Dateline - Unutar srbijanskih mentalnih institucija

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Locked
melb26sa

#1 Dateline - Unutar srbijanskih mentalnih institucija

Post by melb26sa »

http://www.msnbc.msn.com/id/26315386/

Ovo sam sinoc gledala na tv NBC dateline i nisam mogla sebi da dodjem u kakvim nehumanim uslovima drze djecu i ljude sa posebnim potrebama. Spominjali su zavod Kulina u kojem je 600! ljudi smjesteno i gdje i sami doktori - direktori klinike govore da zele da razotkriju probleme kako bi se nesto uradilo. Razgovarali su i sa Rasimom Ljajicem koji nikada nije bio u tim institucijama ali je nakon vidjenja snimaka rekao da ce se nesto uraditi.
Svijetla strana price ja majka djecaka od 9 godina koji je rodjen sa cerebralnom paralizom i koja je unatoc nagovaranjima doktora da ga dadne u instituciju istrajala i ostavila ga kod sebe po cijenu svog braka - otac djecaka se nije mogao nositi sa tim pa ih je napustio, porodica je ne razumije...

Ne znam da je u BiH ovako jer znam da postoje udruzenja koja pomazu porodicama koji imaju clanove sa posebnim potrebama. Znam za Zavod Pazaric ali mislim da su oni na daleko visem nivou od srbijanskih institucija iako znam da je bilo kadrovskih previranja tamo.
Interesuje me da li je u BiH pravilo ili izuzetak da doktori roditeljima savjetuju napustanje takve djece (tj davanje u institucije) i kakve su zakonske odrednice za porodice sa djecom sa posebnim potrebama? Nadam se da primaju odredjeni novcani iznos da im se pomogne jer cesto roditelji moraju da napuste svoje poslove kako bi se potpuno posvetili medicinskim i ostalim potrebama djece.
goga+

#2 Re: Dateline - Unutar srbijanskih mentalnih institucija

Post by goga+ »

Prosto ne verujem da je ova tema postavljena tek sad. To je arhivska emisija.U jesen prošle godine su se pojavile slike Kuline i valjda još nekih ustanova u inostranim medijima, uz komentare o nehumanom odnosu prema osobama sa posebnim potrebama, fiksiranju za krevet i izolaciji. Naši političari su pokušali da zataškaju, negirali su istinitost komentara. Oni su toliko bili zauzeti brigom za sebe,za fotelju, da ih nije zanimalo kako im živi narod, a još manje kako žive oni koji ne mogu ni da iskažu svoje potrebe i probleme. Pošto nije mogla da se sakrije istina, digla se velika frka i morali su da poprave stanje u Kulini. Renovirali su objekte i obezbedili nameštaj. Lično mislim da tamo nije i dalje najsjajnije stanje pre svega zbog toga što nemaju dovoljno medicinskog osoblja. Kako je u BIH neznam.

http://www.kulina.org.yu/Srpski/index.html
melb26sa

#3 Re: Dateline - Unutar srbijanskih mentalnih institucija

Post by melb26sa »

Ja sam ovu emisiju na Dateline gledala sad u petak - pise da je napravljena 2008 godine - ne i koji mjesec. Ne znam kada su ovi sa Dateline bili u Srbiji ali ocito po formiranju nove vlade - ministar je Ljajic.
Leonid Breznjev

#4 Re: Dateline - Unutar srbijanskih mentalnih institucija

Post by Leonid Breznjev »

ima vec tema na zdravlju, pregledajte malo prije nego otvorite novu temu.. :)
Locked