Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Pošto si baš upućen...de reci raji kako je 92/93 Konjic bio el dorado...
pričaj im kako su naši šverceri oružja ubili Fadila Đozu....
pričaj im zbog čega je ubijeno devet vojni policajaca u Repovcima ....
Pričaj im kako su naši nagzili sve one koji nisu bili za šverc i koji nisu htjeli sa njima u talove...
ukratko, Daidža im nije odgovarao jer nije htjeo sa njima u kolo....
Pričaj nam kako je to hrvatska strana izvlačila municiju iz konjičkog "Igmana" u ta doba, ljeto 92. godine, a par mjeseci nam ista ona HVO klika oko Dajdže postavi barikade i neda konvojima u unutrašnjost.
Za tvoju informaciju - prvo provjeri ko je bio tadašnji načelnik opštine Konjic, koliko je bio pro-hrvatski orijentisan, i zašto je mjesto njega došao Safet Ćibo.
Na tom području je djelovalo toliko para-vojni formacija da je to bio jedan kompletan haos - vidi šta kaže Mirsad Čatić - Čuperak u svojoj knjizi, koji je preživio atentat sa Đozom...
Takva anarhija da su i Divjaka zarobili u Buturović - Polju, pa je Alija mor'o lično intervenisati.
Mene interesuje kako je on dosao do tog cina i pozicije da pise dvojci predsjednika....govore da je navodno zavrsio vojnu akademiju ali zvanicnih podataka nema kao ni da je bio placenik....prije ce biti varalica
pa ocigledno je bio neki hrvatski igrac dok su ga kasnije, pretpostavljam nekad brzo poslije rata, smjestili u ambasadu hrvatske u bih. to nisam znao ili se mozda ne sjecam, dok ne vidjeh onaj clanak iznad.
mislio sam da je potpuno bio nestao do smrti.
a iznad sam pitao, koje su njegove reference na bojistu? na kojim ratistima hrvatske ili bih su bili on i njegova bojna ili kako se vec zove formacija od 300 ljudi? mozda po hercegovini nekad na pocetku rata, a kasnije, da li protiv armije bih? vjerovatno. ko su ti ljudi od kojih se sastojala njegova ta grupa i pod cijom komandom su ustvari bili?
a to da mu je alija rekao da je zapovjednik citavog velikog dijela slobodne teritorije i oruzanih snaga bih dok je isto govorio i drugima, zar to treba da iznenadjuje od alije?
ne bi me cudilo da mu je rekao da je on ustvari na seferovoj poziciji.
Muslimani i Hrvati. Borili se na južnom bojištu, u Hercegovini, u Goraždu. Početkom 92 dolazi dosta Muslimana na obuku u Dalmaciju i Vrgorac, polažu zakletvu. Nisu im dali na Igman, Hrvati ostaju u Hercegovini i osnivaju Ludvig Pavlović samostalnu bojnu HVO-a, Muslimani idu u Armiju a dosta njih odlazi na Goražde. Nikad Daidža nije ratovao protiv Muslimana. To ti je uglavnom to.
exliberal-ex wrote:Mene interesuje kako je on dosao do tog cina i pozicije da pise dvojci predsjednika....govore da je navodno zavrsio vojnu akademiju ali zvanicnih podataka nema kao ni da je bio placenik....prije ce biti varalica
Jedan u nizu likova Kojima Su Nam alija I kompanija zamazivali oci I lozili narod bajkama o deblokadi a u stvarnosti im napamet nije padalo da deblokiraju Sarajevo.
tetejac wrote:Muslimani i Hrvati. Borili se na južnom bojištu, u Hercegovini, u Goraždu. Početkom 92 dolazi dosta Muslimana na obuku u Dalmaciju i Vrgorac, polažu zakletvu. Nisu im dali na Igman, Hrvati ostaju u Hercegovini i osnivaju Ludvig Pavlović samostalnu bojnu HVO-a, Muslimani idu u Armiju a dosta njih odlazi na Goražde. Nikad Daidža nije ratovao protiv Muslimana. To ti je uglavnom to.
Ko mu nije dao na Igman kada, sudeći po dokumentima, na tom području igra značajnu ulogu?
Sam Špegelj u svom svjedočenju tvrdi da se Dajdžina bojna raspala zbog nediscipline i veliki broj njih uopšte nije ni stigao u Konjic.
Na kraju, na forum.hr postoji slična tema o ratu u BiH, na kojoj je pisao jednan od tih HOS - ovaca koji su preko Grepka stigli u Goražde. Šačica njih.
tetejac wrote:Muslimani i Hrvati. Borili se na južnom bojištu, u Hercegovini, u Goraždu. Početkom 92 dolazi dosta Muslimana na obuku u Dalmaciju i Vrgorac, polažu zakletvu. Nisu im dali na Igman, Hrvati ostaju u Hercegovini i osnivaju Ludvig Pavlović samostalnu bojnu HVO-a, Muslimani idu u Armiju a dosta njih odlazi na Goražde. Nikad Daidža nije ratovao protiv Muslimana. To ti je uglavnom to.
Ko mu nije dao na Igman kada, sudeći po dokumentima, na tom području igra značajnu ulogu?
Sam Špegelj u svom svjedočenju tvrdi da se Dajdžina bojna raspala zbog nediscipline i veliki broj njih uopšte nije ni stigao u Konjic.
Na kraju, na forum.hr postoji slična tema o ratu u BiH, na kojoj je pisao jednan od tih HOS - ovaca koji su preko Grepka stigli u Goražde. Šačica njih.
Imaš na temi Daidžu gdje objašnjava ko mu nije dao na Igman. Za Goražde je otišlo 160 prekaljenih boraca a ne šačica ljudi. Ti ljudi nemaju veze sa hosovcima. Osnovali su postrojbu Nahid Kulenović. Pod Daidžom je direktno bilo 2300 ljudi, on nas je vodio 1991, bili smo samostalna pukovnija sa zapovjedništvom u Opuzenu. Kasnije je pod njim bilo čitavo južno bojište. Početkom 1992 sprema i obučava Hrvate i Muslimane za rat u BiH. Zapovjedništvo je bilo u Vrgorcu, tu su obučavani i opremljeni. Daidža nikad nije ratovao protiv Muslimana. Neko je rekao da postoji video gdje komanduje napad na Armiju u Vakufu. Eto, pokaži mi taj video da vidimo. Na stotine Muslimana je prošlo kroz postrojbu, ljudski su se momci razišli kad su vidili da je puklo. Svak na svoju stranu, jebiga.
Špegelj i forumi me ne zanimaju puno. Vjeruj kome hoćeš.
tetejac wrote:
Imaš na temi Daidžu gdje objašnjava ko mu nije dao na Igman. Za Goražde je otišlo 160 prekaljenih boraca a ne šačica ljudi. Ti ljudi nemaju veze sa hosovcima. Osnovali su postrojbu Nahid Kulenović. Pod Daidžom je direktno bilo 2300 ljudi, on nas je vodio 1991, bili smo samostalna pukovnija sa zapovjedništvom u Opuzenu. Kasnije je pod njim bilo čitavo južno bojište. Početkom 1992 sprema i obučava Hrvate i Muslimane za rat u BiH. Zapovjedništvo je bilo u Vrgorcu, tu su obučavani i opremljeni. Daidža nikad nije ratovao protiv Muslimana. Neko je rekao da postoji video gdje komanduje napad na Armiju u Vakufu. Eto, pokaži mi taj video da vidimo. Na stotine Muslimana je prošlo kroz postrojbu, ljudski su se momci razišli kad su vidili da je puklo. Svak na svoju stranu, jebiga.
Špegelj i forumi me ne zanimaju puno. Vjeruj kome hoćeš.
A što se tiče snimka na kojem on poziva pripadnika ABiH da odustanu od borbe za "Alijinu islamsku državu", taj video je izbrisan sa YouTube - a.
Znam dobro da se taj ratni video kaćio po hrvatskim forumima.
Što se tiče jedinice "Kralj Tomislav" ona se raspala veoma brzo nakon "Lipanjski zora" - jedan dio Bošnjaka je otišao preko Slunjskih brda za Bihać, nešto malo ih je produžilo za Goražde. Mrsko mi tražiti temu na forumu. hr gdje jedan od aktivni sudionika svega toga piše o svemu tome i koliko ih je došlo u samo Goražde.
Sve u svemu, deblokada Sarajeva '92. od strane Dajdže i sličnih je najobičniji mit.
UZP-ovci htjeli da deblokiraju Sarajevo ali zli muslimani im nisu dali, da tako sumiramo najnoviju mitomaniju ala Smiljko Sagolj
Ako su zeljeli da pomognu u deblokadi zasto su odmagali na mnogo gori nacin , mogli su prvo da ne blokiraju pokrete Armije kroz Kiseljak, mogli su da vec 10 aprila 1992 , TO BIH /Armiju BiH ne proglase za istu vrstu neprijatelja kao jna u to vrijeme, mogli su da ne blokiraju dotok oruzja i MTS, vec od samog pocetka cetnicke agresije UZP-ovci nisu dozvoljavali dolazak bilo kakvog teskog naoruzanja za Armiju RBIH, ni jedan tenk, haubica, samohotka nije od aprila 1992 pa sve do kraja agresije mogla da se uveze preko hr za Armiju BiH a nama se ovdje trubi kako su UZP zeljeli da deblokiraju Sarajevo 1992 a mi im nismo dali, a oni blokirali prolaz kroz Kiseljak, nisu dozvoljavali naoruazanje teskim oruzjem, tj efikasnim oruzjem, municiju pustali dozirano ali zeljeli da nam pomognu
Mali osvrt na to sa Kiseljakom: Augusta 1992 sam bio prisutan kada je prisluskivan razgovor satelitskim telefonom iz Kiseljaka sa covjekom u Njemackoj i pricaju o situaciju i na pitanje ovog iz Njemacke kako je u Kiseljaku, borbe i sl ovaj mu odgovara da borbi sa srbima nema, da nema ustvari ni linija vec samo punktovi na cestama i poneka patrola terenom okolo ali i to sve manje, kaze da rata sa srbima nema, sa njima je sve u najboljem redu. Pita ga ovaj iz Njemacke pa sta kazu muslimani na to a ovaj odgovara : ko njih sta pita, ovo je hrvatska zemlja i mi cemo sa njima da rascistimo !August 1992 i ako sam mislio da je onaj slucaj kada su mene i sefa zaustavili i prijetili jer smo imali iskaznice sa Republika Bosna i Hercegovina na njima bio neki izlovan slucaj kroz taj razgovor sam se uvjerio da to nije, da je to politika koju zagovaraju i planiraju sirom Bosne , na srecu sef je to shvatio vec kada su nas onda zaustavili i napravio je korake u rjesavanju tih pitanja, meni je trebalo vise vremena. Ali eto i ovdje se i danas trubi mitmanija Smiljka Sagolja kako nas je hvo branio a muslimani se krili po podrumima i da bi nam pomogli samo da smo to zeljeli ali to nismo dali.
decembar2017 wrote:
Mali osvrt na to sa Kiseljakom: Augusta 1992 sam bio prisutan kada je prisluskivan razgovor satelitskim telefonom iz Kiseljaka sa covjekom u Njemackoj i pricaju o situaciju i na pitanje ovog iz Njemacke kako je u Kiseljaku, borbe i sl ovaj mu odgovara da borbi sa srbima nema, da nema ustvari ni linija vec samo punktovi na cestama i poneka patrola terenom okolo ali i to sve manje, kaze da rata sa srbima nema, sa njima je sve u najboljem redu. Pita ga ovaj iz Njemacke pa sta kazu muslimani na to a ovaj odgovara : ko njih sta pita, ovo je hrvatska zemlja i mi cemo sa njima da rascistimo !August 1992 i ako sam mislio da je onaj slucaj kada su mene i sefa zaustavili i prijetili jer smo imali iskaznice sa Republika Bosna i Hercegovina na njima bio neki izlovan slucaj kroz taj razgovor sam se uvjerio da to nije, da je to politika koju zagovaraju i planiraju sirom Bosne , na srecu sef je to shvatio vec kada su nas onda zaustavili i napravio je korake u rjesavanju tih pitanja, meni je trebalo vise vremena. Ali eto i ovdje se i danas trubi mitmanija Smiljka Sagolja kako nas je hvo branio a muslimani se krili po podrumima i da bi nam pomogli samo da smo to zeljeli ali to nismo dali.
Avgust 1992. je vrijeme kada se dešavaju prvi sukobi HVO sa Armijom BiH u Kiseljaku.
decembar2017 wrote:
Avgust 1992. je vrijeme kada se dešavaju prvi sukobi HVO sa Armijom BiH u Kiseljaku.
ovo je bilo prije , znam da je mene a i ostale koje su slusali sokiralo bas to da do tada nije bilo tu sukoba pa da se moze da shvati da su tako razmisljali.
Tog dana je najdeblje izdanje smrtovnica u sarajevskim dnevnim novinama...
Piše:
Zvonimir Nikolić
Ima nekoliko dana u godini kada u dnevnim novinama najviše stranica zauzmu smrtovnice i sjećanja. Jedan od dana kada i Oslobođenje i Dnevni avaz imaju najdeblja izdanja, je i 8. juni.
To je u javnosti jedan od zaboravljenih datuma, ali duboko urezanom u sjećanje svakog Sarajlije.
Osmog juna 1992. godine je bio pokušaj prve deblokade opkoljenog Sarajeva. Osmog juna je poginulo najviše sarajevske mladosti u pokušaju da oslobode svoj grad.
Osmi juni je najmanje spominjani datum u odbrani Sarajeva. Zašto?
U jednom svom tekstu poznati novinar Sejo Omeragić je napisao da je nekoliko dana poslije u mrtvačnici sarajevske bolnice, lično izbrojao 157 tijela poginulih boraca Teritorijalne odbrane Bosne in Hercegovine. 157!
A niko nikada nije iznio podatak koliko tijela je poslije razmijenjeno, koliko nije ni pronađeno. Tužno je da se taj dan još uvijek spominje u ljudskim pričama iz Sarajeva, ali nema ga u značajnim datumima odbrane grada. Možda zato što bi neko trebao odgovarati za sve te mrtve? Možda zato što se nikada nije saznalo ko je naredio akciju ili možda zbog najvećeg pitanje od svih: Ko je naredio povlačenje sa osvojenih teritorija. I koja je onda uopšte bila svrha te akcije? Da li je iko i da li će iko odgovarati za širenje dezinformacija koje su taj dan zasipale grad sa svih strana?
Ljubav veća od mržnje
Da li se iko sjeća glasa koji je taj dan u radioprogramu iznosio „provjerene“ informacije da je sin ratnog zločinca Radovana Karadžića prešao u redove Teritorijalne odbrane i to čak uz riječi koje on nije nikad izgovorio, kako je njegova ljubav prema gradu Sarajevu mnogo veća od mržnje njegova oca, da četnici masovno bježe sa Grbavice i Ilidže, glasa koji je pozivao narod da iznesu zvučnike na prozore i puštaju patriotske pjesme našim borcima. Da im dodatno podignu moral i da oslobode još više teritorije i probiju blokadu oko grada.
Slabo. Niko to ne spominje. Kao da se nije ni dogodilo.
Taj dan je poginuo Vinko Šamarlić, momak koji je umjesto učestvovanja na Olimpijadi u Barceloni, izabrao ostanak i borbu sa svojim drugovima i saborcima. Taj dan je poginuo Muhidin Dino Magoda, kojem je poslije Hanka Paldum otpjevala pjesmu, taj dan je poginuo braneći Čolinu kapu i Sulejman Zolj, za kojeg kažu, da kada su ga teško ranjenog pokušavali prebaciti do Sarajeva, rekao svom saborcu: "Podigni me malo da još jedan put vidim svoje Sarajevo".
Taj dan je poginuo moj drug iz djetnjstva i mladosti Elvedin Dino Brkan, najmlađi od trojice braće Brkana. Najmlađi sin divne sarajevske porodice. Zbog tog dana je umrla i majka Džemila jer se nikada nije oporavila od smrti svoj najmlađeg sina.
Hum i Trebević
Taj dan je oslobođen plato brda Žuč. Brda za kojeg do početka rata nisam ni znao da postoji u Sarajevu. Kao što nisam znao da postoji Špicasta stijena, Grdonj i sl. Sve smo to saznali u ratu. Prije toga sam znao svako naselje u i oko grada. Brda me baš nešto nisu ni interesovala. Do tada su za mene postojali samo Hum i Trebević.
Sjećam se i jednog snimka na TV na kojem se vidi vojnik Teritorijalne odbrane čak ispred hotela na Ilidži. Oslobođen je i dobar dio Trebevića na potezu Vidikovac-Osmice-Zlatište.
Tih dana su Sarajevom kružile priče i o nekom brodskom topu kojeg je navodno Dajdža donio na Igman. Prve informacije su bile da je 205 mm, poslije je spominjano 305, a u nekim pričama i 405 milimetara, i da će kao od šale gađati Pale i sravniti sa zemljom Lukavicu sa tog lokaliteta. Neki su ga već nazvali Sultan. Naravno, od tog topa nije bilo ništa osim glasine.
Osmi juni 1992. je dan kada je poginulo najviše vojnika Teritorijalne odbrane, mladih momaka, patriota, boraca koji će mjesec dana kasnije zvanično postati Armija Bosne i Hercegovine. Osmi juni je jedan od najmanje spominjanih datuma, iako zaslužuje da bude puno više.
Pamte Sarajlije
Možda i zato što nikad niko i vjerovatno i neće, odgovarati za toliki broj mrtvih naših najboljih momaka, za nikada zvanično utvrđen broj poginulih, za pogrešne naredbe, za naivne dezinformacije i jeftinu propagandu i za naredbe povlačenja sa osvojenih teritorija.
Taj dan je ratovalo srce i hrabrost tih momaka protiv neprijateljske sile, ali i protiv nestručnosti, površnosti i propusta vlastitih komandanata i onih koji su rukovodili ovom akcijom. Taj dan je bio krvavi dan u Sarajevu.
Vlast slabo pamti.
Ali pamte Sarajlije.
I zato je taj dan najdeblje izdanje dnevnih novina.
GandalfSivi wrote:Drago mi je sto se neko sjetio osmog juna, mnogo mnogo dobrih momaka je poginulo na danasnji datum...
Koliko je bilo ljudi angažovano za ovu akciju?
Nije to bila jedna akcija, vise manje sve sto smo imali je bilo angazovano, cijeli grad se bio digao. Poslije danasnjeg datuma smo shvatili da rat nece proci "za par dana"...
90minut wrote:Šta naši probili linije i onda pojedinci u pljačku krenuli kontali da je to to i onda kontranapad bio?
Ma i to je glupa prica, vjerovatno je jedina istina da nismo vjerovali u brutalnost rata. Cim su uveli trupe iz pozadine, raznijeli su nas, nije bilo sanse u ta doba da se nosimo sa njima, nije isto rokati se po gradu (pogotovo gdje znas svaki cosak) i gore po ledinama, od Zuci, preko Poljina, Trebevica, pa dole do Ilidze... I te naredbe za povlacenje su bile da se spasi sto se spasiti da, moglo je i puno gore biti...
90minut wrote:Šta naši probili linije i onda pojedinci u pljačku krenuli kontali da je to to i onda kontranapad bio?
Ma i to je glupa prica, vjerovatno je jedina istina da nismo vjerovali u brutalnost rata. Cim su uveli trupe iz pozadine, raznijeli su nas, nije bilo sanse u ta doba da se nosimo sa njima, nije isto rokati se po gradu (pogotovo gdje znas svaki cosak) i gore po ledinama, od Zuci, preko Poljina, Trebevica, pa dole do Ilidze... I te naredbe za povlacenje su bile da se spasi sto se spasiti da, moglo je i puno gore biti...
Da naravno nema govora znam da su nas razbucali u kontranapadu i znam dobro kakav je omjer artiljerije bio.
Valjda naši nisu znali koliko je ljudi na drugoj strani?
Tako da kad gledam youtube video iznad iznenadni nas napad je probio linije i šta valjda su naši pojedinci upadali im u kuce, a u međuvremenu kontranapad se desio?
Inace kad kazes sve što se moglo angazovati angazovalo se koliko je to ljudi otprilike?