Deblokada Sarajeva???

Post Reply
Repetitor

#201 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Repetitor »

Pa dobro je reko,nista nije pogrijesio.
I onda kad te pogode i izgubis sve zivote pritisnes restart.

Dobar je ovaj novi CoD-Call of Duty...Imas sve vrste oruzja :lol: :lol: :lol:
155_mm

#202 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by 155_mm »

deblokada grada velicine SA u sa onakvim naoruzanjem, logistikom i oficirskim kadrom je jednostavno bila nemoguca misija. cak vjerujem da su toga svi bili svjesni i u politickom i vojnom vrhu. te akrobacije sa ubacivanjem u pozadinu su bile glupost sa onakvom organizacijom, logistikom i mogucnosti drzanja tajne.

sama deblokada bez potpunog oslobodjenja bi bila katastrofa. jer bi civili napustali grad a to bi moglo znaciti i pad grada. pa mostar kad je deblokiran bilo je zabranjeno da civili napuste grad. nje isto kad se brani porodica i kad se brani prazna porodicna kuca.

blokada sarajeva je objema stranama vezala velike resurse. ko je zbog toga bio vise na gubitku tesko je danas reci.
155_mm

#203 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by 155_mm »

ovdje neki vjeruju da su danasnje OS BiH zaduzene za odbranu zemlje. stvarno koja budala moras biti da to vjerujes.
pa nije nikakva tajna da bi se u slucaju nekog buduceg sukoba OS BiH raspale brze nego JNA. cak sto vise tako su o organizovane da se sto jednostavnije raspadnu. OS BiH danas jedino imaju za zadatak da cuvaju skladista oruzja i municije za neki buduci sukob. i da daju kakav takav oficirski kadar. prasinara ce se nakupiti sto milom sto silom. kao i prosli put. nece svi uspijeti da odu u posjetu kod tetke u svedsku. obuka za kalasa dan dva. a navodno ih ima preko 100.000 komada uskladistenih kod OS za potrebe bosnjana.
prog321

#204 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by prog321 »

Hmm.
U stvari , shvatio sam da me ova tema ne zanima. :-D
Last edited by prog321 on 13/02/2015 00:15, edited 1 time in total.
trocadero

#205 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by trocadero »

:facepalm:
Паметно, паметно...само ниси требао обристи тај задњи пост да се још мало насмијемо. :lol:
prog321

#206 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by prog321 »

Svakakvih likova ima na internetu. Info koji sam dao je tačan ali nije za svačije oči. Pogotovo ne za likove kao ti.
Zato sam obrisao.
Allahmanet :-D
Klavikula

#207 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Klavikula »

zar nisu postojala dva plana deblokade Sarajeva, jedan Seferov i drugi Rasimov? neko je o tome pisao na forumu ranije.
________

nakon rata, u Becu, cini mi se, potpisan je sporazum o balansu naoruzanja. potpisnice su tadasnja SR Jugoslavija, Hrvatska i BiH. tim sporazumom je ogranicen broj aviona, tenkova, oklopnih vozila, artiljerije i drugog naoruzanja koji bi trebao sprijeciti buduce ratove. ima nesto u tome, ali pravi garant mira je stanje u OS ovih drzava. sve i jedna vojska se bori za goli opstanak.
Paul F.

#208 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Paul F. »

Bio je i Jusufov, da ujaše na bijelom konju.
jao_situacije

#209 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by jao_situacije »

Dozer wrote::roll:

- Organizuje se nekakva deblokada grada (9/92) koja je trebala ici na vise strana, od cega je jedna strana bila, navodno, prema Ilidzi (kroz Energoinvest). Spominju se nekakvi brodski topovi (Sultan) koji ce orati sve ispred branilaca, pa se cak i braniocima savjetuje da se ukopaju u zemlju dok ta kanonada prodje. Sve je predstavljeno tako kao da ce branicoi jendostavno samo prosetati kroz cetnicke linije, posto ce one Sulatnom biti zbrisane s lica Zemlje. Naravno, ni Sultana, ni bilo kakvog brisanja, a ni deblokade.
Izvini što pitam, ali da li je moguće da je taj famozni spominjani top "sultan" ustvari Soltam, a to je proizvođač artiljerijiskih sistema. Između ostalog najpoznatiji je po samohotkama 155mm.. :)
Drinski

#210 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Drinski »

_BataZiv_0809 wrote:
Drinski wrote: Ma benzin je najmanji problem, ako se donese politicka odluka, sa drzavnog budezta se stopira isplata kojekavim NVO i sl. nehljebarima i tih 20 -30 miliona KM legne na račun prodavca tankera nafte. Moguca je i rekvizicija itd.

Veci je problem krit. masa i nepostojanje lidera sa vizijom.
Mozda je bolje poukidati radna mjesta nehljebara, oni svakako vise kostaju od NVO.

Samo nemoj da nam mijenjaju racune na koje vam placamo harac Tita ti dragog :D Zato sto to dovodi do zbrke, jer ne znaju obavijestit kako spada. A ti bi od toga ratovao :lol:
jao, jao, sta si mi napisao ne mogu da dođem sebi...i za tebe vazi kao i za kenjca....ja tebi kazem, lova je najmanji problem...uostalom, svakako u slucaju bilo kakve krize međuetnitetski platni promet ne bi radio...isto kao sad sa Rusijom...samo FBIH moze nakupiti par stotina miliona maraka kada bi obustavila sva plaćanja na 7-10 dana...to je dovoljno za tankere benzina...avioni nam i ne trebaju nego PVO sistem...sve je stvar liderskog plana i krit.mase...otuda i idu vase priče...isto ko sto ja sjedim u RS u jednom multietnickom drustvu a onda oni kazu vezano za rat u Ukrajini: ma kriva je Amerika, a nama kazu kriv je Sloba, Alija i FRanjo...zna se koji je smisao i tvojih i ovih poruka...

dakle, ukratko, :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
VjecitiStudent

#211 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by VjecitiStudent »

jao_situacije wrote:

- Organizuje se nekakva deblokada grada (9/92) koja je trebala ici na vise strana, od cega je jedna strana bila, navodno, prema Ilidzi (kroz Energoinvest). Spominju se nekakvi brodski topovi (Sultan) koji ce orati sve ispred branilaca, pa se cak i braniocima savjetuje da se ukopaju u zemlju dok ta kanonada prodje. Sve je predstavljeno tako kao da ce branicoi jendostavno samo prosetati kroz cetnicke linije, posto ce one Sulatnom biti zbrisane s lica Zemlje. Naravno, ni Sultana, ni bilo kakvog brisanja, a ni deblokade.
Izvini što pitam, ali da li je moguće da je taj famozni spominjani top "sultan" ustvari Soltam, a to je proizvođač artiljerijiskih sistema. Između ostalog najpoznatiji je po samohotkama 155mm.. :)
Nikad nećemo znati, taj top je bio i ostao samo mit.
Drvosjeca iz Dejcica

#212 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

VjecitiStudent wrote:
jao_situacije wrote:

Nikad nećemo znati, taj top je bio i ostao samo mit.
Brodski top od 200+ kalibar, zaboravio sam koji tačno, bio je instaliran negdje na Igmanu pa onda pomjeren negdje iza. Problem je bila municija koje nije bilo, odnosno strogo ograničena.
agent_zero

#213 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by agent_zero »

I to kao neko opravdanje za silne gluposti valjane od tadašnje vrhuške? :-)

Ma daj...
agent_zero

#214 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by agent_zero »

PM72 wrote:Nisam ja vječiti crnjak nego "optimista sa iskustvom".

Nemoj porediti srpske OS i OSBIH.Ni u jednom segmentu.Oni imaju redovan vojni rok a mi ne.To je veliki minus.Kod nas zadnjih deset generacija ne zna rasklopiti pušku.Kod njih znaju. ;-) Njihove OS imaju i avijaciju,imaju borbene helikoptere i MIG-ove 29.Kod nas helikopter ima Mile,Stanić grup i dva ispravna u Rajlovcu.Da,ima i Radončić avion.To nam je sva avijacija.

Nisam rekao da OS nisu uradile odličan posao.Fantastičan kakve su imali uslove ali je činjenica da nisu imali ,nakon desam dana letova,gorivo za helikoptere.To su za mene nikakve "oružane snage".Nemaju logistike da naprave vojnu vježbu a da ne pričamo o kakvom sukobu.Meni to nije drago ali je to istina.
Dobro im je rek'o sefer, više liče na lovačko društvo nego na OS :lol:

Jedina ozbiljna vojska u okruženju je vojska srbije i HV.
emmir1

#215 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by emmir1 »

Nevjerovatno šta čitam, pa kao da je rat bio prije 100 godina.

Kakve jadne prednosti vojske Srbije.

Da li je ta razlika veća ili manja u odnosu na 92?

Ljudi mi nismo znali rovove iskopat 92., moj otac je dijelio pušku na liniji sa dvojicom a imali su 13 metaka.
I to ne smiju pucat, samo ako četnici napadnu smiju pucat u jasnu metu.

Mi danas sa iskustvom koje imamo i sa oružjem koje imamo smo Nato u odnosu na ono što smo bili 92.

Da ne govorim da bi kitu moju se više poredali po brdima oko Sarajeva i tenkovima probijali naše linije a strahovali samo da li ćemo ih kamenom pogoditi i oguliti farbu sa tenka.
PM72

#216 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Top "Sultan" je stvarno postojao.S tim da su naši napravili mit da će preorati Ilidžu kad krene da dejstvuje.Radi se o topu 130 mm a ne o kalibrima 200 i kusur jer toga na Igmanu nije bilo.Jedino "brodsko" oružje na Igmanu bile su mine za protiv brodsko djelovanje.To su one velike okrugle mine što se izbacuju sa brodova .Nekoliko tih komada je dovukla neka riječka jedinica HOS-a i sa Golog brda su ih kotrljali prema Hadžićima i Vrelu Bosne.Dok su skontali da treba više upaljača jer je jedan nedovoljan (otkine se pri velikoj brzini) utom su ih i potrošili.Jedna je odalamila kod Vrela Bosne.To bi trebao trocadero znati.

Moj kolega (bio samnom na početku rata) dobio je neku vrstu otkomande (čitaj smetao komandiru ) pa ga poslali u Armiju pošto je bio artiljerac po VES-u i to baš na "golemim" kalibrima.Njega sam poslije rata upitao za taj Sultan i on mi je potvrdio postojanje istog s tim da su dali bombastično ime da i na taj način podižu moral.Da je Švrćo - bilo bi šega.Taj top je po gabaritima bio ogroman i za one topove iz II svjetskog rata dovučene iz muzeja u Konjicu bio je "Sultan".S njim su gađali i položaje oko Kalinovika.

Top haubica Nora - 152 mm je bio najveće oružje (po kalibru) u arsenalu Armije BiH oko Sarajeva a imale su je jedinice iz Visokog.Sa njim su gađali i Vogošću u par navrata.Neću pominjati VBR Orkan 262 mm jer za njega nisu imali raketa a vozali ga u par navrata kroz Kiseljak ,da malo prepadaju "faktor H" koji su iste sekunde javljali za prolazak istog "faktoru S".
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#217 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by _BataZiv_0809 »

Drinski wrote: jao, jao, sta si mi napisao ne mogu da dođem sebi...i za tebe vazi kao i za kenjca....ja tebi kazem, lova je najmanji problem...uostalom, svakako u slucaju bilo kakve krize međuetnitetski platni promet ne bi radio...isto kao sad sa Rusijom...samo FBIH moze nakupiti par stotina miliona maraka kada bi obustavila sva plaćanja na 7-10 dana...to je dovoljno za tankere benzina...avioni nam i ne trebaju nego PVO sistem...sve je stvar liderskog plana i krit.mase...otuda i idu vase priče...isto ko sto ja sjedim u RS u jednom multietnickom drustvu a onda oni kazu vezano za rat u Ukrajini: ma kriva je Amerika, a nama kazu kriv je Sloba, Alija i FRanjo...zna se koji je smisao i tvojih i ovih poruka...

dakle, ukratko, :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Naravno da je lova najmanji problem kad sjedis na budzetu i cekas da ti neko dio svog zaradjenog novca prebaci :thumbup:

Nego to je druga tema, a u slucaju neke nove krize, nema ko ratovat bolan i ne bio. Kakve sve rahlje i nehljebi bivaju primljeni u vojsku :izet:

Zato pustimo aktere pokusaja deblokade Sarajeva da pricaju. Svasta se moze nauciti. A svoje teorije (ovo se odnosi i na mene, nije da ih nemam) mozemo na nekoj drugoj temi.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#218 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by _BataZiv_0809 »

trocadero wrote::facepalm:
Паметно, паметно...само ниси требао обристи тај задњи пост да се још мало насмијемо. :lol:
Steta sto ga niko nije kvotao :D

Nego moze li kakva prica sa druge strane :)
Drinski

#219 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Drinski »

_BataZiv_0809 wrote:
Naravno da je lova najmanji problem kad sjedis na budzetu i cekas da ti neko dio svog zaradjenog novca prebaci :thumbup:

Nego to je druga tema, a u slucaju neke nove krize, nema ko ratovat bolan i ne bio. Kakve sve rahlje i nehljebi bivaju primljeni u vojsku :izet:

Zato pustimo aktere pokusaja deblokade Sarajeva da pricaju. Svasta se moze nauciti. A svoje teorije (ovo se odnosi i na mene, nije da ih nemam) mozemo na nekoj drugoj temi.
Da i ja zavrsim sa pricom:
Počela je prica, da se ne moze zaratiti jedino zbvog nedostatka goriva za tenkove. OK. Pa koliko treba tog goriva? Kolika je cijana tog goriva?
Onda je neko kazao; kako ces te pare skinuti sa PDV racuna. OK, mozemo i o tome, ja cistio sumnjam da bi u slučaju secesije svako nastavio da uplaćuje lovu na zajednički račun.

Ti si u pravu, nema krit. mase da se krene u rat, to sam i ja kazao.
:bih:
PM72

#220 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Pred rat smo svi tražili guzici čepa.Svi smo znali da će biti "nešto" i da će to nešto biti daleko od grada.Jer ,gdje će ratovati sarajevska raja? To samo papci rade.Srbi su bili ubjeđeni u silu JNA i podjeljeno oružje.Bošnje su bile ubjeđene da Zelenih beretki ima bar tri kopusa i to naoružanih do zuba.Dakle,postojala je kritična masa spremna za belaj.

sad smo svi podjeljeni na svoje torove i mogućnost ponovnog belaja svedena je na statističku grešku.Neko reče,da opet popnu topove na Trebević.nema ništa od toga.Postoji tabla "grad Istočno Sarajevo" i " Welcome to republic of Srpska" i to je nevidljivi berlinski zid.To su ti imaginarni topovi.Secesija se ne bi bavila oružanom borbom jer toga više nemaju.Imaju mnogo "ubojitije" oružje a tu su ručice u parlamentima.Toga trebate biti svjesni.Pošto nema ekonomije,fabrika,stranih ulaganja (sem što oni poganci arapi kupuju zemlju) ostaje borba oko fotelja.Neće oni krenuti u avanturu secesije jer ih niko ne bi priznao čak ni Srbija.RS je na ekonomskom planu na koljenima,oni nemaju para da podjele penzije bez pomoći MMF-a.Trofać.Oni koji su napravili hotele i pilane - žive ko lordovi a ostalo je sve fukara.Bukvalno.Iz prazne ne puca ali se nje boje dvojca.I tako će nas podgrijavati još dugo,dugo godina...
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#221 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Woody »

Čuj deblokada... :lol: :lol: :lol:

Aprila '94, kada je sudbina Goražda visila o vrlo tankoj niti, kada su jake snage dolazile iz pravca Kopača i Čajniča, kada su Srbi već bili ušli u jedan dio Pobjede, Dan Armije se slavio u Sarajevu vrlo pompezno :-) i tada je, recimo, Fikret Ćuskić rekao kako se nadao da ih je komandant Rasim Delić pozvao pred Predsjedništvo kako bi im naredio da svim raspoloživim snagama krenu u pomoć Goraždu, a poziv se zapravo odnosio na prisustvo svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu.

A u pičku materinu i deblokada sa ovakvim komandantima, naserem im se u usta. I bolje što je nikada nije ni bilo, jerbo da je bilo - bilo bi :izet: a groblja Lav, Stadion i Kovači bi se trebala proširiti na okolna naselja

Pozdrav domovini :thumbup:
muha_sa

#222 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by muha_sa »

PM72 wrote:Pred rat smo svi tražili guzici čepa.Svi smo znali da će biti "nešto" i da će to nešto biti daleko od grada.Jer ,gdje će ratovati sarajevska raja? To samo papci rade.Srbi su bili ubjeđeni u silu JNA i podjeljeno oružje.Bošnje su bile ubjeđene da Zelenih beretki ima bar tri kopusa i to naoružanih do zuba.Dakle,postojala je kritična masa spremna za belaj.

sad smo svi podjeljeni na svoje torove i mogućnost ponovnog belaja svedena je na statističku grešku.Neko reče,da opet popnu topove na Trebević.nema ništa od toga.Postoji tabla "grad Istočno Sarajevo" i " Welcome to republic of Srpska" i to je nevidljivi berlinski zid.To su ti imaginarni topovi.Secesija se ne bi bavila oružanom borbom jer toga više nemaju.Imaju mnogo "ubojitije" oružje a tu su ručice u parlamentima.Toga trebate biti svjesni.Pošto nema ekonomije,fabrika,stranih ulaganja (sem što oni poganci arapi kupuju zemlju) ostaje borba oko fotelja.Neće oni krenuti u avanturu secesije jer ih niko ne bi priznao čak ni Srbija.RS je na ekonomskom planu na koljenima,oni nemaju para da podjele penzije bez pomoći MMF-a.Trofać.Oni koji su napravili hotele i pilane - žive ko lordovi a ostalo je sve fukara.Bukvalno.Iz prazne ne puca ali se nje boje dvojca.I tako će nas podgrijavati još dugo,dugo godina...
:thumbup:

ende--tema može pod kljuc a šta bilo da je bilo to ostavimo gatarama.
Repetitor

#223 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Repetitor »

emmir1 wrote:Nevjerovatno šta čitam, pa kao da je rat bio prije 100 godina.

Kakve jadne prednosti vojske Srbije.

Da li je ta razlika veća ili manja u odnosu na 92?

Ljudi mi nismo znali rovove iskopat 92., moj otac je dijelio pušku na liniji sa dvojicom a imali su 13 metaka.
I to ne smiju pucat, samo ako četnici napadnu smiju pucat u jasnu metu.

Mi danas sa iskustvom koje imamo i sa oružjem koje imamo smo Nato u odnosu na ono što smo bili 92.

Da ne govorim da bi kitu moju se više poredali po brdima oko Sarajeva i tenkovima probijali naše linije a strahovali samo da li ćemo ih kamenom pogoditi i oguliti farbu sa tenka.
Tako je,strasno iskustvo ljudi imaju,strasno !!! :lol: :lol: :lol:

Ovi koji su prosli u predhodnom sve i svasta,bi se ispalili iste sekunde.Skontali levati(ovde i sebe ubrajam) da Bake,Zlaja i ostala ekipa koja ne zna gdje su linije u Sarajevu bile,pravo dobro prosla,dok borci osudjeni opet u miru na goli opstanak.Ona stara narodna,dobre trebe guz. samo odlikasi,jebo heroje.
Drugi dio bi ovdje nabadao po forumu da li je legalno ili nelegalno pruziti otpor,srali bi jel nesto pravilno ili nepravilno,a one jadnike koji bi i pokusali nesto da urade,ne mogu ni da zamislim kakvim bi sve pogrdnim imenima nazivali,jer toboze ako im se suprostavis,pa sravnat ce nas kao eto jos vise...Ovo govorim kada bi eto nekim cudom bilo interneta.To su oni forumski navijaci,pametnjakovici,experti za sve i svasta.Filozofi koji vire iz guznih kanala ko misevi iz svoje rupe.
Treci dio,to su oni koji bi se nesto koprcali.
I popusili foru.
Radnicka klasa i raja bez ikakve stele,postenjacine. Njih mi je nekako najvise zao...

A mogao bi se braniti,ko 92-ge...Ne znam o kakvom oruzju pricas,a eto to oko iskustva je diskutabilno...
mg

#224 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by mg »

Ljudi ignorišite trolove.

Ono bi se borilo, a tutu još u rikverc voza. Stavilo ga na budžet da roditelji peksina ne gledaju u kući bezveze, jer sam ne zna guzice oprat a kamoli stvoriti novu vrijednost. Usraše temu bezveze.
agent_zero

#225 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by agent_zero »

mg wrote:Stavilo ga na budžet da roditelji peksina ne gledaju u kući bezveze...
:lol:

:thumbup:
Post Reply