Savjet je malo teze dati ako neko ne zna uopste sta hoce, i ko samo zna da zeli 'onu kameru sto snima dok vozi', a takvi su najcesce trazili savjet od mene.
Nekome je najbitniji kvalitet snimka koji ce imati, dok neko nece ni skontati razliku izmedju upscaled videa koji stuca na 15-tak fps-ova.
Neko zeli da je kamera sto manja i da se sto manje vidi, da je ne mora vaditi svaki put. Neko zeli dodatne mogucnosti poput ugradjene baterije, GPS-a, senzora pokreta i sl.
Ja ih dijelim u grupe po procesoru koji koriste (Ambarella, Novatek, ostali), a onda i u podgrupe po velicini i namjeni (Dashcam, Mini cam, action cam).
Najbolji odnos cijena/kvalitet su kamere sa Novatek 96650 chipom. Od ovih je najpoznatija G1W(H) koju je shandrprc ima, i bolja nema sigurno za te pare. Nesto skuplja je Rexing F9, ali je i kvalitetnije napravljena, kao i novija GS300W koja daje dobar kvalitet slike, ali i dosta problema za cijenu koju se prodaje.
Ambarella daje najbolji kvalitet snimka, ali su i dosta skuplje od novatek modela. Jedna od poznatijih je Mini 0803, ali i svima poznate GoPro kamere koriste neki od Ambarella procesora.
Da skratim pricu, da kupujem sebi cisto dashcam - isao bih na G1WH ili A118/B40 kameru sa istim chipom, samo kompaktniju i mozda malo kvalitetniju.
Obzirom na situaciju kod nas, i da ne bih ostavljao nikakvu kameru u autu, najblizi sam opciji da idem na neku od ovih "gopro" Action Cam modela, gdje trenutno vodi Xiaomi Yi kamera, a u konkurenciji su jos i SJ4000 i Mobius kamere. Mozda i nije najprakticnije rjesenje kada je samo snimanje voznje u pitanju, ali ipak dobijem visestruku namjenu, nisam ogranicen na auto, wifi, bateriju dovoljnu za snimanje ovih kracih relacija tokom cijelog dana, a za duze relacije nije frka razvlaciti kabl do upaljaca, a nosac nek stoji na sajbi