DAS IST SIBA (Hajrudin Siba Krvavac)

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Orhanowski

#1 DAS IST SIBA (Hajrudin Siba Krvavac)

Post by Orhanowski »

Hajrudin Siba Krvavac/DAS IST WALTER
TAKO JE ZBORIO SIBA:

O DJETINJSTVU:"Sjecas li se one slasticarne na Pilama u Dubrovniku?
Mali prhki kolaci, cajni. Bas su bili dobri kolaci. Ti su se kolaci u svoje vrijeme mogli kupiti u Sarajevu, u DUSEKU. A mi djeca nemamo para pa kupimo za dinar kore,znas ono sto se odbacuje? Te su kore najljepsi kolaci moje mladosti. A sad kad je pun sto, ja ne smijem. Secer. Jebo sve kolace kad imas secer!"

O NADIMKU:"Bio sam mrsav kao prut i zato su me nazvali Siba."

O RATNOJ MLADOSTI:"Ja sam cetiri puta izlazio iz okupiranog Sarajeva u partizane po specijalnom zadatku. Slao me i Valter Peric.
Onda sam otisao u zatvor i jebo im majku fasisticku. To zna cijelo Sarajevo. Bili smo zanesenjaci. Najvise izginulo. Da se sad podignu rekli bi:ponovo nas zakopajte da ne gledamo u sto se izvrgava ona ideja u koju smo vjerovali i za koju smo ginuli."

O GOLOM OTOKU:"Kako ne znas zasto me nas prijatelj Ismet Kreso zove dvomotorac? Dvomotorci su IBEOVCI. Mene je rezolucija zatekla u Beogradu, bio sam student prve generacije Vise diplomatsko-novinarske skole. Okupe nas u amfiteatru, dodje Djido. Optuze mi cimera da je za Staljina. Svi cute,ja ga branim; sto odsto sam ubijedjen: nije kriv. Sutra pokupe i njega i mene i na Goli otok. Drzali nas tamo sest mjeseci, puste. Vratimo se u Beograd, on isto vece ispari. Nakon tri dana javlja se na Radio Budimpesti: pljuje po Jugoslaviji i Titu. I mene popljuje..."

O POCETKU:"Kad sam se vratio iz Beograda, tumaram po Sarajevu. Jednog dana sretne me Finci, bio je ministar za kulturu, pita:
`Bi li ti, Krvavac, radio na filmu?`O filmu znam ono sto sam vidio na platnu, ne bih.`Mlad si, naucices`, veli i tako sam poceo na filmu."

O TITU:"Stari je nas volio cugnuti. Svi pravi dzekovi su volili cugnuti."

O KAMERI:"Svaka je kamera, u stvari, srce koje pulsira! A moje srce pulsira stotinu otkucaja u minutu. Kad ti bolnicari izmjere takav puls, onda te stave na drvenu klupu i vele: lezi i miruj, bog te jebo!"

O INFARKTU:"Letim za Moskvu na premijeru VALTERA. Slijecemo na Seremetjevo, osjetim bol u grudima. Sjetim se kako kod Andrica umire Alihodza, sve u bobu isto. Pomislim: zdravo diko!"

O NAJDRAZOJ SCENI I KINI:"Najdraza scena mi je ona u sajdzinici iz VALTERA s Radom Markovicem. Sve sam satove po Sarajevu pokupio...Onda volim onu iz DIVERZANATA s Borisom Dvornikom i pjesmom BELA CAO. Kad smo sletili u Peking na reviju mojih filmova, na
aerodromu nas je docekao hor od par hiljada Kineza sa O, BELA CAO. Vele: svidja nam se ova jugoslavenska partizanska pjesma. A kad nas je ministar kulture pozvao na prijem inzistirali smo da bude prisutan i glumac koji je sinhronizovao VALTERA. Lezao je u zatvoru od kulturne revolucije ali su ga ipak doveli."

O PARTIJI:"Necu vise u nikakvu partiju. U koju god podjem otisla je u materinu!"

O KUCI U TREBINJU:"Napravio sam tu kucu kraj vode; boze moj, sto je lijepa Trebisnjica. Prvo vece zanocim, ne da mi se zaspati. Razmisljam:
stalno ces, Siba, morati u isti krevet. Obucem se pa u LEOTAR, uzmem sobu a ujutro sam otisao u Opstinu i prodao im kucu. Nisam se cjenjkao. Koliko rekli, prihvatio. Placali su u mjesecnim ratama. Nekad je to nesto vrijedilo, kako je ova inflacija dobijem za kutiju cigara i sibicu. A davno sam prestao pusiti."

O DOMACIM IZDAJNICIMA (sav zajapuren, otresa rukama od sebe):
"Nemoj mi, nemoj mi pominjati taj olos. Ustase i cetnici nisu klasni neprijatelji, to su suftovi...Sto ih nema u mojim filmovima? Zar tu najvecu bruku u nasoj istoriji da pokazujem svijetu? Fuj!"

O BURZOAZIJI:"Unistili smo jednu burzoaziju a sad se stvara nova, govnarska!"

O PENZIJI:"Cim se docepaju vlasti uzece mi penziju jer sam pravio film o skidanju zara i feredze. Ovo sto mi je dala socijalisticka vlast pojela inflacija, pa kad mi ovi uzmu necu imati za cim zaliti."

O SMRTI:"Sva mi je ustedjevina 14 000 dolara u Trebinjskoj banci. Kad pandrknem nek uzmu koliko treba za skroman pogreb. Ne zelim nikakvih oficijelnih govora, neka me sahrane po muslimanskom obicaju. I kad oni zadnji cucnu i kazu: hocemo li mu halaliti - halalolsum pa svi odu a ostanu hodze da se mole, da tada grune INTERNACIONALA. Ponovo svi da se vrate i oproste se sa mnom po komunistickom obicaju. A pod zelenim pokrovom u tabutu bice lutka koju ce poloziti u mezar. Kad se ta komedija zavrsi, da moji snimatelji i prijatelji uzmu moj stvarni prah, pospu po Hutovu blatu i zdravo diko!"

U PREDSMRTNOM INTERVIEWU NA RADIO SARAJEVU:"Nedavno sam govorio sa prijateljima ovdje da prizeljkujem da se kao iz magnovenja javi neki pokret obnove Sarajeva i Bosne i Hercegovine, jer njegovi ljudi su uvijek znali da naprave cuda. I ne sumnjam ni jednog trenutka da se cuda napraviti nece i da ce se sve rane Sarajeva na najljepsi nacin zalijeciti i da ce Sarajevo po onom svom starom istorijskom obicaju uvijek izaci novije i ljepse."

Novo i ljepse Sarajevo nije docekao. Dok su mu ugradjivali pejsmejker
11.jula`92.,srce nije izdrzalo. Vec dugo se utrkivao sa zivotom, znao je da je privremen a nikad nije prestajao biti sarajevski Skojevac. Antifasizam je za njega bio religija. Obracun s fasizmom nastavio je u filmovima. Sesti igrani, "Konvoj za El Sat" nije snimio, a vjerovao je da ce biti najbolji...

DAS IST SIBA!!!
water

Post by water »

POCETKU:"Kad sam se vratio iz Beograda, tumaram po Sarajevu. Jednog dana sretne me Finci, bio je ministar za kulturu, pita:
`Bi li ti, Krvavac, radio na filmu?`O filmu znam ono sto sam vidio na platnu, ne bih.`Mlad si, naucices`, veli i tako sam poceo na filmu."

tako se nekad radilo, a ne ko danas moras nauciti prvo :D

Bilo kako bilo na stranu taj nas kultni Valter:

za mene su Diverzanti jedan od najboljih akcionih filmova ikad snimljenih. Mrak mrakova.
Post Reply