Davanje lažnih podataka i pitanje kaznene odgovornosti

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
tarowik336

#1 Davanje lažnih podataka i pitanje kaznene odgovornosti

Post by tarowik336 »

Dakle u pitanju je bio natječaj za posao u jednoj osnovnoj školi. Natječaj regularno raspisan, objavljen u javnim medijima, rok za predaju dokumentacije od 8 dana i sve kako ide. Prijavila nas se četvorica, od toga dvojica diskvalificirani zbog nepotpune ili neuredne dokumentacije, a od nas preostalih dvoje mene stavili kao drugoplasiranog, a meni suprostavljenog kandidata kao prvoplasiranog zbog većeg broja skupljenih bodova.

Žalbeni rok je bio 8 dana, normalno pojavio sam se na žalbi jer mi je čitava stvar smrdila od samog početka. Razlika u bodovima između prvoplasirnog i mene drugoplasiranog je bila kao da je on završio doktorat na Harvardu, a ja neki ulični smetlar koji je slučajno zalutao na natječaj. Djelovalo mi je nekako kao da su namjerno naštimali toliku razliku da me u startu demotiviraju da se uopće žalim na bilo koji način ili da išta pokušavam.

Uglavnom, na žalbi mi je tajnik škole objasnio da moj protukandidat ima jedno maloljetno muško dijete i ženu koja ne radi, pa je ko fol na tome dobio neke dodatne bodove na račun toga što uzdržava svoju familiju. S obzirom da nisam imao nikakve konkretne protuargumente, nisam mogao ništa ni napraviti. Imajući u vidu da je škola u totalno drugom gradu u odnosu na ovaj gdje ja živim, možda su i računali na to da ja nikada neću ni doći u situaciju da mogu provjeriti išta od toga.

Ali ne lezi vraže, pošto živimo u tako maloj državi gdje svaka baba zna svakoga, sudbina je htjela da baš neki dan slučajno naletim u kafani na čovjeka koji je obiteljski prijatelj od ovoga koji mi je oteo posao. I krenem ja njega ispitivati o ovome što mi je sumnjiv, a on naravno nema pojma zašto ga ispitujem, tako da se izlajao o svemu. Reko, ima li taj lik šta djece? Ma, kaže, ima četvoricu sinova, sva četiri rade u Njemačkoj već dugo vremena. Pa, reko', onda nijedan nije maloljetan? Ma, kaže, kakvi maloljetni, nijedan nema ispod 30 godina. E tu je već počeo ključati u meni, tlak raste prema 200 kao u pretis loncu.

Dakle ajmo sad probati malo u pravnom smislu posložit neke stvari.

Prvo i prvo, obrazac na kojemu se poslodavcu predaju takvi podaci se zove "kućna lista". Na kućnoj listi se upisuje ukućane, odnosno osobe s kojima živiš i koje uzdržavaš. U dnu takvog obrasca (koji se nakon popunjavanja ovjerava datumom, potpisom i pečatom javnog bilježnika) stoji jedna prijeteća napomena u kojoj piše ovako:

Izjava o točnosti podataka:
Pod punom moralnom, materijalnom i kaznenom odgovornosti izjavljujem:
  • Da su svi moji odgovori na gore navedena pitanja, kao i ova izjava, istiniti, potpuni i točni;
  • Da sam svjestan/svjesna posljedica davanja netočnih i neistinitih podataka u prijavi.
Da li ova napomena stoji tu samo da izazove psihološke efekte kod kandidata za posao i obeshrabri ga da laže, ili zaista postoji neka konkretna kaznena odgovornost? Ako postoji kaznena odgovornost, po kojoj osnovi, odnosno po kojem zakonu i kakve su kazne?

Ja ne znam ustvari da li je kandidat taj koji je lagao na prijavi (pa onda na osnovi nje dobio posao) ili je unutar same škole imao neku debelu vezu, i sve to skupa nema nikakve veze s bodovima za maloljetnu djecu nego je tajnik samo dobio zadatak da laže i skine me s vrata s nekim jeftinim objašnjenjem.

Kako bilo, činjenica je da prema ovome što zasada znamo postoji obrazac na kojem se potpisuje kaznena odgovornost, da su podaci za koje mi je rečeno da su upisani unutra provjereno lažni, i da je čovjek na osnovu toga dobio posao. E sad da li je on sam lagao ili oni lažu u njegovo ime, to možda i nije toliko bitno, ali nečija kaznena odgovornost u toj priči bi morala postojati, zar ne?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2 Re: Davanje lažnih podataka i pitanje kaznene odgovornosti

Post by Chmoljo »

A odakle nam tipkas ljubicice nasa?
Malisa11

#3 Re: Davanje lažnih podataka i pitanje kaznene odgovornosti

Post by Malisa11 »

Nije to bitno, prvo izborni zakon pa cemo to rjesavati.
Post Reply