Deblokada Sarajeva???
- karanana
#526 Re: Deblokada Sarajeva???
pa da su imali to pojacanje od 8000 sa tehnikom, ne znam ni sto bi isli na aerodrom i bezveze navaljivali na vrat nato. sa 8000 da je to ozbiljno, mogu prosetati kroz butmir ili sa druge strane za tren oka spojiti lukavicu i kasindolsku.
-
PM72
#527 Re: Deblokada Sarajeva???
Bravo.Ispravno razmišljanje.karanana wrote:pa da su imali to pojacanje od 8000 sa tehnikom, ne znam ni sto bi isli na aerodrom i bezveze navaljivali na vrat nato. sa 8000 da je to ozbiljno, mogu prosetati kroz butmir ili sa druge strane za tren oka spojiti lukavicu i kasindolsku.
P.S.Kad su nam jedne prilike došli Vikićevci na Trg Pere Kosorića,njih 30-tak - juna 1992,mi smo se (nas 30
-
eifel
#528 Re: Deblokada Sarajeva???
Srbima falilo hljeba,graha,kašika,deka,metaka,tromblona,uniformi? Gdje si ti bio u ratu majke ti?PM72 wrote:Troka,
Naljutio me ovaj strateg pa sam pisao na brzinu ali on to ionako ne bi shvatio niti zna o čemu pišem .Suštinu mog posta su shvatili oni koji su pušku nosili (na liniji) i znaju šta je kad ti dođe 20 ljudi kao ispomoć a kamoli 200 ili 8000.za 8000 ljudi logistike ti treba puna kasarna Maršal Tito i jedno čitavo naselje da ih smjestiš.Treba ti desetak cisterni samo vode a kamoli hljeba,graha,kašika,deka,metaka,tromblona,uniformi...nije to metro pa da ih iskrcaš na livadu pa juriš braćo Srbi...
Svako ko je bar jednom išao na teren zna kakva je to tegoba i haos.Pogotovo ako ideš prvi put.Niti imaš gdje spavati niti imaš vodiča,domaći te gledaju poprijeko jer znaju da ćeš mu navući mobu na leđa jal zajahati ženu.Treba ti deset dana da skontaš kako idu stvari,gdje je ko...
-
PM72
#529 Re: Deblokada Sarajeva???
U Švedskojeifel wrote:Srbima falilo hljeba,graha,kašika,deka,metaka,tromblona,uniformi? Gdje si ti bio u ratu majke ti?PM72 wrote:Troka,
Naljutio me ovaj strateg pa sam pisao na brzinu ali on to ionako ne bi shvatio niti zna o čemu pišem .Suštinu mog posta su shvatili oni koji su pušku nosili (na liniji) i znaju šta je kad ti dođe 20 ljudi kao ispomoć a kamoli 200 ili 8000.za 8000 ljudi logistike ti treba puna kasarna Maršal Tito i jedno čitavo naselje da ih smjestiš.Treba ti desetak cisterni samo vode a kamoli hljeba,graha,kašika,deka,metaka,tromblona,uniformi...nije to metro pa da ih iskrcaš na livadu pa juriš braćo Srbi...
Svako ko je bar jednom išao na teren zna kakva je to tegoba i haos.Pogotovo ako ideš prvi put.Niti imaš gdje spavati niti imaš vodiča,domaći te gledaju poprijeko jer znaju da ćeš mu navući mobu na leđa jal zajahati ženu.Treba ti deset dana da skontaš kako idu stvari,gdje je ko...
- Oligarh
#530 Re: Deblokada Sarajeva???
Samo da se sjetim familije svima koji su planirali i naredili operaciju deblokade Sarajeva 15/16.06.1995.
Toliko od mene, imam privatne razloge za to, bio, vidio, čuo, najebao. Žali Bože 617 momaka (ukupno mislim da je ovaj broj kojim smo platili taj "izlet" kako ga je "vrhovni komadant" nazvao).
Toliko od mene, imam privatne razloge za to, bio, vidio, čuo, najebao. Žali Bože 617 momaka (ukupno mislim da je ovaj broj kojim smo platili taj "izlet" kako ga je "vrhovni komadant" nazvao).
-
eifel
#531 Re: Deblokada Sarajeva???
Pa šta? Koga zaboli za Glamoć ako zausmeš Sarajevo? ašto njima Sarajevo ne bi bila toliko primamljiva meta da oni ne bi iskupili toliku vojsku i tehniku koje su imali na pretek. To da Srbi nisu imali ljudstva i pogotovo baš na ovom dijelu sarajevskog ratišta je budalaština. Domicilnih Srba je tu bilo 24. hiljade samo na Ilidži i tu uračunajte priliv Srba iz Zenice, cijele Srednje Bosne i grada Sarajeva kojih nije bilo manje od 10.000 samo na Ilidži. Oni su na sarajevskom ratištu imali i viška ljudstva a slabo naseljeni predjeli jugozapadne Bosne su druga priča.Dobar opis stanja . Ustvari izrazito precizan . Nisu cejeni imali toliki ljudski potencijal da bi mogli angazovati toliki broj ljudi na zauzimanju aerodruma . Jedan primjer ofanzivu na Srebrenicu i Zepu dobro je iskoristio HVO i HV i uspio izvrsiti proboj prema Glamocu . VRS nije imala cime krpiti rupe niti dovesti rezervu koja bi izvela kontraudar na tom pravcu . Ja mislim da od kraja 1993 godine VRS na Sarajevskom ratistu niti je imala potencijal niti je pokretala neku operaciju na zauzimanju grada . Mozda grijesim i vi se ste svakako kao sudionici bolje upuceni ali gubitci i mali procenat priliva ljudstva je smanjivao njihove kapacitete. Sukob izmedju ARBIH I HVO je malo olaksao stanje za VRS ali primirjem stvari su pocele da se pogorsavaju
Stim u vezi HV je u akciju oluja uključio
130 000 vojnika
350 tenkova
800 topničkih oruđa
30 zrakoplova i helikoptera
- O'zone
- Globalni moderator
#532 Re: Deblokada Sarajeva???
Dobar oFaj Eifel.
Vidim čitO je dosta
Vidim čitO je dosta
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#533 Re: Deblokada Sarajeva???
Kakvo je stanje bilo na Grbavici 1995?O'zone wrote:Dobar oFaj Eifel.
Vidim čitO je dosta
- Oligarh
#534 Re: Deblokada Sarajeva???
Kakva jebena Korita kod Breze? Bio sam i gore i to je bila epska borba u septembru/oktobru 1994.godine. Mrtvih ko u priči na obje strane. Mi izgubili Polom (i za ovo jebem milu mamicu našim "stratezima" jer su gurnuli 5.četu II bataljona XV motor.brigade, najstariju po godinama prosjek preko 50, dok su ostale čete bile mnogo mlađe, borbenije, a Polom je bio pravi klin u odnosu na naše linije, jer je Jasen kojeg je držala 126.brigada ranije pao), Jasen i Moševačko brdo. Poto se okupila baš velika sila koja je vratila Moševaćko i dio prema Stomorinama, dok je Polom i Jasen ostao u rukama VRS.eifel wrote:Jesi ti imao dovoljno godina. Jel ti znaš sa kakvom su oni silom raspolagali?Mene samo zanima da li si ti imao dovoljno godina '92-'95?
Mjesec dana je XV branila Moševačko brdo, to je haos bio gore. Obje strane su izgubile bruku ljudi, a samo spomenuta 5.četa preko 20 ljudi na Polomu.
Last edited by Oligarh on 16/04/2015 17:36, edited 1 time in total.
- O'zone
- Globalni moderator
#535 Re: Deblokada Sarajeva???
Pročitaj prvi post na ovoj strani od @PM i @trocadera i to ti je to._BataZiv_0809 wrote:Kakvo je stanje bilo na Grbavici 1995?O'zone wrote:Dobar oFaj Eifel.
Vidim čitO je dosta
Ukratko ljudstva malo uglavnom domicilni većinom stariji, municije ni približno kao u prijašnjem periodu, hrana se nećeš vjerovati bila spustila na rižu u vodi sa par komadića mrkve (donosio nam komšija koji je radio kao intedant) Ali moral je još uvijek bio visok
- zateznistub
#536 Re: Deblokada Sarajeva???
On ti je bio kuhar u ŠveCkoj, znaš, veze on nemaeifel wrote:PM72 wrote: Srbima falilo hljeba,graha,kašika,deka,metaka,tromblona,uniformi? Gdje si ti bio u ratu majke ti?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#537 Re: Deblokada Sarajeva???
Ne upratih te postove, vidjeh samo da je PM napisao da je Grbavica bila skoro prazna 1995O'zone wrote:Pročitaj prvi post na ovoj strani od @PM i @trocadera i to ti je to._BataZiv_0809 wrote:Kakvo je stanje bilo na Grbavici 1995?O'zone wrote:Dobar oFaj Eifel.
Vidim čitO je dosta
Ukratko ljudstva malo uglavnom domicilni većinom stariji, municije ni približno kao u prijašnjem periodu, hrana se nećeš vjerovati bila spustila na rižu u vodi sa par komadića mrkve (donosio nam komšija koji je radio kao intedant) Ali moral je još uvijek bio visok
-
PM72
#538 Re: Deblokada Sarajeva???
U vrijeme deblokade,čak i kasnije,sa Grbavice,Vraca i Jevrejskog su povučeni aleksićevi četnici ,ruski dobrovoljci i još jedna četa koja je držala Grbavicu.Čini mi se da se radi o Prvoj sarajevskoj mehanizovanoj brigadi SRK VRS.Na linijama su ostali većinom stariji pripadnici a imali su ubitačan tempo stražarenja.Čak je i policijska stanica bila "oslabljena" jer su mlađi i sposobniji pripadnici pripojeni brigadi policije MUP-a RS koja je bila stalno u borbama.
- Danguba
#539 Re: Deblokada Sarajeva???
Ja od ovog tipa davno digao ruke.
Probao par puta ali covjek gusla samo po svome.
Da skratimo, VRS je uzela sve sto je mogla. Najvise uspjeha je imala tamo gdje su ljudi bili nenaoruzani ili slabo naoruzani. Uz JNA koja jos nije bila transformisana, dobrovoljce iz Srbije(lesinare), domace rezerviste...1992. god. su i imali najveca napredovanja. Gdje god se pruzio imalo ozbiljniji otpor, tu su zaglavili do kraja rata(Brcko, Gradacac, Kalesija, Bihac...) tako da prica od doticnog gospodina ne stoji.
Da skratimo, VRS je uzela sve sto je mogla. Najvise uspjeha je imala tamo gdje su ljudi bili nenaoruzani ili slabo naoruzani. Uz JNA koja jos nije bila transformisana, dobrovoljce iz Srbije(lesinare), domace rezerviste...1992. god. su i imali najveca napredovanja. Gdje god se pruzio imalo ozbiljniji otpor, tu su zaglavili do kraja rata(Brcko, Gradacac, Kalesija, Bihac...) tako da prica od doticnog gospodina ne stoji.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#540 Re: Deblokada Sarajeva???
dobro ba ti dijasporaš, ti si garant od onih koji je vik'o "dole su ruke koje brane, ovdje koje hrane"PM72 wrote: Ma jok,treba ga pustiti i govoriti mu da je u pravu.da vidimo kakvih još bisera može izvaliti.ovo je tek početak.
-
PM72
#541 Re: Deblokada Sarajeva???
Ma jok,ja sam pjevao onu "Odoh i ja majko Bosnu brani TI"...Chmoljo wrote:dobro ba ti dijasporaš, ti si garant od onih koji je vik'o "dole su ruke koje brane, ovdje koje hrane"PM72 wrote: Ma jok,treba ga pustiti i govoriti mu da je u pravu.da vidimo kakvih još bisera može izvaliti.ovo je tek početak.
- Creasy
#542 Re: Deblokada Sarajeva???
http://www.klix.ba/vijesti/bih/obiljeze ... /150418039
Još jedna "zavala" akcija za koju niko od komandnog kadra nije odgovarao. 90% ljudi u Sarajevu ni danas ne zna kako i zašto su ovi ljudi izginuli...Na centralnoj manifestaciji koja je održana kod takozvane teretne fabričke kapije ukazano je na značaj akcije "Pretis" u spašavanju Sarajeva od prodora neprijatelja na početku rata 1992. godine
Kod glavne fabričke kapije učesnici su odali počast poginulom Safetu Hadžiću i njegovim saborcima.
Organizator manifestacije obilježavanja ove 23. godišnjice akcije "Pretis" je Udruženje veterana odreda policije "Bosna". Pridružili su im se pripadnici Patriotske lige i Službe za boračka pitanja sarajevske općine Novi Grad, predstavnici više gradskih općina i kantonalnog ministarstva za boračka pitanje te drugi poštovaoci.
Akcija "Pretis" izvedena je u noći između 17. i 18. aprila 1992. godine.
Doprinijela je spašavanju Sarajeva i Bosne i Hercegovine, izjavio je za Fenu Željko Panić u ime organizatora, Udruženja veterana Odreda policije "Bosna".
"Protivoklopna sredstva, izuzeta iz fabrike 'Pretis' spriječila su ulazak neprijatelja u grad te donijela odlučujuću prevagu u borbama za zgradu Predsjedništva BiH, u bitkama na Stupu, Azićima, na Mojmilu. Osujetila su presijecanje grada na potezu Vraca - Pofalići - Vogošća i prodor tenkova te drugih oklopnih vozila prohodnim pravcima. Dakle, ova akcija je u znatnoj mjeri doprinijela očuvanju grada Sarajeva i samim tim i Bosne i Hercegovine", navodi Panić.
Akcija je izvedena bez ispaljenog metka, bez ranjenih i poginulih, precizno, profesionalno i efikasno kako mogu samo izuzetno uvježbani specijalci. Zajedno s njima je učestvovao određen broj patriota i pripadnika Centra službi bezbjednosti sarajevske općine Stari Grad.
U nastojanju da se izvuče što više naoružanja, u aktivnostima što su uslijedile odmah po akciji specijalaca, poginuli su brigadni general Safet Hadžić i pet njegovih saboraca, tadašnjih pripadnika već mobilisanih vojnih jedinica. Bilo je i nekoliko ranjenih i zarobljenih.
- Creasy
#543 Re: Deblokada Sarajeva???
Pa kako nije zavala, kad su ljudi poslani ujutru kad se već pola Vogošće diglo na noge... Pustili ih da uđu u fabriku i napravili im zasjedu prilikom izlaska. Zar je to bilo teško za pretpostaviti? Prije će biti da je nekog bolilo dupe da li će im biti postavljena zasjeda...Nedobrovoljac wrote:Creasy wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/obiljeze ... /150418039
Još jedna "zavala" akcija za koju niko od komandnog kadra nije odgovarao. 90% ljudi u Sarajevu ni danas ne zna kako i zašto su ovi ljudi izginuli...Na centralnoj manifestaciji koja je održana kod takozvane teretne fabričke kapije ukazano je na značaj akcije "Pretis" u spašavanju Sarajeva od prodora neprijatelja na početku rata 1992. godine
Kod glavne fabričke kapije učesnici su odali počast poginulom Safetu Hadžiću i njegovim saborcima.
Organizator manifestacije obilježavanja ove 23. godišnjice akcije "Pretis" je Udruženje veterana odreda policije "Bosna". Pridružili su im se pripadnici Patriotske lige i Službe za boračka pitanja sarajevske općine Novi Grad, predstavnici više gradskih općina i kantonalnog ministarstva za boračka pitanje te drugi poštovaoci.
Akcija "Pretis" izvedena je u noći između 17. i 18. aprila 1992. godine.
Doprinijela je spašavanju Sarajeva i Bosne i Hercegovine, izjavio je za Fenu Željko Panić u ime organizatora, Udruženja veterana Odreda policije "Bosna".
"Protivoklopna sredstva, izuzeta iz fabrike 'Pretis' spriječila su ulazak neprijatelja u grad te donijela odlučujuću prevagu u borbama za zgradu Predsjedništva BiH, u bitkama na Stupu, Azićima, na Mojmilu. Osujetila su presijecanje grada na potezu Vraca - Pofalići - Vogošća i prodor tenkova te drugih oklopnih vozila prohodnim pravcima. Dakle, ova akcija je u znatnoj mjeri doprinijela očuvanju grada Sarajeva i samim tim i Bosne i Hercegovine", navodi Panić.
Akcija je izvedena bez ispaljenog metka, bez ranjenih i poginulih, precizno, profesionalno i efikasno kako mogu samo izuzetno uvježbani specijalci. Zajedno s njima je učestvovao određen broj patriota i pripadnika Centra službi bezbjednosti sarajevske općine Stari Grad.
U nastojanju da se izvuče što više naoružanja, u aktivnostima što su uslijedile odmah po akciji specijalaca, poginuli su brigadni general Safet Hadžić i pet njegovih saboraca, tadašnjih pripadnika već mobilisanih vojnih jedinica. Bilo je i nekoliko ranjenih i zarobljenih.
Zasto zavala?
To je bio cist amaterizam, bio je sami pocetak. Vjerovatno im je bila losa komunikacija sa obezbjedjenjem, kad su posli po drugu turu.
-
PM72
#544 Re: Deblokada Sarajeva???
Specijalna jedinica Bosna napravila je akciju izvlačenja protivoklopnog naoružanja iz fabrike i to oružje je bilo ključno u odbrani grada.Iznenadili su fabričku stražu i srpski TO koji su se razbježali.Rahmetli Safet (lično smo se poznavali
) bio je vrlo hrabar i odlučan organizator PL u Novom Gradu a kad je čuo za uspjeh specijalaca,sa svojim ljudima je krenuo da uradi isto.Nisu ni ušli u fabriku a dočekala ih je zasjeda ispred kapije.ostalo je istorija... 
-
eifel
- Koshpa
#546 Re: Deblokada Sarajeva???
Eh da je "Meho" bio malo precizniji par metara ranije danas bi bili, ustvari nebi bilieifel wrote:Rijedan snimak Šešelja i Vučića iznad Sarajeva 1995
https://www.youtube.com/watch?v=QHfGtULnni8
-
bulevarmostar
#547 Re: Deblokada Sarajeva???
Sta je sve izneseno iz fabrike?PM72 wrote:Specijalna jedinica Bosna napravila je akciju izvlačenja protivoklopnog naoružanja iz fabrike i to oružje je bilo ključno u odbrani grada.Iznenadili su fabričku stražu i srpski TO koji su se razbježali.Rahmetli Safet (lično smo se poznavali) bio je vrlo hrabar i odlučan organizator PL u Novom Gradu a kad je čuo za uspjeh specijalaca,sa svojim ljudima je krenuo da uradi isto.Nisu ni ušli u fabriku a dočekala ih je zasjeda ispred kapije.ostalo je istorija...
-
PM72
#548 Re: Deblokada Sarajeva???
Kakva je razlika između fabričke straže (kako ja napisah) i redovnog obezbjeđenja fabrike (kako ti napisa)?Nedobrovoljac wrote:Sve tacno, osim ove straze i TO. Bilo je samo redovno obezbjedjenje fabrike, a tek naknadno su dosli Blagovcani.
Uz opasku da ta fabrička straža iliti redovno obezbjeđenje fabrike nije u svom arsenalu imala puškomitraljeze M53 čime su osuli paljbu po kombijima pred kapijom.
Sarajmen,halali
- Nekako s proljeća
#549 Re: Deblokada Sarajeva???
PM72 wrote:.Rahmetli Safet (lično smo se poznavali) bio je vrlo hrabar i odlučan organizator PL u Novom Gradu a kad je čuo za uspjeh specijalaca,sa svojim ljudima je krenuo da uradi isto.Nisu ni ušli u fabriku a dočekala ih je zasjeda ispred kapije.ostalo je istorija...
http://youtu.be/XAwofS5naL4?t=3m58s
-
PM72
#550 Re: Deblokada Sarajeva???
Nedobrovoljac wrote:Polupo si loncice! Jel se jos uvijek tako kaze?!PM72 wrote:Kakva je razlika između fabričke straže (kako ja napisah) i redovnog obezbjeđenja fabrike (kako ti napisa)?Nedobrovoljac wrote:Sve tacno, osim ove straze i TO. Bilo je samo redovno obezbjedjenje fabrike, a tek naknadno su dosli Blagovcani.
Uz opasku da ta fabrička straža iliti redovno obezbjeđenje fabrike nije u svom arsenalu imala puškomitraljeze M53 čime su osuli paljbu po kombijima pred kapijom.
Sarajmen,halalimorao sam ispraviti krivi navod.
Kad je "Bosna" dosla u Pretis, bilo je samo redovno obezbjedjenje raznih nacionalnosti i niko nije metka opalio, kakav puskomitraljez.
Kad su krenuli po drugu turu, sacekali su ih Blagovcani na teretnoj kapiji, koji su u medjuvremenu zaposjeli fabriku.
Sarajmen, i ja se izvinjavam.
a šta ja napisah - života ti?
Ko je zvao četalje sa Blagovca nego fabrička straža preko Joje Tintora? I to ne oni "raznih nacionalnosti" nego se zna ko.I učestvovali su u rešetanju momaka iz TO BiH.