Davor Dujmovic-PERHAN
Moderator: _BataZiv_0809
-
nocna_ptica24
#1 Davor Dujmovic-PERHAN
veliki glumac velikog talenta i kratkog zivota...sta sve znate o njemu i dal i ga volite ili ne?? i zasto?
i vjecita tema i pitanje dal i je bio nas ili njihov???
i vjecita tema i pitanje dal i je bio nas ili njihov???
-
nocna_ptica24
kod nas je sve bitno ..nsto mi on pede na pamet prisjecajuci se nadrealista i gledavsi njegovu web stranicu...pomisljam sta mu je bilo u glavi ..zasto se ubio ?i sta i rekao on danas za ovaj balkan??zato mi je bitno da znam koje je orijentacije bio ? neletove ili druge ove liberalne? ...pise da je rat proveo u beogradu pa i Čola je i Bregovic..ali opet se oni odvajaju od Neleta i njegove fiks ideje ...zato me zanimam kakav je bio Perhan??

-
cardioid
Davor Dujmovic rodjen 20 septembra 1969 god. u Sarajevu, kome je zauvijek ostao nadimak Perhan, ime junaka iz filma ´´Dom za vjesanje´´.
Kao i mnogi glumci imao je neku srecu ili sudbinu. Tada je isao u drugi razred nize muzicke i imao je obicaj
da poslje nastave svrati kod svog oca koji je tada radio kao privatnik na pijaci Markale.
U obliznjem restoranu, gdje je svratio na sok, Kusta i njegov asistent slucajno su dosli u isti restoran.
Asistent je pitao Davorovog oca da li moze da ucestvuje u audiciji;
on je pristao i poslje toga krenulo je probno snimanje, gdje se pokazalo da on to moze. Nakon filma Otac na sluzbenom putu,
koji je nagradjen zlatnom palmom u Kanu. Odlucio je da upise filmsku akademiju.
Nije mu uspjelo i nije vise ni pokusavao. Uslijedila je nova znacajna uloga Davora u filmu Strategija svrake.
Sa nepunih osamnaest godina Davor Dujmovic je glavni glumac u narednom filmu Emira Kusturice, Dom za vjesanje,
nakon kojeg je proglasen za jednog od pet naj boljih glumaca u Evropi.
Davor i njegova partnerka u filmu (Azra) Sinolicka Trpkova proglaseni su za naj bolji glumacki par u ex Yugoslaviji.
Nakon toga u prvoj pozorisnoj ulozi, igra kapetana Skota u Sarajevskoj "Mjesecevoj predstavi".
Davora su kriticari prilikom svjetskih premjera filmova u kojima je glumio poredili sa Dustinom Hoffmanom,
glumcem prema kojem bi se pisao i prilagodjavao scenarij.
Istina je da se pocetkom 90-ih ozbiljnije "navukao" na narkoticka sredstava i da se nekoliko puta pokusao lijeciti, ali bezuspjesno.
U tom periodu preko medija je porucivao: "ono sto donosi heroin ne bih pozelio ni naj gorem neprijatelju.
U pocetku je bilo ´ja sam mal´ pa sam radoznal´, ali radoznalost se u ovom slucaju placa ovisnoscu.
"Rat je Davora zatekao u Sarajevu, gradu kojem se-nakon mnogobrojnih putovanja-vracao sa djecackom radoscu i stracsu.
U Sarajevu ostaje prvih mjeseci rata, i nakon toga razocaran desavanjima i BiH odlazi u Beograd.
Tamo je snimio jos nekoliko filmova, od kojih je naj poznatiji, Underground.
Nakon zavrsetka rata Davor dolazi u Banja Luku. Gdje upoznaje Andreja Gartnera sa kojim osniva
fond za kulturu Republike srpske, koji poslje dobiva naziv Davor Dujmovic.
Nakon boravka u Banja Luci odlazi u Sloveniju kod djevojke sa kojom je zivio posljednjih mjeseci. Svoje slobodno vrijeme je provodio u prirodi sa konjima.
Gdje je odigrao svoju zadnju, tragicno istinitu ulogu, u Novom Mestu, Slovenia 31.05.1999. godine izvrsio je samoubistvo...
Kao i mnogi glumci imao je neku srecu ili sudbinu. Tada je isao u drugi razred nize muzicke i imao je obicaj
da poslje nastave svrati kod svog oca koji je tada radio kao privatnik na pijaci Markale.
U obliznjem restoranu, gdje je svratio na sok, Kusta i njegov asistent slucajno su dosli u isti restoran.
Asistent je pitao Davorovog oca da li moze da ucestvuje u audiciji;
on je pristao i poslje toga krenulo je probno snimanje, gdje se pokazalo da on to moze. Nakon filma Otac na sluzbenom putu,
koji je nagradjen zlatnom palmom u Kanu. Odlucio je da upise filmsku akademiju.
Nije mu uspjelo i nije vise ni pokusavao. Uslijedila je nova znacajna uloga Davora u filmu Strategija svrake.
Sa nepunih osamnaest godina Davor Dujmovic je glavni glumac u narednom filmu Emira Kusturice, Dom za vjesanje,
nakon kojeg je proglasen za jednog od pet naj boljih glumaca u Evropi.
Davor i njegova partnerka u filmu (Azra) Sinolicka Trpkova proglaseni su za naj bolji glumacki par u ex Yugoslaviji.
Nakon toga u prvoj pozorisnoj ulozi, igra kapetana Skota u Sarajevskoj "Mjesecevoj predstavi".
Davora su kriticari prilikom svjetskih premjera filmova u kojima je glumio poredili sa Dustinom Hoffmanom,
glumcem prema kojem bi se pisao i prilagodjavao scenarij.
Istina je da se pocetkom 90-ih ozbiljnije "navukao" na narkoticka sredstava i da se nekoliko puta pokusao lijeciti, ali bezuspjesno.
U tom periodu preko medija je porucivao: "ono sto donosi heroin ne bih pozelio ni naj gorem neprijatelju.
U pocetku je bilo ´ja sam mal´ pa sam radoznal´, ali radoznalost se u ovom slucaju placa ovisnoscu.
"Rat je Davora zatekao u Sarajevu, gradu kojem se-nakon mnogobrojnih putovanja-vracao sa djecackom radoscu i stracsu.
U Sarajevu ostaje prvih mjeseci rata, i nakon toga razocaran desavanjima i BiH odlazi u Beograd.
Tamo je snimio jos nekoliko filmova, od kojih je naj poznatiji, Underground.
Nakon zavrsetka rata Davor dolazi u Banja Luku. Gdje upoznaje Andreja Gartnera sa kojim osniva
fond za kulturu Republike srpske, koji poslje dobiva naziv Davor Dujmovic.
Nakon boravka u Banja Luci odlazi u Sloveniju kod djevojke sa kojom je zivio posljednjih mjeseci. Svoje slobodno vrijeme je provodio u prirodi sa konjima.
Gdje je odigrao svoju zadnju, tragicno istinitu ulogu, u Novom Mestu, Slovenia 31.05.1999. godine izvrsio je samoubistvo...
-
nocna_ptica24
ko da sam znala da bas o njemu sad pocenam pisati a goisnjica smrti mu je 31.5.
nisam to ni znala ..ali eto izgleda to su neke vise slie koje su me nagnale da pocnem razmisljati o njemu bas sad ..a nikad nisam..