David Copperfield: Prolazak kroz Kineski Zid i ostale iluzij
- Polynesian
#1 David Copperfield: Prolazak kroz Kineski Zid i ostale iluzij
Mene je oduvijek oduševljavala njegova iluzija . Gledao sam ga u Zetri, i često pokušavao odgonetnuti neke njegove izvedbe ali teško. Ipak ne bi niti bilo zanimljivo da je tako jednostavno zar ne ?
Npr. " Prošao je " kroz kineski zid. Snimak nije editiran, dakle snimljena je odjednom, ispred pubilike koja je poredana po Zidu sve promatrala. Imate li kakve ideje kako to čini, ovaj prolaz, ili kad nestane sa rampe na sred dvorane, ili kad odvoji gornji dio tijela od kukova i sl. Sve se svodi na varku očiju ali koja je zaista fenomenalna .
Evo neki clipovi
http://www.youtube.com/watch?v=jtG6t6LcNAU
http://www.youtube.com/watch?v=j9U3pZFP ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=IC7LE-FZ ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=-zIpiuCe ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=wU_DXys4 ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=755Zb-Ex ... re=related
Npr. " Prošao je " kroz kineski zid. Snimak nije editiran, dakle snimljena je odjednom, ispred pubilike koja je poredana po Zidu sve promatrala. Imate li kakve ideje kako to čini, ovaj prolaz, ili kad nestane sa rampe na sred dvorane, ili kad odvoji gornji dio tijela od kukova i sl. Sve se svodi na varku očiju ali koja je zaista fenomenalna .
Evo neki clipovi
http://www.youtube.com/watch?v=jtG6t6LcNAU
http://www.youtube.com/watch?v=j9U3pZFP ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=IC7LE-FZ ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=-zIpiuCe ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=wU_DXys4 ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=755Zb-Ex ... re=related
-
zemo_online
#2 Re: David Copperfield: Prolazak kroz Kineski Zid i ostale iluzij
Sjeces se da je onaj sa maskom otkrio dosta trikova i iluzija,samo nije bilo ovakvih za koje ti pitas.David ga je mnogo kritikovao i prijetio.
Evo,npr kako nestane tenk?Tenk ne nestane uopce vec se kamera pomjeri malo lijevo nakon sto se na 2 sekunde ugasi svjetlo!Znaci,trik kamerom.Vjerovatno je isto i za Kip Slobode u New York-skoj luci.
Sto se tice ovih iluzija,fakat ne znam.Odlicne su.
Evo,npr kako nestane tenk?Tenk ne nestane uopce vec se kamera pomjeri malo lijevo nakon sto se na 2 sekunde ugasi svjetlo!Znaci,trik kamerom.Vjerovatno je isto i za Kip Slobode u New York-skoj luci.
- kriticarka_nikova
#3 Re: David Copperfield: Prolazak kroz Kineski Zid i ostale iluzij
Prema nezvanicnim nformacijama koje ja trenutno dobijam u svoje usi, kaze se da se David igra sa svijetom gajba (nama nevidiljivim svijetom-paralelnim) i da to tako radi.
Trenutno moj mozak nema drugo objasnjenje osim ovog primitivnog...
Hajmo zamislit da je tako
@test Kip slobode je nestao na ocigled ljudi koji su se nalazili svuda okolo Kipa...nisu kamere bile same...
Trenutno moj mozak nema drugo objasnjenje osim ovog primitivnog...
Hajmo zamislit da je tako
@test Kip slobode je nestao na ocigled ljudi koji su se nalazili svuda okolo Kipa...nisu kamere bile same...
- Polynesian
#4 Re: David Copperfield: Prolazak kroz Kineski Zid i ostale iluzij
Inače kad je dolazio u Zetru zapalo mi je u oči ispred same Zetre toliki broj teretnjaka sa opremom. Mislim da ih je bilo više od deset. Pa zabrana korištenja mobilnih i sl. Novinarka sa Hayata, koja je bila jedna od slučajno odabranih u grupi od desetak ljudi, koji su nestali sa bine, je otkrila kako je sve odrađeno. Nakon što su bijelim plaštom ih pokrili imali su ispod tunel kojim su se trebali provući. Međutim mi nismo mogli vidjeti zbog optičke varke , gdje je bio smješten taj tunel.test01 wrote:Sjeces se da je onaj sa maskom otkrio dosta trikova i iluzija,samo nije bilo ovakvih za koje ti pitas.David ga je mnogo kritikovao i prijetio.
- Vainglorious
#5 Re: David Copperfield: Prolazak kroz Kineski Zid i ostale iluzij
Zna li ko sta se s ovom situacijom desilo. Navodno, potpisali su ugovor da nece otkrivati nista vezano za taj trik, medjutim ona je to prekrsila.Polynesian wrote:Inače kad je dolazio u Zetru zapalo mi je u oči ispred same Zetre toliki broj teretnjaka sa opremom. Mislim da ih je bilo više od deset. Pa zabrana korištenja mobilnih i sl. Novinarka sa Hayata, koja je bila jedna od slučajno odabranih u grupi od desetak ljudi, koji su nestali sa bine, je otkrila kako je sve odrađeno. Nakon što su bijelim plaštom ih pokrili imali su ispod tunel kojim su se trebali provući. Međutim mi nismo mogli vidjeti zbog optičke varke , gdje je bio smješten taj tunel.test01 wrote:Sjeces se da je onaj sa maskom otkrio dosta trikova i iluzija,samo nije bilo ovakvih za koje ti pitas.David ga je mnogo kritikovao i prijetio.
Moj generalni stav za ovo jeste da su covjekove oci ograniceni organi, kao i svaki drugi i da se uz pomoc ogledala i drugih chuda jednostavno zavaraju. Jos je samo pitanje kako
-
zemo_online
#6 Re: David Copperfield: Prolazak kroz Kineski Zid i ostale iluzij
Opcenito,odgovor na dosta trikova se nalazi u specijalnim rekvizitima koji su namjenjeni i napravljeni samo za taj trik.Npr.ako madjionicar izvede dobru iluziju s kartama to radi sa svojim kartama,a nikad ne bi mogao sa vasim.Ili sa sanducima,uzadima itd.itd.
-E da,i ona njegova iluzija kad leti je odlicna.
- Polynesian
#7 Re: David Copperfield: Prolazak kroz Kineski Zid i ostale iluzij
Da, čuo sam i ja da potpišu ugovor.Vainglorious wrote:
Zna li ko sta se s ovom situacijom desilo. Navodno, potpisali su ugovor da nece otkrivati nista vezano za taj trik, medjutim ona je to prekrsila.
Moj generalni stav za ovo jeste da su covjekove oci ograniceni organi, kao i svaki drugi i da se uz pomoc ogledala i drugih chuda jednostavno zavaraju. Jos je samo pitanje kako![]()
![]()
Dalje, ne znam koje su negativne konsekvence kad ga prekrše .
Mislim da je nije tužio
-
Eborg
#8 Re: David Copperfield: Prolazak kroz Kineski Zid i ostale iluzij
Ove sjene u skechu Kineskog zida su mi poprilichno sumnjive...
-
StupskaBitanga
#9 Re: David Copperfield: Prolazak kroz Kineski Zid i ostale iluzij
a sjecatel se price da je lik koji je otisao iz zetre na neko ostrvo nije niti bio u zetri
tako nekako je isla prica
tako nekako je isla prica
- Comrad
#10 Re: David Copperfield: Prolazak kroz Kineski Zid i ostale iluzij
Onaj dio kada odvoji trup od nogu sam gledao kako neki lik to objasnjava. Uglavnom on skine pantole i onda kao cucne, ali mora biti takav ugao da izgleda kao da se fakat odvojio. Naravno koristi specijalne pantalone i majice. Evo i nekoliko primjera koji nisu bas ko njegova izvedba, ali uglavnom to je nacin kako se taj trik izvodi.
Moze se pronaci na youtube kako se izvode i ostali trikovi.
A evo kako je objasnjeno nestajanje kipa slobode, sta ja znam, meni poprilicno logicno i realno.
Od tako nekih jednostavnih stvari covjek napravi takvu iluziju da padnes na pod.
Moze se pronaci na youtube kako se izvode i ostali trikovi.
A evo kako je objasnjeno nestajanje kipa slobode, sta ja znam, meni poprilicno logicno i realno.
Od tako nekih jednostavnih stvari covjek napravi takvu iluziju da padnes na pod.
- Skyfox
#11 Re: David Copperfield: Prolazak kroz Kineski Zid i ostale iluzij
Za Kip slobode - nema sanse da ne bi osjetili pomjeranje ili da zbog odsjaja reflektora ne bi vidjeli kip sa strane... Jedino ako su u talu...
- darius_maximus
#12 Re: David Copperfield: Prolazak kroz Kineski Zid i ostale iluzij
Slazem se da je za Kip slobode, slabo objasnjenje...
Svako bi ziv osjetio pomjeranje platforme, promjenu pozadine, a i statua bi se vidjela, barem njeni obrisi, jer nije ona bas tako mala da je covjek ne moze vidjeti golim okom...
Svako bi ziv osjetio pomjeranje platforme, promjenu pozadine, a i statua bi se vidjela, barem njeni obrisi, jer nije ona bas tako mala da je covjek ne moze vidjeti golim okom...
- Josip
#13 Re: David Copperfield: Prolazak kroz Kineski Zid i ostale iluzij
bilo je prije koju godinu, mislim na HRT-u emisija gdje su otkrivali tajne mađioničara.
jedan je mađioničar sa maskom na glavi otkrivao sve trikove, kako da nestane slon, tenk, ono sa kutijama kada ih režu itd. možete potražiti na netu, možda čak i na youtube-u. mislim da će te naći.
bio je tu nekoliko epizoda.
jedan je mađioničar sa maskom na glavi otkrivao sve trikove, kako da nestane slon, tenk, ono sa kutijama kada ih režu itd. možete potražiti na netu, možda čak i na youtube-u. mislim da će te naći.
bio je tu nekoliko epizoda.
- Comrad
#14 Re: David Copperfield: Prolazak kroz Kineski Zid i ostale iluzij
Pa zato je fino covjek to izveo u sred mracine. Mogao je onda u sred dana izvesti. I kip je nestao SAMO oni ljudima koji su sjedili na onoj platformi i naravno nama pored malih ekrana. I kakva promjena pozadine, kip se valjda nalazi na onom ostrvu koliko znam i iza njega je more, pucina i nebo, onoliki mrak i bas ce neko primjetiti da se promjenila pozadina. Ne znam, meni ono nekako logicno objasnjeno. Ljudi su svu paznju usredotocili na kip i ono platno, ukoliko se platforma polako okretala, mozda je neko to primjetio, neko nije, uglavnom ljudi su za ono dobili pare, pa sto bi ista i rekli.darius_maximus wrote:Slazem se da je za Kip slobode, slabo objasnjenje...
-
zemo_online
#15 Re: David Copperfield: Prolazak kroz Kineski Zid i ostale iluzij
Svakome je jasno daje nemoguce da Kip Slobode nestane i opet postane, tako da se David zajebo sa tom iluzijom.
- Kurent
#16 Re: David Copperfield: Prolazak kroz Kineski Zid i ostale iluzij
Ja mislim da on ima brata blizanca
Ma ne, objasnjenje lezi u tome da ljudi koriste samo jedan malo procenat mozga (mislim svega 5-10 %, ispravite me ako znate tacnije) i da postoji jos puno stvari oko nas koji nismo u stanju da primjetimo uopste. Ljudsko oko moze da vidi samo odredjene frekvencije, dakle sve izvan tih okvira je nemoguce vidjeti osim pomocu specijalnih pomagala. Nisam bas stucnjak za te stvari, mozda neko zna nesto bolje o tome? Ali znam pouzdano da se koriste fizikom, dakle nista natprirodno, ali za nas obicne smrtnike to izgleda kao nesto nenormalno.
Mozda ce za par stotina godina nasim potomcima te stvri biti smjesne kao sto je da Vinci bio ispred svog vremena 
Ma ne, objasnjenje lezi u tome da ljudi koriste samo jedan malo procenat mozga (mislim svega 5-10 %, ispravite me ako znate tacnije) i da postoji jos puno stvari oko nas koji nismo u stanju da primjetimo uopste. Ljudsko oko moze da vidi samo odredjene frekvencije, dakle sve izvan tih okvira je nemoguce vidjeti osim pomocu specijalnih pomagala. Nisam bas stucnjak za te stvari, mozda neko zna nesto bolje o tome? Ali znam pouzdano da se koriste fizikom, dakle nista natprirodno, ali za nas obicne smrtnike to izgleda kao nesto nenormalno.
- HAL9000
#17 Re: David Copperfield: Prolazak kroz Kineski Zid i ostale iluzij
Evo da rijesimo letenjetest01 wrote:Opcenito,odgovor na dosta trikova se nalazi u specijalnim rekvizitima koji su namjenjeni i napravljeni samo za taj trik.Npr.ako madjionicar izvede dobru iluziju s kartama to radi sa svojim kartama,a nikad ne bi mogao sa vasim.Ili sa sanducima,uzadima itd.itd.
Originalni trik :
Potpuno objasnjenje trika :
http://www.genspot.com/video-2372/razkr ... tenje.aspx
Nakon objasnjenja skroz drugacije gledas i kontas ma joj kako mi to promace
- Kurent
#18 Re: David Copperfield: Prolazak kroz Kineski Zid i ostale iluzij
I jos jedna stvar. On ima sa sobom ekipu od 150 ljudi i kao sto neko napisa gore opremu od oko 50ak kamiona teretnih. Tako da 
- tranquil
#19 Re: David Copperfield: Prolazak kroz Kineski Zid i ostale iluzij
Evo ispravke: ljudi koriste 100% mozgaKurent wrote:Ma ne, objasnjenje lezi u tome da ljudi koriste samo jedan malo procenat mozga (mislim svega 5-10 %, ispravite me ako znate tacnije) i da postoji jos puno stvari oko nas koji nismo u stanju da primjetimo uopste.
- Layne
#20 Re: David Copperfield: Prolazak kroz Kineski Zid i ostale iluzij
Ma kakav Copperfield, Criss Angel je kralj
- Comrad
#21 Re: David Copperfield: Prolazak kroz Kineski Zid i ostale iluzij
A ovaj Chris je nasao ovu zenu koja nema donji dio tijela i koristio je u ovim svojim trikovima. 
- Kurent
#22 Re: David Copperfield: Prolazak kroz Kineski Zid i ostale iluzij
ako cemo oko Angela, on svoje trikove izvodi samo pred rajom koju zna i samo radi videa. Dakle sve je namjesteno.
Ali bilo je u pocetku interesantno.
- Kurent
#23 Re: David Copperfield: Prolazak kroz Kineski Zid i ostale iluzij
To je isto kao sto je uradio Bryant "preskocivsi auto".

-
zemo_online
#24 Re: David Copperfield: Prolazak kroz Kineski Zid i ostale iluzij
rekoh ja,sve specijalni rekviziti.
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
#25 Re: David Copperfield: Prolazak kroz Kineski Zid i ostale iluzij
test01 wrote:Svakome je jasno daje nemoguce da Kip Slobode nestane i opet postane, tako da se David zajebo sa tom iluzijom.