kaubojskih filmova, sa drvenim klupama. A moglo se uskočiti u njega trčeći jer je išao prilično sporo.
Dino79

#7716 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dino79 »

Kojim povodom ?

Nema pametnih pitanja nego mi ovaj tranvestit nekako poznat .
Mozda sa televizije ili sam ga vidio negdje u IS.
toska

#7717 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by toska »

Za negatore svega pa i opsade Sarajeva, kao nije to bila opsada nego bla, bla...istina koja još ne prolazi u Srbiji, a kada će proći ne zna se:

https://www.icty.org/x/cases/slobodan_m ... 30729b.htm
6. sednica Skupštine
12. maj 1992.
Banja Luka
Zapisnik: engleski ERN 0190-8511 - 0190-8514, B/H/S 0084-7711 - 0084-7715
Transkript: ERN 0084-7716 – 0084-7761[a]

Sarajevo je u potpunom okruženju
Karadžić: 0190-8517 – 0190- 8526

“… to mogu da kažem prilično dobro, s obzirom na snage sa kojima smo raspolagali, prilično dobro držimo pozicije koje smo imali. Držimo sve svoje krajeve, sve opštine, sva naselja od Sarajeva i držimo naše neprijatelje, sad moram i mogu da kažem da držimo naše neprijatelje u potpunom okruženju, tako da im ne može da dođe vojna pomoć, ni u ljudstvu, ni u naoružanju.”
toska

#7718 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by toska »

isti dokument:

Treba razoriti sarajevsku bolnicu
Dragan Kalinić: 0190-8531 – 0190-8533

“… poznavajući ko nam je neprijatelj, u kojoj mjeri je on perfidan, i u kojoj mjeri mu se ne može vjerovati sve dotle dok se on fizički, vojnički ne uništi i ne slomije, što podrazumijeva, naravno i eliminisanje i likvidaciju njegovih ključnih ljudi. Ja se odmah opredjeljujem za ovu prvu opciju, ratnu opciju …” B/H/S ERN 0084-7729. “Ja kao nesrećni ratni minister zdravlja znam da mi je ovog trenutka, i nama svima, ja gledam na vojsku i na nas civile kao na jedno, izručeno 150 ljudi iz vojne bolnice koji su sa sobom uspjeli izvući gaće i odijela i ni jednog instrumenta. … Ali, oni koji budu planirali operaciju Sarajeva, oslobađanja Sarajeva ili uništenja žive neprijateljske sile u Sarajevu, moraju da planiraju šta će sa zdravstvenim objektima. I odmah da vam kažem, ako će Vojna bolnica pasti u ruke neprijatelju, onda sam ja za to da se Koševska bolnica uništi i da neprijatelj nema gdje da se liječi.”
Dino79

#7719 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dino79 »

O kakvom doktoru se radi najbolje govori cinjenica da je pocetkom rata zenu i dijecu poslao u Italiju a on pored ratne "karijere" pravio i pedofilsku sa djevojkama koje su nekoliko decenija mlađe od njega.
Na slici nije ni njegova unuka ni cerka nego njegova danasnja supruga koja je mlađa 30 godina od njega.

Image
Piaty

#7720 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Piaty »

Taj Brne je cudan lik. Nekad sam negdje procitao naslov koji glasi otprilike: "Brne - cetnik/metalac koji voli Iron Maiden".
toska

#7721 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by toska »

Dino79 wrote: 29/04/2021 21:03 O kakvom doktoru se radi najbolje govori cinjenica da je pocetkom rata zenu i dijecu poslao u Italiju a on pored ratne "karijere" pravio i pedofilsku sa djevojkama koje su nekoliko decenija mlađe od njega.
Na slici nije ni njegova unuka ni cerka nego njegova danasnja supruga koja je mlađa 30 godina od njega.
to je njegova stvar, puno bitnije da je bio 2 puta predsjednik Skupštine RS i ministar zdravstva, poslijeratni predsjednik SDS, a sada savjetnik Dodika.
političku karijeru mu je prekinuo Paddy Ashdown smjenom sa svih funkcija.
Piaty wrote: 29/04/2021 21:12 Taj Brne je cudan lik. Nekad sam negdje procitao naslov koji glasi otprilike: "Brne - cetnik/metalac koji voli Iron Maiden".
ma kakav metalac, baš takve je maltretirao na Skenderiji prije rata.
nasinik sa ko zna kojom dijagnozom kojeg su ljudi izbjegavali.
Dino79

#7722 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dino79 »

Brne je kriminalac i prijeratni i posleratni. U ratu se proglasio za vojvodu i komandovao cetnickom jedinicom Aktivno ucestvovao u blokadi Sarajeva.
Baza mu bila negdje u okolini Ilidze .
Danas je u Beogradu i nesmije preci Drinu.
Najgore od svega je sto ga danas neke sarajevske Face posijecuju u Beogradu. I to ne kriju.

https://trebevic.net/istocno-sarajevo/i ... -sarajevu/

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Branislava Gavrilovića zvanog Brne, rođenog 1964. godine u Sarajevu, nastanjen u Beogradu, državljanina Srbije, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

- Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu komandanta vojne formacije “Brnetovi četnici”, u sastavu 1. igmanske brigade VRS-Blažuj, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Optuženi se tereti da je, početkom mjeseca decembra 1992. godine, prilikom napada na mjesto Otes, općina Ilidža, u kojem su učestvovali i pripadnici formacije “Brnetovi četnici”, naredio da se civilno stanovništvo koje se sklonilo u jednoj garaži preda, a teško ranjenog Merzić Harisa, koji je kao student medicine radio kao ljekar u ambulanti u Otesu, kojeg su iznijeli iz garaže, u prisustvu optuženog, ranjenog i nepokretnog, pucanjem iz vatrenog oružja, na mjestu događaja usmrtio optuženom podređeni pripadnik navedene jedinice.

Nadalje, optuženi se tereti da je, na lokalitetu Golog brda na Igmanu, u ljeto 1993. godine, kada je zarobljeno više pripadnika Armije RBiH, među kojima i osobe srpske i hrvatske nacionalnosti, lično i direktno, učestvovao u zlostavljanju zarobljenika, lično pucanjem iz vatrenog oružja, usmrtio jednog zarobljenika, dok su njemu podređeni pripadnici jedinice, po njegovom naređenju, ubili dvojicu zarobljenika, te jednog zarobljenika nakon zlostavljanja odveli u zatočenje u zatočenički objekat u mjestu Kula, stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je naredio i podstrekavao počinjenje ubojstva prema civilnim osobama, te kršeći pravila međunarodnog prava prema ratnim zarobljenicima učinio namjerno nanošenje snažnog tjelesnog i duševnog bola i patnji, počinio i naredio počinjenje ubistva, čime je počinio krivično djelo "Ratni zločin protiv civilnog stanovništva" i "Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika"
tempuser

#7723 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

Njega će jedan dan naći poluraspalog gdje u kakvom kanalu...
PM72

#7724 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Dino79 wrote: 29/04/2021 21:52 Brne je kriminalac i prijeratni i posleratni. U ratu se proglasio za vojvodu i komandovao cetnickom jedinicom Aktivno ucestvovao u blokadi Sarajeva.
Baza mu bila negdje u okolini Ilidze .
Danas je u Beogradu i nesmije preci Drinu.
Najgore od svega je sto ga danas neke sarajevske Face posijecuju u Beogradu. I to ne kriju.
Nije tema o dotičnom ali moram reagovati.
Brne nije bio kriminalac ni prije ni poslije rata.Ne znam da je napravio neko kriminalno djelo sem tuče.On je ekstrem i nacionalista i time se "ponosio" čak i prije rata.U ratu je "proglašen" vojvodom od strane Vojislava Šešelja na Romaniji 1993 sa još 12 srpskih šovinista i fašista.

On je ,ako se tako može reći,komandovao manjom grupom šešeljevaca nakon pogibije Veljančića.Učinak te grupe je minoran i više su bili folklorna skupina četnika nego što su ratovali.Nije bio u prvim redovima niti na liniji,puškarao je iza tenka ili pozadine.Baza mu je bila u UPI-jevom restoranu u voćnjaku (iznad Vlakova).Golem komad četnika pa je ulijevao strah pojavom.Nije tačno da ne prelazi Drinu,dolazi redovno po ovim terenima (od Bjeljine do Višegrada i Pala) i ne znam da ima podignuta optužnica protiv njega. Posjećuju ga pojedinici iz Sarajeva što su bili dobri s njim prije rata a ja ,igrom slučaja,znam jednog pripadnika Armije BiH koji je bio zarobljen i kome je Brne valjao jer su se poznavali prije rata.Nije dao da ga maltretiraju i tuku a to što je valjao jednom ne znači da nije radio sranja sa strane.
Seawolf

#7725 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Seawolf »

PM72 wrote: 30/04/2021 07:26 Nije tema o dotičnom ali moram reagovati.
Brne nije bio kriminalac ni prije ni poslije rata.Ne znam da je napravio neko kriminalno djelo sem tuče.On je ekstrem i nacionalista i time se "ponosio" čak i prije rata.U ratu je "proglašen" vojvodom od strane Vojislava Šešelja na Romaniji 1993 sa još 12 srpskih šovinista i fašista.

On je ,ako se tako može reći,komandovao manjom grupom šešeljevaca nakon pogibije Veljančića.Učinak te grupe je minoran i više su bili folklorna skupina četnika nego što su ratovali.Nije bio u prvim redovima niti na liniji,puškarao je iza tenka ili pozadine.Baza mu je bila u UPI-jevom restoranu u voćnjaku (iznad Vlakova).Golem komad četnika pa je ulijevao strah pojavom.Nije tačno da ne prelazi Drinu,dolazi redovno po ovim terenima (od Bjeljine do Višegrada i Pala) i ne znam da ima podignuta optužnica protiv njega. Posjećuju ga pojedinici iz Sarajeva što su bili dobri s njim prije rata a ja ,igrom slučaja,znam jednog pripadnika Armije BiH koji je bio zarobljen i kome je Brne valjao jer su se poznavali prije rata.Nije dao da ga maltretiraju i tuku a to što je valjao jednom ne znači da nije radio sranja sa strane.
Ima:

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Branislava Gavrilovića zvanog Brne, rođenog 1964. godine u Sarajevu, nastanjen u Beogradu, državljanin Republike Srbije.

Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu komandanta vojne formacije Brnetovi četnici, u sastavu 1. igmanske brigade VRS-Blažuj, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Optuženi se tereti da je, početkom mjeseca decembra 1992. godine, prilikom napada na mjesto Otes, općina Ilidža, u kojem su sudjelovali i pripadnici formacije Brnetovi četnici, naredio da se civilno stanovništvo koje se sklonilo u jednoj garaži preda, a teško ranjenog Merzić Harisa, koji je kao student medicine radio kao ljekar u ambulanti u Otesu, kojeg su iznijeli iz garaže, u prisustvu optuženog, ranjenog i nepokretnog, pucanjem iz vatrenog oružja, na mjestu događaja usmrtio optuženom podređeni pripadnik navedene jedinice.

Nadalje, optuženi se tereti da je, na lokalitetu Golog brda na Igmanu, u ljeto 1993. godine, kada je zarobljeno više pripadnika Armije RBiH, među kojima i osobe srpske i hrvatske nacionalnosti, osobno i izravno, sudjelovao u zlostavljanju zarobljenika, osobno pucanjem iz vatrenog oružja, usmrtio jednog zarobljenika, dok su njemu podređeni pripadnici jedinice, po njegovom naređenju, ubili dvojicu zarobljenika, te jednog zarobljenika nakon zlostavljanja odveli u zatočenje u zatočenički objekat u mjestu Kula.

Optuženi se tereti da je naredio i podstrekavao počinjenje ubistava prema civilnim osobama, te kršeći pravila međunarodnog prava prema ratnim zarobljenicima učinio namjerno nanošenje snažnog tjelesnog i duševnog bola i patnji, počinio i naredio počinjenje ubistva, čime je počinio krivično djelo- Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stavak 1. tačka c) i krivičlno djelo-Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. tačka a) Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.
Post Reply