mostarac wrote:Vodenjak wrote:@mostarac...
Ovo pitanje zelim da uputim jos odavno, ne tebi nego inace...
Ali, posto si se prvi javio, da tebe upitam:
Zasto je sad, kad je propalo ovo, potrebno 10 (deset) godina da se ponovo sjedne za sto i prica o ustavnim promjenama?
Kratko ako moze, molim te!
vrlo jednostavno - ko ce opet ubjedit SDS da sjedne za sto i prica o tome? Prije godinu dana to se nije moglo ni u shali spominjati.
A da ja pitam tebe, a tebe cjenim na ovom forumu najvise:
Je li zaista mislis da je u ovom trenutku bilo koja stranka iz RS-a spremna pristati na vise?
Da li to znaci da treba da cekamo jos 5 godina ili 10 pa da pricamo u ustavu? Ustav BiH je njena rak rana i svakim danom metastazira sve vise i BiH nema vremena da ceka povoljan trenutak da otkloni kompletnu ranu jer ce do tada umrijeti. Ona mora da pokusa otkloniti ono sto se otloniti da u ovom momentu.
Dakle kao odgovor na tvoje pitanje ti kazem da cemo se nacekat za priliku za nove promjene, bar do sljedecih izbora minimum, a tada ce stranke iz RS prihvatiti ono sto su trebale prihvatiti prije 7 dana. Na nasu zalost moglo se razgovarati tada za 4 godine o nekim jos naprednijim ustavnim promjenama, ali turchin Haris je opet izmanipulisao narod i ovu drzavu po ko zna koji put jos vise zakucao na dno, a radi svojih zlocinackih licnih interesa. Ako je Karadzic pokusao biti grobar bosne u prvoj polovini devedesetih i nije mu uspjelo, Haris Silajdzic je to sigurno danas sa mnogo vecim izgledima za uspjeh.
Da se ne shvatimo pogresno, ja sam masu puta rekao da sam potpuno zbunjen sa svim ovim pricama oko promjena ustava i sto je najgore, mislim da kao takav spadam u ogromnu vecinu ljudi koji isto osjecaju.
Ne ulazeci u sadrzaj ponudjenih amandmana
a posebno ne u imena onih koji su ZA iste ili PROTIV, ne mogu lezerno i nezainteresovano da predjem preko sljedecih nekoliko cinjenica:
- Ustavni su se amandmani pripremali u vrlo uskom krugu ljudi i drzali su se u potpunoj tajnosti sve do njihovog objavljivanja. To je dovelo do raznoraznih manipulacija o tome sta se u stvari s istima priprema
- ljudi koji su sjedili za stolom i sve to pripremali, ponasali su se bahato i, samozadovoljni, bili su 100% sigurni da ce njihovi prijedlozi proci. Iz tog razloga, svi do jednoga - ukljucujuci dakle i one kojima ti i ja vjerujemo (ili vjerovasmo, ne znam vise) zatvorili su sve moguce opcije za slucaj onoga "A sta ako ne prodje..."? A to je u politici, priznaces,
nedopustivo!
- Podatak, koji je objavljen prije sjednice na kojoj se raspravljalo o promjenama, da je (prema ozbiljnim istrazivanjima) ca 50% stanovnistva protiv promjena ili da nema stav o istima nije dopro do lidera koji su bili i slijepi i gluhi za sve to. Nastavili su sa onim "Uzmi ili ostavi!"
Ni u takvom stavu ni "p" od politike!
- Sistem odlucivanja je, prema njihovim prijedlozima, prakticno ukinuo jednu vrstu podjele koja je bila kobna u zadnjih 15 godina a to je da predstavnici bilo kojeg od tri konstitutivna naroda mogu u svakom momentu da stanu na rep bilo kakvom napretku. I to bi bilo vise nego OK da nije ozvanicena jedna druga, mnogo opasnija podjela - podjela na dva entiteta koji imaju moc da zatezu. Opasnija je jer sad pricamo o pojedinim dijelovima zemlje
(dakle geografskoj podjeli!) koji mogu biti kocnicari napretka iste dok se u isto vrijeme zaboravlja pravo jednog konstitutivnog naroda (pa ma koliki njegov broj bio) da ravnopravno utice na buduce dogadjaje. Ili sam ovo pogresno shvatio citajuci amandmane?
- Ima toga jos, ali kao odgovor na ovo gore sto si napisao, da te podsjetim samo da su i Tihic i Lagumdzija (izmedju ostalih) kao glavni argument za prihvatanje UP pa time i entitetskog nacina glasanja, navodili da se radi samo o prvoj fazi promjena.
Zasto mislis da bi se druga faza mogla nastaviti prije isteka tih famoznih 10 godina, tj. zasto bi neko predstavnike RS-a mogao natjerati za sto nakon promjena ali ne i ako se iste ne usvoje?
Sve u svemu, ne djeluju li smijesno najave da bi zapad mogao da uvede sankcije zbog neusvajanja, a ne bi mogao da pritisne sve strane da sjednu i nastave zapoceti rad do konacnog dogovora?
Sta je to sto stoji na putu NASTAVKA a ne novih pregovora o Ustavu? Izbori koji se "moraju" odrzati u oktobru? Smijesno, znamo to i ti i ja.
Nisam od onih koji spadaju u dezurne "pljuvace" po medjunarodnoj zajednici, ali stvarno, nije li vrijeme da, kad vec hoce da s nama budu u ovom kolu, pocnu da igraju u interesu drzave koju su i sami priznali a ne samo po diktatu provincija koji istu cine?
Sve u svemu, misljanja sam da sve ovo do sada uradjeno je jedan vrlo, vrlo dobar osnov za jednu siroku raspravu.
Treba je odrzati i to po mogucnosti hladnih glava. A usijane glave su sada prije svega kod onih koji stoje na celima raznoraznih partija i partijica - nikako kod naroda, obicnih ljudi kojih se sve ovo, blago receno, jednako tice kao i pomenute lidere. Medjutim obicni je covjek samo zbunjen i, politicki nepismenom kakav i jeste, preostalo mu je samo da vjeruje nekim svojim "simpatijama" iz reda politicara.