array wrote:
Da je Evolucija dokazana ona ne bi bila teorija nego cinjenica. Svaki put kad se pominje rijec teorija u bilo cemu to znaci da taj predmet ili tvrdnja jos nije dokazana. Evoluciju podupire nauka ali jednostavno se nemoze dokazati jer je nemoguce vratiti se u proslost milijardu-dvije godina i donijeti dokaze.
Da je evolucija na neki nacin dokazana, ponovo isti broj ljudi kao i danas ne bi u nju vjerovao. Evolucija je teorija za koju postoji ogroman dio dokaza, ali posto ne moze da se stavi u jednu jednacinu ili korpu, za dugo ce ostati teorija. Jer da saznamo vise oko stvaranja vasione i pojave zivota na zemlji, ima jos dosta da se radi.
Znaci, nauka je "otvorena" po ovom pitanju i samo ono sto se dokaze, predstavlja korak dalje. Suprotno od religije gdje je sve vec "dokazano" i "cinjenica" pa nema sta da se o tome raspravlja. (... jer neko moze da pocne sumnjati).
Kreacija je do samo prije 2000 godina tumacena na potpuno drugi nacin--doba mnogobostva--da bi onda kroz Isusa i "svete knjige" dobila oblik jednoga boga.
Interesantno je da danas vise nemamo ni trunke dokaza o "cudima" ili slicnim pojavama koja su, kada je Isus zivio, bile malte ne svakodnevne pojave. Jednostavno, ne dogadjaju se. Jeste da danas poneko jos bude nasilno odveden u leteci tanjir, ili duhovi izbace nekoga iz kuce, tu i tamo pokoji kip nekakvog sveca "proplace" ili "prokrvari"... ali nista konkretnije.
Da se razumijemo, i ja vjerujem u evoluciju ali u isto vrijeme ne odbacujem mogucnost "Inteligentnog Stvaranja Zivota". Ni Darwin a ni niko drugi nije objasnio kako je zivot "ubacen" u prvu celiju od koje je navodno sve ostalo postalo.
Ti mi izgledas vise zbunjen nego "otvoren" u pogledima. Valja ti bome i dalje uciti i odluciti sta je veca mogucnost.
Ujedno, ti kao trazis od Darwina svako objasnjenje sto je smijesno. On je samo dao svoja zapazanja koja su kasnije testirana i retestirana, i generalno potvrdjena. Ditto sa Ajnstajnovom teoremom. Doduse, Ajnstajnova se ne negira jer ne smeta vjernicima.
Spominjes SAD i odluku suda oko ucenja. Well, procitaj detaljno pa ces vidjeti da se sudija nije vezao za Ustav, nego za cinjenicu da je naucno dokazano da evolucija stoji. Ne kreacija. U stvari, sudija je bio vrlo kritican oko kreacionista. Procitaj Engleske verzije vijesti.
Po meni to dokazuje samo jedno a to je da Isus nije Bog.
I nije: koliko ja znam o religiji, on je boziji sin. Ali ne cudim se da ga neko smatra i bogom.