Debili nisu prihvatili promjene...

Post Reply
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

novel wrote:
A ovime si htio reci sta?

Inace boldirane dijelove ustava RS Ustavni Sud BiH je proglasio neustavnim i oni ce uskoro biti izmjenjeni.
Htio sam reci da ti ljudi ne priznaju BiH i Ustavni Sud, "kidanje zivog mesa", kada se pali zastava BiH onda nista. Mozemo mi naprijed i bez Ustavnih prmjena da se zaista hoce.
Ništa ni od reforme policije
Maja BJELAJAC
Sudeći prema zastoju u pregovorima o reformi policijskih struktura, Bosna i Hercegovina sve je dalje od Evropske unije. Prepreka postizanju dogovora je stav političara RS koji smatraju da se o ukidanju entitetske policije ne može raspravljati.
Zbog toga je nedavna najava predsjedavajućeg Upravnog odbora Direkcije za reformu policije u BiH Seada Liska da će se, usprkos nepostojanju konsenzusa, 3. maja glasati o odluci o jedinstvenoj policijskoj strukturi, izazvala uzavrele reakcije u institucijama RS.
http://www.slobodnaevropa.org/article/2 ... c2d8b.html
Ustavni Sud BiH je proglasio nazive gradova sa prefiksom 'srpski' u RS neustavnim, ubrzo nakon toga isti su ukinuti. Je li to tacno ili nije? Kako onda mozes reci da 'ti ljudi ne priznaju Ustavni Sud BiH'?
Sto se tice reforme policije, glavni razlog za naglu promjenu je smjena vlade u RS, mislim da Dodik koji je krenuo na obracun sa kriminalcima vjeruje da to ne moze uraditi ako nema policiju pod direktnom kontrolom. To jeste problem, ali to nema veze sa Ustavnim Sudom.
Ono sto si ti naveo u Ustavu RS, kao i ono o simbolima se opet ponavljam ponistava odlukama Ustavnog Suda BiH. Proces izmjene neustavnih tacaka o njihovom zakonu traje, mada siguran sam da ce biti opstruiran, ali i da ce na kraju biti zavrsen.
Novi_Nick wrote:Sto se tice primanja BiH u EU jer ovi amandmani koji su nam uvaljeni na prevaru nisu prosli ne treba se nista plasiti jer EU u svakom slucaju mora primiti BiH u svoj savez zeljeli oni to ili ne.
.
A kako to deder nam pojasni?
I ako ti se vec toliko ne svidjaju zasto uopste zelis biti sa njima? Zar ne bi onda bilo bolje sami da se sa sobom druzimo, kao recimo Srbi? Tvoja demagogija 'svi su protiv nas' je identicna onoj srpskoj.

Ja bi zamolio moderatore da obrate paznju na kolicinu gluposti napisane na ovom topicu, jer je izuzetno iritirajuca.
pisko

Post by pisko »

Jah, neprirodan je odnos kad te tvoj sprci od pozada a moras jos da lizes tudjinu dupe.
Koliko to boli vidi se po cetverodnevnim reakcijama Zlaja-Tihi podrske.
Pa ima li ljudi kakva krema da se pomogne ?
nesvrstan

Post by nesvrstan »

DA SU USVOJILI PROMJENE - OTISLI BI U PICKU MATERINU.

A POSTO NISU - OTICEMO U TRI PICKE MATERINE !
Vodenjak

Post by Vodenjak »

mostarac wrote:
Vodenjak wrote:@mostarac...

Ovo pitanje zelim da uputim jos odavno, ne tebi nego inace...
Ali, posto si se prvi javio, da tebe upitam:

Zasto je sad, kad je propalo ovo, potrebno 10 (deset) godina da se ponovo sjedne za sto i prica o ustavnim promjenama?

Kratko ako moze, molim te!
vrlo jednostavno - ko ce opet ubjedit SDS da sjedne za sto i prica o tome? Prije godinu dana to se nije moglo ni u shali spominjati.
A da ja pitam tebe, a tebe cjenim na ovom forumu najvise:
Je li zaista mislis da je u ovom trenutku bilo koja stranka iz RS-a spremna pristati na vise?
Da li to znaci da treba da cekamo jos 5 godina ili 10 pa da pricamo u ustavu? Ustav BiH je njena rak rana i svakim danom metastazira sve vise i BiH nema vremena da ceka povoljan trenutak da otkloni kompletnu ranu jer ce do tada umrijeti. Ona mora da pokusa otkloniti ono sto se otloniti da u ovom momentu.
Dakle kao odgovor na tvoje pitanje ti kazem da cemo se nacekat za priliku za nove promjene, bar do sljedecih izbora minimum, a tada ce stranke iz RS prihvatiti ono sto su trebale prihvatiti prije 7 dana. Na nasu zalost moglo se razgovarati tada za 4 godine o nekim jos naprednijim ustavnim promjenama, ali turchin Haris je opet izmanipulisao narod i ovu drzavu po ko zna koji put jos vise zakucao na dno, a radi svojih zlocinackih licnih interesa. Ako je Karadzic pokusao biti grobar bosne u prvoj polovini devedesetih i nije mu uspjelo, Haris Silajdzic je to sigurno danas sa mnogo vecim izgledima za uspjeh.
Da se ne shvatimo pogresno, ja sam masu puta rekao da sam potpuno zbunjen sa svim ovim pricama oko promjena ustava i sto je najgore, mislim da kao takav spadam u ogromnu vecinu ljudi koji isto osjecaju.

Ne ulazeci u sadrzaj ponudjenih amandmana a posebno ne u imena onih koji su ZA iste ili PROTIV, ne mogu lezerno i nezainteresovano da predjem preko sljedecih nekoliko cinjenica:
- Ustavni su se amandmani pripremali u vrlo uskom krugu ljudi i drzali su se u potpunoj tajnosti sve do njihovog objavljivanja. To je dovelo do raznoraznih manipulacija o tome sta se u stvari s istima priprema
- ljudi koji su sjedili za stolom i sve to pripremali, ponasali su se bahato i, samozadovoljni, bili su 100% sigurni da ce njihovi prijedlozi proci. Iz tog razloga, svi do jednoga - ukljucujuci dakle i one kojima ti i ja vjerujemo (ili vjerovasmo, ne znam vise) zatvorili su sve moguce opcije za slucaj onoga "A sta ako ne prodje..."? A to je u politici, priznaces, nedopustivo!
- Podatak, koji je objavljen prije sjednice na kojoj se raspravljalo o promjenama, da je (prema ozbiljnim istrazivanjima) ca 50% stanovnistva protiv promjena ili da nema stav o istima nije dopro do lidera koji su bili i slijepi i gluhi za sve to. Nastavili su sa onim "Uzmi ili ostavi!" Ni u takvom stavu ni "p" od politike!
- Sistem odlucivanja je, prema njihovim prijedlozima, prakticno ukinuo jednu vrstu podjele koja je bila kobna u zadnjih 15 godina a to je da predstavnici bilo kojeg od tri konstitutivna naroda mogu u svakom momentu da stanu na rep bilo kakvom napretku. I to bi bilo vise nego OK da nije ozvanicena jedna druga, mnogo opasnija podjela - podjela na dva entiteta koji imaju moc da zatezu. Opasnija je jer sad pricamo o pojedinim dijelovima zemlje (dakle geografskoj podjeli!) koji mogu biti kocnicari napretka iste dok se u isto vrijeme zaboravlja pravo jednog konstitutivnog naroda (pa ma koliki njegov broj bio) da ravnopravno utice na buduce dogadjaje. Ili sam ovo pogresno shvatio citajuci amandmane?
- Ima toga jos, ali kao odgovor na ovo gore sto si napisao, da te podsjetim samo da su i Tihic i Lagumdzija (izmedju ostalih) kao glavni argument za prihvatanje UP pa time i entitetskog nacina glasanja, navodili da se radi samo o prvoj fazi promjena. Zasto mislis da bi se druga faza mogla nastaviti prije isteka tih famoznih 10 godina, tj. zasto bi neko predstavnike RS-a mogao natjerati za sto nakon promjena ali ne i ako se iste ne usvoje?

Sve u svemu, ne djeluju li smijesno najave da bi zapad mogao da uvede sankcije zbog neusvajanja, a ne bi mogao da pritisne sve strane da sjednu i nastave zapoceti rad do konacnog dogovora? Sta je to sto stoji na putu NASTAVKA a ne novih pregovora o Ustavu? Izbori koji se "moraju" odrzati u oktobru? Smijesno, znamo to i ti i ja.

Nisam od onih koji spadaju u dezurne "pljuvace" po medjunarodnoj zajednici, ali stvarno, nije li vrijeme da, kad vec hoce da s nama budu u ovom kolu, pocnu da igraju u interesu drzave koju su i sami priznali a ne samo po diktatu provincija koji istu cine?

Sve u svemu, misljanja sam da sve ovo do sada uradjeno je jedan vrlo, vrlo dobar osnov za jednu siroku raspravu.
Treba je odrzati i to po mogucnosti hladnih glava. A usijane glave su sada prije svega kod onih koji stoje na celima raznoraznih partija i partijica - nikako kod naroda, obicnih ljudi kojih se sve ovo, blago receno, jednako tice kao i pomenute lidere. Medjutim obicni je covjek samo zbunjen i, politicki nepismenom kakav i jeste, preostalo mu je samo da vjeruje nekim svojim "simpatijama" iz reda politicara.
mostarac

Post by mostarac »

Razlozi vodjenja pregovora iza zatvorenih vrata su po meni vrlo jednostavni, a to je stvar koja je isla na ruku Bosni i Hercegovini.
Vrlo lako cu ti to objasniti. Siroka rasprava u ovom trenutku nikako ne ide na ruku BiH i njenom funkcionalnijem uredjenju i zbog toga su stranci trazili da se ona odvija iza zatvorenih vrata, jer zamisli da se siroka rasprava vodi na Palama ili u zapadnom Mostaru pa da Biskup Peric ili Kacavenda ili Fatmir Alispahic mogli da dodju u situcaiju da mobilisu mase i da rasparavljaju o tome. Znamo svi kako bi se tek tad moglo mnogo da usvoji, tacnije ne bi se usvojilo nista. Pregovori iza zatvorenih vrata su se odvijali samo iz razloga da se ne dozvoli militantnim i radikalnim krugovima da dignu svoj glas i uticu na rezultat i da SDS i SNSD lakse pokriju ukidanje poluga vlasti RS-u. Pregovori iza zatvorenih vrata su odgovarali svima u ovom momentu a najvise Bosni i Hercegovini. Nisu odgovarali samo onima koji tim pregovorima ne mogu steci jos vece bogatstvo. Dakle siroka rasprava daje mogucnost radikalnim krugovima da sprijece svaki pokusaj ustavnih promjena, sto naravno ne znaci da SDS nije radikalan, ali je lakse izvrsiti pritisak na SDS nego na vladiku Kacavendu ili biskupa Perica i mislim da shvatas o cemu govorim, a sto se tice toga zasto nije moguce sada ponovo, nego tek za 10 godina stvar je vrlo jednostavna. Prgovori i priprema amandmana su trajali godinu dana i ulozen je ogromni novac, trud i energija kako bi se ojachala zemlja. Njeno jachanje je moguce napraviti samo uz pritisak stranaca, koji nemaju vise nikakvog interesa da taj pritisak vrse na SDS kad je jachanje same zemlje odbila tzv. "muslimanska" komponenta kojoj je jachanje najvise u interesu. SDS ce reci sasvim sigurno da nije do njih, prebaciti loptu na drugu stranu i reci da oni vise ne misle pricati ispricanu pricu, a vise nikoga nece biti da ih prisili da to ucine. Dakle to je vrlo jednostavno, a da je usvojen prvi dio i drugi dio bi se mogao zakotrljati iz razloga sto bi i stranci vrsili pritisak, sto bi bila i drugacija klima u zemlji, sto bi nacionalne poluge bile otupljene i sto bi SDS mogao jako tesko odbiti nastavak pregovora.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Proslo je 11 godina od zaustavljanja rata u BIH,to je bio dovoljan period da se BIH ustavno uredi kao i svaka normalna evropska zemlja. Postavlja se pitanje zasto to nije dosad uradeno.

Moje je misljenje da svijet nece stabilnu i ustavno uredenu BIH,nego hoce takvo uredenje koje moze svaki momenat tu istu drzavu staviti na rub rata ili podjele.a sve iz razloga sto se balkanski procesi nisu jos zavrsili,jer svaki potres u susjednim zemljama se dotice BIH.za odbijanje UP je najvise doprinio Dodik sa njegovim antibosanskim izjavama i javno izrecenim stavovima da reformu policije,izmjenu zastave i simbola nece podrzati,sto znaci da ne priznaje ni ustavni sud BIH niti ono sto je potpisano u vezi policije,a to je ujedno dalo krila sbih i hdz90,da ne prihvate promjene.
muha_sa

Post by muha_sa »

Ako se BiH uredi kao i svaka normalna zemlja,gdje će onda raznorazni medjunarodni potrošeni političari popovat---njima je što gore to bolje.
Vjerovat Dodiku,Čaviću,Ivaniću i njihovim koalicionim partnerima iz SDA za mene je ravno samoubistvu.Evo-nek usvoje zakon da svi oni političari koji su bili na političkoj sceni u BiH od devedesetdruge do danas nemaju pravo baviti se dalje politikom i nek prepuste svoja mjesta novim mladjim snagama pa nek ovi iz MZ nametnu šta god im volja--Recimo Bojana Bajića iz Rudog za predsjednika BiH.
klif

Post by klif »

mostarac wrote: Dakle siroka rasprava daje mogucnost radikalnim krugovima da sprijece svaki pokusaj ustavnih promjena, sto naravno ne znaci da SDS nije radikalan, ali je lakse izvrsiti pritisak na SDS nego na vladiku Kacavendu ili biskupa Perica i mislim da shvatas o cemu govorim, a sto se tice toga zasto nije moguce sada ponovo, nego tek za 10 godina stvar je vrlo jednostavna. Prgovori i priprema amandmana su trajali godinu dana i ulozen je ogromni novac, trud i energija kako bi se ojachala zemlja. Njeno jachanje je moguce napraviti samo uz pritisak stranaca, koji nemaju vise nikakvog interesa da taj pritisak vrse na SDS kad je jachanje same zemlje odbila tzv. "muslimanska" komponenta kojoj je jachanje najvise u interesu. SDS ce reci sasvim sigurno da nije do njih, prebaciti loptu na drugu stranu i reci da oni vise ne misle pricati ispricanu pricu, a vise nikoga nece biti da ih prisili da to ucine. Dakle to je vrlo jednostavno, a da je usvojen prvi dio i drugi dio bi se mogao zakotrljati iz razloga sto bi i stranci vrsili pritisak, sto bi bila i drugacija klima u zemlji, sto bi nacionalne poluge bile otupljene i sto bi SDS mogao jako tesko odbiti nastavak pregovora.
Mislim da UP treba da budu izraz zelje naroda BiH da formiraju drzavu koja ce biti u interesu svih. Postojanje potrebe za vrsenjem pritisaka na bilo koga, pokazuje postojanje nespremnosti trenutnih politickih elita za promjenama.

Smatram da insistiranje na nacioanalnoj podijeljenosti, kao vrhovom politickom kredu, jednostanvo ne moze zemlji obezbijediti neophodan konsenzus. Zbog cega se to smatra jedinom politickom konstantom, moze biti objasnjeno jedino od strane nacionalistickih bulumenti. Da li to mora biti i prihvaceno od strane birackog tijela, je drugo pitanje. Tako dugo dok mi na njega bez razmisljanja dajemo pozitivan odgovor, sustinske promjene nece biti moguce.

Sve da su UP pod datim pretpostavkama i prihvacene, bile bi rezultat pritisaka. Najmanja jedna strana bi se osjecala izigranom.

Da, osnovni prigoor ovom gore ce biti - nerealno, prerano, bolje ista - nego nista, gdje ti zivis?, sa "njima" se ne moze, "oni" nece, itd.

Ja mislim da ljudi hoce. Mozda bi ih samo trebali neki drugi "nasi" pitati.
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Mene samo interesuje zasto USA, MZ, Srbija, Hrvatska kao primjer ne primjene Daytonski Ustav kao i ponudjeno mjenjanje amandmana u svojim drzavama i ne testiraju ga preko svojih ledza. Pa ako im taj i takav ustav sa dva ili vise entiteta se pokaze kao uspjesan projekat onda ga i BiH i Bosanci i Hercegovci mogu prihvatiti. Neka se sami zakljucaju svi u svoje centralne banke ili po svojim kucnim adresama i sakriju od ociju javnosti pa neka sami sebi projektuju entitete, kantone i sl. bez ikakvih gradjanskih referenduma i parlamentarnih demokratskih izjasnjavanja :oops: :x ?

Zasto bi Bosanci i Hercegovci trebali da pristanu na model "RS" sa dva zasebna Entiteta ili sutra u praksi dvije drzave a Srbi i RS nece da prihvati ponudjeni model Bosanaca i Hercegovaca da se BiH teritorijalno podijeli na decentralizovane Regije i opstine? neka Srbija, RS, Izetbegovici, Sacirbegovici, Terzici, Tihici, Lagumdzije dijele svoje privatne stvari i novac zajedno izmedju sebe sa Srbijom i Hrvatskom a ne da prodaju teritoriju BiH i kroz nju Bosance i Hercegovce ostavljaju bez drzave. BiH nije nicija privatna prcija nego jedna i jedina drzava Bosanaca i Hercegovaca kao i svih drugih BH patriotskih orijentisanih gradjana.

DOSTA VISE USA i MZ i njihovog testiranja razbijanja drzava koje odgovaraju nekim njihovim interesima na kojekakve experimentalne modele Entiteta, Kantona slicnim kiparskom modelu. Vidjeli smo kako su razbili Kipar i napravili od jedne dvije drzave u praksi. Neka po tom istom modelu razbijaju svoje drzave a ne da nama prosipaju diktaturu i sve ostalo upakovanu pod neku kvazidemokratiju. Hebote USA je napala Avganistan, Irak itd fol braneci se od terorizma i okupirala te suverene drzave. A na BiH izvrsena agresija, genocid, pljacka teritorija i sl i oni umjesto da brane BiH od takvih oni ih nagradjuju za pokolj, agresiju i otimacinu teritorija uvodeci entitete u BiH. :x
mostarac

Post by mostarac »

klif wrote:
mostarac wrote: Dakle siroka rasprava daje mogucnost radikalnim krugovima da sprijece svaki pokusaj ustavnih promjena, sto naravno ne znaci da SDS nije radikalan, ali je lakse izvrsiti pritisak na SDS nego na vladiku Kacavendu ili biskupa Perica i mislim da shvatas o cemu govorim, a sto se tice toga zasto nije moguce sada ponovo, nego tek za 10 godina stvar je vrlo jednostavna. Prgovori i priprema amandmana su trajali godinu dana i ulozen je ogromni novac, trud i energija kako bi se ojachala zemlja. Njeno jachanje je moguce napraviti samo uz pritisak stranaca, koji nemaju vise nikakvog interesa da taj pritisak vrse na SDS kad je jachanje same zemlje odbila tzv. "muslimanska" komponenta kojoj je jachanje najvise u interesu. SDS ce reci sasvim sigurno da nije do njih, prebaciti loptu na drugu stranu i reci da oni vise ne misle pricati ispricanu pricu, a vise nikoga nece biti da ih prisili da to ucine. Dakle to je vrlo jednostavno, a da je usvojen prvi dio i drugi dio bi se mogao zakotrljati iz razloga sto bi i stranci vrsili pritisak, sto bi bila i drugacija klima u zemlji, sto bi nacionalne poluge bile otupljene i sto bi SDS mogao jako tesko odbiti nastavak pregovora.
Mislim da UP treba da budu izraz zelje naroda BiH da formiraju drzavu koja ce biti u interesu svih. Postojanje potrebe za vrsenjem pritisaka na bilo koga, pokazuje postojanje nespremnosti trenutnih politickih elita za promjenama.

Smatram da insistiranje na nacioanalnoj podijeljenosti, kao vrhovom politickom kredu, jednostanvo ne moze zemlji obezbijediti neophodan konsenzus. Zbog cega se to smatra jedinom politickom konstantom, moze biti objasnjeno jedino od strane nacionalistickih bulumenti. Da li to mora biti i prihvaceno od strane birackog tijela, je drugo pitanje. Tako dugo dok mi na njega bez razmisljanja dajemo pozitivan odgovor, sustinske promjene nece biti moguce.

Sve da su UP pod datim pretpostavkama i prihvacene, bile bi rezultat pritisaka. Najmanja jedna strana bi se osjecala izigranom.

Da, osnovni prigoor ovom gore ce biti - nerealno, prerano, bolje ista - nego nista, gdje ti zivis?, sa "njima" se ne moze, "oni" nece, itd.

Ja mislim da ljudi hoce. Mozda bi ih samo trebali neki drugi "nasi" pitati.
Otidji na forum.bljesak.info pa procitaj politicke rasprave na podforumu "politika i gospodarstvo" i sve ce ti biti jasno. Da ne govorim o http://www.hercegovina.info/forum

Otidji u zapadni mostar i niko ti nista ne treba govoriti.
mostarac

Post by mostarac »

Novi_Nick wrote:Mene samo interesuje zasto USA, MZ, Srbija, Hrvatska kao primjer ne primjene Daytonski Ustav kao i ponudjeno mjenjanje amandmana u svojim drzavama i ne testiraju ga preko svojih ledza. Pa ako im taj i takav ustav sa dva ili vise entiteta se pokaze kao uspjesan projekat onda ga i BiH i Bosanci i Hercegovci mogu prihvatiti. Neka se sami zakljucaju svi u svoje centralne banke ili po svojim kucnim adresama i sakriju od ociju javnosti pa neka sami sebi projektuju entitete, kantone i sl. bez ikakvih gradjanskih referenduma i parlamentarnih demokratskih izjasnjavanja :oops: :x ?

Zasto bi Bosanci i Hercegovci trebali da pristanu na model "RS" sa dva zasebna Entiteta ili sutra u praksi dvije drzave a Srbi i RS nece da prihvati ponudjeni model Bosanaca i Hercegovaca da se BiH teritorijalno podijeli na decentralizovane Regije i opstine? neka Srbija, RS, Izetbegovici, Sacirbegovici, Terzici, Tihici, Lagumdzije dijele svoje privatne stvari i novac zajedno izmedju sebe sa Srbijom i Hrvatskom a ne da prodaju teritoriju BiH i kroz nju Bosance i Hercegovce ostavljaju bez drzave. BiH nije nicija privatna prcija nego jedna i jedina drzava Bosanaca i Hercegovaca kao i svih drugih BH patriotskih orijentisanih gradjana.

DOSTA VISE USA i MZ i njihovog testiranja razbijanja drzava koje odgovaraju nekim njihovim interesima na kojekakve experimentalne modele Entiteta, Kantona slicnim kiparskom modelu. Vidjeli smo kako su razbili Kipar i napravili od jedne dvije drzave u praksi. Neka po tom istom modelu razbijaju svoje drzave a ne da nama prosipaju diktaturu i sve ostalo upakovanu pod neku kvazidemokratiju. Hebote USA je napala Avganistan, Irak itd fol braneci se od terorizma i okupirala te suverene drzave. A na BiH izvrsena agresija, genocid, pljacka teritorija i sl i oni umjesto da brane BiH od takvih oni ih nagradjuju za pokolj, agresiju i otimacinu teritorija uvodeci entitete u BiH. :x
divno i krasno samo jos da predlozis kako da te svoje ideje sprovedes u djelo :)
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Vodenjak wrote:Podatak, koji je objavljen prije sjednice na kojoj se raspravljalo o promjenama, da je (prema ozbiljnim istrazivanjima) ca 50% stanovnistva protiv promjena ili da nema stav o istima nije dopro do lidera
Izvini, ali ne mozes te dvije kategorije stavljati u isti kos, zar ne?

Od tih preko 50% samo 10% ljudi su bili izricito protiv promjena, s druge strane preko 40% su bili za promjene. To sto veliki broj ispitanika nema stav o istima ne znaci da su protiv njih, vec jednostavno da ih UP ne zanimaju.
klif

Post by klif »

mostarac wrote: Otidji na forum.bljesak.info pa procitaj politicke rasprave na podforumu "politika i gospodarstvo" i sve ce ti biti jasno. Da ne govorim o http://www.hercegovina.info/forum

Da li ti licno smatras da smo "mi" zbilja toliko bolji?
mostarac

Post by mostarac »

klif wrote:
mostarac wrote: Otidji na forum.bljesak.info pa procitaj politicke rasprave na podforumu "politika i gospodarstvo" i sve ce ti biti jasno. Da ne govorim o http://www.hercegovina.info/forum

Da li ti licno smatras da smo "mi" zbilja toliko bolji?
naravno da nismo, ali ono razlikujemo se u tome sto zelimo postojanje BiH kao drzave, ali nismo bolji.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

jeza u ledja wrote:
Vodenjak wrote:Podatak, koji je objavljen prije sjednice na kojoj se raspravljalo o promjenama, da je (prema ozbiljnim istrazivanjima) ca 50% stanovnistva protiv promjena ili da nema stav o istima nije dopro do lidera

Od tih preko 50% samo 10% ljudi su bili izricito protiv promjena, s druge strane preko 40% su bili za promjene. To sto veliki broj ispitanika nema stav o istima ne znaci da su protiv njih, vec jednostavno da ih UP ne zanimaju.
Ipak mislim da se u ovom slucaju moze staviti u isti kos, mada razumijem na sta ciljas :)

OK za onih 10% sto ih ne zele - tu se vjerovatno slazemo.
Ali, onih ca 40% sto je nezainteresovano? 40% ljudi nase zemlje nece da zna u kakvoj zemlji ce da zivi! :shock:
Zar to nije na neki nacin odbijanje ovih ustavnih promjena? Medju tih 40% ima sasvim sigurno onih koji se ZAISTA ne zanimaju za bilo sta ali sam ubijedjen da je daleko vise onih koji su jednostavno digli ruke od svega toga gledajuci svu ovu sharadu koja ih prati...

Ne znam jesam li bio dovoljno jasan, ali sve u svemu, polovina gradjana nase zemlje NIJE za promjene ili NECE DA ZNA za njih.

Dovoljan razlog da se oni koji odlucuju zamisle nad tim.
U cije ime dizu ruku?
Ciji mandat imaju?
Postuju li zaista volju naroda?

Ipak, radi se o najbitnijem aktu jedne drzave, jegi ba... :(
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Vodenjak wrote:
jeza u ledja wrote:

Ipak mislim da se u ovom slucaju moze staviti u isti kos, mada razumijem na sta ciljas :)

OK za onih 10% sto ih ne zele - tu se vjerovatno slazemo.
Ali, onih ca 40% sto je nezainteresovano? 40% ljudi nase zemlje nece da zna u kakvoj zemlji ce da zivi! :shock:
Zar to nije na neki nacin odbijanje ovih ustavnih promjena? Medju tih 40% ima sasvim sigurno onih koji se ZAISTA ne zanimaju za bilo sta ali sam ubijedjen da je daleko vise onih koji su jednostavno digli ruke od svega toga gledajuci svu ovu sharadu koja ih prati...

Ne znam jesam li bio dovoljno jasan, ali sve u svemu, polovina gradjana nase zemlje NIJE za promjene ili NECE DA ZNA za njih.

Dovoljan razlog da se oni koji odlucuju zamisle nad tim.
U cije ime dizu ruku?
Ciji mandat imaju?
Postuju li zaista volju naroda?

Ipak, radi se o najbitnijem aktu jedne drzave, jegi ba... :(

Pa da, to i ja govorim, pola ljudi u nasoj zemlji naprosto ne zanimaju UP ili ne znaju ni o cemu se radi. Ljudi imaju prece stvari na pameti od amandmana na Ustav. Da ne govorim koliko ljudi uopste ne zanima sta se desava u parlamentu, niti ko je na vlasti jer su davno digli ruke od svega, da nije tako ne bi imali tako mali odziv na izborima.
Nazalost, nasi politicari jos uvijek gube vrijeme rasprvljajuci o nekim elementarnim stvarima. Ljudi poput Silajdzica recimo ne shvataju da je postojanje srpskog entiteta rezultat kompromisa, ko papagaji ponavljaju da je nastao na genocidu, a sta to sad znaci da su Srbi zbog toga izgubili pravo na autonomiju? I on to zna i uporno gura tamo gdje ne moze, zamajava ljude s glupostima i podgrijava nacionalnu polarizovanost.
Sta fali entitetskom glasanju? Kazu tako nesto ne postoji nigdje. Pa kako ne postoji? Da li je to nesto cudno da u drzavi u kojoj postoje dvije federalne jedinice obje moraju odluciti o vaznim amandmanima. Kako ti ljudi iz RS treba da reaguju kad im se jasno daje do znanja da ih se zeli preglasavati???
Velika je razlika izmedju entitetskog i etnickog glasanja, velika. Republici Srpskoj se mjenja ustav, ukidaju simboli, kad im se ukine i sam naziv, sta ce onda to biti nego samo regionalna jedinica?
Onaj govori "pa ako su Srbi iskreni....", pa zar vam treba crtati da oni ne zele BiH??? Cuj ako su iskreni, pa gdje si bio u zadnjih 15 godina? Ljudi nisu htjeli ni da se odvajaju uopste, i zato im je data Shumska kao kompromis, zar je to tako tesko shvatiti?
Jedini validan razlog odbijanja ovih promjena je pozicija Hrvata u BiH. Sto se mene tice ja bi i njima dao entitet, ili tri entiteta ili nijedan, ha ja.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Iako sam do kraja anacionalan, ako bih se pitao, radije bih imao neki mehanizam za zastitu narodnih interesa nego teritorijalnih.
Posebno kad su teritorije podijeljene na ovako neprirodan nacin.
Da imamo regije, kantone, srezove ili ih zovi kako hoces koji su formirani na ekonomskom i, da kazem prirodnom principu, mozda bih mogao prihvatiti takav vid odlucivanja, ali i tad bi se moralo voditi racuna o zastiti interesa svih naroda.
Na zalost, to je nasa stvarnost i poslije svega sto se desilo, ne treba zatvarati oci pred problemima vec ih rjesavati.

Mi smo se u ovih 15 i vise godina vratili jako puno unatrag i sad je potrebno mnogo vise truda i vremena da se vrati povjerenje.
Prije nego sto dodje do toga, potrebni su mehanizmi koji ce svakom narodu garantovati jednakost, ali u isto vrijeme ne dozvoliti nijednom da bude kocnicar napretka cijele zemlje.
Tesko je sve to, skoro neizvodljivo za nase prilike, ali, cini mi se da je jedino ispravno u ovom trenutku vremena u kome zivimo!
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

mostarac wrote:
Novi_Nick wrote:Mene samo interesuje zasto USA, MZ, Srbija, Hrvatska kao primjer ne primjene Daytonski Ustav kao i ponudjeno mjenjanje amandmana u svojim drzavama i ne testiraju ga preko svojih ledza. Pa ako im taj i takav ustav sa dva ili vise entiteta se pokaze kao uspjesan projekat onda ga i BiH i Bosanci i Hercegovci mogu prihvatiti. Neka se sami zakljucaju svi u svoje centralne banke ili po svojim kucnim adresama i sakriju od ociju javnosti pa neka sami sebi projektuju entitete, kantone i sl. bez ikakvih gradjanskih referenduma i parlamentarnih demokratskih izjasnjavanja :oops: :x ?

divno i krasno samo jos da predlozis kako da te svoje ideje sprovedes u djelo :)
Ok, evo prijedloga!
1. Sacekajmo presudu iz Haga da vidimo da li su SiCG kao i njihovi sateliti iz RS izvrsili agresiju i otimanje teritorije jedne suverene dezave i clanice UN BiH.

2. BiH odnosno svi Bosanci i Hercegovci kao i sve BH patriote bi trebale da ne potpisuju nikakve promjene amandmana bez direktnog zahtjeva za ukidanje obadva Entiteta u isto vrijeme i to u prvoj fazi razgovora ako do njih ponovo dodje a mora ce doci.

3. Bosanci i Hercegovci bi trebali odmah ponovo angazovati americkog experta za Medjunarodno pravo Fransisa Boyla koji bi trebao da optuzi jedan dio MZ i jedan dio americkih politicara koji su nelegalno, ne demokratski, bez referenduma BH gradjana, ucjenama i na silu natjerali BH stranu na potpisivanje nelegalnog Daytonskog ugovora i koji su ubacili kao anex ugovora u jos uvijek postojeci i regularni Ustav R BiH dva entiteta RS i Federaciju. Oni svi su na taj nacin prekrsili medjunardno pravo i priznali rezultate rata odnosno agresije SiCG na BiH i anexiranje 1/2 njene teritorije.

Kada se ove iznad 3 tacke odrade vidjecemo kako i koju strategiju da koristimo u spasavanju cjelovite drzave BiH i ukidanje obadva njena danasnja silom i nelegalno nametnuta Entiteta RS i Federaciju.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Vodenjak wrote:Iako sam do kraja anacionalan, ako bih se pitao, radije bih imao neki mehanizam za zastitu narodnih interesa nego teritorijalnih.
Da imamo regije, kantone, srezove ili ih zovi kako hoces koji su formirani na ekonomskom i, da kazem prirodnom principu, mozda bih mogao prihvatiti takav vid odlucivanja, ali i tad bi se moralo voditi racuna o zastiti interesa svih naroda.
Na zalost, to je nasa stvarnost i poslije svega sto se desilo, ne treba zatvarati oci pred problemima vec ih rjesavati.

Mi smo se u ovih 15 i vise godina vratili jako puno unatrag i sad je potrebno mnogo vise truda i vremena da se vrati povjerenje.
Prije nego sto dodje do toga, potrebni su mehanizmi koji ce svakom narodu garantovati jednakost, ali u isto vrijeme ne dozvoliti nijednom da bude kocnicar napretka cijele zemlje.
Tesko je sve to, skoro neizvodljivo za nase prilike, ali, cini mi se da je jedino ispravno u ovom trenutku vremena u kome zivimo!

Da, po meni je najbolje rjesenje da za sporna pitanja mora glasati barem jedna trecina poslanika iz reda svakog od tri naroda. To je mozda jedini nacin da se rijesi to pitanje. Ali, evo zasto je bolje teritorijalno nego etnicko. Zato sto bi ovo drugo bilo ispravno jedino onda kada bi Hrvati glasali samo za Hrvate, Bosnjaci samo za Bosnjake, Srbi samo za Srbe. U protivnom Bosnjaci bi mogli glasati za Hrvate recimo i na taj nacin osigurati trecinu podobnih Hrvata koji ce gurati istu politiku kao i Bosnjaci. Etnicko glasanje zbog toga nije izvodljivo, vec teritorijalno. Sad, druga je stvar sto teritorije nisu sastavljene kako treba.

Krajnje je vrijeme da se racionalno i trezveno pocne razgovarati o uredjenju zemlje. To hocu da kazem. Treba poci od osnova - Bosnjaci i Hrvati su htjeli nezavisnost, Srbi nisu. Srbi su u tome u manjini, moraju se povinovati da zive u BiH. Medjutim oni hoce autonomiju, ok eto im je. To sto je RS nastala ratnim osvajanjem i etnickim ciscenjem ne mijenja cinjenicu da oni i dalje zele autonomiju. I sta sad, hocemo li plakati radi toga? Hrvati takodje, ako hoce entitet eto im ga. Pri tome urediti svaki od entiteta kao autonomne regije, a ne kao poludrzavice. I ne mora cijela BiH biti u jednom od tih entiteta, nek postoje distrikti poput Brckog ili eventualno Sarajeva, Banja Luke. To je de fakto stanje na terenu, treba o tome razgovarati, a ne da i dalje svako gura kroz zid, zamajavajuci se glupostima. Ovi Srbi koji sanjaju nezavisnost - treba im se utuviti u glavu da to zaborave. Ovi koji hoce da ukinu njihovu autonomiju - treba im se utuviti u glavu da to ne moze. Kad se to uradi, svima ce nam biti lakse.
Vecina nasih politicara NEMA MUDA za takve stvari, da izadje i kaze sta je realnost i kako se stvari jedino mogu odvijati. Sve ostalo je nevidjena ljudska glupost, zbog koje nazalost svi mi ispastamo.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Kad smo vec kod gluposti....
Novi_Nick wrote: Ok, evo prijedloga!
1. Sacekajmo presudu iz Haga da vidimo da li su SiCG kao i njihovi sateliti iz RS izvrsili agresiju i otimanje teritorije jedne suverene dezave i clanice UN BiH.
Presuda iz Haga nece govoriti od 'satelitima iz RS'. Ona se odnosi iskljucivo na ponasanje SiCG. Presuda nema veze sa statusom RS, sa ustavnim promjenama, sa Kosovom i ostalim kurcima palcima. Jesi ti slijep ili mahnit pa ne mozes to da shvatis??????
Novi_Nick wrote: 2. BiH odnosno svi Bosanci i Hercegovci kao i sve BH patriote bi trebale da ne potpisuju nikakve promjene amandmana bez direktnog zahtjeva za ukidanje obadva Entiteta u isto vrijeme i to u prvoj fazi razgovora ako do njih ponovo dodje a mora ce doci.
Srbi u RS su 'Bosanci i Hercegovci', oni ne zele ukidanje entiteta. Jel to moze stati u tvoju glavu???
Novi_Nick wrote: 3. Bosanci i Hercegovci bi trebali odmah ponovo angazovati americkog experta za Medjunarodno pravo Fransisa Boyla koji bi trebao da optuzi jedan dio MZ i jedan dio americkih politicara koji su nelegalno, ne demokratski, bez referenduma BH gradjana, ucjenama i na silu natjerali BH stranu na potpisivanje nelegalnog Daytonskog ugovora i koji su ubacili kao anex ugovora u jos uvijek postojeci i regularni Ustav R BiH dva entiteta RS i Federaciju. Oni svi su na taj nacin prekrsili medjunardno pravo i priznali rezultate rata odnosno agresije SiCG na BiH i anexiranje 1/2 njene teritorije.
Francis Boyle da tuzi jedan dio americkih politicara? :lol:
S koje si ti planete?
Vodenjak

Post by Vodenjak »

jeza u ledja wrote:
Vodenjak wrote:Iako sam do kraja anacionalan, ako bih se pitao, radije bih imao neki mehanizam za zastitu narodnih interesa nego teritorijalnih.

Da, po meni je najbolje rjesenje da za sporna pitanja mora glasati barem jedna trecina poslanika iz reda svakog od tri naroda. To je mozda jedini nacin da se rijesi to pitanje. Ali, evo zasto je bolje teritorijalno nego etnicko. Zato sto bi ovo drugo bilo ispravno jedino onda kada bi Hrvati glasali samo za Hrvate, Bosnjaci samo za Bosnjake, Srbi samo za Srbe. U protivnom Bosnjaci bi mogli glasati za Hrvate recimo i na taj nacin osigurati trecinu podobnih Hrvata koji ce gurati istu politiku kao i Bosnjaci. Etnicko glasanje zbog toga nije izvodljivo, vec teritorijalno. Sad, druga je stvar sto teritorije nisu sastavljene kako treba.

Krajnje je vrijeme da se racionalno i trezveno pocne razgovarati o uredjenju zemlje. To hocu da kazem. Treba poci od osnova - Bosnjaci i Hrvati su htjeli nezavisnost, Srbi nisu. Srbi su u tome u manjini, moraju se povinovati da zive u BiH. Medjutim oni hoce autonomiju, ok eto im je. To sto je RS nastala ratnim osvajanjem i etnickim ciscenjem ne mijenja cinjenicu da oni i dalje zele autonomiju. I sta sad, hocemo li plakati radi toga? Hrvati takodje, ako hoce entitet eto im ga. Pri tome urediti svaki od entiteta kao autonomne regije, a ne kao poludrzavice. I ne mora cijela BiH biti u jednom od tih entiteta, nek postoje distrikti poput Brckog ili eventualno Sarajeva, Banja Luke. To je de fakto stanje na terenu, treba o tome razgovarati, a ne da i dalje svako gura kroz zid, zamajavajuci se glupostima. Ovi Srbi koji sanjaju nezavisnost - treba im se utuviti u glavu da to zaborave. Ovi koji hoce da ukinu njihovu autonomiju - treba im se utuviti u glavu da to ne moze. Kad se to uradi, svima ce nam biti lakse.
Vecina nasih politicara NEMA MUDA za takve stvari, da izadje i kaze sta je realnost i kako se stvari jedino mogu odvijati. Sve ostalo je nevidjena ljudska glupost, zbog koje nazalost svi mi ispastamo.
Da, samo sto u svemu tome o cemu govorimo ne treba zaboraviti ljude koji imaju recimo, moja opredeljenja.
Meni, iskreno, ne pashu uskonacionalna rjesenja pa ma od koga dolazila.
A ovakvih kao ja, siguran sam, ima zavidan broj.
I kada bi se drzava uredila i napokon krenula naprijed, sasvim sigurno bi ih bilo sve vise!
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Isti sam ti taki, :) ali mi smo u manjini. :(
Vodenjak

Post by Vodenjak »

jeza u ledja wrote:Isti sam ti taki, :) ali mi smo u manjini. :(
Ne vjerujem!

Problem je samo sto nemamo zraka covjece!

I njega dijele! :(
Hadzi-Murat

Post by Hadzi-Murat »

jeza u ledja wrote:Kad smo vec kod gluposti....
Novi_Nick wrote: Ok, evo prijedloga!
Presuda iz Haga nece govoriti od 'satelitima iz RS'. Ona se odnosi iskljucivo na ponasanje SiCG. Presuda nema veze sa statusom RS, sa ustavnim promjenama, sa Kosovom i ostalim kurcima palcima. Jesi ti slijep ili mahnit pa ne mozes to da shvatis??????
Nema potrebe da vrijedjas covjeka zbog drugacijeg misljenja. Samo da kazem da ce se presuda odnositi i na RS jer se u tuzbi pored SRJ upravo pominje i RS. RS je posljedica agresije SRJ, a ukoliko presuda bude pozitivna sve pravne i fakticke promjene nastale agresijom prema medjunarodno pravu se ponistavaju.
Novi_Nick wrote:
2. BiH odnosno svi Bosanci i Hercegovci kao i sve BH patriote bi trebale da ne potpisuju nikakve promjene amandmana bez direktnog zahtjeva za ukidanje obadva Entiteta u isto vrijeme i to u prvoj fazi razgovora ako do njih ponovo dodje a mora ce doci.
Srbi u RS su 'Bosanci i Hercegovci', oni ne zele ukidanje entiteta. Jel to moze stati u tvoju glavu???

Bh. patrioti ne uzimaju nista od RS nego vracaju ono sto je oteto od RBiH, sto je sasvim legitimno. Prema tome oni "Bosanci i Hercegovici" iz RS koji ne zele ukidanje RS-a slijede fasisticko-rasisticku politiku smisljenu u Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti, i to se jasno treba reci. Stranke iz takve genocidne tvorevine se ni po cemu ne razlikuju kada je u pitanju odnos prema "ratnom plijenu". To je barem pokazao Milorad Dodika u svojoj dosadasnjoj politickoj karijeri.
Hadzi-Murat

Post by Hadzi-Murat »

jeza u ledja wrote:
Srbi su u tome u manjini, moraju se povinovati da zive u BiH. Medjutim oni hoce autonomiju, ok eto im je. To sto je RS nastala ratnim osvajanjem i etnickim ciscenjem ne mijenja cinjenicu da oni i dalje zele autonomiju. I sta sad, hocemo li plakati radi toga? Hrvati takodje, ako hoce entitet eto im ga.
Salis se? Sta znaci Srbi se moraju povinovati da zive u BiH? Niko ih ne tjera da zive u BiH. Ako Srbi hoce autonomiju eno im Srbija.

Sto se tice plakanja...22.000 zena je silovano sistematski u cilju ostvarivanja srpske autonomije. Hocemo li plakati? Pitanje je isuvise bezobrazno...i nekulturno.
Post Reply