David Morales.utisci

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

gold'n'brown

Post by gold'n'brown »

ella_sa wrote:
damirm wrote:Meni se cini da na ovom forumu ima previse ljubomore. Razlog je jednostavan. Neki ljudi ne kontaju, lose izgledaju, ne znaju plesat, nemaju osjecaja za ritam i zato im je blizi r'n'r ili narodna muzika uz neizbjezni ambijenta komunizma tipa: raja svi smo jednaki, jarane hajmo mi jos po jednu itd. Btw. balkanskim plemenima gusle i daire su jos uvijek neprevazidjene. Ima tu jos toga tonu, al da ne bi dalje kopali po sujeti najpametnijih ljudi, iz najljepse zemlje itd.....
Hehehe, sva cast...potpisujem
Sta ti znas o R'N'R i ritmu

http://www.youtube.com/watch?v=XnamP4-M9ko
damirm

Post by damirm »

Mislis hajde da malo cimamo glavom....:)
Totimoshi

Post by Totimoshi »

damirm wrote:Meni se cini da na ovom forumu ima previse ljubomore. Razlog je jednostavan. Neki ljudi ne kontaju, lose izgledaju, ne znaju plesat, nemaju osjecaja za ritam i zato im je blizi r'n'r ili narodna muzika uz neizbjezni ambijenta komunizma tipa: raja svi smo jednaki, jarane hajmo mi jos po jednu itd. Btw. balkanskim plemenima gusle i daire su jos uvijek neprevazidjene. Ima tu jos toga tonu, al da ne bi dalje kopali po sujeti najpametnijih ljudi, iz najljepse zemlje itd.....
:lol: :lol: :lol: ,bas si me nasmijao.Upravo je zato ljudima blizi r'n'r.Majko moja kakvih primitivaca ima ovdje.
Totimoshi

Post by Totimoshi »

damirm wrote:Mislis hajde da malo cimamo glavom....:)
Ma ne uopste,mislio je hajde da se malo nabobamo i shibamo komarce po zraku.
kilam

Post by kilam »

stvarno ne kontam u cemu je problem? cuj porede se rnr i elektronska muzika.. ccc i to sa takvim zarom da je to strasno.. @rashomon ocigledno zna o cemu prica i svaka mu je na mjestu.. ja sa druge strane odgovorno tvrdim da nema trenutno bolje muzike (i tako je u posljednjih desetak godina) za nocne provode do zore od elektronske muzike (samo da napomenem, ja nisam rejver iz mira - imam nesto malo naobrazbe u klasicnoj muzici, a sa rokenrolom sam jedno desetak godina - od svoje 14 i to na bas gitari, a sve vrijeme sam pravio izlete u elektronsku muziku). bez obzira sto kod mene na playlisti najcesce je rnr (u raznim oblicima i formama) ne mogu zamisliti da slusam rnr do zore i da mi bude pravo dobro kao u petak na moralesu (atmosfera, raja, djevojcice - a ne konzumiram droge pa ni alkohol, a nisam neki fan moralesa - ali ipak je cica zaduzio klabere sirom svijeta :). zato opustite se, stize ljeto idealno vrijeme za preplanule djevojcice i cjelovecernje shizove uz dobre ritmove
ps
ako neko tvrdi da dj/producent ne moze biti i umjetnik nek poslusa malo Ellen Allien, pa cak i mainstream poput Martina Solveiga
debela

Post by debela »

rasho, bas te je bilo milina citati na ovoj temi :kiss:
gold'n'brown

Post by gold'n'brown »

Dokaz da je neke stvari moguce i odsvirati

http://www.youtube.com/watch?v=fJ_GajXWlTk

a i da je moguce spojiti nespojivo

http://www.youtube.com/watch?v=Bcb5TZKe ... ed&search=

Za ovo vec kapa dole
Hendrix

Post by Hendrix »

Meni je malo ofirno kad lik dođe i lafo remiksuje tuđu pjesmu i napravi hit , daj ba smisli nešto svoje ispočetka pa onda svaka čast a ne ovako čeka da neko nešto odsvira pa onda to pretumbava po ritmovima :roll:

By the way , iz zezancije instaliram Reason , program za pravljenje el muzike , nešto sam čačko po ritmovima i semplovima i za 15-20 minuta sam mogo komotno party držat u kući , samo sam semplove šalto lagano i provlačio ih kroz filtere , i kontam pa nije valjda ovako jednostavno ? Naravno da je kod profesionalaca to na većem nivou ali ništa strašno.
Liberalism

Post by Liberalism »

Hendrix wrote:Meni je malo ofirno kad lik dođe i lafo remiksuje tuđu pjesmu i napravi hit , daj ba smisli nešto svoje ispočetka pa onda svaka čast a ne ovako čeka da neko nešto odsvira pa onda to pretumbava po ritmovima :roll:

By the way , iz zezancije instaliram Reason , program za pravljenje el muzike , nešto sam čačko po ritmovima i semplovima i za 15-20 minuta sam mogo komotno party držat u kući , samo sam semplove šalto lagano i provlačio ih kroz filtere , i kontam pa nije valjda ovako jednostavno ? Naravno da je kod profesionalaca to na većem nivou ali ništa strašno.
Daj nam stavi da cujemo sta si napravio :-) :-)
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

rashomon wrote:
DaysleepeR wrote:Medjutim, zakljucak kompletnog teksta je da je apsolutno nebitno hoces li ti doci u Skenderiju i pustati muziku ili ce doci neka Dj faca licno.
Nije tačno. Zvuk kakav ja za sebe želim i zvuk kakav primjerice skuplja i miksa Morales, ili ga na kraju producira su dvije potpuno različite stvari. Lično, nikada ne bih i nikada neću otići na njegov party. Preslušao sam njegove mixeve doma i rekao OK, ali to mi ne leži...nije moj izbor...Možda ponekad i odem na neki house party, ali to prije svega zbog mase napucanih koka koje zanosno njišu dupetom u prirodnom ritmu, sve brže i brže...

A sve i da dođe neko koga volim i cijenim, moj setup i njegov setup će biti dvije različite stvari, čak ako nas ograničiš na isti izbor stvari i tehničkih mogućnosti...

Znači, ako će doći Kraftwerk ili Daft Punk, znam kakav zvuk očekivati, pa radili oni live act ili miksali, svejedno mi...Ja idem....

Ne bih volio da dovedu orkestar...to sigurno...

I velika je razlika pisati muziku kako bi nesto rekao, i pustati muziku kako bi ljudi plesali.
Da razdvojimo živi nastup od stvaranja...OK?

Kada Iron Maiden svira nešto što "nešto govori" klinci u masi mašu glavama i šutaju se.
Kakve to veze ima sa umjetnošću?
Ili je to neka vrsta plesa?

Sviranje i živi nastup su dvije različite stvari...Ko god i šta god da svira funkcija je ista...Ljudi dolaze da se zabavljaju...

Lično smatram poremećajem uživanje u dobijanju štocem, ili nogom u glavu, no nekim likovima je to zakletva...Ja ću radije tamo gdje ima dobrih koka...

Druga stvar,

Na jednoj strani neko pleše, na drugoj strani se ljudi zezaju, na trećoj neko sluša muziku i analizira, bilo ko da svira i bilo šta da se svira.

Svi ljudi koji dolaze na bilo koju vrstu događaja su tu da bi zadovoljili neke svoje potrebe.

U biti Pink Floyd može odsvirati najgenijalniju melodiju na svijetu, no njihovu muziku slušaju i ljudi koji se puknu LSD-em pa ih to sve fino tripuje...Još odeš na live nastup, pa svjetla i boje, itd...

U suštini svaki oblik te svirke ima istu funkciju, a to je da ljudima bude dobro.

Muzika koju slušam i volim uvijek u sebi ima neku poruku. Sociološka, filozofska, politička...

Tu je...

Ono može biti najinstrumentalniji funk i electro, ali je to uvijek izraz svijeta koji nas okružuje...ali uvijek, i nikada ne fulim s tim...

Tako da opet se ne slažem. Plesne stvari ništa ne sprječava da prenose poruku ili izražavaju neku emociju...
Treba napraviti jasnu gradaciju po vaznosti ili trivijalnosti i ne praviti od necega bezvrijednog umjetnost.
Za umjetnika koji želi nešto reći instrumenti kojima se služi i nisu toliko bitna stvar.

Da li će emocije/poruku izraziti kroz filtere, reverbe...Da li će koristiti sintove ili gitare ili harfe...Da li će uzeti sampler ili snimati zvukove močvare...nije bitno, sve dok ono što radi ima smisla i ima neko značenje. Da budem iskren, lično ne podnosim ispraznost, a toga opet najviše vidim i osjetim u rock muzici danas...

Sad, lična je stvar šta je kome i kako vrijedno...Kakva vrsta kodiranog signala ti leži...

Ako ti uživaš u Panterinom testeranju, meni je ono ogavno i ukidam kanal, frekvenciju, traku, CD čim čujem prvi-drugi-treći takt...DOSTA...

Neko obožava Pink Floyd, meni ništa ne znači...

S druge strane uživam u synth-funk-electro melodijama i ritmovima...Ne slažem se da su manje vrijedni i da su manje znakoviti kako me nastoje ubijediti...Dovoljno sam pametan da donesem vlastiti zaključak o tome šta je dobro za mene...
A, upoznao sam ljudi koji vole jedno i drugo i treće...

Ovo diskutovanje o tome šta je bolje i vrijednije nema više smisla. To je dječija rabota koja se odvija kroz različite kulture od samog početka...Trebalo bi jednom prevazići sve to...i pustiti ljude na miru da žive život za sebe...

Naravno da će se ljudi natakariti kada im kažeš da je ono što vole sranje.

Šta treba, da ti se klanjaju...
U jesi se raspisao, ko ce ti sad odgovorit.

Idemo po redu samo dok procitam gore.

Kakav god setup imao ti, Morales, Dj Krmak ili neko cetvrti to je i dalje pustanje muzike.
Ja cu sebi napraviti mix kod kuce, danas jedan, sutra drugi, zavisno od raspolozenja, ali sve je to na kraju pustanje muzike.
Pustanje muzike i svejedno je ko to radi.

ja bih prvi otisao na Kraftwerk ili Daft Punk jer su ljudi ipak napisali vlastite pjesme.

Živi nastup.

Uzeo si jedan Maiden u usta a da nisi nikad pogledao koncert.
Jarane na Maidenovom koncertu SVI kao jedan PJEVAJU.
Na Maidenovom koncertu se ne suta.
Maidenove stvarke su genijalan spoj instrumentalizma i odlicnih tekstova.
Maiden je kao fudbalski tim, i kad lose igra isti broj ljudi navija za njega.

Zadovoljavanje potreba na koncertu.

Izjednacavati potrebe i ukuse ljudi koji idu na koncert Maidena i Floyda sa ocekivanjima i ukusom ljudi koji idu na DJ partye je isto kao izjednacavati ljude koji idu u Operu sa ljudima koji idu na koridu u Čevljanoviće.
I na jedno i na drugo ljudi dolaze da se zabavljaju.
Nemoj se sad smijati, moja paralela je identicna tvojoj, a ti si je prvi upotrijebio.

Imaju li opera i korida istu vijednost po tvom?
Nemaju naravno.

Idemo dalje.

Poruka.

Gdje ces bolan omalovazavati fanove Floyda i stavljati ih u istu ravan sa pupa hava omladinom koja dodje da se pukne ectasy-em i cuje samo beat satima?
Znas li ti uopste o cemu govore Floydove pjesme?
Katastrofa.

Za umjetnika koji želi nešto reći instrumenti kojima se služi i nisu toliko bitna stvar.

Za Ivu Pogorelica, klavir nije bitna stvar, bitna je frizura koju zada pred nastup ili sala u kojoj nastupa?
Za Pavarottia glas je trivijala, glavna finta je peskiric koji nosi oko vrata, u njemu je satkana sva emocija.
Emocije kroz reverb, chorus?
Jesi li ti svjestan sta si napisao gore?

Buraz veoma je lako utvrditi sta je sranje a sta ne.

Prva stvar, broj prodatih nosaca zvuka.
Druga stvar, generalna pozicija u muzickom svijetu.
Treca stvar, visina honorara za javne nastupe.
Cetvrta stvar, potraznja.

Koji se to DJ moze mjeriti u bilo kojoj od ovih stavki sa bilo kojim zvucnim bendom igdje na svijetu?

Ako ti to nista ne govori onda neznam, nabavi transkoder ili nesto, ocito nismo na istoj frekfenciji.
Neelix

Post by Neelix »

motoristo svaka ti je zlatna na ovoj :thumbup:
rashomon

Post by rashomon »

:D :D :D
DaysleepeR wrote:Ja cu sebi napraviti mix kod kuce, danas jedan, sutra drugi, zavisno od raspolozenja, ali sve je to na kraju pustanje muzike.
Postoji onaj teoretski dio koji se odnosi na ono kako ćeš ti to uraditi. Dobro ili loše. .

Ti naravno govoriš iz vlastite perspektive, ja govorim iz svog ugla.

Što se tiče frekvencije i nismo na istoj. Mislim, po svim pitanjima smo suprotstavljeni, potpuno drugačije poimanje umjetnosti...

Već dugo vremena sviram gitaru. Negdje od 1992. godine

Naučio sam samostalno čitati note i svirati Etude, Etide i Preludije, Valcere i kao vrhunac Ala-Turku po uzoru na Zeleta...Razumijem ja da je on to pojednostavio, OK...

Ne da se hvalim tim, no tu mi je TO dojadilo. Znam svirati i Maiden...No tu mi je veći gušt bio svirati bas dionice...RATM i Take The Power Back su mi bili vrhunac...No...Poslije sam se sjebao kad sam čuo Les Claypoola kako svira bas. Danas jedino Primus iz čistog štovanja prema čovjeku povremeno zapalim da počujem tandrkanje i škripanje, što se tiče rock muzike.

Ne lezi vraže, oduvijek sam bio ljubitelj elektronike i zanimalo me "kako to oni i šta". Pa su mi pod ruke pali gramofoni i mikseta.

Ima od tada 7 godina. Tu i tamo napravim dobar mix, tu i tamo pogriješim.
Ka' što sam vidio Claypoola u basu, tak' sam vidio i druge ljude koji vladaju tom tehnikom u cijelosti i poklonio se.

Ti ćeš ostati na istoj poziciji, no ja nemam sumnje. Za mene je pravi DJ istinski umjetnik, čovjek koji vlada svojim poslom i zna šta radi od početka do kraja...

ja bih prvi otisao na Kraftwerk ili Daft Punk jer su ljudi ipak napisali vlastite pjesme.
Jedina stavka oko koje se slažemo, opet je drugi ugao.
Bio je Dickinson ovdje, kažem SVAKA čast, al' ja to danas ne mogu slušati, dodijalo...
Nikada nisam rekao da je Maiden loš, no na njihovim se koncertima pije, puši, drogira, šuta, pjeva. Ljudi rade ono što ih čini sretnima.

Ja lično im ne zamjeram. Samo se ne nalazim u toj vrsti zabave...
Izjednacavati potrebe i ukuse ljudi koji idu na koncert Maidena i Floyda sa ocekivanjima i ukusom ljudi koji idu na DJ partye je isto kao izjednacavati ljude koji idu u Operu sa ljudima koji idu na koridu u Čevljanoviće.
Nemoj se sad smijati, moja paralela je identicna tvojoj, a ti si je prvi upotrijebio.
Ne smijem se, no paralela mi je kritična.

Postoje različite skupine ljudi. Jedni su recimo iz Italije, mahom su bogati, salonski odjeveni, imaju novaca koje su stekli na ovaj ili onaj način i njima je gušt, jel'te, obući smoking, mahati lepezom i uživati u visokom C.

OK,
druga skupina ljudi je prosti, siromašni, mahom neobrazovani i iskorišteni puk koji nikada nije imao priliku vidjeti i čuti bilo šta drugo osim sevdalinke i ilahija, i naravno da je za njega gušt gledati bikove kako se bodu i slušati sevdah ili plesati u nekom kolu. Za njih je i Opera i Heavy Metal koncert i Party potpuna nepoznanica. Daleko izvan njihovih interesa ili potrebe za razumijevanjem.

Tako možeš uraditi čitav niz socioloških klasifikacija. Ko šta sluša i zašto.

Meni lično nijedna od tih skupina ne smeta i nijednu nemam namjeru ismijavati.
Nemaju naravno.
Niti uživam u operi, niti uživam u koridi. O umjetničkim vrijednostima...Hmmmmmmmm...Recimo da je to opet relativno i da ovisi o sociološkim, ideološkim i drugim kontekstima u kojima umjetnost nastaje.

Ne zbog nacionalnog identiteta ili sličnih gluposti, al' ja ne vidim razlog zbog kojeg bih veličao Verdija (kao njegove opere) u odnosu na Hasanaginicu...primjerice...

Al' eto, ljudi se briju na high society pa od Hasanaginice prave operu...Zanima me samo kad će Aida doživjeti sevdah verziju, ili verziju u kojoj će je neka dalmatinska klapa otpjevati sa niskim D (ojha).

Gdje ces bolan omalovazavati fanove Floyda i stavljati ih u istu ravan sa pupa hava omladinom koja dodje da se pukne ectasy-em i cuje samo beat satima?
Katastrofa.
Slušao Floyde, sve, svirao pjesme, čitao tekstove, tumačio ih. Dobri su kada govore o društvu, no loši sa intimističkim motivima. Nadrealizam nešto posebno ne volim ni u književnosti. A to je onaj prvi dio koji odrađuje Sid Barret, nakljukan LSD-em i izvan sebe (nije on kriv, znam). Od njihovih albuma cijenim Meddle. One Of These Days ima prosto nešto elektronsko u sebi, bit će da je to zbog teško ehoiziranog emotivnog basa...Znaš ono pikneš ga jednom, on se čuje 3-4 puta...što ti je ta modernta tehnologija...

Rekoh cijenim, ali me muzički ne uzbuđuju previše, izuzevši gore navedenu stvar, i to prvih minutu.

To je za mene prošlo vrijeme, kao i masa drugih stvari koje sam volio. Ne znam kako se to desilo, ali ja gitare, osim ako ih ne sviraju crnci, ne mogu slušati.
Možda se nisam najbolje odrazio. Izvinjavam se. Htjedoh reći da računar i efekti imaju podjednaku vrijednost kao instrument umjetničkog izražavanja, kao i klavir.

Suština je, neko voli ogoljeni klavir, neko ga voli provući kroz eho i kompresovati i izlomiti. Sad ti meni reci zbog čega bi sirovi klavir bio umjetnički vrijedniji u odnosu na ovaj drugi kao instrument.

Zbog toga što Pogorelić odsvira više nota?
Za Ivu Pogorelica, klavir nije bitna stvar, bitna je frizura koju zada pred nastup ili sala u kojoj nastupa?
Za Pavarottia glas je trivijala, glavna finta je peskiric koji nosi oko vrata, u njemu je satkana sva emocija.
Ovo sam objasnio gore, no još jednom, ljudi koriste sredstva koja su im na raspolaganju da se izraze, ako već osjećaju potrebu za tim. Neko može vježbati operu, neko može vježbati klavir, drugima ostaje računar i crackovani software...Ili ako ništa Word, pa piši...vrlo jednostavno, jel'te...
Itekako...

Ovaj dolje dio, ovdje se pogotovo ne slažemo...
Argument koji je relativan. Broj prodatih nosača zvuka prije svega ovisi o količini novaca koje izdavačka kuća ulaže u određeni proizvod kako bi ga promovirala u mas-medijima.

Logično, ono što se pušta 5 puta dnevno na najgledanijim TV i radio kanalima, ili ima vidno istaknut banner na Rolling Stone web siteu, doprijet će bez ikakvih problema do ušiju ljudi, potencijalnih kupaca, tako da će takvi albumi najvjerovatnije i doživjeti top 5 billboarda u broju prodanih albuma.

Oni koji nemaju para kreću se u strogo ograničenim izdanjima, što ne čini njihovu muziku manje vrijednom.
To je opet relativna stvar. Ne postoji neka univerzalna podjela. Postoji top 100 gitarista koje uvažavaju ljudi koji sviraju gitaru (BTW, ja se nikada nisam složio s jednom takvom listom)

Postoji top 100 DJ-eva koje uvažavaju ljudi koji se bave DJ-ingom. Mada generalno ni tu listu ne uvažavam jer i to vidim kao određenu vrstu marketinga.
Čuj, znam odličnih muzičara koji sviraju džaba. Vole ljudi muziku i to im je ljubav i hobi, za preživljavanje rade druge poslove.

Što li je to tako?
Djelimično relevantan argument, jer na kraju zaista ispada da se za dobrim stvarima diže prašina pa ljudi, bar određeni broj, obraćaju pažnju.

No teško je danas stvoriti pažnju na temelju neke umjetničke vrijednosti, ako to isto nema tržišnu vrijednost i ne privlači pažnju izdavača koji će uložiti u taj projekat ubijeđeni da će ostvariti profit. Naravno govorimo o uvažavanju koje se broji milijunskim tiražima.

Takva je situacija danas.
Koji se to DJ moze mjeriti u bilo kojoj od ovih stavki sa bilo kojim zvucnim bendom igdje na svijetu?
Od ovoga što ja volim, ne bih volio spomenuti bilo koga sa ultra-visokim honorarom.

Meni je lično uzor jedan DJ i producent iz Hrvatske koji je spreman uvijek doći u Sa bez neke nadoknade, a koji bez problema ima rezervirane gaže u Miaimiju i Detroitu.

Carl Cox, recimo, kupi po nekih 300 000 - 400 000 dolara, i to mrcina svira u različitim vremenskim zonama kako bi održao novogodišnji party na dva mjesta i pokupio veću kintu. Taj lik je neki top od onog što je doprlo do mojih ušiju, mada me to nikada nije zanimalo.

Od njega cijenim tek jednu ili dvije stvari. Ono, baš mi je bezveze lik.
---------------------------------------------------------------------------------

Ne treba mi ništa, paša. Sasvim se razumijemo, ali percipiramo stvari drugačije...
Last edited by rashomon on 10/07/2007 01:11, edited 2 times in total.
Totimoshi

Post by Totimoshi »

DaysleepeR wrote:
rashomon wrote:
DaysleepeR wrote:Medjutim, zakljucak kompletnog teksta je da je apsolutno nebitno hoces li ti doci u Skenderiju i pustati muziku ili ce doci neka Dj faca licno.
Nije tačno. Zvuk kakav ja za sebe želim i zvuk kakav primjerice skuplja i miksa Morales, ili ga na kraju producira su dvije potpuno različite stvari. Lično, nikada ne bih i nikada neću otići na njegov party. Preslušao sam njegove mixeve doma i rekao OK, ali to mi ne leži...nije moj izbor...Možda ponekad i odem na neki house party, ali to prije svega zbog mase napucanih koka koje zanosno njišu dupetom u prirodnom ritmu, sve brže i brže...

A sve i da dođe neko koga volim i cijenim, moj setup i njegov setup će biti dvije različite stvari, čak ako nas ograničiš na isti izbor stvari i tehničkih mogućnosti...

Znači, ako će doći Kraftwerk ili Daft Punk, znam kakav zvuk očekivati, pa radili oni live act ili miksali, svejedno mi...Ja idem....

I velika je razlika pisati muziku kako bi nesto rekao, i pustati muziku kako bi ljudi plesali.

Kada Iron Maiden svira nešto što "nešto govori" klinci u masi mašu glavama i šutaju se.

Sviranje i živi nastup su dvije različite stvari...Ko god i šta god da svira funkcija je ista...Ljudi dolaze da se zabavljaju...

Lično smatram poremećajem uživanje u dobijanju štocem, ili nogom u glavu, no nekim likovima je to zakletva...Ja ću radije tamo gdje ima dobrih koka...

Druga stvar,

Na jednoj strani neko pleše, na drugoj strani se ljudi zezaju, na trećoj neko sluša muziku i analizira, bilo ko da svira i bilo šta da se svira.

Svi ljudi koji dolaze na bilo koju vrstu događaja su tu da bi zadovoljili neke svoje potrebe.

U biti Pink Floyd može odsvirati najgenijalniju melodiju na svijetu, no njihovu muziku slušaju i ljudi koji se puknu LSD-em pa ih to sve fino tripuje...Još odeš na live nastup, pa svjetla i boje, itd...

U suštini svaki oblik te svirke ima istu funkciju, a to je da ljudima bude dobro.

Muzika koju slušam i volim uvijek u sebi ima neku poruku. Sociološka, filozofska, politička...

Tu je...

Ono može biti najinstrumentalniji funk i electro, ali je to uvijek izraz svijeta koji nas okružuje...ali uvijek, i nikada ne fulim s tim...

Tako da opet se ne slažem. Plesne stvari ništa ne sprječava da prenose poruku ili izražavaju neku emociju...
Treba napraviti jasnu gradaciju po vaznosti ili trivijalnosti i ne praviti od necega bezvrijednog umjetnost.

Da li će emocije/poruku izraziti kroz filtere, reverbe...Da li će koristiti sintove ili gitare ili harfe...Da li će uzeti sampler ili snimati zvukove močvare...nije bitno, sve dok ono što radi ima smisla i ima neko značenje. Da budem iskren, lično ne podnosim ispraznost, a toga opet najviše vidim i osjetim u rock muzici danas...

Sad, lična je stvar šta je kome i kako vrijedno...Kakva vrsta kodiranog signala ti leži...

Ako ti uživaš u Panterinom testeranju, meni je ono ogavno i ukidam kanal, frekvenciju, traku, CD čim čujem prvi-drugi-treći takt...DOSTA...

S druge strane uživam u synth-funk-electro melodijama i ritmovima...Ne slažem se da su manje vrijedni i da su manje znakoviti kako me nastoje ubijediti...Dovoljno sam pametan da donesem vlastiti zaključak o tome šta je dobro za mene...

Ovo diskutovanje o tome šta je bolje i vrijednije nema više smisla. To je dječija rabota koja se odvija kroz različite kulture od samog početka...Trebalo bi jednom prevazići sve to...i pustiti ljude na miru da žive život za sebe...

Kakav god setup imao ti, Morales, Dj Krmak ili neko cetvrti to je i dalje pustanje muzike.
Ja cu sebi napraviti mix kod kuce, danas jedan, sutra drugi, zavisno od raspolozenja, ali sve je to na kraju pustanje muzike.

Živi nastup.

Nemaju naravno.

Idemo dalje.

Poruka.

Katastrofa.

Ako ti to nista ne govori onda neznam, nabavi transkoder ili nesto, ocito nismo na istoj frekfenciji.
:thumbup: za ovo.Svaka cast,svaka na mjestu.
Better Man

Post by Better Man »

DaysleepeR wrote:
rashomon wrote:

Druga stvar,

Tu je...

Živi nastup.

Nemaju naravno.

Idemo dalje.

Poruka.

Katastrofa.

Svaka Čast! Odličan odgovor! U potpunosti se slažem sa napisanim!
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

rashomon wrote:Ovaj dolje dio, ovdje se pogotovo ne slažemo...
Argument koji je relativan. Broj prodatih nosača zvuka prije svega ovisi o količini novaca koje izdavačka kuća ulaže u određeni proizvod kako bi ga promovirala u mas-medijima.

Logično, ono što se pušta 5 puta dnevno na najgledanijim TV i radio kanalima, ili ima vidno istaknut banner na Rolling Stone web siteu, doprijet će bez ikakvih problema do ušiju ljudi, potencijalnih kupaca, tako da će takvi albumi najvjerovatnije i doživjeti top 5 billboarda u broju prodanih albuma.

Oni koji nemaju para kreću se u strogo ograničenim izdanjima, što ne čini njihovu muziku manje vrijednom.
To je opet relativna stvar. Ne postoji neka univerzalna podjela. Postoji top 100 gitarista koje uvažavaju ljudi koji sviraju gitaru (BTW, ja se nikada nisam složio s jednom takvom listom)

Postoji top 100 DJ-eva koje uvažavaju ljudi koji se bave DJ-ingom. Mada generalno ni tu listu ne uvažavam jer i to vidim kao određenu vrstu marketinga.
Čuj, znam odličnih muzičara koji sviraju džaba. Vole ljudi muziku i to im je ljubav i hobi, za preživljavanje rade druge poslove.

Što li je to tako?
Djelimično relevantan argument, jer na kraju zaista ispada da se za dobrim stvarima diže prašina pa ljudi, bar određeni broj, obraćaju pažnju.

No teško je danas stvoriti pažnju na temelju neke umjetničke vrijednosti, ako to isto nema tržišnu vrijednost i ne privlači pažnju izdavača koji će uložiti u taj projekat ubijeđeni da će ostvariti profit. Naravno govorimo o uvažavanju koje se broji milijunskim tiražima.

Takva je situacija danas.
Od ovoga što ja volim, ne bih volio spomenuti bilo koga sa ultra-visokim honorarom.

Meni je lično uzor jedan DJ i producent iz Hrvatske koji je spreman uvijek doći u Sa bez neke nadoknade, a koji bez problema ima rezervirane gaže u Miaimiju i Detroitu.

Carl Cox, recimo, kupi po nekih 300 000 - 400 000 dolara, i to mrcina svira u različitim vremenskim zonama kako bi održao novogodišnji party na dva mjesta i pokupio veću kintu. Taj lik je neki top od onog što je doprlo do mojih ušiju, mada me to nikada nije zanimalo.

Od njega cijenim tek jednu ili dvije stvari. Ono, baš mi je bezveze lik.
---------------------------------------------------------------------------------

Ne treba mi ništa, paša. Sasvim se razumijemo, ali percipiramo stvari drugačije...
Sve ovo sto sam izostavio si se vadio a za to nema potrebe.
Ne mislim ja da si ti laik niti da si zatucan, zbog toga svega mi je i veci sok sto zastupas jednu tezu koja je neodziva.
Vjeruj mi da ni najzagrizeniji fanovi elektronske muzike ne idu ovoliko u dubiozu, vec je smatraju iskljucivo jeftinom zabavom.
Naravno najbolji party-i su oni sto su besplatni, te je ljudima vani i nezamislivo placati pare da se slusa elektronska muzika.
Oni tematski party-i za koje je linkove postovao Liberalism i sam znas da posjecuju levati i trendchaseri a ne pravi fanovi istancanog ukusa.
Zabave u bijelom, rozom, goli do pasa, i ostalo puse djecica i teenageri, a ne pravi fanoci elektronske muzike.
Ko nas jebe kad smo zatucani i sto nam je mentalitet takav da nemozemo iskljuciti emocije ni kad je muzika u pitanju.

Elem, samo da izrazim sok ovim tvojim gore napisanim:
1.
Izdavacka kuca je poslovni subjekt.
Ona vrlo dobro vaga vrijednost, isplativost i potencijalnu publiku nekog proizvoda i shodno tome ulaze adekvatnu kolicinu novaca.
Fakticki ti nisi rekao nista netacno samo si se slozio sa mnom da elektronska muzika nema dovolnu vrijednost kako bi je industrija pogurala.

2.
Ti si otisao samo na gitariste i fanove gitarista i na DJ-e i fanove DJ-a.
Ja sam citko napisao "generalna pozicija u muzickom svijetu" dakle nista zanrovski, nista vezano za ukus ili striktno za pravac ili instrument.
Generalno. Opste. Zajednicko. Nesto gdje su svi obuhvaceni.
A u generalnim pozicijama Dj-i su negdje oko 100000 pozicije.

3.
I ja znam dosta muzicara koji sviraju dzabe, ali neznam nijednog slavnog muzicara ili bend koji to radi osim kad je neki visi cilj u pitanju a motiv opet samopromocija u smislu sticanja jos vise para.
Neznam sta ti bi pa napisa da neki muzicari sviraju dzaba isto kao da smo djeca?!?
Na kraju krajeva, ko ne cijeni sebe nemoze ocekivati da ga drugi cijene.
Nema nista lose u tome kad ocekujes da budes nagradjen za svoj trud.

4.
Danas ljudi rade razne gluposti kako bi bili trazeni.
Silikoni, pederluci, skandali, odlican show, itd, itd.
Ali im to opet ne garantuje potraznju.
Rolling Stonesi su stare dedice koje nikad nisu svirali kvalitetno, ali su uvjek biti trazeni jer njihova miuzika vrijedi.
Sta mislis koliko bi ljudi u ex yu platili da samo jos jednom slusaju Azru uzivo u originalnoj postavi?
15, 20, 25, 30 maraka?
A sta to Azra ima?
Kvalitet koji traje buraz.
van Basten

Post by van Basten »

Prije svega izvrsna rasprava zaista... odavno ne vidjeh kvalitetniji i argumentovaniji dijalog (uz povremena dobacivanja ostalih) kao ovdje. DaySleeper i rashomon - svaka čast :thumbup:
Ja sam lično bliži motoristi jer sam mnogo, mnogo bliži rok muzici ali to sada nije bitno za ono što želim reći.
Naime, uz zaista sjajnu raspravu mislim da je ona ipak nepotrebna jer svako vrijeme nosi svoje osobine i karakteristike, pa tako i za muziku. Kad se rok tek počeo pojavljivati izazivao je užas u tadašnjem društvu... pa je vremenom probio ipak jer je omladina to furala. U doba kad je rok harao svijet je bio angažovan, socijalno osviješten... te Woodstock, '68 studentski protesti, djeca cvijeća, protesti u USA protiv rata u Vijetnamu...posljedica toga jeste da rok muzika (iako ima i izvrsnih ljubavnih tekstova) najbolja svoja ostvarenja je dala u području socijalnih tema.
Danas je svijet u... (da ne psujem gdje), nikoga nije briga ni za prvog komšiju a ne za mase i mir u svijetu, sve se analizira površno, hladno, proračunato, ne gleda se kroz oči nego novčanik, isprepadani smo teškim temama - od globalnog zagrijavanja, preko štetnosti pušenja, pa islamskog terorizma, pa raznoraznih mesnih bolesti, pa..., niko ne šeta po prirodi, ako poželimo park pronađemo ga na netu... i svijet traži da sluša nešto što ne traži da previše naprežu mozak time "šta je pisac htio reći", nego da se malo opuste, isprazne, kao zatvorenici koji su dobili slobodan vikend ( sa ili bez "žganja", druga je tema) i kao rezultat svega toga imamo - elektronsku muziku. Mladi to vole, ja lično ne volim i ne vidim ništa umjetničko u tome, ali opet velim - njima je to furka. Kao i svaka furka, proći će za deceniju, dvije, doći će novi pravci.
Glavno pitanje je - šta će ta "furka" ostaviti iza sebe? Tj, ko će za 30 godina ne samo otići na party tog Moralesa, nego ko će se uopšte sjećati jedne njegove pjesme (ili je ispravno mix?) i smatrati je vrijednom da se sluša i tada? Već sada je mnogo jasno šta je rock ostavio 40ak godina iza svojih početaka
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

motorista :D

Ma diskusija je super, bez vrijedjanja, mnogo se moze nauciti.

Ja cijenim elektronsku muziku, ne mrzim je, dakle cijenim je ali tacno onoliko koliko ona i vrijedi.

Odlicna paralela hipi pokreta tzv. djece cvijeca.
Velika slicnost je bila u 90-im sa Love Parade.

Hipici su bili mahom studenti prestiznih univerziteta i danas ti ljudi posjeduju USA.

Vidjecemo sta ce biti od techno generacije...
rashomon

Post by rashomon »

DaysleepeR wrote: Sve ovo sto sam izostavio si se vadio a za to nema potrebe.
Ne mislim ja da si ti laik niti da si zatucan, zbog toga svega mi je i veci sok sto zastupas jednu tezu koja je neodziva.
OK, hvala...

Ne bih rekao da se radi o neodrživoj tezi...sve to ide u skladu sa razvojem čovjeka, a mi smo u ovom trenutku ukopani u elektroniku u toj mjeri da nas jedino totalna destrukcija može lišiti toga.

Muzika, kao jedan od oblika umjetničkog izraza koji je svojstven čovjeku razvija se u skladu s njim.
Vjeruj mi da ni najzagrizeniji fanovi elektronske muzike ne idu ovoliko u dubiozu, vec je smatraju iskljucivo jeftinom zabavom.
Svjestan sam toga, ali kao i u svim oblastima u životu, tako i ovdje imaš taj manjinski zagriženi % ljudi koji sve to shvataju vrlo ozbiljni i pristupaju tome svemu na ozbiljan način. Od producenata do slušatelja. Ja sam imao sreću komunicirati sa tim ljudima i to je ono što je meni lično raščistilo nedoumice oko toga vrijedi li to raditi (konkretno), ili ne...slušati, svirati, interpretirati...Svejedno...

Još da dodam, ne spadam striktno u ljubitelja elektronike, prije bi se reklo da sam ljubitelj onog dijela koji ima dodirne tačke sa hip hopom i funkom.

Volim poslušati techno, ali više volim poslušati "čisti" jazz i funk...Volim poslušati house, ali mnogo više volim etno, i to u najsirovijoj formi, itd.

1.
Ona vrlo dobro vaga vrijednost, isplativost i potencijalnu publiku nekog proizvoda i shodno tome ulaze adekvatnu kolicinu novaca.
Fakticki ti nisi rekao nista netacno samo si se slozio sa mnom da elektronska muzika nema dovolnu vrijednost kako bi je industrija pogurala.
Izdavačka kuća vaga tržišnu vrijednost. Ona nije nužna za opstanak scene, ili njezin razvoj. Ako se hoće biti nezavisan, onda se manje-više mora računati na odsustvo profita. To je takav slučaj sa svim oblicima umjetničkog izdavaštva, to je čak pravilo danas.

2.
Ja sam citko napisao "generalna pozicija u muzickom svijetu" dakle nista zanrovski, nista vezano za ukus ili striktno za pravac ili instrument.
Ma ta pozicija je za mene lično nebitna, to je onaj dio koji ti ne razumiješ, jer je postavlja establišment koji svoj lični ukus postavlja kao univerzalnu vrijednost.

Bubnjar djemba-djemba bubnjeva u Africi je vjerovatno zadnji na toj listi, ali za pripadnike njegove plemenske zajednice on je broj jedan. Na kraju krajeva, zašto bi oni marili za to ko je najcjenjeniji tu i tamo, kada ih to ne interesuje, kada im to ništa ne znači u životu.

Čitao sam dosta o teoriji umjetnosti, čitao sam dosta u lukovima njezina razvoja, u svemu tome je i muzika, i pojava elektronske muzike je logičan slijed razvoja koji prati razvoj ljudskog društva. Hoću reći, znam dovoljno toga da mogu procijeniti sam šta za mene lično i u kojoj mjeri vrijedi...

Tehnaši mogu 2 stvari, ili napraviti koloniju na Marsu, ili uništit Zemlju, prije će se desiti ovo drugo...
3.
I ja znam dosta muzicara koji sviraju dzabe, ali neznam nijednog slavnog muzicara ili bend koji to radi osim kad je neki visi cilj u pitanju a motiv opet samopromocija u smislu sticanja jos vise para.
Neznam sta ti bi pa napisa da neki muzicari sviraju dzaba isto kao da smo djeca?!?
Htio sam reći da visina honorara za mene lično ne predstavlja argument koji govori o umjetničkim vrijednostima.

Možeš reći da je naivno, i da je glupi idealizam, ali ja mislim tako. Nekim ljudima je nagrada da putuju, da imaju jesti, spavati, platiti račune, i to je to. Nisu im potrebni milioni da bi potvrdili svoj status u nekom svijetu.
4.
Nisam rekao da to odobravam.
Rolling Stonesi su stare dedice koje nikad nisu svirali kvalitetno, ali su uvjek biti trazeni jer njihova miuzika vrijedi.
Je, ali ja lično ne bih išao na njihov koncert.
Sta mislis koliko bi ljudi u ex yu platili da samo jos jednom slusaju Azru uzivo u originalnoj postavi?
15, 20, 25, 30 maraka?
A sta to Azra ima?
Svaka čast Azri (prije svega, bubanj i bas), ali ja mislim da je njihovo vrijeme prošlo, a to je ono i što Štulić misli, očito, i cijenim ga što se nije proda, a može bez problema, a to je ono o čem' govorimo ovdje.

Opet, Azru cijenim, ali mi je previše spora za mene.

@ van basten
i svijet traži da sluša nešto što ne traži da previše naprežu mozak time "šta je pisac htio reći", nego da se malo opuste, isprazne, kao zatvorenici koji su dobili slobodan vikend ( sa ili bez "žganja", druga je tema) i kao rezultat svega toga imamo - elektronsku muziku.
U većini slučajeva da, ali nemoj molim te biti isključiv, jer nije baš tako u jednom dobrom % onoga što svakodnevno nastaje u domovima ljudi širom svijeta.
Tj, ko će za 30 godina ne samo otići na party tog Moralesa, nego ko će se uopšte sjećati jedne njegove pjesme (ili je ispravno mix?) i smatrati je vrijednom da se sluša i tada? Već sada je mnogo jasno šta je rock ostavio 40ak godina iza svojih početaka
Ne znam za Moralesa, niti me zanima, ali pogledaj Fankie Knucklesa, npr.
When the Warehouse club opened in Chicago in 1977, he was invited to play on a regular basis. He continued DJing there until 1982, when he started his own club, The Power Plant. When business difficulties caused it to fold, he moved back to New York, and was the featured resident DJ at The World, and also had numerous subsequent residencies, including at The Choice club.
Čovjek već ima 30 godina DJ-inga iza sebe, i ako tražiš legendu, ne idi dalje.
Grammy drži WC-u, kaže, to je jedino interesantno mjesto gdje ga može staviti, da kad gosti dođu, pa posjete WC da se olakšaju, imaju šta interesantno vidjeti...

Opet kilometarski post...izvinjavam se...

Men' je drago da smo korektno pričali...
Neelix

Post by Neelix »

da sumiramo

rasho tvrdi da voli elektronsku muziku, i da ga nije briga sta drugi misle o njoj (pozicije u svijetu, top liste, honorari...), sve dok se on pronalazi u tome

daysleeper tvrdi da ta muzika nema umjetnicku vrijednost, i iznosi argumente o tome kako "od bavljenja DJingom nema hajra"

Iako sam na njegovoj strani, argument o broju prodatih nosaca zvuka mu ne valja - razlog - sta mislis ko ima najvise prodatih albuma na balkanu? :)

Moje licno misljenje - elektronska muzika je imala procvat u 90tim (LP u svijetu, Futura kod nas), sjecam se ovdje da nije bilo vikenda da nekih brdo DJeva ne dolazi...
Otprilike u vrijeme propasti ovih festivala pocinje i padanje popularnosti muzike. Kod nas se to pogotovo osjeti, sve je manje partija, sve manje ljudi koji se "furaju" na to.
Zato se ne slazem sa premisom koju obojica koristite, da je to "muzika buducnosti".

:)
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Neelix wrote:da sumiramo

rasho tvrdi da voli elektronsku muziku, i da ga nije briga sta drugi misle o njoj (pozicije u svijetu, top liste, honorari...), sve dok se on pronalazi u tome

daysleeper tvrdi da ta muzika nema umjetnicku vrijednost, i iznosi argumente o tome kako "od bavljenja DJingom nema hajra"

Iako sam na njegovoj strani, argument o broju prodatih nosaca zvuka mu ne valja - razlog - sta mislis ko ima najvise prodatih albuma na balkanu? :)

Moje licno misljenje - elektronska muzika je imala procvat u 90tim (LP u svijetu, Futura kod nas), sjecam se ovdje da nije bilo vikenda da nekih brdo DJeva ne dolazi...
Otprilike u vrijeme propasti ovih festivala pocinje i padanje popularnosti muzike. Kod nas se to pogotovo osjeti, sve je manje partija, sve manje ljudi koji se "furaju" na to.
Zato se ne slazem sa premisom koju obojica koristite, da je to "muzika buducnosti".

Stipu buraz lokalne okvire, i u Rusiji neka lokalna pevalja proda vise albuma od Stonesa, medjutim ona ne izlazi iz okvira svoje drzave.

Ja striktno mislim na internacionalno poznate i priznate muzicare.
gold'n'brown

Post by gold'n'brown »

Neelix wrote:da sumiramo

Definitivno izgubila popularnost.
Sjetite se prije raveri isli bit rokere :lol: , sad i jedne i druge biju turbofolkeri :-)
ella_sa

Post by ella_sa »

gold'n'brown wrote:
ella_sa wrote:
Hehehe, sva cast...potpisujem

E da ti znas sta ja znam o ritmu..a jos kako plesem :dance:
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

rashomon wrote:
DaysleepeR wrote: Sve ovo sto sam izostavio si se vadio a za to nema potrebe.
OK, hvala...

Ne bih rekao da se radi o neodrživoj tezi...sve to ide u skladu sa razvojem čovjeka, a mi smo u ovom trenutku ukopani u elektroniku u toj mjeri da nas jedino totalna destrukcija može lišiti toga.

Muzika, kao jedan od oblika umjetničkog izraza koji je svojstven čovjeku razvija se u skladu s njim.
Svjestan sam toga, ali kao i u svim oblastima u životu, tako i ovdje imaš taj manjinski zagriženi % ljudi koji sve to shvataju vrlo ozbiljni i pristupaju tome svemu na ozbiljan način. Od producenata do slušatelja. Ja sam imao sreću komunicirati sa tim ljudima i to je ono što je meni lično raščistilo nedoumice oko toga vrijedi li to raditi (konkretno), ili ne...slušati, svirati, interpretirati...Svejedno...

Još da dodam, ne spadam striktno u ljubitelja elektronike, prije bi se reklo da sam ljubitelj onog dijela koji ima dodirne tačke sa hip hopom i funkom.

Volim poslušati techno, ali više volim poslušati "čisti" jazz i funk...Volim poslušati house, ali mnogo više volim etno, i to u najsirovijoj formi, itd.

1.
Izdavačka kuća vaga tržišnu vrijednost. Ona nije nužna za opstanak scene, ili njezin razvoj. Ako se hoće biti nezavisan, onda se manje-više mora računati na odsustvo profita. To je takav slučaj sa svim oblicima umjetničkog izdavaštva, to je čak pravilo danas.

2.
Ma ta pozicija je za mene lično nebitna, to je onaj dio koji ti ne razumiješ, jer je postavlja establišment koji svoj lični ukus postavlja kao univerzalnu vrijednost.

Bubnjar djemba-djemba bubnjeva u Africi je vjerovatno zadnji na toj listi, ali za pripadnike njegove plemenske zajednice on je broj jedan. Na kraju krajeva, zašto bi oni marili za to ko je najcjenjeniji tu i tamo, kada ih to ne interesuje, kada im to ništa ne znači u životu.

Čitao sam dosta o teoriji umjetnosti, čitao sam dosta u lukovima njezina razvoja, u svemu tome je i muzika, i pojava elektronske muzike je logičan slijed razvoja koji prati razvoj ljudskog društva. Hoću reći, znam dovoljno toga da mogu procijeniti sam šta za mene lično i u kojoj mjeri vrijedi...

Tehnaši mogu 2 stvari, ili napraviti koloniju na Marsu, ili uništit Zemlju, prije će se desiti ovo drugo...
3.
Htio sam reći da visina honorara za mene lično ne predstavlja argument koji govori o umjetničkim vrijednostima.

Možeš reći da je naivno, i da je glupi idealizam, ali ja mislim tako. Nekim ljudima je nagrada da putuju, da imaju jesti, spavati, platiti račune, i to je to. Nisu im potrebni milioni da bi potvrdili svoj status u nekom svijetu.
4.
Nisam rekao da to odobravam.
Je, ali ja lično ne bih išao na njihov koncert.
15, 20, 25, 30 maraka?
A sta to Azra ima?
Svaka čast Azri (prije svega, bubanj i bas), ali ja mislim da je njihovo vrijeme prošlo, a to je ono i što Štulić misli, očito, i cijenim ga što se nije proda, a može bez problema, a to je ono o čem' govorimo ovdje.

Opet, Azru cijenim, ali mi je previše spora za mene.
Drug moj ti sve nešto "ja lično" ovo, ono.
A ja ti govorim o generalnoj poziciji te muzike u svijetu.

Lično mišljenje, moje, tvoje, naš ukus i preference ne piju vode u nekoj konkretnoj diskusiji jer ukusi su različiti ali nečija vrijednost u svijetu muzike i važnost je itekako mjerljiva.

Ja nešto sumnjam da su DJ-i toliko indie, čak naprotiv.

I opet nemojmo mješati elektroniku, ima tu puno ljudi koji pišu stvari, ja ovdje idem protiv ljudi koji se bave pukim puštanjem muzike uz blage moderacije, modulacije, dodavanje efekata, mjenjanje pitcha, itd.

Dakle molim te shvati me, nemam ništa protiv ljudi poput Chemical Brothersa, Moby-a, Fatboy Slim-a i ostalih, imam protiv DJ-a kojima se nastup svodi na puštanje muzike.
Iako se i Dj-ima mora skinuti kapa za odličan osjećaj za puls mase.

Bubnjar iz Afrike.
Pa ti sad baci DJ-e u anonimnost.
Buraz nemaju oni lokalnu publiku, ali pazi, svaka muzika ima svoje fanove, dokaz ti je turbo folk.
Opet elektronska, nije to tema danasnje emisije, elektronska muzika je OK, sve dok ima autorski potpis i dok je rezultat necijeg stvaranja.
Mixanje Madonnine "Music" u 100 varijacija je opet pustanje te iste pjesme na 100 nacina a ne stvaranje nekakve muzike.

Visina honorara.
DJ-i nisu humantiarci nego hedonisti.
Sve sto zele u zivotu je plaza, more, sunce, lijepe djevojke i vjecno ljeto i provod.
Kad si takav, pare su ti br. 1.
Jedino je problem sto se pustanje muzike nemoze naplatiti vise od onog koliko vrijedi.
gold'n'brown

Post by gold'n'brown »

ella_sa wrote:
gold'n'brown wrote:
ella_sa wrote: Hehehe, sva cast...potpisujem

E da ti znas sta ja znam o ritmu..a jos kako plesem :dance:
Trebal da ti kupim metronom kao pomocno sredstvo? Da ne moras odbrojavati.
Liberalism

Post by Liberalism »

da sumirmo... :-)

Techno kao najzastupljenija forma elektronske muzike pojavio se prije trideset godina (u vrijeme kada je u Bosni najpoznatija pjesma bila druze tito mi ti se kunemo da sa tvoga puta ne skrenemo), dvadesetak godina iza rokenrola.

Stvaranje muzike (da se posluzim wikipedijom Muzika je umetnost stvaranja uređenih odnosa između tonova. Muzika ima tri osnovna elementa: melodiju, ritam i harmoniju) nije započelo sa rokenrolom ili techno muzikom prije 50-60 godina vec postoje dokazi da su ljudi i prije 4 000 godina proizvodili i koristili instrumente za stvaranje muzike.

Za mene je rokenrol i techno slican samo u tome da su ove muzicke forme dominantno pocele da koriste električne instrumente za proizvodnju muzike (od elektricne gitare, i klavijatura do kompjutera). Ono sto razlikuje rokenrol i techno jeste u stepenu koristenja tehnologije u stvaranju muzike. Roken rol je značajno kompaktibilan sa tradicionalnim nacinom proizvodnje muzike kao u pra-historijsko doba (npr bubnjevi, pjevanje), dok je kod techno muzike napravljen potpuni prekid sa tradicionalnim nacinom proizvodnje muzike (nema niti pjevanja a melodija ritam i harmonija se proizvodi elektronski.

Mozda ovo nekome zvuci trivijalno ali je veoma povezano sa svakodnevnim ponasanjem ljudi. Svi znaju kakve reakcije muzika proizvodi na ljude. za opis reakcije koju proizvodi tradicionalna muzika najbolji je primjer folk muzike... reakcije koje proizvodi rokenrol muzika je jednim dijelom slicna a jednim dijelom razlicita od reakcije na folk muziku, dok je reakcija između folk i techno muzike kao nebo i zemlja - pakao i raj.

Mozda zato rokeri (velika vecina koja slusa rokenrol muziku) uvijek na kraju zabave, pa makar to bila nova godina ili bajram okrenu na folk muziku, dok velika vecina koja slusa elektronsku muziku na kraju (kako glupo zvuci kraju, jer za one koji slusaju elektronsku muziku nema kraja, vec samo prije ili poslije) opet slusaju isto dobru staru elektronsku muziku :-) :)
Post Reply