A ko bi to volio da se Biljana vrati u grad?Nekako s proljeća wrote:A (č)etničko čišćenje se prodavalo i dan danas prodaje kao ''humano preseljenje'' što bi teta Biljana rekla. Pas joj mater jebo, i onom ko bi volio da se vrati u grad.
Deblokada Sarajeva???
-
PM72
#5951 Re: Deblokada Sarajeva???
- strucnjakdemagog
#5952 Re: Deblokada Sarajeva???
Nisam baš u toku, šta znači ovo 333 što se često spominje?
- pirpa
#5953 Re: Deblokada Sarajeva???
Neka ti bude da nisam razumio...Dozer wrote: U potpunosti sam ja njega shvatio, kao i tebe koji si shvatio isto, ali to ne zelis prihvatiti. A to si i sam potvrdio nize.
Ja sad samo idem pravnom logikom i zanemarujem činjenice koje nisu protokolisane i dokazane...
Upravo tako, papir trpi sve.. zbog toga se i Vikićeva odbrana bazira na službenoj zabilješki koju je toga dana napisao.. ( uz nagovor čovjeka iz SDB.a.. ali pošto pišemo samo na način da se iznijete tvrdnje mogu potkrijepiti dokazima, ostaje onda da je Vikić samoinicijativno napisao službenu zabilješku dobivenim informacijama sa terena)Kao sto smo do sad bezbroj puta utrdili - pirpa trpi sve, i u vijek u zavisnosti od potreba onoga ko pise, zar ne...?
ti si iznio svoje mišljenje a ja sam ti predočio dio izjava tvojih kolega koje su više nego sumnjive i pune kontradikcija... nadam se da se možemo složiti da su najkraće rečeno ,laž, za lažima..
Ne sumnjam da si upoznat sa izjavama svojih kolega ..Vjerovao ili ne, znam ja za sve te izjave. Ali, isto tako znam da se masu njih pitalo o necemu cemu nisu prisustvovali, a morali su se odazvati na poziv suda, inace ide novcana kazna do 5.000, zar ne... Zasto su bas oni pozivani, to zna samo sud. Te izjave nisu bas toliko kontradiktorne kako ti mislis, nego su samo odraz cinjenice koju ti upravo napisah, ali i jos jedne - da se ljude to pita 20+ godina nakon tog desavanja.
Pokusaj se staviti u tu situaciju, da te sad neko pita sta ti je radio jaran u trecem osnovne, na velikom odmoru nekog dana. Sta bi i kako bi ti odgovorio? Da li bi se uopste sjetio tog dan, tog velikog odmora i tog desavanja, pogotovo ako nisi bio tu ili ako nisi licno vidio desavanje? Ako ne bi, i ako bi rekao da zapravo ne znas nista o tome, da li bi to znacilo da lazes?
Nego, što bi braća Hercegovci rekli, niđe veze ti je poređenje s velikim odmorom i streljanjem vojnika...
Hoćeš li ti meni vjerovati ? ja se bitnih i stresnih dana iz rata veoma dobro sjećam, čak postoji jedan dan koji mi se podsvjesno javlja svaki dan ...
Tako da sam 99% siguran da se svi koji su se zatekli toga dana oko parka dobro sjećaju i danas... ali svako od njih sa drukčijom percepcijom od zavisnosti uloge i blzine u momentu samog izvršenja krivičnog djela..
pirpa wrote:Zašto se onda ne bi moglo reći u najmanju ruku da su vikićevci njemo gledali izvršenje ratnog zlocina i pri tome nisu ništa poduzeli... Čak su još skrivali istinu..
Zar je bitan vremenski period zadržavanja zarobljenih vojnika u domu policije. zar to mjenja činjenicu da je Dragan Vikić kao jedini legalni pripadnik ministarstva unutrašnjih poslova bio dužan da zadrži zarobljenike do dolaska policije...umjesto toga je on protivno pravilniku službe naredio N.N licu da odvede zarobljenike u CZ...Zato sto to naprosto nije bilo tako. Ja nisam bio prisutan u Domu tada, ali znam vrlo dobro sta su mi pricali oni koji jesu, a mislim da niko nema razloga da laze. Ukratko, ti vojnici nisu bili unutar Doma policije, nisu se zadrzali ni pored njega duze od 5 minuta, koliko je trajao taj pokusaj onih koji su ih doveli da ih ostave u Domu, nakon cega su ih ti isti koji su ih doveli sveli u park. Niko od nasih ih nije pratio, ni cuvao, ni imao kontakt s njima dok su stajali ispred Doma. Niti je sisao za njima u park, jer niko im nije ni dao takvo naredjenje, pogotovo ne Vikic.
Rafalanje koje se culo nakon toga je rezultat samo i jedino aktivnosti koje su samoinicijativno (ili po naredjenju nekoga ko nije bio prisutan), poduzeli oni koji su te vojnike doveli. Kasnije se saznalo ko su tacno bili ti ljudi, kao i da su bili pripadnici famoznih Seva.
I taj zlocin niko nikad nije prikrivao, o cemu postoje detaljne sluzbene zabiljeske sacinjene odmah po tom desavanju, i sve su proslijedjene u MUP. A ima ih i sud.
Niko tu nije ni mogao reagovati jer nikome ni na pamet nije palo da ce ti mazlumi pobiti te ljude u parku.
Ako se Vikicu ovdje sudi radi nepostupanja, tj. nehapsenja pocinilaca odmah tad, ja tu zaista ne mogu reci nista jer ne znam kome ili cemu su pripadali ti ljudi koji su doveli te vojnike. U svakom slucaju, ovo kompletno sudjenje je nebuloza.
Pravno da, isto kao što pravno Vikić snosi odgovornost za ne poduzimanje odgovarajućih mjera prema počiniocima ratnog zločina...Ali, posto ja tebi uredno odgovaram na sve, red je da i ti meni odgovoris na prosto pitanje:
Da li je, npr. ubijanje zarobljenog i nenaoruzanog vojnika ili civila zlocin, bez obzira ko ga je pocinio?
Rekoh ti ja da priča može daleko da dobaci...
vjeruj da mi je krivo što uopšte vodim ovakvu diskusiju sa tobom, poštujem te i povlačim se iz diskusije...ne bi želio da dobacim do priče o Nedžadu Ugljenu iz tog perioda kad je u specijalnoj jedinici obavljao pomoćne poslove, razumiješ li sad što sam ti spomenuo Kemu... informacije protokolisana od strane Munira Alibabića
Nego, iskreno da ti kažem svoje mišljenje u vezi zarobljenika..
Govna je trebalo streljati na licu mjesta hapšenja čim su prvi korak iz transportera napravili ...
- Nekako s proljeća
#5954 Re: Deblokada Sarajeva???
Ako se dobro sjećam, ratni zločin nad osam rezervista JNA je počinjen 22 aprila 1992., dakle isti dan kada su branioci izveli napad na području Ilidze.
-
tempuser
#5955 Re: Deblokada Sarajeva???
Da se to desilo do trenutka dok su imali uruzje u rukama tj dok nisu digli ruke na predaju bili su legitimna vojna meta.pirpa wrote:
Govna je trebalo streljati na licu mjesta hapšenja čim su prvi korak iz transportera napravili ...
-
PM72
#5956 Re: Deblokada Sarajeva???
Nekako s proljeća wrote:Ako se dobro sjećam, ratni zločin nad osam rezervista JNA je počinjen 22 aprila 1992., dakle isti dan kada su branioci izveli napad na području Ilidze.
Jel ti još "tuknem" ili nećeš da odgovoriš na moje pitanje? Živo me zanima.
-
PM72
#5957 Re: Deblokada Sarajeva???
Pirpa je u pravu.To nije trebalo ni zarobljavati.Ubijali su i pucali po Dobrinji a kad im je gusjenica spala i kad su uletjeli u jarak - ko da su radili za Unicef.Fini,mirni,jadni rezervisti iz Vojkovića...tempuser wrote:Da se to desilo do trenutka dok su imali uruzje u rukama tj dok nisu digli ruke na predaju bili su legitimna vojna meta.pirpa wrote:
- Nekako s proljeća
#5958 Re: Deblokada Sarajeva???
Ne naprđujte nepotrebno, stekli su status zarobljenika i u Dobrinji i u policijskoj stanici Novi Grad. Riječ je o kršenju ženevske konvencije, egzekuciji nenaoružanih zarobljenika i kraj priče.
-
PM72
#5959 Re: Deblokada Sarajeva???
Niko ne naprđuje nego zaključujemo da ih nije trebalo ni zarobljavati.
- Nekako s proljeća
#5961 Re: Deblokada Sarajeva???
@Repetitor je bio u toj zoni i bolje zna šta i kako se desilo pa su zarobljeni. Po sjećanju, oni su izašli iz transportera i po okolnom naselju tražili rješenje za problem sa puknutom gusjenicom, možda su i telefon tražili nisam siguran. Tako su i nadošli na pripadnike MUP-a.
-
tempuser
#5962 Re: Deblokada Sarajeva???
Po pravlima i obicajima rata sve dok protivnika nisu jasno obavjestili da su nenaoruzani, odnosno da polazu oruzje i da se predaju su bile legitimne mete za koje niko ne bi odgovarao.
- strucnjakdemagog
#5963 Re: Deblokada Sarajeva???
tempuser wrote:Po pravlima i obicajima rata sve dok protivnika nisu jasno obavjestili da su nenaoruzani, odnosno da polazu oruzje i da se predaju su bile legitimne mete za koje niko ne bi odgovarao.
Oni u tom momentu nisu bili neprijatelji.
-
trocadero
#5964 Re: Deblokada Sarajeva???
Napad je najbolja odbrana!Nekako s proljeća wrote:22 aprila 1992., dakle isti dan kada su branioci izveli napad na području Ilidze.
- Nekako s proljeća
#5965 Re: Deblokada Sarajeva???
Je li bio isti dan napad na području Ilidze, kada su se vodile borbe oko hotela , a ovih osam rezervista zarobljeno na Dobrinji. Moguće je da su krenuli vama u ispomoć jer je malo nedostajalo da se branioci iz grada spoje sa braniocima Sokolović Kolonije. Ovo kažem imajući u vidu izjavu Milutina Kukanjca da bi se u tome i uspjelo da se JNA nije umiješala a iz Predsjedništva stigla naredba da se branioci povuku jer su i predstavnici Evropske zajednice (posmatrači tada) to tražili. Moguće da sam nešto fulio jer pišem po sjećanju.
-
tempuser
#5966 Re: Deblokada Sarajeva???
Taj napad na Ilidzu i borbe oko hotela (Marin Bell i ekipa BBC-a ga j prakticno uzivo snimala iz svojih soba) je bio tog 22. aprila.
- Nekako s proljeća
#5967 Re: Deblokada Sarajeva???
Ako neko može da ponudi tačne informacije, u koliko sati je bio napad branilaca na Ilidzu i u koliko sati je osam rezervista dovedeno iz stanice policije Novi Grad pred Dom policije. Ja nemam dileme da je počinjen ratni zločin nad njima, a motiv bi mogao biti odmazda za gubitke iz redova branilaca tog dana.
-
trocadero
#5968 Re: Deblokada Sarajeva???
Ima tema o napadu na Ilidzu pa ne bih ja o tome trunio.Nekako s proljeća wrote:Je li bio isti dan napad na području Ilidze, kada su se vodile borbe oko hotela , a ovih osam rezervista zarobljeno na Dobrinji. Moguće je da su krenuli vama u ispomoć jer je malo nedostajalo da se branioci iz grada spoje sa braniocima Sokolović Kolonije. Ovo kažem imajući u vidu izjavu Milutina Kukanjca da bi se u tome i uspjelo da se JNA nije umiješala a iz Predsjedništva stigla naredba da se branioci povuku jer su i predstavnici Evropske zajednice (posmatrači tada) to tražili. Moguće da sam nešto fulio jer pišem po sjećanju.
Kukala nam majka što bi nam Milutin pomogao .Taj je bio sposoban svoje samo dobro zavaliti.
Nego taj 22.april se danas obilježava kao dan odbrane Ilidze? Ne kontam, izvršiš neuspješan napad na neko mjesto i posle taj datum proslavljaš kao odbranu tog mjesta?
-
tempuser
#5969 Re: Deblokada Sarajeva???
Kosovska bitka, obrana Igmana, mamo tu zicu da slavimo neuspjehe! 
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#5970 Re: Deblokada Sarajeva???
"napad branilaca na Ilidžu"Nekako s proljeća wrote:Ako neko može da ponudi tačne informacije, u koliko sati je bio napad branilaca na Ilidzu i u koliko sati je osam rezervista dovedeno iz stanice policije Novi Grad pred Dom policije. Ja nemam dileme da je počinjen ratni zločin nad njima, a motiv bi mogao biti odmazda za gubitke iz redova branilaca tog dana.
sabahile je to počelo...ne sjećam se nešto kakvi su gubici bili na našoj strani, ali sjećam se da su, čini mi se dvojica ljudi dugo vođeni kao nestali
taj napad ništa nije oslobodio konkretno, pozicije se nisu promjenile, ali je imao psihološki efekat
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#5971 Re: Deblokada Sarajeva???
odoH da skinem kandiljo i ikonu su tavana pa da uz špek i rakiju proslavljavmo te poBede...
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#5972 Re: Deblokada Sarajeva???
dodao bih da je isto tako bilo i sa kasnijim oslobodilačkim akcijama nas branilaca, napad na Famos i na Kotorac, samo što su te taktičke bravurije završile sa 30-50 poginulih
-
tempuser
#5973 Re: Deblokada Sarajeva???
Iz nase tadasnje baze pogunio momak iz naselja, 19 god!JoseMujica wrote:
"napad branilaca na Ilidžu"![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
sabahile je to počelo...ne sjećam se nešto kakvi su gubici bili na našoj strani, ali sjećam se da su, čini mi se dvojica ljudi dugo vođeni kao nestali
taj napad ništa nije oslobodio konkretno, pozicije se nisu promjenile, ali je imao psihološki efekat
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#5974 Re: Deblokada Sarajeva???
umenemi u maHali nene znale kad ce koja akcija... tad se je i najvise ginulo, kasnije se islo u pripreme i nisi znao dze ce te baciti, ja sam se s komandantima non stop pickarao, dze me saljete u mrak ne znam ni dze idem ni dze hodam... uzmu onaj djeciji blokic i crtaju bunkere i minska polja, jeBote ko retardirani da smo...
- Nekako s proljeća
#5975 Re: Deblokada Sarajeva???
JoseMujica wrote:"napad branilaca na Ilidžu"Nekako s proljeća wrote:Ako neko može da ponudi tačne informacije, u koliko sati je bio napad branilaca na Ilidzu i u koliko sati je osam rezervista dovedeno iz stanice policije Novi Grad pred Dom policije. Ja nemam dileme da je počinjen ratni zločin nad njima, a motiv bi mogao biti odmazda za gubitke iz redova branilaca tog dana.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Raja je ovaj napad