Mislio sam na srpsku opsadu u smislu da su zauzeli to područje. Ali trebao sam koristiti izraz "okupacijom". Pa ću to sada popraviti. Do mene (u brzini)PM72 wrote:On di adr hend...što bi rek'o Ivica Dačić,blago tebi kad imaš vremena glupostima i lažima se zamajavati.Ispade da sam ja na Trgu Heroja držao u opsadi Grbavicu? Najradije bih ti sad pomenuo sve u familiji ali dobiću ban,ne isplati se.ovdje se vidi zašto je baš to područje Grbavice, Kovačića i Vraca bilo pod opsadom a ne recimo Trg Heroja ili Soukbunar. Zašto su pod opsadom bili Nedžarići, Ilidža i Vogošća a nisu Dobrinja, Alipašino ili Kobilja Glava.
Deblokada Sarajeva???
- Mister Yes
#1751 Re: Deblokada Sarajeva???
- Jolpaz
#1752 Re: Deblokada Sarajeva???
Mislio sam na srpsku opsadu u smislu da su zauzeli to područje. Ali trebao sam koristiti izraz "okupacijom". Pa ću to sada popraviti. Do mene (u brzini)[/quoteMister Yes wrote:PM72 wrote:On di adr hend...što bi rek'o Ivica Dačić,blago tebi kad imaš vremena glupostima i lažima se zamajavati.Ispade da sam ja na Trgu Heroja držao u opsadi Grbavicu? Najradije bih ti sad pomenuo sve u familiji ali dobiću ban,ne isplati se.ovdje se vidi zašto je baš to područje Grbavice, Kovačića i Vraca bilo pod opsadom a ne recimo Trg Heroja ili Soukbunar. Zašto su pod opsadom bili Nedžarići, Ilidža i Vogošća a nisu Dobrinja, Alipašino ili Kobilja Glava.
Salonac, glumi francusku sobaricu negdje drugo!
Fino ti PM72 rece...
- Mister Yes
#1753 Re: Deblokada Sarajeva???
Navikao sam na prozivanje i kvalifikacije. Đaba što sam ovdje stavljao slike svoje vojne knjižice Armije BiH, đaba što imam masu stavova koje nijedan četnik ne bi imao. Sve je to đaba jer čim pokušavaš pomiriti ljude odmah si izdajica. Sve je to meni jasno i očekivano. Više se puno na to ne obazirem.Sarajmen wrote:Ja nisam za pristup da se član Mister Yes tako proziva i kvalificira, jer se trudi da pojasni neki svoj stav ili postavljenu tezu potkrijepi argumentom.
Naravno da je to samo jedan od uzroka. Bez obzira što su bili većina u praktično svim naseljima oko grada (izuzev ona 3 preko puta piste) ne bi uspjeli opkoliti grad da im nije bilo JNA. Ali to jeste dio priče i ne treba je prešućivati. Na više tema sam primjetio da ljudi uopšte nisu svjesni te činjenice da su Srbi bili većina u naseljima oko grada a ni toga da su bili većina u svih 6 mjesnih zajednica na Grbavici, Kovačićima i Vracama kao i u Nedžarićima. Oni tu jesu bili većina a nisu bili većina u drugim urbanim djelovima grada i to JESTE dio priče.Sarajmen wrote:jer u suštini on svojim mišljenjem ide ispravnim putem u traženju jednog od uzroka zbog čega je grad Sarajevo uopće dovedeno u stanje blokade.
Opštine često nisu dovoljno precizne. Najbolji primjer je opština Ilidža. U opštini su Bošnjaci bili većina. Ali isključivo zahvaljujući tome što su Bošnjaci bili dominantna većina u naseljima preko puta aerodroma (Butmir, Sokolović Kolonija, Kotorac i Hrasnica). Bošnjaci i Hrvati su bili većina i u naseljima oko Stupa (Stup 1, Stupsko brdo, Otes). U ostatku opštine Srbi su bili velika većina praktično u svim djelovima. Srbi su bili većina u centru Ilidže, zatim u Lužanima, Vrelu Bosne, Vreocima, Blažuju, Osijeku pa čak i na Stupu 2 (dio prema Kasindolskoj). A Srbi su bili većina i sa druge strane dakle Vojkovići, Grlica, Kasindol, Mladice, Krupac. Ili evo, opština Novo Sarajevo, gdje su Srbi bili većina u svim selima + na Grbavici, Kovačićina i Vracama a Bošnjaci ipak većina u opštini.Sarajmen wrote:Druga stvar je što se rezultati iz tog popisa stanovništva tumače na način koji nije ispravan, kao naprimjer da se dio cjeline predstavlja kao cjelina. U duhu mog komentara to bi jednostavno značilo da je Općina/Opština cjelina a da su naselja tj Mjesne zajednice-MZ sastavni dio tih cjelina. Pogrešno je predstavljati dio kao cjelinu, to je ono što ja mogu da ukažem ili zamjerim članu @MY.
Dakle, neprecizno je gledati samo opštinu i to nam neće dovoljno reći. Straže i barikade su u početku nisu pravile po opštinama već po naseljima i mahalama. Na samom početku, još u martu mjesecu 1992-ge, ko je u kojem naselju bio većina taj je u tom naselju uspio uspostaviti svoje straže i praktično svoju vlast. Često i uz pomoć lokalnih bandi. Tu se u startu radi o malom broju ljudi koji su pod oružjem kao neka vrsta dobrovoljaca (200-300 po opštini) i to su uglavnom ljudi bez stabilnog zaposlenja 8-16. Dakle sitni kriminalci, besposleni, taksisti eventualno studenti i slični koji su imali vremena sastajat se tajno i organizovat. Plus milicija koja je u pravilu pod kontrolom onoga ko je tu većina.
Početkom aprila postavljaju se i barikade i kontrabarikade upravo u skladu sa tim ko je šta uspio zapišati u martu (a organizovanje je krenulo i prije marta). Tokom aprila još uvijek su civili mogli prolaziti pored tih barikada jer to još nisu bile linije. Ali tokom aprila imamo utvrđivanje tih teritorija iznutra (pretresi stanova, napad na školu mupa itd) ali i prvo ispipavanje snaga i dokle se može tipa napad na trg heroja (palma) ili naš napad na Ilidžu. Dakle u aprilu se ono što je zapišano u martu utvrđuje i dolazi do prvih ispitivanja gdje je ko zapišao.
Naravno, u aprilu (a i u martu) je JAKO BITAN faktor i JNA koji se kao postavlja da razvađa a u stvari time štiti barikade i uspostavljenu zapišanu teritoriju. Pored toga kao izrazito bitan faktor ta dva prva mjeseca tu su i kasarne JNA koje u nekim slučajevima vežu naše borce iznutra (Komanda, Maršal Tito itd) a u nekim praktično služe kao ogromna barikada i prva linija odbrane "srpskog dijela" (Rajlovac, Nedžarići). Osim toga JNA je za Srbe obezbjedila i neka brda gdje je slabo ko živio a koja će kasnije biti bitna za opsadu grada (Vidikovac, Zlatište, Poljine, Žuč, Mojmilo itd). JNA je početkom aprila i aerodrom obezbjedila za Srbe. A tu su i napadi aviona na repetitor na Humu recimo.
Početkom maja linije su potpuno zatvorene i nema više prolaza kroz njih. Tada počinje istinska blokada grada. Ali tada počinje i frka oko JNA kasarni koje su ostale u okruženju naših snaga. Tada u maju imamo i prve prave akcije kojima se "koriguju" linije. Tako naši u pofaličkoj bici čiste taj đep. Pa onda oslobađamo kasarnu Viktor Bubanj. Početkom juna odlaze i iz kasarne Maršal Tito. Mi onda oslobađamo kotu Orlić na Žući i odmah zatim i brdo Mojmilo. Onda oni uzimaju Aerodromsko naselje, Dobrinju 4 i pola Dobrinje 1. U decembru će oni uzeti Otes a mi Vis i Golo Brdo na Žući. itd
Ali ključni mjeseci za urbane dijelove grada su mart i april (prije svega mart) kada se zaista po naseljima zapišava tamo gdje je ko većina. U milimetar precizno. Naravno uz JNA pomoć Srbima da održe to zapišano. Kasnije se samo ponegdje koriguje linija i to rekao bih gdje je to prirodno. Recimo, oni su u klinu na Žuči i mi to oslobađamo. Mi u klinu na Otesu i oni to uzimaju. UN je aerodrom preuzeo tek 29.06 tako da smo mi sredinom šestog mjeseca na aerodromskom okruženi sa tri strane. I naravno oni to koriste i uzimaju Aerodromsko. Ali u aprilu u Sarajevu svako drži naselje u kojem je većina sa 100% preciznošću.
Naravno i to je dobro poznato i dokumentovano. Zbog slabijih demografskih performansi prije rata Srbi su znali da samo razdvajanjem naroda imaju šanse da ograde tor za sebe. To je više puta utvrđeno gradivo sa sjednica njihove takozvane skupštine:Sarajmen wrote:A posebna je tema posljedice politike koja je takav pristup koristila kao osnovu za stvaranje etnički čistih teritorija. To je već priča o najmanje dva strateška cilja političkog vodstva bosanski Srba iz tog vremena, jedan je podjela grada Sarajeva na ''srpski i muslimanski'' dio , a drugi razdvajanje naroda.
Skupština Republike Srpske
Osma sjednica, 25. februar 1992. Milutin Najdanović:
To što mi moramo da učinimo već danas, to je da se sprskom narodu predoči da mora da bude spreman da će doći do mijenjanja teritorija, do preseljenja stanovništva.
Šesnaesta sjednica, 12. maj 1992. Karadžić:
Prvi strateški cilj je razdvajanje od druge dvije nacionalne zajednice.
Krajišnik: Prvi cilj je najvažniji i on je za ove ostale ciljeve, svi ostali ciljevi su podtačke prvog. Da se konačno razgraničimo sa druge dvije nacionalne zajednice. Kad smo govorili da gdje su Srbi, to je srpska teritorije, to je mobilizacija cijelog srpskog naroda pa i onog dijela koji je sada na teritoriji koja neće nama pripasti. Mi ćemo organizovano, korektno našem narodu dati krov nad glavom. Preseliti ga ako treba
Narodna skupština Republike Srpske
Dvadeset sedma sjednica, 3. april 1993.
Govornik Branko Simić:
Zapazio sam jedan po meni krupan politički problem, problem iseljavanja nesrpskog stanovništva. Nikakav jedinstveni kriterij na području Republike Srpske ne postoji, niti kakvi zakonski akti. Došlo je do strašnog haosa i pristupa ovom po meni krupnom političkom pitanju. Moje je mišljenje da ih bude što manje s nama. Treba im omogućiti da idu što prije i poželjeti im sretan put. Međutim, zbog nedostatka zakonske regulative dobija se utisak da im onemogućavamo da se isele.
Skupština opštine Banjaluka je, mislim, najbolje učinila. Tri dokumenta su potrebna da se isele nesrpski stanovnici sa područja Banjaluke. Ministarstvo narodne odbrane je donijelo 14 zakonskih akata za iseljavanje. Čak u toj zakonski obavezi traži se i plaćanje PTT-usluga, a da onda napusti područje RS. Na drugoj strani, neke vojne komande isto tako propisuju svoje kriterije, a neke opštine srpske plaćaju mostarinu, u Bosanskoj Gradiški naplaćuju 100 maraka po glavi Muslimana što pređe most. To se zove mostarina. Gospodo, kamo sreće da RS ima kapitala pa im platimo da oni odu.
Trideset četvrta sednica, 27. avgust – 1. oktobar 1993.
Velibor Ostojić:
(ministar bez portfelja, zalaže se za osnivanje komisije koja bi se bavila smeštanjem izbeglica.)
Išli smo na to da ostvarimo cilj, a to je etnički-geografski kontinuitet srpskog naroda, prilikom smještaja izbjeglica, a u stvari gradili novu demografsku politiku RS. Sav ovaj posao podrazumijeva još jedan program, još jedan posao države, a to je stimulisanje nataliteta. Nama gospodo nedostaje stanovništva da pokrijemo teritorije koje imamo i to po sledećim kriterijima. Strateški da pokrijemo prije svega komunikacije dolinu rijeka, gradove, strateška mjesta i ambijentalno da premještamo stanovništvo sa jednog na drugo mjesto gdje on ima slične uslove za život. Hvala.
Dobroslav Milinković:
(Zalaže se za Uniju tri republike, ali odbacuje povratak izbeglica)
"Alija upravo nudi, obećava da se svi vrate na svoje. Gospodo, nema srpske države u bosanskom loncu bez preseljavanja i raseljavanja. Ako želimo etnički čistu svoju srpsku državu, a želimo je, zar ne, ako svi znamo i ističemo da sa njima zajedničkog života nema, onda moramo da shvatimo da nam upravo ovaj predlog mapa to nudi i preseljenja mora da bude."
Trideset sedma sednica, 10. januar 1994.
Predsedavajući Krajišnik:
"Vjerujte da bi najveća tragedija bilo kada bi Muslimani prihvatili sada da žive sa nama skupa. Ja samo to ne bih prihvatio, a prihvatio bih manji procenat nego što sada imamo da mi ostanemo odvojeni i da imamo svoju državu, da ne budemo sa muslimanima."
Vojislav Maksimović:
"Ovo što bi ja zaista htio da bude naš stav ovdje, da se utvrdi da Muslimani i Hrvati ne mogu da se vraćaju na prostore gdje ćemo mi imati vlast, a da to analogija važi i za nas da se nećemo vraćati na prostore koji će pripasti Hrvatima i Muslimanima...
Trideset deveta sednica, 24–25. mart 1994. Karadžić:
"Može se desiti ili da će probati da nam uvale sve Muslimane ili će probati da podijele Bosnu kao Sandžak, pola Srbima, pola Hrvatima, u tom slučaju će probati da nam uvale Tuzlu, mi ćemo morati, možda biti u prilici da prihvatimo to, ali ćemo ih eliminirati u nekoj njihovoj autonomnoj pokrajini iz koje neće moći slobodno da se naseljavaju u naše krajeve... "
Velibor Ostojić:
Moramo naseliti ljude tamo gdje nam nedostaje stanovnika. Mi se tim problemom moramo prvo pozabaviti da bismo uspostavili geografski kontinuitet srpskog stanovništva na prostoru RS. I tu su četiri prostora koji su izuzetno osjetljivi i na kojima treba raditi. Prvi je na području Srbinje (Foča), Višegrad, Rogatica. Drugi je Birač – na prostoru Vlasenica, Bratunac, Zvornik. Treći je Posavina. Četvrti je sansko-unsko područje, a peti je vrbasko područje. Sansko-unsko područje: Krupa, Novi, Prijedor i Ključ, Sanski Most do Ključa, a vrbansko na liniji Kupres-Srbobran-Jajce. Nama nedostaje stanovništvo."
Lukić:
"Kada je u pitanju homogeno preseljavanje izbjeglica, to smo uspjevali u početku rata. Čini mi se da ovo ovdje treba malo mekše staviti, jer sve ćemo teže u narednom periodu moći da preseljavamo čitava sela, pa bi tu trebali bit mekši."
Izvodi iz govora u Skupštini Republike Srpske
Pedeset šesta sjednica, 17. decembar 1995
govori Momčilo Krajišnik
Zadatak ove Republike i prvi strateški cilj da se mi odvojimo od Muslimana i Hrvata i nema niko pravo da zasniva strategiju Srpskog Sarajeva na ostanku u zajedničkoj državi. Tako da je isključena bilo kakva opasnost ili želja sa kopčom i rješenjem Sarajeva mi želimo da ostanemo sa Muslimanima i Hrvatima. Niko ne može sada novo rješenje praviti da ostanemo skupa niti to ljudi u Sarajevu žele, odnosno narod, niti želi rukovodstvo Sarajevo, ali je jedna manjkavost naših poslanika koji vide opasnost, da bi ako ostanemo u muslimanskoj-hrvatskoj federaciji, da bi Sarajevo bilo kopča unija.
Ima samo jedan problem gdje ćemo sada ljude iseliti, da se kaže iselićemo ih tu i tu, na taj i taj način. Treba nam vrijeme, jer je ovo iznenađenje, jer ni u jednoj varijanti ništa nije predviđano. Zato nam treba i vrijeme za političko rješenje i konačno razlaz i na kraju krajeva najbolje rješenje da se Sarajevo iseli i da se naše lokacije smjeste ljudi i da se mi i tu ako imamo opasnosti sa tom kopčom konačno raskopča. ... to rješenje ne dovodi do uspostavljanja unije nego do raspada jer nam je to prvi strateški cilj.
Ova zadnja mi je najjačaSkupština Republike Srpske
Pedeset osma sjednica, 2. april 1996.
govori Boško Maričić:
Ovih dana sam bio na jednim pregovorima kod Doboja sa muslimansko-hrvatskom stranom, bio sam u delegaciji, i tamo sam saznao da se pozicije muslimansko-hrvatske strane nisu ništa promjenile od 1991. godine, ni za dlaku, oni i dalje iste ciljeve hoće da ostvare, oni ni ne kriju svoju namjeru da živimo zajedno."
- Dozer
#1754 Re: Deblokada Sarajeva???
Ja ne mogu da vjerujem da se vi jos natezete oko svega ovoga....
Rat je trajao koliko je trajao samo radi love i talova, a 90% svega je sigurno bilo dogovorno.
Rat je trajao koliko je trajao samo radi love i talova, a 90% svega je sigurno bilo dogovorno.
Last edited by Dozer on 05/10/2015 10:11, edited 1 time in total.
- Mister Yes
#1755 Re: Deblokada Sarajeva???
Pa ne bih se baš složio. Lova jeste dio priče ali nije trajao toliko samo zbog love. Što se tiče dogovora u startu ga sigurno nema. Bar ne na državnom nivou (lokalno je bilo svega). Negdje sredinom 92-ge Srbi i Hrvati se dogovaraju ali protiv nas. 1994-te i naši se dogovaraju sa Beogradom i Zagrebom ali rat će trajati do kraja 95-te jer se BH Srbi nisu slagali sa tim dogovorom. Praktično od sredine 94-te pa do Daytona trajalo je "ubjeđivanje" BH Srba da prihvate ono što su već prihvatili Milošević, Tuđman i Izetbegović. Kad se došlo pred Banja Luku BH Srbi su napokon kapitulirali i prihvatili ono što je Milošević prihvatio još sredinom 94-te. Daytonsku BiH.Dozer wrote:Ja ne mogu da vjerujem da se vinjos natezete oko svega ovoga....
Rat je trajao koliko je trajari samo radi love i talova, a 90% svega je sigurno bilo dogovorno.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1756 Re: Deblokada Sarajeva???
Prema rijecima Ricarda Holbruka, "Alija je zasluzio Sarajevo, jer ga nikad nije napustio".crazy_diamond wrote:Pricao mi je profesor,koji je bio aljin savjetnik, kako je otpor sarajeva zadivio i samog slobu koji je na opste iznenadjenje u deytonu onako prilicno iznenada pregovarackim stranama lupio ponudu da se sarajevo deblokira tako da federaciji pripadne ovo sto je pripalo osim grbavice,iako je nasa delegacija ocekivala da je najvise sto se moze dobiti status distrikta,prijedlog distrikta koji su i amerikanci forsirali ispocetka, slobo je rekao zasluzili su, iako je stav krajsnika bio da nema teorije
- Dozer
#1757 Re: Deblokada Sarajeva???
A kako se, na ovom fonu, objasnjavaju one svima poznate "Mape na salvetama", crtane na Palama 1991. od strane SDA i SDS glavesina...?Mister Yes wrote:Pa ne bih se baš složio. Lova jeste dio priče ali nije trajao toliko samo zbog love. Što se tiče dogovora u startu ga sigurno nema. Bar ne na državnom nivou (lokalno je bilo svega). Negdje sredinom 92-ge Srbi i Hrvati se dogovaraju ali protiv nas. 1994-te i naši se dogovaraju sa Beogradom i Zagrebom ali rat će trajati do kraja 95-te jer se BH Srbi nisu slagali sa tim dogovorom. Praktično od sredine 94-te pa do Daytona trajalo je "ubjeđivanje" BH Srba da prihvate ono što su već prihvatili Milošević, Tuđman i Izetbegović. Kad se došlo pred Banja Luku BH Srbi su napokon kapitulirali i prihvatili ono što je Milošević prihvatio još sredinom 94-te. Daytonsku BiH.Dozer wrote:Ja ne mogu da vjerujem da se vinjos natezete oko svega ovoga....
Rat je trajao koliko je trajari samo radi love i talova, a 90% svega je sigurno bilo dogovorno.
Ili, kako se, na istom fonu, objasnjava da je BiH danas entitetski iscrtana bas kao na tim mapama...?
Ili, kako se, opet na istom fonu, objasnjava da je Srebrenica jos '93 trebala biti zamijenjena za Vogoscu (sto je onda uradjeno '95, ali ne bas po prihvatljivoj "cijeni")?
Mislim da imamo jednu veliku masu pitanja, ali na koja svi mi koji smo tu bili i znamo sta je i kako je sve to izgledalo iz prve ruke, mozemo dati prilicno precizne odgovore. E sad, drugi par rukava je sto neko ne zeli to da prihvati kao istinu, pokusavajuci pravdati "svoje" na nacin "ma nisu oni takvi", ili "nisu imali izbora", ili "to je bilo najbolje da se sacuva narod".
Moje licno misljenje je da su i nasi UPRAVO takvi (sadasnjost nam to neumoljivo potvrdjuje), da nije bas tacno da nisu imali izbora (vece je pitanje da li su htjeli i znali kako), kao i da narod bas i nisu sacuvali.
- bach
#1758 Re: Deblokada Sarajeva???
Živ ti i zdrav bio, ali je Alija mnogo više "ratnog staža" proveo u tvojoj Zenici, kod Čengića u Visokom i u Kaknju, nego što se to i pretpostavlja..._BataZiv_0809 wrote:Prema rijecima Ricarda Holbruka, "Alija je zasluzio Sarajevo, jer ga nikad nije napustio".crazy_diamond wrote:Pricao mi je profesor,koji je bio aljin savjetnik, kako je otpor sarajeva zadivio i samog slobu koji je na opste iznenadjenje u deytonu onako prilicno iznenada pregovarackim stranama lupio ponudu da se sarajevo deblokira tako da federaciji pripadne ovo sto je pripalo osim grbavice,iako je nasa delegacija ocekivala da je najvise sto se moze dobiti status distrikta,prijedlog distrikta koji su i amerikanci forsirali ispocetka, slobo je rekao zasluzili su, iako je stav krajsnika bio da nema teorije
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1759 Re: Deblokada Sarajeva???
Ne sporim. Ali dok kolega citira profesore s faklulteta, bice da je jako mlad, pa mu navodim i drugu stranu price.bach wrote:
Živ ti i zdrav bio, ali je Alija mnogo više "ratnog staža" proveo u tvojoj Zenici, kod Čengića u Visokom i u Kaknju, nego što se to i pretpostavlja...
- zateznistub
#1760 Re: Deblokada Sarajeva???
To mu ti bio pratilac, pa znas kad je i kakio...bach wrote: Živ ti i zdrav bio, ali je Alija mnogo više "ratnog staža" proveo u tvojoj Zenici, kod Čengića u Visokom i u Kaknju, nego što se to i pretpostavlja...
Ovo sto je bata napisao je tacno...
@dozer
100% tacno to sto si napisao!
- Mister Yes
#1761 Re: Deblokada Sarajeva???
Ja sam čuo za onu salvetu Tuđmana i Miloševića ali nisam još za SDA-SDS salvete iz 1991-ve. Pazi, ja sam itekako sklon teorijama zavjera po tom pitanju. Čak šta više, onome čemu ja težim (pomirenje običnog naroda) itekako odgovara priča o dogovoro čelnika sve tri strane. Dakle, ja sam itekako sklon povjeravati u tu priču ako mi daš dokaz. Imaš neki link ili tako nešto? Jer zaista prvi put čujem za takvu salvetu iz 91-veDozer wrote:A kako se, na ovom fonu, objasnjavaju one svima poznate "Mape na salvetama", crtane na Palama 1991. od strane SDA i SDS glavesina...? Ili, kako se, na istom fonu, objasnjava da je BiH danas entitetski iscrtana bas kao na tim mapama...?
Može biti da je taj dio dogovoren ranije ali da drugi djelovi nisu dogovoreni ranije? Na primjer, može biti da su se oko mapa dogovorili ranije a da se nisu dogovorili oko ustavnog uređenje to jest hoće li biti konfederacija, federacija itd?Dozer wrote:Ili, kako se, opet na istom fonu, objasnjava da je Srebrenica jos '93 trebala biti zamijenjena za Vogoscu (sto je onda uradjeno '95, ali ne bas po prihvatljivoj "cijeni")?
- Dozer
#1762 Re: Deblokada Sarajeva???
@Mister
Slobodna Bosna je prije par godina nadugo i nasiroko o svemu tome pisala, sve sa svjedocima i dokumentima.
A sto se svih tih dogovora tice, svi su oni imali jedan problem - kako natjerati narod da se mirno ispreseljava. Jedan dio su mogli i uspjeli nagovoriti na bazi etnonacionalizma, drugi dio su nekako natjerali (zastrasivanjem i prijetnjama), ali jedan dio nisu mogli nikako. Zato je trebalo malo pripucati.
Ali, jebi ga, kako to obicno biva u svakom sranju, pa i u ratu, na povrsinu isplivaju hajvani. I onda oni kolo vode.
Drugi dio jednacine je - neocekivani otpor samoorganizovanih ljudi/gradjana. To je bio faktor na koji nisu racunali. Ni jedni. I onda, kad se nije uspjelo sve "rijesiti" za 2-3 mjeseca kako je planirano, nije se imalo kud nego se usutiti i nastaviti niz vodu.
A jos kad je pocela pristizati lova, sto od donacija, sto prikupljena, ih...
Slobodna Bosna je prije par godina nadugo i nasiroko o svemu tome pisala, sve sa svjedocima i dokumentima.
A sto se svih tih dogovora tice, svi su oni imali jedan problem - kako natjerati narod da se mirno ispreseljava. Jedan dio su mogli i uspjeli nagovoriti na bazi etnonacionalizma, drugi dio su nekako natjerali (zastrasivanjem i prijetnjama), ali jedan dio nisu mogli nikako. Zato je trebalo malo pripucati.
Ali, jebi ga, kako to obicno biva u svakom sranju, pa i u ratu, na povrsinu isplivaju hajvani. I onda oni kolo vode.
Drugi dio jednacine je - neocekivani otpor samoorganizovanih ljudi/gradjana. To je bio faktor na koji nisu racunali. Ni jedni. I onda, kad se nije uspjelo sve "rijesiti" za 2-3 mjeseca kako je planirano, nije se imalo kud nego se usutiti i nastaviti niz vodu.
A jos kad je pocela pristizati lova, sto od donacija, sto prikupljena, ih...
-
prog321
#1763 Re: Deblokada Sarajeva???
Cekaj malo.Mister Yes wrote: Pa ne bih se baš složio. Lova jeste dio priče ali nije trajao toliko samo zbog love. Što se tiče dogovora u startu ga sigurno nema. Bar ne na državnom nivou (lokalno je bilo svega). Negdje sredinom 92-ge Srbi i Hrvati se dogovaraju ali protiv nas. 1994-te i naši se dogovaraju sa Beogradom i Zagrebom ali rat će trajati do kraja 95-te jer se BH Srbi nisu slagali sa tim dogovorom. Praktično od sredine 94-te pa do Daytona trajalo je "ubjeđivanje" BH Srba da prihvate ono što su već prihvatili Milošević, Tuđman i Izetbegović. Kad se došlo pred Banja Luku BH Srbi su napokon kapitulirali i prihvatili ono što je Milošević prihvatio još sredinom 94-te. Daytonsku BiH.
Znaci, Slobodan salje Crvene Beretke, specijalne snage Srbije da se bore protiv Armije oko Kljuca, Kladuse i Bihaca 1994-95 jer je vec ranije sve dogovorio sa Alijom ??
Arkan je na Kljuc 95e doveo svoje helikopterske i oklopne odrede. Direktno iz Srbije.
Ne vidim da bi to Slobo dopustio ako je pao dogovor sa bosanskom stranom. ?
-
PM72
#1764 Re: Deblokada Sarajeva???
Arkan doveo helikopterske i oklopne odrede? O čemu ti to?
- Mister Yes
#1765 Re: Deblokada Sarajeva???
Pa ima li se to gdje pročitati? Neki link? Ima li to igdje na internetu? Ako je to tačno moralo bi biti negdje na internetu bar prepričano? Da vidimo kako je to na salveti izgledalo?Dozer wrote:@Mister
Mislim, ne sumnjam ja da je SB pisala o tome. Ali morao bih to pročitati da vidim koliko to ima smisla.
-
trocadero
#1766 Re: Deblokada Sarajeva???
Јест Паша зна то Прог најбоље!PM72 wrote:Arkan doveo helikopterske i oklopne odrede? O čemu ti to?
Мислим да је Слоба послао Аркановце јер је Фрањи превише зинула гузица, залетили му се генерали па узео више него је било договорено.
После је наравно вратио Шипово и Мркоњић Град да би се намирило оних 49%.
- Dozer
#1767 Re: Deblokada Sarajeva???
Pa pretrkeljaj arhivu SB, ili im posalji upit da ti to posalju. Reci da ti je za istrazivanje.
-
prog321
#1768 Re: Deblokada Sarajeva???
Zasto je onda Legija bio poslat u Kladusu u Novembru 1994e, ako je vec pao dogovor ?
Nema smisla da se udruzi Franko Simatović, Jovica Stanišić, Legija ,Radojica Božović- svi iz Srbije, sa snagama srpske Krajine i Vosjke RS, i svi zajedno krenu prema Bihacu i Kladusi, u NOVEMBRU 1994 e !!>??>
Nema smisla da se udruzi Franko Simatović, Jovica Stanišić, Legija ,Radojica Božović- svi iz Srbije, sa snagama srpske Krajine i Vosjke RS, i svi zajedno krenu prema Bihacu i Kladusi, u NOVEMBRU 1994 e !!>??>
- Dozer
#1769 Re: Deblokada Sarajeva???
'94 su vec svi dogovori iz '91 pali u vodu. Tu vise nije bilo mjesta da iko kaze da je postojao bilo kakav dogovor jer je vec palo previse glava.
Isto je i danas, gdje niko ne smije da kaze da je postojao bilo kakav dogovor za bilo sta.
Razlika je samo sto bi im onda vjerovatno frknule glave, a danas politicki poeni.
Isto je i danas, gdje niko ne smije da kaze da je postojao bilo kakav dogovor za bilo sta.
Razlika je samo sto bi im onda vjerovatno frknule glave, a danas politicki poeni.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1770 Re: Deblokada Sarajeva???
PM72 wrote:Arkan doveo helikopterske i oklopne odrede? O čemu ti to?
-
prog321
#1771 Re: Deblokada Sarajeva???
Ako se bilo ko dogovarao 91e, onda to sigurno nisu bile probosanske snage.
Mozda Hr i Srbija sa MZ dogovarale oko podjele kolaca, ali niko nije racunao na bosansku stranu. Preslabi su tad bili.
Mozda Hr i Srbija sa MZ dogovarale oko podjele kolaca, ali niko nije racunao na bosansku stranu. Preslabi su tad bili.
-
prog321
#1772 Re: Deblokada Sarajeva???
_BataZiv_0809 wrote:PM72 wrote:Arkan doveo helikopterske i oklopne odrede? O čemu ti to?Ima li teme da se ovaj prog321 ne prosipa
Balavac ne cekaj da se sakupi rulja pa sa njima da se okurazis. Ako imas problem sam stani.
Arkanovci su imali svoje vlastitu logistiku. Oklopne i arteljirske jedinice kao protiv vazdusnu obranu i svoje helikoptere stacionirane u Srbiji.
-
trocadero
#1773 Re: Deblokada Sarajeva???
Да не заборавим око тих договора гузоња!
Био је један почетком 1992. Рашин, Бобанов, Фрањин и Слобин (а такав документ и постоји) о разграничењу по коме би РС требала добити излаз на море!
Не знам куда су то мислили, ваљда око Превлаке , Цавтата.. У том договору су Хрвати требали у замјену да добију и свој дио Сарајева тј. да Ступ повежу са Кисељаком и наравно да им се да комплет Илиџа, Блажуј, и остало ...Енергоинвест како би привредно опстали
.
Ми тад контали да смо заваљени па се зајебавали како ћемо постати поморци а ћевапе замјенити гирицама!
Био је један почетком 1992. Рашин, Бобанов, Фрањин и Слобин (а такав документ и постоји) о разграничењу по коме би РС требала добити излаз на море!
Ми тад контали да смо заваљени па се зајебавали како ћемо постати поморци а ћевапе замјенити гирицама!
- Dozer
#1774 Re: Deblokada Sarajeva???
Zanemarujes cinjenice, prog...
Probosanske snage nije bila SDA. Nije ni danas. Njihov cilj i onda, a i danas, je mladomuslimanski san, tj. komad BiH na kojem ce vladati muslimani. To sada imaju, i njima je to dovoljno, pa ovo stanje ovako moze trajati i narednih 1000 godina.
Probosanske snage nije bila SDA. Nije ni danas. Njihov cilj i onda, a i danas, je mladomuslimanski san, tj. komad BiH na kojem ce vladati muslimani. To sada imaju, i njima je to dovoljno, pa ovo stanje ovako moze trajati i narednih 1000 godina.
-
prog321
#1775 Re: Deblokada Sarajeva???
Ja samo baratam sa cinjenicama. Zato kod mene nema zavjere teorija.
91e sigurno niko nije racunao da ce BiH snage imati bilo kakvu vojnu ulogu u buducem ratu. Nisam ni ja.
Niko se sa njima nije dogovarao.
91e sigurno niko nije racunao da ce BiH snage imati bilo kakvu vojnu ulogu u buducem ratu. Nisam ni ja.
Niko se sa njima nije dogovarao.
Last edited by prog321 on 05/10/2015 13:16, edited 1 time in total.