Deblokada Sarajeva???

Post Reply
Dozer

#676 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Sarajmen wrote::D
A oni koji lično nisu kroz tunel ''DB'' doživjeli da mogu iz Sarajeva da stignu na ostale slobodne dijelove pod kontrolom A RBiH, tu činjenicu kompenziraju pričom o švercu i milosti VRS da ga ne zauzme.
:ginisovac:

Kme....kmeee
Ne kontam te... Ja sam licno kroz tunel izlazio i vracao se 5 ili 6 puta... Pri cemu smo jednom prilikom cak razoruzali VP koja je "radila" na tunelu i ljudima otimali flase i kanistere s rakijom, koje su ljudi nosili vecinom kako bi to mijenjali za neku hranu na pijaci. Pa ovi to otmu, kao - zabranjeno je, i onda k'o fol prosipaju u onaj lavabo. A ispod lavaboa veliki ormar pod katancem, i u njemu plasticni rezervoar u koji se sva ta rakija slijevala. I zavrse kako zavrse.
Drugi put je isla Alemkova posiljka robe, i kazu nama - morate cekati, roba ima prioritet. Jeb'la te roba...i opet isto. Naravno, roba je cekala ;)

Znaci, mojne ni ti kmee kmee na netacne stvari.
sumirprimus

#677 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by sumirprimus »

Sarajmen wrote::D

Šta je ''bigr pikcr'' , naknadna pamet ili ''šta bi bilo kad' bi bilo'' ?
dobro ba ne moras mi drzat moralne pridike ni lekcije.
forum je razgovaramo,opusti se.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#678 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Woody »

.
Last edited by Woody on 24/04/2015 10:54, edited 1 time in total.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#679 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Woody »

Sarajmen wrote:Sarajevo se herojski odbranilo. I tačka.

Kme...kmeee... :ginisovac:
Hmmm... Sarajevo se "herojski" odbranilo - to stoji donekle sa dva upitnika! Evo :? :?

A šta bi sa Višegradom, Srebrenicom, Prijedorom... I oni su se herojski (od)branili, ali na kraju predstave... Jebi ga.

Mislim da je Sarajevo spasilo niz (vanjskih) faktora - Da zajebemo šuplju priču kako su ga odbranili Caco, Juka, Ćelo, @Woody, @Dozer (ostali - nemojte se ljutiti) Jer to NIJE tako.

Evo moje top-hit-liste razloga opstanka Sarajeva:

1. Hiper prisustvo međunarodne zajednice - kroz UNPROFOR, UNHCR, UN, "mravinjak" kojekakvih mraka pod maskama "humanitarnih organizacija" + CNN, ABC, BBC...

2. Ratni cilj vrhuške PC-a nije primarno ni bio zauzimanje cijelog Sarajeva (naravno, ne bi odbili ni CIJELO da im je to bilo na ruku ;-) ) Oni su otpočetka zagovarali ideju cijepanja Sarajeva (i BiH) na srpski i ne-srpski dio.

3. Sarajevo je svojom veličinom i brojem stanovništva (+pristigle izbjeglice) predstavljalo idealnu livadu za švercovanje svega i svačega (ali bukvalno!) od hrane i oružja, pa do droge i ostale "visoko-tarifne" robe.

4. Sarajevo je bilo i stalan izvor prihoda za sve strane (uključujući i UN/UNPROFOR) kroz naplatu izlaska (a bogami i ulaska) iz istog i kroz posredovanje u toj raboti.

5. Sarajevo je bilo "talon" za kurčenje svim stranama i đubrivo za podizanje morala svojim jedinicama kroz šuplje parole tipa: "Sići ćemo mi dole i jebati im majku za 5 vekova ropstva!" ili "Popećemo se mi gore pa ćemo im jebati majku za 80 godina jebavanja" pa čak i "Neka se oni iskolju, pa ćemo mi uljudno ući i vratiti sjaj svojoj (katoličkoj) Vrhbosni koja je, jel'te, tisućljetna kolijevka Hrvatstva - a ako ne? Pa tko ih jebe!"

Pozdrav domovini :thumbup:
Dozer

#680 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

A sta bi znacilo ovo "naknadna pamet"?
Jebi ga...ispade da nikad nisi cuo za staru narodnu "da mi je ova pamet bila onda...".
Na kraju krajeva, detaljna i precizna analiza se uvijek i radi nako necega, a ne prije ili u toku necega.
Creasy

#681 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Creasy »

sumirprimus wrote:joj vikipedija,koji su zvanicni podaci gubitaka arbih u tom periodu?to je jedino relevantn
Pa evo:

zvanično 404 poginula i 1386 ranjenih
PM72

#682 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

prog321 wrote:Deblokada Sarajeva jeste bio debakl, ali se to najvise mora prepisati srednjem komandnom kadru Armije gdje je postojala bezvolja i manjak motivacije da se krene naprijed.
Da je VRS u Sarajevu protiv sebe imala V kor, sasvim bi drugacije izgledalo.
Nemoj više - babe ti kladuškog.
Dozer

#683 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol:
PM72

#684 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Creasy wrote:
sumirprimus wrote:joj vikipedija,koji su zvanicni podaci gubitaka arbih u tom periodu?to je jedino relevantn
Pa evo:

zvanično 404 poginula i 1386 ranjenih
Učesnik sam te akcije unutar sarajevskog prstena ali čisto sumnjam da je ovo tačno.Najviše stradalih je bilo na Nišićima i Ravnom Nabožiću ali da je toliko poginulo - nema teorije.
Creasy

#685 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Creasy »

Kad smo već kod provala:

:-)

Halilović reče (i osta živ) da je broj poginulih pripadnika ARBiH i VRS približno isti.

Zvanični podaci kažu da je poginulo:

ARBiH - 28.027
VRS - 14.237
HVO - 6.689

izvor: http://www.icty.org/x/cases/slobodan_mi ... 30818b.pdf
PM72

#686 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Ti se opet zalijećeš i vadiš stvari iz konteksta.Sefer je rekao jednu bolnu istinu za vas a to je totalna nesposobnost vojnog vrha Srpske Krajine,Republike Srpske i Srbije.Imati onoliko oružje pa ga na kraju ispušiti - to je prosto nevjerovatno.

A što se tiče vojnih gubitaka VRS --Armija BiH ja mislim da je najrelevantniji Tokačin potpis.U njemu je navedeno kako je stradalo oko 36 000 vojnika Armije BiH i MUP-a dok je na strani VRS stradalo oko 22 000 vojnika i policajaca.
Creasy

#687 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Creasy »

PM72 wrote:Ti se opet zalijećeš i vadiš stvari iz konteksta.Sefer je rekao jednu bolnu istinu za vas a to je totalna nesposobnost vojnog vrha Srpske Krajine,Republike Srpske i Srbije.Imati onoliko oružje pa ga na kraju ispušiti - to je prosto nevjerovatno.

A što se tiče vojnih gubitaka VRS --Armija BiH ja mislim da je najrelevantniji Tokačin potpis.U njemu je navedeno kako je stradalo oko 36 000 vojnika Armije BiH i MUP-a dok je na strani VRS stradalo oko 22 000 vojnika i policajaca.
Dobro sam ja (a i ti) čuo šta je on rekao... :roll: (1:18)

Što se tiče broja poginulih, pogledaj moj EDIT prethodnog posta.
karanana

#688 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by karanana »

samo malo offtopic, spominjete tokacine brojeve i grafikone. nema ih vise na onom njegovom sajtu a bili su nekako najkonkretniji podaci poslagani i hronologicki i po vrsti pogibije.

zna li neko gde se mogu sada preuzeti oni njegovi power pointi sa informacijama? ili ih je skroz skino da ih prodaje zajedno s knjigama?
PM72

#689 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Creasy,

Na propagandnom glasilu SNSD-a pod imenom RTRS svakog 16 juna pominju famozni dan "odbrane" srpskog Sarajeva.Pa slijede šuplje priče iz kojih ti crpiš svoja znanja sa sarajevskog ratišta.Svake godine od rata pa naovamo povećavaju broj poginulih vojnika za otadžbinu.Sad je cifra stala na 5000.Što je uz onih 7-10 000 navodno pobijenih i nestalih sarajevskih Srba cifra dovoljna za pravdanje zločina opsade i ubijanja Sarajeva.A to što nigdje nema spiska a kamoli grobova je nebitan za mitomaniju.

U crkvi Sokolica na Romaniji koju su naprasno preveli u manastir na zidovima umjesto freski uklesana su imena poginulih na "braniku otadžbine".Preko 4000 imena.Sve to oni prikažu pod stradale na sarajevskom ratištu.Na sokolačkom vojničkom groblju sahranjeno je preko 900 vojnika i policajaca poginulih u periodu 1992 - 1995 na prostorima Ilijaša,Vogošće,Hadžića,Ilidže.To groblje je formirano na kraju rata i u njemu su ukopavani posmrtni ostaci osoba koje su ekshumirane sa pomenutih područja koje su 1996 reintegrisane u sastav Federacije BiH.Ostatak poginulih je ukopan u Miljevićima,Bijelom Polju,Vojkovićima,Palama,Trnovu,Jasiku i ostalim porodičnim grobljima oko Sarajeva.Sokolačko groblje "Mali Zejtinlik" je najveće vojničko groblje u RS.U evidencijama vojnih odsjeka i brigada SRK VRS navedena su,imenom i prezimenom,2023 poginula pripadnika tog korpusa.U tu cifru treba dodati i pripadnike MUP-a.Nekih 100 ljudi.

a na zidovima crkve 4000 imena.Problem je što neće da kažu da su na tom spisku dodati i četnici stradali tokom II svjetskog rata,njihovi jataci,žrtve ustaških zločina pa čak i solunski dobrovoljci uz pripadnike organizacije Mlada Bosna.Sve je to privaljeno kao "žrtve Armije BiH i Alije Izetbegovića" prilikom očuvanja "vekovnih srpskih ognjišta".
Creasy

#690 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Creasy »

Ne znam o čemu pričaš.
Broj žrtava u opsadi Sarajeva od aprila 1992. do decembra 1995.
Studija o stopi smrtnosti na osnovu osam velikih izvora podataka
Ewa Tabeau, Jakub Bijak i Neda Lon

Demografsko odeljenje, Tužilaštvo MKSJ-a
Izveštaj veštaka pripremljen za predmet
SLOBODAN MILOŠEVIĆ
– BOSNA I HERCEGOVINA
(IT-02-54)
18. avgust 2003.

Ako ovaj izvor nije tačan, ne znam koji je.
PM72

#691 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Evo ti dokaz a ti se i dalje pravi englez:
http://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest/prosl ... ica-118576

Proslavljen dan manastira Sokolica

Na Ravnoj Romaniji kod Sokoca proslavljen je Dan manastira Svetog velikomučenika Georgija na čijim unutrašnjim zidovima je umjesto fresaka upisano oko 4.000 imena poginulih srpskih boraca sa područja Sarajevsko-romanijske regije

Ne bi trebalo da oni lažu,to su božje sluge... :-)
Tomi110

#692 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Tomi110 »

PM72 wrote:Evo ti dokaz a ti se i dalje pravi englez:
http://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest/prosl ... ica-118576

Proslavljen dan manastira Sokolica

Na Ravnoj Romaniji kod Sokoca proslavljen je Dan manastira Svetog velikomučenika Georgija na čijim unutrašnjim zidovima je umjesto fresaka upisano oko 4.000 imena poginulih srpskih boraca sa područja Sarajevsko-romanijske regije

Ne bi trebalo da oni lažu,to su božje sluge... :-)
Reci mi PM72 posto pratim ovu temu pa me zanima a vidim da si dobro upucen u zbivanja u Sarajevu .Polozaji VRS-a oko Sarajeva, da li su imali vise "prstena" oko grada,jer sam negdje procitao da su imali dva ili tri prstena oko grada.
Dozer

#693 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Jok. Jedan, s onolikom artiljerijom, ali i geografskim polozajem/rasporedom, bio je sasvim dovoljan.
PM72

#694 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Bio je unutrašnji i vanjski prsten.Imaš dosta karata koje to dobro prikazuju.Na unutrašnjem prstenu su imali minska polja pa prvu i drugu liniju iza koje je bila artiljerija.Isto tako i na vanjskom dijelu.
trocadero

#695 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by trocadero »

PM72 wrote:
Uvaženom Trocaderu je šega kad mu kažem da su odlučivale sitnice i minute.Mi smo bili sve jači,opremljeniji i odlučniji da se osvetimo.Da upravo tako.Da se osvetimo.Za sav bol i patnju Sarajeva i Bosne a da ne pričam kako smo bili našiljeni nakon Srebrenice.Slušao sam dobacivanja četnika iz Kasindolske i njihovo cirkuzanje.Toliko nam je bilo krivo da smo jedva čekali da krenemo a garantujem da im ne bi ćumez ostao čitav.Samo kad se sjetim aprila 1992 kad nisam smio preći iz C faze Alipašinog polja do B faze od pucnjave,granata.Nisam znao ni gdje sam ni šta sam,gdje su naši,ko puca,ko kosi a ko vodu nosi.I nakon tri godine pola moje jedinice ide u Krajinu,naoružani do zuba,čak se vozili helikopterima...to nisam mogao ni sanjati.

Kad pogledam iz ove perspektive,možda je bolje što se ovako završilo.Što neko reče - ko zna da li bih sad kuckao na računaru.Vjerovatno ne bih ali ne bi ni dosta pripadnika VRS.Strašne bi se stvari desile po njih,bilo bi svašta.Ne bi bilo ni zarobljenika niti žive peradi.
Уваженом Трокадеру би било и шега кад би неко рекао да су 1992 одлиучивале ситнице и моменти да ВРС заузме Сарајево!

Око освете ХВАЛА НА ИСКРЕНОСТИ! Мада ја/ми то знамо добро шта би се десило да сте заузели Илиџу , Илијаш, Вогошћу ... То исто би урадили 1992 и команданти Јука, Ћело 1 и 2, Цацо, Фикро са Санџама...да су могли. Не вјерујем да би баш били благонаклони према нама правим "четницима" кад је већ у Сарајеву "мрак јео " на стотине Срба цивила, па и оних у вашој војсци! А знамо и како су прошла мјеста која сте пушком освојили, писао си о Чемерну.
!995 ми нисмо ни имали избора осим да СКУПО ПРОДАМО СВОЈУ КОЖУ или би нам следовао гајтан око врата! Требало би за вашу побједу времана и времена а мртви би се бројали у хиљадама. Заузимање сваке куће и зграде би било као "бетонара". То знаш и сам.Јесте да смо били у оскудици са војском али највећи број њих је био искусан и добро осјетио рата до тада на својим леђима. Ја као и остали линијаши смо имали акција и терена као неки ваш просјечан специјалац јер нас је тако следовало а не што смо се нешто добровољно јављали. Српска гарда 1995 није ни постојала осим оног једног интервентног вода којег сам навео.

И наравно да је боље што се завршило онако како је 1995. и за нас а наручито за вас јер сте све то након неколико мјесеци добили на папиру!
prog321

#696 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by prog321 »

Pricas gluposti.
Nijednu informaciju nisi tacno napisao. Ne znam jesi li nepismen ili premlad.
Bihacki dzep je bio od vece vaznosti za projekat velike Srbije nego Sarajevo.
Dozer

#697 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Eeeee, Troka, Troka..
Nisam od tebe ocekivao ovakve supljake...
...кад је већ у Сарајеву "мрак јео " на стотине Срба цивила, па и оних у вашој војсци!
Hajd', priznaj da je i tebi ovo sega :D

Pa, jel' Slavuj dolazio da postavlja plocu "Srpskim zrtvama logora Viktor Bubanj i ubijenim Srbima Sarajeva", tvrdeci da ih je 5.000? Jeste.

Da li je iko ikada, ne samo Slavuj, na bilo koji nacin dokazao da je u Sarajevu postojalo 500 logora za Srbe, kao i da su stotine Srba pobijene od strane muslimana jer su Srbi? Nije.

Pa valjda je bar 5 tih logorovanih Srba iz bar 5 tih logora prezivjelo te golgote, pa da pred nekim sudom, bilo kojim, posvjedoci o svemu tome...

Mislim, fakat, ono...nidje veze. Najgore je sto i ti to znas, ali eto...
Dozer

#698 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

prog321 wrote:Pricas gluposti.
Nijednu informaciju nisi tacno napisao. Ne znam jesi li nepismen ili premlad.
Bihacki dzep je bio od vece vaznosti za projekat velike Srbije nego Sarajevo.
E kako li bi se napravila ta velika Srbija pa da se spoji sa Bihackim dzepom...
stafi

#699 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by stafi »

trocadero wrote:[

!995 ми нисмо ни имали избора осим да СКУПО ПРОДАМО СВОЈУ КОЖУ или би нам следовао гајтан око врата! Требало би за вашу побједу времана и времена а мртви би се бројали у хиљадама. Заузимање сваке куће и зграде би било као "бетонара". То знаш и сам.Јесте да смо били у оскудици са војском али највећи број њих је био искусан и добро осјетио рата до тада на својим леђима. Ја као и остали линијаши смо имали акција и терена као неки ваш просјечан специјалац јер нас је тако следовало а не што смо се нешто добровољно јављали. Српска гарда 1995 није ни постојала осим оног једног интервентног вода којег сам навео.

И наравно да је боље што се завршило онако како је 1995. и за нас а наручито за вас јер сте све то након неколико мјесеци добили на папиру!
da, no brojali su se i prije toga, a ishod rata je već bio izvjestan, za VRS su kola definitivno krenula nizbrdo, i samo je bilo pitanje vremena koliko dugo bi se kotrljala do dna..

nisam siguran da je dejton nešto pozitivno, vaš poraz je bio jedini način da BiH profunkcioniše kao država, da zločinci zaista odgovaraju za zločine, ovako ostaje rahat patnja do eventualno nekog drugog poluvremena.

po mom mišljenju, jedini razlog zaustavljanja vojske pred banjalukom bio je strah evrope od islamske države. to je isti strah koji će spriječiti eventualnu samostalnost rs.
sumirprimus

#700 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by sumirprimus »

nista koridor...folovi golovi.. :D
Post Reply