Nekako s proljeća wrote:_Reds_ wrote:Onako laički me zanima da li je ikad pokušan napad na Kulu, i spoj Dobrinje sa Donjic Kotorcom? Tu me je nekako najraće bilo za deblokadu. Sa druge strane koliko znam Armija je bila na Krupačkim stijenama, odmah iznad kamenoloma.
Da li se ikad pokušalo sa presjecanje puta Sarajevo-Trnovo koji bi dodatno oslabio Lukavicu i Vojkoviće?
Nadah se da će ti neko pružiti odgovor na pitanje, ali mrka kapa. Na dobrinjskom ratištu je 31 avgusta 1992 planiran napad na snage neprijatelja u široj zoni, po planu koji je sačinio Regionalni štab Sarajevo. U okviru dodijeljenog zadatka, naše snage su trebale osloboditi ostatak Dobrinje 4 i izvršiti spajanje sa našim jedinicama iz Kotorca tj Butmira. Planom je bilo predviđeno istovremeno sadejstvo jedinica iz grada, iz Dobrinje 1 i iz pravca Butmira. Izvještaji govore da su jedinice iz Butmira došle nadomak jedinicama iz Sarajeva na 300-500 metara, akcija deblokade nije uspjela. Jedinice iz Sarajeva su zatajile.
Muharem Hamzić, Dobrinjska tvrđava, str 120.
Kao učesniku navedene akcije od 31. avgusta 1992-e, nisu mi jasne dvije stvari navedene u citiranom tekstu:
1. Šta autoru teksta znači, citiram:
naše snage su trebale osloboditi ostatak Dobrinje 4, kada je toga dana, kao i do kraja rata, cijela Dobrinja 4 bila na teritoriji pod kontrolom protivničke vojske, uključujući i prednje zgrade u ulicama Indire Gandi (sada Gandijeva) i Danila Ponjarca (sada Petra Tiješića) i
2. Da li neko može potvrditi da su, citiram:
jedinice iz Butmira došle nadomak jedinicama iz Sarajeva na 300-500 metara? Naime, toga dana sam se nalazio na poziciji koja je, sa strane Dobrinje, tada bila najbliža našim jedinicama iz Butmira i interesuje me koja je to tačka do koje su tada došli naši saborci iz Butmira.
Označio sam na karti (nisam ovdje postavljao kartu, da ne bude zabune) tačku u kojoj sam se tada nalazio i okružio sam segment kruga poluprečnika 500 m sa centrom u toj tački, od ruba aerodromske piste do raskrsnice na kojoj se skreće za Kasindol. Kula je, recimo, na više od 700 m zračne linije od te tačke.