Deblokada Sarajeva???

Post Reply
plum

#601 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by plum »

PM72 wrote:Dozer,
Pošto si vazda imao fin rukopis,treba si brate ponjeti blokče i plajvaz pa ubilježiti imena učesnika akcije,prezimena,ime oca i majke,djevojačko prezime majke i naravno JMBG.Na drugoj stranici ubilježiti tipu i boju vozila,registarske oznake kao i broj šasije i motora.I štopercica bi dobro došla kao i serijske brojeve granata i mina,rok trajanja i količinu.

da si to sve uradio - ne bi se sad maltretirali sa takvim "sitnicima".Pamet u glavu!
Ovo je nesto na moj racun jel? :lol:
Posto se povela rasprava koliko je mts-a izvuceno na nacin koliko ljudi moze za koji vremenski period da pretovari sanduka sa granatama preko ruku a u kojoj si i ti dao svoj doprinos,pomislio sam da je mozda lakse do toga doci na nacin da se prisjeti s cime su posli tamo kombijima,kamionima ili sta ja znam vise cim,pa valjda zna jesu li ih napunili do kraja ili nisu. Pa na osnovu toga izvrsiti neku procjenu koliko bi to moglo biti.
Dozer

#602 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Pa eto, napisao sam ono cega se sjecam, pa kalkulisi... Sve je bilo natovareno, ali ne bukvalno do vrha jer su i ljudi morali uci u vozila.
zateznistub

#603 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by zateznistub »

calculator wrote:Da li je javnosti dostupna informacija o artiljerijskoj četi Puškine brigade i posadi MB120 koja je gađala položaje VRS na Brusu sa svojih položaja na Gazinom hanu, sa krivine ispod mosta? Bilo je mnogo sumnji da su ti Puškini minobacači bili izuzetno neprecizni i neuvježbani, i da su mnoge mine padale tamo gdje nisu planirane da padaju.

Taj dan bila je velika akcija 1. Korpusa na pokušaju proboja neprijateljske linije na Trebeviću, mnogo boraca Armije RBiH izašlo je na Brus, mnogi se nisu vratili :(
Bilo je nesto slicno tome i na vojnickom polju, zasuli nas nasi sa igmana...
plum

#604 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by plum »

Dozer wrote:Pa eto, napisao sam ono cega se sjecam, pa kalkulisi... Sve je bilo natovareno, ali ne bukvalno do vrha jer su i ljudi morali uci u vozila.
Tebi hvala ti si mi odgovorio na pitanje nego ovaj malo bocka ili ne konta pa da mu objasnim.
VjecitiStudent

#605 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by VjecitiStudent »

PM72 wrote:Dozer,
Pošto si vazda imao fin rukopis,treba si brate ponjeti blokče i plajvaz pa ubilježiti imena učesnika akcije,prezimena,ime oca i majke,djevojačko prezime majke i naravno JMBG.Na drugoj stranici ubilježiti tipu i boju vozila,registarske oznake kao i broj šasije i motora.I štopercica bi dobro došla kao i serijske brojeve granata i mina,rok trajanja i količinu.

da si to sve uradio - ne bi se sad maltretirali sa takvim "sitnicima".Pamet u glavu!
Ako sad odmah ne priloži selfie, nije se ni desilo :D
PM72

#606 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

plum wrote:
Dozer wrote:Pa eto, napisao sam ono cega se sjecam, pa kalkulisi... Sve je bilo natovareno, ali ne bukvalno do vrha jer su i ljudi morali uci u vozila.
Tebi hvala ti si mi odgovorio na pitanje nego ovaj malo bocka ili ne konta pa da mu objasnim.

:zid:
Creasy

#607 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Creasy »

karanana wrote:kao da se tuku protiv UN-a za aerodrom? nisam znao za to.

ali me je uvijek cudilo zasto jednom respektabilnom snagom nisu nikada probali gurnuti liniju nekoliko stotina metara aerodromskom cestom i tako spojiti ilidzu i lukavicu a i presjeci tunel. objasnjenje ovdje je da je bolja strategija da postoji barem jedan izduvni ventil kako vojnici i stanovnici ne bi krenuli na sve ili nista. meni to bas i nije objasnjenje.
ali opet, nisam cuo da su ista planirali ni to ni napad na aerodrom 95.
VRS je mogla uzeti aerodrom kad god je htjela. Zašto nije, sam si napisao...
Creasy

#608 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Creasy »

exliberal-ex wrote:Ma kakav napad na aerodrom...aerodrom su srbi na pocetku kontrolisali I dali su ga UN-u da se otvori humanitani ulaz ali I da se otvori neka mogucnost izlaska iz grada. Neko vec napisao da je grad skroz zatvoren doslo bi kriticne situacije I morali bi da dovuku mnogo vise snaga oko Sarajeva jer bi direktni vojni pritisci da se otvori prolaz/probiju linije bili mnogo jaci.Sa druge strane da su ga srbi kontrolisali sta bi to bilo, linija koja je pokrivena sa dvije strane, pa ko bi izdrzao to dugacko kilometar, siroko par stotina metara...vojno nelogicno
Srbi su znali da tunel I znalo se sta I koliko moze uci kroz taj tunel I to je odgovaralo svima I srbima ali I bosnjacima...znamo kako se svercovalo

Evo čovjek objasnio...
Creasy

#609 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Creasy »

Eh, pročitao sam temu od početka do kraja. Vrlo zanimljiva tema.
Moje mišljenje da se VRS 1995. potcijenila. Linije su bile dobro utvrđene, a artiljerija (glavni adut) izvježbana. A da se povlače negdje, nije se više imalo gdje. Od '93. na sarajevskom ratištu, Srbi su se samo branili. Ispravite me, ako griješim. Nije bilo više volje da se ide naprijed, ali za odbranu je itekako bilo. To je ono što mnogi ne razumiju ovde, kad je VRS u pitanju.
Creasy

#610 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Creasy »

A evo razloga zašto to spominjem:
Dozer wrote: Onda je u oktobru '95 isla njihova kontra na Kljuc, ali smo se mi prije toga, radi NATO-a i politickih dogovora (Alija je, btw, jos nakon oslobadjanja Sanskog Mosta naredjivao da se tu stane, ali Dude ne poslusa nego se proguli dalje prema B.Luci), morali povuci na gornjem dijelu sve do Sanskog Mosta, tj. tamo gdje je i danas entitetska linija.

Drugim rijecima, tada se, ustvari, vidjelo sta je VRS i kako se ponasa kada na sebi osjeti i artiljeriju i jak napad. Opsta bjezanija.

Čovjek koji je jedan od najkompetentnijih na forumu što se tiče perioda 92-95, napiše ovakvu glupost. :roll:
PM72

#611 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

A šta je napisao da nije tačno tj.glupost?
Creasy

#612 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Creasy »

PM72 wrote:A šta je napisao da nije tačno tj.glupost?

Pa ovo što sam podebljao.
PM72

#613 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

To što je on napisao je apsolutno tačno a ti pišeš gluposti.
Creasy

#614 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Creasy »

Ako je VRS tako bježala, zašto postoji ova tema?
trocadero

#615 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by trocadero »

Creasy,
Побркао си Сарајево и Крајину на коју је Дозер вјероватно мислио, или се мало правиш паметан а, :D Тамо 1995 и јест била општа бјежанија док је сарајевско ратиште и начин ратовања скроз друга прича.
Недобровољац се тад уфатио ноге у Мркоњић Граду па га питај, можда ти одговори догодине!
А око заузимања аеродрома уз дужно поштовање не глупирај се!
Дозер,
Ја вјерујем да сте ви били способни момци па за пола сата напунили камион осама, бебама и осталим до врха и да остане времена да се "кресне " који голф из ТАС-а. Могао си и ти вала којег узети па да нам Јоју мало оштетиш :D или те јебало то што си дрот ?! :D
Creasy

#616 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Creasy »

trocadero wrote:Creasy,
Побркао си Сарајево и Крајину на коју је Дозер вјероватно мислио, или се мало правиш паметан а, :D Тамо 1995 и јест била општа бјежанија док је сарајевско ратиште и начин ратовања скроз друга прича.
Недобровољац се тад уфатио ноге у Мркоњић Граду па га питај, можда ти одговори догодине!
А око заузимања аеродрома уз дужно поштовање не глупирај се!
Дозер,
Ја вјерујем да сте ви били способни момци па за пола сата напунили камион осама, бебама и осталим до врха и да остане времена да се "кресне " који голф из ТАС-а. Могао си и ти вала којег узети па да нам Јоју мало оштетиш :D или те јебало то што си дрот ?! :D

Nisam ja ništa pobrkao, nego vas dvojica. Koliko znam, VRS je bila i u Krajini i oko Sarajeva. Nije valjda ovde bila VJ. Nek napiše onda VRS u Krajini. :roll:
I naravno da je bila bježanija, kad je napala regularna HV uz pješadiju ARBiH, ali kad je Srbija zaprijetila, dozvaše se i oni pameti.
A što se aerodroma tiče, ti se glupiraš, jer dobro znaš da se mogao uzeti, ali se nije htjelo, odnosno smjelo zbog politike. Mislim na period do '93. Poslije se više ništa nije ni napadalo, nego se samo ponegdje vraćale neke teritorije koje padnu.
Mene živo zanima gdje si ti ratovao kad kažeš da se 92-93. nešto nije moglo uzeti. :roll: VRS nije imala u interesu ništa da uzima/osvaja, jer je ionako držala previše teritorije. A i vodilo se koliko toliko računa o bespotrebnim gubicima u ljudstvu, za razliku od komande ARBiH.
bach

#617 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by bach »

Creasy wrote:Eh, pročitao sam temu od početka do kraja. Vrlo zanimljiva tema.
Moje mišljenje da se VRS 1995. potcijenila. Linije su bile dobro utvrđene, a artiljerija (glavni adut) izvježbana. A da se povlače negdje, nije se više imalo gdje. Od '93. na sarajevskom ratištu, Srbi su se samo branili. Ispravite me, ako griješim. Nije bilo više volje da se ide naprijed, ali za odbranu je itekako bilo. To je ono što mnogi ne razumiju ovde, kad je VRS u pitanju.
I koliko je Đoković dobio Federera?

Ko dobija u derbiju Partizan - Zvezda?

Gdje sviraju Galija i Čorba?

Drug, pročitan si i pišeš gluposti...
trocadero

#618 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by trocadero »

Creasy wrote:

Nisam ja ništa pobrkao, nego vas dvojica. Koliko znam, VRS je bila i u Krajini i oko Sarajeva. Nije valjda ovde bila VJ. Nek napiše onda VRS u Krajini. :roll:
I naravno da je bila bježanija, kad je napala regularna HV uz pješadiju ARBiH, ali kad je Srbija zaprijetila, dozvaše se i oni pameti.
A što se aerodroma tiče, ti se glupiraš, jer dobro znaš da se mogao uzeti, ali se nije htjelo, odnosno smjelo zbog politike. Mislim na period do '93. Poslije se više ništa nije ni napadalo, nego se samo ponegdje vraćale neke teritorije koje padnu.
Mene živo zanima gdje si ti ratovao kad kažeš da se 92-93. nešto nije moglo uzeti. :roll: VRS nije imala u interesu ništa da uzima/osvaja, jer je ionako držala previše teritorije. A i vodilo se koliko toliko računa o bespotrebnim gubicima u ljudstvu, za razliku od komande ARBiH.
:lol:
Како не знаш гдје сам ја ратовао? Па у Дизниленду ја гдје друго!!!
Creasy

#619 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Creasy »

bach wrote:
Creasy wrote:Eh, pročitao sam temu od početka do kraja. Vrlo zanimljiva tema.
I koliko je Đoković dobio Federera?

Ko dobija u derbiju Partizan - Zvezda?

Gdje sviraju Galija i Čorba?

Drug, pročitan si i pišeš gluposti...

Standardna priča, u nedostatku argumenata... :roll:
Creasy

#620 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Creasy »

trocadero wrote:
Creasy wrote:

I meni se čini.
PM72

#621 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Creasy,

VRS je jeseni 1995 bila nokautirani džin na staklenim nogama.Djelili su je sedmice od potpunog kolapsa.Od jedne respektabilne vojne sile (čitaj JNA) od koje su dobili SVE,od SMB čarapa pa do aviona...došli su u situaciju da su postali kao falanga.Sistem se rušio,padali su gradovi i sela,vojska više nije imala ni nafte,ni granata,ni uniformi.Što rek'o Trocadero,dok se imalo - šenlučlo se a onda su počeli brojati sanduke s municijom.Za nas branioce Sarajeva,VRS je na početku rata bio NATO.Sto puta sam rekao pa ću opet ponoviti.Armija BiH ili TOBiH,dana 06.04.1992 koji se piše kao početak sukoba,nisu imali NITI JEDAN JEDINI TENK I TOP.Suprotna strana je imala 400 - 500 komada i koju hiljadu artiljerskih cijevi.

Dozer i 30 ljudi "kralo" je bebe za protivoklope da se imamo čime braniti pa su nakon tri godine došli u situaciju da tenkovima,transporterima,pragama sa oznakama Armije BiH ulaze u sela i gradove.To ti ne kontaš.Nismo mi te tenkove dobili u humanitarnoj pomoći niti su nam padali s neba.Krvlju smo ih sticali.Da je Dozer i njegova jedinica imala opreme,naoružanja i oklopa kao samo jedna jedinica VRS,danas bi se 18 april 1992 slavio kao dan kad je oslobođena fabrika.
trocadero

#622 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by trocadero »

Creasy wrote:
trocadero wrote:
Creasy wrote:

I meni se čini.
https://www.youtube.com/watch?v=y5ehodCNJPM
За волеја! :D
Creasy

#623 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Creasy »

PM72 wrote:Creasy,

VRS je jeseni 1995 bila nokautirani džin na staklenim nogama.Djelili su je sedmice od potpunog kolapsa.Od jedne respektabilne vojne sile (čitaj JNA) od koje su dobili SVE,od SMB čarapa pa do aviona...došli su u situaciju da su postali kao falanga.Sistem se rušio,padali su gradovi i sela,vojska više nije imala ni nafte,ni granata,ni uniformi.Što rek'o Trocadero,dok se imalo - šenlučlo se a onda su počeli brojati sanduke s municijom.Za nas branioce Sarajeva,VRS je na početku rata bio NATO.Sto puta sam rekao pa ću opet ponoviti.Armija BiH ili TOBiH,dana 06.04.1992 koji se piše kao početak sukoba,nisu imali NITI JEDAN JEDINI TENK I TOP.Suprotna strana je imala 400 - 500 komada i koju hiljadu artiljerskih cijevi.

Dozer i 30 ljudi "kralo" je bebe za protivoklope da se imamo čime braniti pa su nakon tri godine došli u situaciju da tenkovima,transporterima,pragama sa oznakama Armije BiH ulaze u sela i gradove.To ti ne kontaš.Nismo mi te tenkove dobili u humanitarnoj pomoći niti su nam padali s neba.Krvlju smo ih sticali.Da je Dozer i njegova jedinica imala opreme,naoružanja i oklopa kao samo jedna jedinica VRS,danas bi se 18 april 1992 slavio kao dan kad je oslobođena fabrika.

OK, ako je VRS bila u tako jadnom stanju kao što ti tvrdiš, kako je onda niste porazili u ljeto 1995. u vezi čega je i otvorena ova tema? Niste htjeli?
Niste svjesni koliko je artiljerije bilo, a municije nije nedostajalo, nego je jednostavno prestalo bespotrebno iživljavanje kao '92. kada je na jednu od ARBiH, VRS uzvraćala sa 100 granata. Ljudima više dosadilo da pucaju.
Last edited by Creasy on 23/04/2015 19:51, edited 1 time in total.
junior3

#624 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by junior3 »

Ma bilo im zao.
exliberal-ex

#625 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by exliberal-ex »

Sta bi bilo kad bi bilo !!!
Rat je stao na poznatim pozicijama, kako je doslo do ti pozicija manje vise se zna...da je nastavljeno (kao sto mnogi prizeljkuju sada a zaboravili su na potpisuj Alija pa makar ko avlija) ko zna u kakvu situaciju bi bili gurnuti srbi, kako bi se Srbija ponasala, dali bi Nato nastavio da udara po VRS ili bi okrenuo cijevi na drugu stranu , dali bi se hrvati jednostavno povukli I ostavili bosnjake gologuze na prtini sto su uradili vec jednom...ko zna sta bi bilo
Tema je deblokada Sarajeva I da se vratimo na to
Moje licno misljenje je da je situacija u Sarajevu 92-95 odgovarala I srbima I bosnjacima I da nijedna strana nije zeljela da se situacija drasticno promjeni.
Srbi su vezali relativno male snage ( dobro utvrdjene I branjene) naspram bosnjaka koji su imali bruku zive sile a sve ostalo su manjkali I koristili su tu situaciju za politicki pritisak na strance I bosnjacko rukovodstvo tokom pregovora.
Bosnjackoj politici je odgovaralo opkoljeno Sarajevo jer su igrali na kartu zrtve, isto tako da se Sarajevo "deblokiralo" ja mislim da nema te sile koja bi zadrzalo stanovnistvo ali I vojska neispali vani
Da su Srbi opkolili Sarajevo sa drugim prstenom u ofanzivi 93 ko zna kako bi se rat odvijao ali politickim pritiscima ( manite mi price hrabre jedinice zaustavile cetnike) stalo je kad je Alija zaprijetio prekidom pregovora
U sustini sad kad sam stariji I kad gledam sa ove distance sve vise sam ubijedjen u dogovoreni rat
Post Reply