Deblokada Sarajeva???

Post Reply
VjecitiStudent

#451 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by VjecitiStudent »

Sarajmen wrote:Poklonio , @vs , to ti onaj obrvaš iz Zabrđa rek'o a :D
Sve je detaljno ispričano na stranicama Holbrooke-ove knjige, čiji jedan, jedini red niti jedan od učesnika pregovora u Daytonu nikada poslije nije demantovao, tako da je možemo smatrati kao referentni izvor.
Npr. na strani br. 293 (englesko izdanje) Holbrookeove knjige piše sljedeće:

"Nikada nismo u potpunosti razumjeli zašto je Milošević odlučio da da Sarajevo Muslimanima. Najbolje objašnjenje bi moglo biti da su mu do grla bili došli Bosanski Srbi i da je odlučio da oslabi njihovu paljansku bazu tako što će im oduzeti dijelove Sarajeva koje su kontrolisali. Davajući Federaciji glavni grad Bosne, moguće je da Milošević želio da oslabi Karađića i ojača Srbe u drugim dijelovima Bosne, pogotovo u Banjaluci."
Dobrinja80

#452 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dobrinja80 »

Sarajmen wrote:Ma jok bolan, čitao sam ja davno taj literarni uradak :D ''zaustaviti rat'' :evil:
Američki priče i to kao relevantno?
Vjerovati u to je isto kao vjerovati da su zaustavili rat u Iraku, zaustavili rat u Libiji, .....,ti Amerikanci se po cijelom svijetu trude da zaustave ratove. Netreba nam UN.
Drinski

#453 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Drinski »

Sarajmen wrote: A Sarajevo je vojno odbranjeno i u strateškom dijelu već bilo deblokirano preko tunela, drugi se privodio kraju....
A stvarno, sta je sada sa tog drugog tunela? Jel tacno da je bio konstruisan i za provoz vozila?
155_mm

#454 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by 155_mm »

Sarajmen wrote:Ima na temi o Dobrinji o tunelu-ima sasvim dovoljno napisano :D , dobra urbana tema. Nemoj mi amere napadat' , da nije njih bilo i da se nisu aktivno uključili , mi bi mogli iskrvarit' što se tiče evropskih igrača. Evo, da aktivnosti u regionu ne pominjem :evil:

Balans snaga je uslov za mir :D
bio, bit ce, i ostat ce!
VjecitiStudent

#455 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by VjecitiStudent »

Sarajmen wrote:Ma jok bolan, čitao sam ja davno taj literarni uradak :D ''zaustaviti rat'' i slažem se da je autor kompetentan čova za taj pregovarački dio. Ali :D na mom pravcu je bila JOŠ SAMO prepreka tzv ''rogojska greda '' da se spojimo sa Goraždem u oktobru 1995 . Ok, dogovori-pregovori... bilo je kako bilo, neću naprđivat'.

A Sarajevo je vojno odbranjeno i u strateškom dijelu već bilo deblokirano preko tunela, drugi se privodio kraju.... to je bio naš čip u pregovorima. Grad je onog ko ga posjeduje, a mir podrazumijeva prestanak opsade. Uključi mozak :D

Danas je to glavni grad države Bosne i Hercegovine, bio i ostao. :evil:
Tunel, kojeg su mogli svakog časa artiljerijom poklopiti, i kojeg je samo redovna isporuka novca u Lukavicu održavala bezbjednim je tebi pregovarački čip?
A ovo "samo Rogojska greda" ne vrijedi ni komentarisati.
Dozer

#456 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Drinski wrote:Ma vala, ako se iko izborio za Sarajevo u Dejtonu, to je bio Alija, Bakirov otac.
Jel' ovo ozbiljno, ili ironicno/sarkasticno/satiricno...?
PM72

#457 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Tunel, kojeg su mogli svakog časa artiljerijom poklopiti, i kojeg je samo redovna isporuka novca u Lukavicu održavala bezbjednim je tebi pregovarački čip?
Činjenica je da su četnici mogli držati pod vatrom ulaz u tunel,Predsjedništvo,generalštab,CSB Sarajevo itd ali su to rijetko gađali.Također je činjenica da smo i mi mogli držati pod vatrom neka njihova strateška mjesta,poput komande korpusa u kasarni u Lukavici ili stanice policije.Vrlo rijetko smo ih gađali.

Ako smo mi njima plaćali da ne gađaju,kako student reče,jesu li i oni nama plaćali da ih ne gađamo ili su odbijali od cifre prilikom transporta para u Lukavicu? :-) Ili je u pitanju bio neki prešutni dogovor?
VjecitiStudent

#458 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by VjecitiStudent »

PM72 wrote:
Činjenica je da su četnici mogli držati pod vatrom ulaz u tunel,Predsjedništvo,generalštab,CSB Sarajevo itd ali su to rijetko gađali.Također je činjenica da smo i mi mogli držati pod vatrom neka njihova strateška mjesta,poput komande korpusa u kasarni u Lukavici ili stanice policije.Vrlo rijetko smo ih gađali.

Ako smo mi njima plaćali da ne gađaju,kako student reče,jesu li i oni nama plaćali da ih ne gađamo ili su odbijali od cifre prilikom transporta para u Lukavicu? :-) Ili je u pitanju bio neki prešutni dogovor?
A čime mi njih da gađamo, npr. naš jedini PAT na Mojmilo brdu je sve do kraja 1994. imao neke smiješne količine municije na raspolaganju. Slično stanje municije je bilo i sa ostatkom jadne, gradske artiljerije.
S druge strane, čak je i zgrada Predsjedništva bila češće gađana i pogađana od našeg "pregovaračkog čipa" - tunela.
Dragi novinar, Željko Ružičić, je poginuo od jedne takve, dok je prolazio pored zgrade Predsjedništva.
PM72

#459 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Nećeš PAT-om gađati komandu u Lukavici jer je nisi mogao pogoditi.Ulaz joj je bio na južnoj strani.Mogao si gađati sa Igmana - direkt iz topa.Mogli smo ih gađati iz grada - minobacačima 120 mm iz Aneksa ili Mlađena.Imali smo osmatrače a našla bi se koja i mina...dakle,i mi smo imali konja za trku.Bar Ponija.
KENJAC

#460 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by KENJAC »

Ko mi moze reci koji je grad ili opstina promijenio vlasnika u periodu do 95 ? Naravno ovdje ne mislim na pre-Dejtonsko raskusurivanje .
P.S mislim "promijenio u nasu korist".
KENJAC

#461 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by KENJAC »

Sarajmen wrote::D
Znam da Rajvosa nije, a ono je tema . :evil:
E dobro si mi reko.
Dozer

#462 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

:?:
PM72

#463 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

:?:
helpdesk1

#464 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by helpdesk1 »

Danguba

#465 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Danguba »

Drinski wrote:Kakav radio?
Pa ljudi imali topografske karte, oficire koji su 20 godina vjezbali gađanje po vojnim vježbama, pa za vrijeme rata 93 ili 94 ARBIH minobacačima sa pozicije udaljene desetak km gađa agresorske tenkove u s. KOvacevici kod Zvornika i iste unistava u pokretu iako nema vizuelnog kontakta ..i sada priča, oni su preko medija znali gdje je ko.
Uzalud skola i oficiri kada on ne zna gdje su polozaji na terenu, logisticki punktovi, putna komunikacija...da ne nabrajam.
Znali su oni i pretpostavljali za fiksne ciljeve(objekte) a sta je sa promjenljivim metama.

Sigurno da svaka snimka sa terena ako se neoprezno montira moze da stoji zivota vojnika.
bach

#466 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by bach »

Image

Prema onome što sam do sad uspio saznati i skontati, jer teren poznajem, ovako je izgledao genijalni plan stratega Ar BiH.

1. Presjeći cestu Semizovac Srednje
2 Zauzeti dominatno brdo Motka.
3. Zauzeti Tihoviće i negdje na Nahorevskim brdima se spojiti sa našim jedinicama koje bi išle iz pravca Poljina...

Meni se čini da su naši komandanti gledali previše partizanskih filmova...Nažalost ovaj plan ne bi ostvarila ni brigada Bata Živojinovića...Jednostvano neizvodivo...Kretenski...
PM72

#467 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Ja sam bio na ovoj "početnoj" tačci u desnom uglu.Ni makli nismo.Hvala Bogu da je tako jer ovaj post ne bi bio napisan.Sigurno.Sav taj teren sam obišao poslije rata.Pješke i terenskom vozilom.To su takva brda i strmine da je to nevjerovatno.Znači,išao sam pješke,nosio štap i flašu vode.Niko me nije ganjao niti pucao.Pa bi mi trebao čitav dan da to pješke prođem.I pitam se kakva bi to deblokada bila i da smo prošli tim pravcem? Eto,da su se Srbi i povukli? Šta ,šumom i strminom da imamo prolaz do grada? Ili su se nadali da će pobjeći iz Ilijaša i Vogošće,onako sami od sebe?
Drinski

#468 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Drinski »

Dozer wrote:
Drinski wrote:Ma vala, ako se iko izborio za Sarajevo u Dejtonu, to je bio Alija, Bakirov otac.
A zar nisu dati ustupci za Sarajevo?
VjecitiStudent

#469 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by VjecitiStudent »

Plan i ne djeluje baš tako sulud
The campaign plan that the ARBiH General Staff and the 1st Corps devised called for a phase a attack to first sever key VRS supply routes to the Sarajevo-Romanija Corps’s units deployed both around the city and facing ARBiH positions in central Bosnia. As a result, the Bosnian Army’s primary attack routes for the first phase would be north, southeast, and south of the city, cutting or threatening the VRS’s three major supply routes: one linking Serb-controlled llijas and Hadzici to Vogosca and Serb-held territory northeast of Sarajevo, another connecting Pale to the Serb-held suburbs of Lukavica and Ilidza, and finally the route connecting Pale with Serb-held Herzegovina via Trnovo and Kalinovik. The ultimate objective was to cut off Serb populations, both military and civilian, west and south of the city’s center, which would count as a signal victory for the Bosnian Army and give the govemment significant leverage in its dealings with the Serbs.

If successful, the first phase would weaken the Serbs, ability to resist a second phase designed to create the klix corridor linking Sarajevo to central Bosnia and relieve the siege. To achieve this second phase, the Bosnian Army would have two major options. One option would be for ARBiH troops from central Bosnia and the city to link up northwest of Sarajevo, along a line from Visoko-llijas-Vogosca. The other most promising direction for a corridor would be to the southwest, possibly attacking along a front from Hadzici to Hrasnica and seeking to open a connection into Dobrinja west of Sarajevo airport. Either route would require an advance astride 15 to 20 kilometers of Serb-held roadway, securing enough territory on either side to prevent the Serbs from interdicting traffic with direct fire.198 From the ARBiH General Staff’s force disposition, it appears that the Visoko-llijas-Vogosca route was the option selected.

This is undoubtedly what the Bosnian Army planners hoped for, an overland corridor that could bring food, troops, and military supplies into Sarajevo. Realists within the ARBiH may instead have visualized “liberating” the city over time with a series of smaller offensives. Even the ARBiH planners may have recognized that they were unlikely to achieve their ambitious objective in the next few weeks and might make only limited gains outward along lines of communication, seizing a few key terrain features along the way. Even a limited advance would leave the government forces in better positions for later attempts to break the siege.
bach

#470 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by bach »

Ja sam kao balavac od 13 godina u ljeto 1995. prije početka ofanzive znao da će naši udariti na brdo Motka. U Kaknju sam znao.

Moš mislit tajnosti. I još su to svi znali oko mene.
Dozer

#471 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Drinski wrote:
Dozer wrote:
A zar nisu dati ustupci za Sarajevo?
Ovo je vec malo sira tema, i ukljucuje malo vise faktora...
Recimo:
- Koji su to tacno ustupci dati za Sarajevo? Koliko je meni poznato Zepa je mijenjana za Ilijas, Srebrenica za Vogoscu (kako bi se zaokruzila teritorija PC u IB, a svi znamo po koju je cijenu to uradjeno), a ne znam za sta bi bili Ilidza, Nedzarici i Grbavica... Mozda su ovo ti neki ustupaci...?
- U isto vrijeme su im vraceni osvojeni kilometri teritorije u Krajini.
- Onda je i priznata PC na 49% teritorije BiH, pri cemu je 1991. Srba bilo manje od 35% u BiH.

Konacne rezultate tih njihovih "ustupaka" gledamo (i trpimo) i danas....
Dozer

#472 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

A u Sarajevu se na ulici jos pocetkom '93 pricalo da ce Srebrenica biti zamijenjena za Vogoscu. Toliko o tome.
Nekako s proljeća

#473 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Nekako s proljeća »

Ne pretjerujte, imate temu na kojoj možete o tom ''šaputanju'' : http://forum.klix.ba/-ne-djelovanje-ii- ... 14473.html

Na ovoj temi ima prostora za diskusiju o , koliko mi je poznato , tri ozbiljna vojna pokušaja deblokade grada Sarajeva. Zadnji pokušaj deblokade Sarajeva sredinom 1995. godine , je indirektno povezan sa Srebrenicom i Žepom , u to vrijeme zonama pod zaštitom UN-a. Po mom mišljenju, Generalštab A BiH nije u planovima za taj dio ratišta poduzeo sve neophodne mjere po pitanju njihove zaštite , bez obzira na njihov status zaštićenih zona .Dio jedinica koje su angažovane na određenim pravcima deblokade ''izvan'' Sarajeva , je bio iz sastava Drugog korpusa A BiH.
Nekako s proljeća

#474 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Nekako s proljeća »

Indirektno, jer je VRS-e udarila kontru ka našim najslabijim tačkama, zaštićenim i demilitarizovanim zonama. Takva odluka je sjebala i nas, i svijet, a VRS i njene pripadnike će dugo vremena pratiti njene posljedice.
eifel

#475 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by eifel »

Negdje 1995. su doveli oko 8.000 vojske i silu tehnike za zauzimanje aerodroma i stavljanje Sarajeva u totalni obruč. Trebalo je da bude ko i Srebrenica
Post Reply