Debela i tvrda kora na hljebu

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Co2
Posts: 23
Joined: 10/11/2020 16:12

#1 Debela i tvrda kora na hljebu

Post by Co2 » 22/11/2020 14:30

Hljeb pokusavam ispec domaci ,dosad mi ne ide nikako ,dobije neku koru ko beton
Upropastio sam vrecu brasna,svasta sam radio i mjenjo,
Pec je skoro nova na struju
Trazio sam savjete od žena i djevojaka,i ništa
Neće ,kao da je proklet
Ja onoga hljeba iz prodavnica ne mogu,
Imam i pekač ,ali mi se taj hljeb ne sviđa
Svaki savjet dobro došo,,,,,,


User avatar
moonca
Posts: 65811
Joined: 20/12/2016 20:16

#2 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Post by moonca » 22/11/2020 14:35

Opishi, kako ga pravish . :)

User avatar
semirsar
Posts: 6519
Joined: 24/08/2008 22:53
Location: raj'voSa
Contact:

#3 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Post by semirsar » 22/11/2020 14:40

sha ti to velish nish'te ne kontajem poyyy

alipasijaner
Posts: 1205
Joined: 01/08/2016 23:05

#4 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Post by alipasijaner » 22/11/2020 14:55

https://cooking.nytimes.com/recipes/113 ... nead-bread
Volim eksperimentisati u kuhinji i krevetu :D a kao takav ti sto se hljeba ti ce mogu preporuciti ovaj gore, drugo to sto ti ispadne tvrda kora obicno znaci da je tijesto pretvrdo zamijesano...

Co2
Posts: 23
Joined: 10/11/2020 16:12

#5 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Post by Co2 » 22/11/2020 15:27

Pravim ovako ,zamjesim rukom sastojke na polutvrdo
Pokrijem da stoji ,ponovo promjesim i stavim u tepsiju sa ili bez poklopca ,i peko sam na razne tempararure i posipo vodom i zamotavo i stavljo u najlonsku kesu
Opet bude ko kamen.
Sutra kad prenoči bacam ,a to mi žao
Kad pravim po receptima na Youtube još gori

User avatar
moonca
Posts: 65811
Joined: 20/12/2016 20:16

#6 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Post by moonca » 22/11/2020 15:45

. hm -skoro si sve probao..

..zamjesish s mlakom vodom.... no, ako umjesto vode dodas mlijeko,dakle pola/pola omjer..trebala bi kora biti meksha, kao i kad je gotoov premazati puterom...-
no, skoro svaki hljeb kad prenoci nije kao prvi dan.. tako- da ga, ako volis -snitu hljeba ugrij u tosteru ili rerni.. i ta kora bude hrskava i ukusna... bez grijaja-- tesko da ce biti ukusan kao svjez...

safran
Posts: 2503
Joined: 19/08/2006 22:25

#7 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Post by safran » 22/11/2020 16:11

Imala isti problem i evo rješenja kako:
1. startaš kvasac: kvasac, voda ili mlijeko, malo šećera i malo brašna,
2. zamijesiš tijesto sa aktiviranim kvascem i ostaviš da nadođe (ja komplet zdjelu ubacim u najlon kesu i dobro zatvorim,
3. provjeriš je li nadošlo (udvostručilo se), jeste - premjesiš dobro, formiraš oblik i staviš u tepsiju / pekač, tepsiju i cijelo tijesto premazati sa malo ulja (baš malo, da spriječiš formiranje kore), ostaviš na toplo da nadođe (obično da popuni posudu) i uključiš rernu na 200-210 C.
4. nadošlo tijesto stavljaš u vrelu rernu, ne mlaku, ne 180, ne 190, nego u potpuno zagrijanu rernu na 200-210 C.
5. pečeš na toj temperaturi 18-20 min (ne viri), pripremiš kockicu putera na viljušku, otvoriš rernu, konstatuješ da je hljeb malo porumenio i premažeš dobro puterom, zatvoriš rernu i smanjiš temperaturu na 170-180 C. Pečeš još jedno 15-20 minuta i isključiš rernu. Hljeb ne vadiš još neko vrijeme.
Korica bude ko flis papir a dobar je i naredni dan. Kakav je drugi dan nemam pojma, nismo do toga dobacili.
To ti je baza.
Varijacije:
- dio vode zamijeniti mlijekom - hljeb bude ukusniji,
- možeš eksperimentisati sa drugim vrstama brašna (integralno pšenično, ječmeno, raženo) ali ti bijelo brašno mora dominirati,
- kašičica chia sjemenki u tijesto čuda čini za teksturu, dodaješ odmah na početku,
- što duže mijesiš (drugi put) to mu je tekstura bolja jer se razvijaju gluteni.

Eto, probaj pa javi.

User avatar
moonca
Posts: 65811
Joined: 20/12/2016 20:16

#8 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Post by moonca » 22/11/2020 16:24

--brasno mora imati visoki procenat glutena--11-14 % ako ne, u all -purpose--doda se glutena-koji se moze kupiti posebno..izgleda ovako
Image

EliasVeskot
Posts: 644
Joined: 16/05/2007 11:02

#9 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Post by EliasVeskot » 22/11/2020 16:32

Ne mora se dodavati gluten posebno jer se gluten razvija dok se umiješa hljeb.
Friško pečen hljeb umjesto putera se moze poprskati vodom i umotati u krpu.

User avatar
zlo zlo
Posts: 4508
Joined: 28/10/2012 16:01

#10 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Post by zlo zlo » 22/11/2020 20:20

ja sam davno skontala da je manje više, ništa ne radim s kruhom i tada mi je daleko bolji nego kad ga mjesim pola sata.

ovako:
1kilo brašna
1/2 paketića kvasca
sol žlica i po(pofina)
oko pola deci maslinovog ulja
po želji malo mljevenog kima
2dcl jogurta
ostatak voda


samo pomiješaš sastojke rukom ili žlicom dobro, ne treba mijesiti, samo da se povežu, i da nije tvrdo tijesto, prekriješ zdjelu folijom i zaboraviš na njega do drugog dana. Recimo navečer napraviš za sutra ujutro.

Drugi dan prebaciš tijesto ili na papir ili na namašćen i pobrašnjen lim za pečenje, ostaviš satak, ugriješ pećnicu dobro i kad ubacis lim smanjiš na neku srednju temperaturu na kojoj i inače najčešće pečeš i pečeš do sat vremena, izvadiš i zamotaš u krpu na 10 min a onda ostaviš bez da se ohladi ako možeš čekati toliko..ja ne :lol: :lol:

bez pizdarija i definitivno najbolji :D

stavljala sam slike par puta tamo u žderačku temu

i ne slušaj moniku s američkim savjetima, to je najbitnije :lol: :lol:

immuno
Posts: 1122
Joined: 07/04/2010 11:05

#11 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Post by immuno » 22/11/2020 22:18

Probaj kad ispeces hljeb ( bez ulja I putera) samo ga poprskaj vodom I to dok je vreo zamotaj ga u stolnjak I uspravi I ostavi da se hladi, nikad vreo hljeb nacinjati.
Kad ga nacnes ono sto je ostalo zamotaj krpom I u kesu i sedmicu bude svjez

User avatar
moonca
Posts: 65811
Joined: 20/12/2016 20:16

#12 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Post by moonca » 23/11/2020 00:01

zlo zlo wrote:
22/11/2020 20:20
bez pizdarija i definitivno najbolji :D


mozda..ali to nije hljeb, radije neka pogaca iz tvog okruzenja..Image

Co2
Posts: 23
Joined: 10/11/2020 16:12

#13 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Post by Co2 » 23/11/2020 04:30

Da ,probaču duga je zima
Samo jedno ,ja nisam neka peka i cmizdra ali bračo i sestre ja onog hljeba iz pekare i granapa ne mogu nikako ,pa nasta ono liči ,ima okolo neku kori unutra gnjecav i prazan,bruka i sramota
I ono prodaju,nečeš vjerovat da ga ni maćke neče
Jos nisam nacisto koje brašno i koje marke pokazuje najbolje rezultate

User avatar
moonca
Posts: 65811
Joined: 20/12/2016 20:16

#14 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Post by moonca » 23/11/2020 04:54

:dajba:
..a, kod tebe kora od hljeba- mozes drva pilati.. ma :-) ti si peka, i malo cmizdra.. :lol:

Iz koje se drzave javljas>\?


User avatar
zlo zlo
Posts: 4508
Joined: 28/10/2012 16:01

#16 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Post by zlo zlo » 23/11/2020 08:58

moonca wrote:
23/11/2020 00:01
zlo zlo wrote:
22/11/2020 20:20
bez pizdarija i definitivno najbolji :D


mozda..ali to nije hljeb, radije neka pogaca iz tvog okruzenja..Image
jok ja, to je pravi kruh, fantastičan :D ukusan, fantastična kora, dugo svijež :D :D

a ove pizdarije koje navodiš, samo zajebavaš lika, to kao prvo niti nema gdje kupiti. Btw. i baba ti je došla u mlinara i rekla daj mi extra glutena i samodižeće brašno :lol:

Kruh se pekao na ovim prostorima prije nego smo vas otkrili :lol: :lol:


co2 standardni tip 400 meko je sasvim ok, nebitno čiji, biva ti kruh nacrtan na kesi brašna ili piše na njemu da je za kruh, tako da ne možeš fulati :D a sve ostalo po želji :D

safran
Posts: 2503
Joined: 19/08/2006 22:25

#17 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Post by safran » 24/11/2020 01:06

Co2 wrote:
23/11/2020 04:30
Da ,probaču duga je zima
Samo jedno ,ja nisam neka peka i cmizdra ali bračo i sestre ja onog hljeba iz pekare i granapa ne mogu nikako ,pa nasta ono liči ,ima okolo neku kori unutra gnjecav i prazan,bruka i sramota
I ono prodaju,nečeš vjerovat da ga ni maćke neče
Jos nisam nacisto koje brašno i koje marke pokazuje najbolje rezultate
Pa hljeb iz pekare i granapa se ne pravi samo od brašna, soli, kvasca i vode.

Po meni, za bazu je najbolje Majić ili Nezić, bilo koje. Od integralnih najdraža mi je Hrasnička vodenica a skoro su se pojavila najlonska pakovanja raznih tipova brašna Rima-pak Goražde i dobra su.

Znam tačno na šta misliš kad kažeš "debela i tvrda kora". I ja sam probala sa prskanjem vodom, motanjem u krpu pa u najlon kesu, motanje vrućeg u alu foliju, ma razne varijante. Jednom se na fb grupi sa hejbet domaćica povela polemika o pečenju hljeba i probam ovu varijantu sa kraćim pečenjem na višoj temperaturi i premazivanjem puterom. Od tada - nikad fail.

Co2
Posts: 23
Joined: 10/11/2020 16:12

#18 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Post by Co2 » 24/11/2020 02:40

Da, ovo mi nije jasno ,u rerni šporeta imaju 4 nivoa nosača rešetke,gornji ,malo nizi ,srednji i ispod srednjeg,
Na koji nivo da postavim rešetku na koju stavim tepsiju
Ja se sječam da se u sporetu na drva davno postavljala tepsija na dno rerne na neki obruc od lima
Usput , hljeb od integralnog brasna ja ne podnosim,govore kako je zdrav ,medutim nova istrazivanja kažu da je to izmisljeno
Uostalom kako če nesto biti bolje od divnog bjelog puder brasna

User avatar
moonca
Posts: 65811
Joined: 20/12/2016 20:16

#19 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Post by moonca » 24/11/2020 04:33

Co2 wrote:
24/11/2020 02:40
Uostalom kako če nesto biti bolje od divnog bjelog puder brasna
:dajba:
.. :thumbup: i ima divnu tvrdu koru, dok je sazvaces zamanta ti se. :-)

:oops: :lol:

User avatar
Matijevic_Vlado
Posts: 3283
Joined: 03/10/2012 14:27
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#20 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Post by Matijevic_Vlado » 24/11/2020 07:14

Naporne ženturače. Molim vas poklonite joj malo pažnje. Poslušajte njen savjet jer ona sve zna. Hvala

Becky7
Posts: 269
Joined: 25/11/2017 16:31

#21 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Post by Becky7 » 24/11/2020 07:53

Co2 wrote:
22/11/2020 14:30
Hljeb pokusavam ispec domaci ,dosad mi ne ide nikako ,dobije neku koru ko beton
Upropastio sam vrecu brasna,svasta sam radio i mjenjo,
Pec je skoro nova na struju
Trazio sam savjete od žena i djevojaka,i ništa
Neće ,kao da je proklet
Ja onoga hljeba iz prodavnica ne mogu,
Imam i pekač ,ali mi se taj hljeb ne sviđa
Svaki savjet dobro došo,,,,,,

Probaj ovaj recept meni bude uvijek dobar hljeb

https://www.coolinarika.com/preview/rec ... sni-hljeb/

safran
Posts: 2503
Joined: 19/08/2006 22:25

#22 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Post by safran » 25/11/2020 01:05

Co2 wrote:
24/11/2020 02:40
Da, ovo mi nije jasno ,u rerni šporeta imaju 4 nivoa nosača rešetke,gornji ,malo nizi ,srednji i ispod srednjeg,
Na koji nivo da postavim rešetku na koju stavim tepsiju
Ja se sječam da se u sporetu na drva davno postavljala tepsija na dno rerne na neki obruc od lima
Usput , hljeb od integralnog brasna ja ne podnosim,govore kako je zdrav ,medutim nova istrazivanja kažu da je to izmisljeno
Uostalom kako če nesto biti bolje od divnog bjelog puder brasna
Ja pečem na srednjem.
"obruč od lima" - sadžak, mora biti inače ti tepsija leži direktno na vatri.
Ti onda pravi od bijelog brašna, postupak ti je isti. Ja volim malo da prošaram - nekad ječam, nekad raž, nekad heljdu .....

paladinka
Posts: 1543
Joined: 23/06/2013 17:08

#23 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Post by paladinka » 25/11/2020 21:14

Moras na jakoj temperaturi peci , ja pecem 220 stepeni pola kile pasna 45 minuta , ako hoces stavi jos jednu serpicu vode ispod ili jos malo poskropi sa vodom tjesto , kad izvadis odmah izvadi iz tepsije i okreni naopako jer je gornja kora uvjek deblja i sacekaj de se ohladi

shandrprcSA
Posts: 8486
Joined: 23/02/2013 08:16

#24 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Post by shandrprcSA » 25/11/2020 21:49

https://balkanlunchbox.com/domaci-hljeb-kruh/

prvih 10 min na 250, pa smanjis na 220 - 15 min I jos 15 na 180 da ististi

U posudu, stavis kvasac, kasikicu secera i malo mlake vode.To promjesas i pustis da se kvasac aktivira (zapjeni).Na to naspes 2 i po bijele solje brasna ( Ako uzmemo da solja ima 200 gr ..onda je to oko 450-500 gr brasna). Preko tog brasna, stavis supenu kasiku soli.Uzmes limeni loncic mlake vode, naspes na to brasno i mutis mutis mutis...drvenom kasikom.Ustvari ne mutis nego podvlacis kasiku ispod tijesta pa vuces prema gore ( U narodu, seljacki nakuhas tijesto).Ako je rijetko ... ljepljivo... Dodas pomalo jos pola solje brasna... I opet mjesis, dok se ne pocne odvajati od ivica posude.Nakon par min bi trebalo..jer brasno pocne otpustati gluten.Onda pokrijes najlon kesom i ostavis da ti se digne (Ako ti je mrsko cekati na sobnoj temp , upalis rernu na 50C 2-3 minuta i ubacis posudu sa tijestom i onda se brze digne).Onda opet premjesis...Upalis rernu da se zagrije na 250C i nauljis tepsiju pa istreses tijesto.Dok se rerna zagrije tijesto u tepsiji ce opet malo nadoci...Sav fol je da tijesto nadodje tj. uskisne ...I da prva temp bude jaka.Sto vise "udaras", mijesis tj. nakuhavas varjacom, tijesto ce bite rupicastiji . Tijesto voli kad ga bez srkleta, s ljubavlju mjesis.. :D

na kraju ispadene ovakav :izet: sta-ste-danas-vi-licno-kuhali-s-fotogra ... #p16945918

ps: radjeno po instrukcijama majstora za poguzluk :D :D :D

User avatar
i agree
Posts: 8614
Joined: 21/10/2018 10:40
Location: SaRa Je Vo

#25 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Post by i agree » 27/11/2020 00:07

Co2 wrote:
23/11/2020 04:30

Samo jedno ,ja nisam neka peka i cmizdra ali bračo i sestre ja onog hljeba iz pekare i granapa ne mogu nikako ,pa nasta ono liči ,ima okolo neku kori unutra gnjecav i prazan,bruka i sramota
imas u bingu zlatno zrno,rezani,ja taj uzimam ako nisi probo probaj...

Post Reply