Darwin pobijedio Busha

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

Da li podrzavate teoriju evolucije?

Da
52
64%
Ne
21
26%
Nesto izmedju
8
10%

Total votes: 81

danas

Post by danas »

List wrote: Meni je prihvatljivija teorija da su nas ljudi sa drug planete donijeli i ostavili ovdje po kazni dok se ne poubijamo medjusobno nego da je sve samo od sebe nastalo. Hemijskim i drugim procesima. :D I da izvan nama vidljivog dijela Svemira nema nikoga i nicega. 8-)
a kako su nastali ti ljudi sa druge planete? i oni su morali poceti od necega... bas kao i mi valjda?!?
List

Post by List »

danas wrote:a kako su nastali ti ljudi sa druge planete? i oni su morali poceti od necega... bas kao i mi valjda?!?
Vjerovatno imaju neku njihovu verziju "teorije evolucije". Bas kao i mi. :D
Ili su mozda obezvrijedili Einstena i druge velike naucnike i dosli do odgovora . :D :D :D
danas

Post by danas »

List wrote:
danas wrote:a kako su nastali ti ljudi sa druge planete? i oni su morali poceti od necega... bas kao i mi valjda?!?
Vjerovatno imaju neku njihovu verziju "teorije evolucije". Bas kao i mi. :D
Ili su mozda obezvrijedili Einstena i druge velike naucnike i dosli do odgovora . :D :D :D
bice da je tako... :D :D :D
sojka

Post by sojka »

danas wrote:
sojka wrote:Danas uletila si malo prije mene..moj post se nije na tebe odnosio ;)
znam. 8-)
Bice da je tako.. :roll:
Teoriji evolucije doprijenece nasa 10ta planeta, ali potrajace jos. Jedino ako se medju njima nadje neki odvec brbljivi naucnik.
reaktor

Post by reaktor »

danas wrote:@DTL:

ja licno smatram da vjera (bilo koja) ne nudi nikakve odgovore, pa cak ni one najosnovnije. obicna moralna pitanja (i odgovori) su svakako postojali i bili su diskutovani mnogo prije pojave monoteistickih religija. o nauci necu ni da diskutujem, jer da je religija dominantna, mi bismo i dan-danas vjerovali da hodamo po ravnoj zemlji. ali i dalje ostavljam slobodno pravo izbora svakome da vjeruje sta hoce i da zivi kako hoce, dokle god ta shvatanja i principe ne namece drugima. ali upitno je koliko religija (ili religioznih osoba) je to zaista i sposobno uciniti. pogledajmo bush-a -- sa kojim je ova tema i zapoceta.

sa druge strane, smatram da je povecana "religioznost" koju mozemo da vidimo u mnogim drustvima sirom planete posljedica sve kompleksnijeg zivota, u kojem mnogi ne mogu da se snadju niti da pronadju sebe. moderni tokovi lako ostavljaju dosta ljudi "sa strane", i oni se osjecaju marginalizivanima -- trazeci utjehu, potvrdu i 'objasnjenje' u religiji. zajednicka osobina svih monoteistickih religija je da su u najboljem slucaju staticne, jer svakako ne gledaju naprijed, vec nazad -- uvijek se "vracajuci izvornim tekovinama"... samim tim, progres -- bilo koje vrste -- je tesko ostvarljiv.
danas, moram ponovo reci... ja licno smatram da si ti mediokritet... tvoje razmisljanje je na nivou intelektualca - strebera :D
danas

Post by danas »

reaktor wrote: danas, moram ponovo reci... ja licno smatram da si ti mediokritet... tvoje razmisljanje je na nivou intelektualca - strebera :D
pa bolje ni sama nisam mogla pozeljeti. :D
hvala...
digger

Post by digger »

danas wrote:
reaktor wrote: danas, moram ponovo reci... ja licno smatram da si ti mediokritet... tvoje razmisljanje je na nivou intelektualca - strebera :D
hvala...
A-ha: kompliment od Reaktora! Ovdje se nesto interesantno kuha! :D
reaktor

Post by reaktor »

digger wrote:
danas wrote:
hvala...
A-ha: kompliment od Reaktora! Ovdje se nesto interesantno kuha! :D
nista se ne kuha... kod mene je ni po babu ni po stricevima, vec po pravdi istinitoj :D
digger

Post by digger »

reaktor wrote:nista se ne kuha... kod mene je ni po babu ni po stricevima, vec po pravdi istinitoj :D
... i mozda malo sto je pametno, ali zensko, ha? :D
DTL

Post by DTL »

avicena wrote:[Kada je sticanje znanja u pitanju, dovoljno je prelistati Historiju Arapa od recimo Filipa Hitija pa ćeš vidjeti da su Arapi neposredno poslije primanja islama doživjeli preporod služeći se naučnim dostignućima susjednih nemuslimanskih naroda i dugo vremena prednjačili u raznim naučnim oblastima u odnosu na ostatak svijeta. Zašto bi bio problem da muslimani studiraju po Zapadnim Univerzitetima i nisam čuo da je neko od bosanskih vjerskih lidera imao nešto protiv toga, šta više.
Ne razumijem ko je od uleme profitirao na patnji svog naroda. Reisi i muftije su postojali i primali plate i u vrijeme Tita.
Ma ne konats pitanje, nije ni vazno da li namjerno ili ne.

Nije poenta u plati muftije ili popa, poenta je u tome sto radikalni Islam(medju nama u Bosni i Bosanskoj dijaspori, nazalost, toliko prisutan), osporava sve sto dolazi sa Zapada, a vjerski i politicki prvaci Bosnjaka koji takav Islam i srcem i dusom podrzavaju, samo gledaju kako ce svoju djecu na Zapadu udomiti i skolovati, dok u isto vrijeme nasoj djeci prodaju muda za bubrege o tome kako je u Bosni med i mlijeko.

Hipokrizija!
Fair Life

Post by Fair Life »

Image

Karika koja nedostaje...

Image

Image

Buducnost "human evolution"...

Image
digger

Post by digger »

avicena wrote: Vjerovatno si gledala dokumentarce u kojima se analizira čudo zvano Amerika i dobar dio analitičara vezuje Ameriku za zapadno rimsko carstvo. Možda se plaše krize morala, a koja je urušila i tu moćnu imperiju.
Lijepo objasnjenje koje svaka vjera upotrebljava kao putokaz: Rimsko carstvo propalo zbog morala.

Mi imamo u BH svoje malo "Rimsko carstvo" koje treba da propadne. Zbog morala ili loseg upravljanja?

Arapi imaju takodjer svoje: Saudi Arabiju, koja je vjerovatno najkorumpiranija na svijetu i sa dvostrukim moralom. Sta sada?

Amsterdam je bludan grad sa golim zenskima u "izlozima" koji ce zbog toga dovesti Holandiju u propast.

Tajland ima najotvoreniji djeciji seks. Nema im druge nego da zakljucaju vrata zemlje i rasele se jer ih ceka propast.

Rimsko carstvo je propalo iz najciscih ekonomskih razloga. Bez love, odrzati imperiju koja je pokrivala sve od Engleske do Jerusalema, ne bum islo. Niti je bilo dovoljno vojnika da brane steceno, niti je bilo dovoljno zanatlija i farmera da hrane drzavu.

Nesto slicno kao u bivsem SSSR-u, i ako ne cuh da je SSSR propao zbog morala. Ili je razlog bio bozija volja? Bog zna.
avicena

Post by avicena »

digger wrote:
avicena wrote: Vjerovatno si gledala dokumentarce u kojima se analizira čudo zvano Amerika i dobar dio analitičara vezuje Ameriku za zapadno rimsko carstvo. Možda se plaše krize morala, a koja je urušila i tu moćnu imperiju.
Lijepo objasnjenje koje svaka vjera upotrebljava kao putokaz: Rimsko carstvo propalo zbog morala.

Rimsko carstvo je propalo iz najciscih ekonomskih razloga. Bez love, odrzati imperiju koja je pokrivala sve od Engleske do Jerusalema, ne bum islo. Niti je bilo dovoljno vojnika da brane steceno, niti je bilo dovoljno zanatlija i farmera da hrane drzavu.
Ma nije samo to! Krivi su i barbari Germani, komarci, hrišćani, srebrne i olovne kašike... ;-) ...ali možda ipak malo i Kaligule, Neroni......pratiš li na OBN-u igranu seriju "Ja Klaudije".....
avicena

Post by avicena »

DTL wrote:
avicena wrote:[Kada je sticanje znanja u pitanju, dovoljno je prelistati Historiju Arapa od recimo Filipa Hitija pa ćeš vidjeti da su Arapi neposredno poslije primanja islama doživjeli preporod služeći se naučnim dostignućima susjednih nemuslimanskih naroda i dugo vremena prednjačili u raznim naučnim oblastima u odnosu na ostatak svijeta. Zašto bi bio problem da muslimani studiraju po Zapadnim Univerzitetima i nisam čuo da je neko od bosanskih vjerskih lidera imao nešto protiv toga, šta više.
Ne razumijem ko je od uleme profitirao na patnji svog naroda. Reisi i muftije su postojali i primali plate i u vrijeme Tita.
Ma ne konats pitanje, nije ni vazno da li namjerno ili ne.

Nije poenta u plati muftije ili popa, poenta je u tome sto radikalni Islam(medju nama u Bosni i Bosanskoj dijaspori, nazalost, toliko prisutan), osporava sve sto dolazi sa Zapada, a vjerski i politicki prvaci Bosnjaka koji takav Islam i srcem i dusom podrzavaju, samo gledaju kako ce svoju djecu na Zapadu udomiti i skolovati, dok u isto vrijeme nasoj djeci prodaju muda za bubrege o tome kako je u Bosni med i mlijeko.

Hipokrizija!
"Licemjeri će na samom dnu džehenema biti i ti im nećes zaštitnika naći."
(Kur'an, Nisa - 145)
Varaju i sebe.
Prenj

Post by Prenj »

25 ucesnika ankete se izjasnilo da NE podrzavaju teoriju evolucije.
Bilo bi lijepo ako bi nam ponudili i neke argumente na osnovu kojih su formirali svoje misljenje.
avicena

Post by avicena »

Prenj wrote:25 ucesnika ankete se izjasnilo da NE podrzavaju teoriju evolucije.
Bilo bi lijepo ako bi nam ponudili i neke argumente na osnovu kojih su formirali svoje misljenje.
Image
Prenj

Post by Prenj »

Overslept?
Ne vidjeh ja jos argumente protiv. Ni jednog jedinog.
Osim vjerovanja da se sve desilo drugacije. A tu nikakvi argumenti niti su potrebni, niti pomazu.
avicena

Post by avicena »

Prenj wrote:Overslept?
Osim vjerovanja da se sve desilo drugacije. A tu nikakvi argumenti niti su potrebni, niti pomazu.
Koliko je ta teorija šuplja?

http://www.cps.org.yu/index.html

http://www.evolutiondeceit.com/bosanski/index.php

http://www.grupa.org.yu/evolucija.html

itd. itd........
danas

Post by danas »

prebrojao si se prenj -- 13 je glasalo da ne podrzava...
a argumente i sam znas... :-)
Prenj

Post by Prenj »

avicena wrote:

itd. itd........
Mozes li nam ukratko predstaviti neke argumente PROTIV?
Prenj

Post by Prenj »

danas wrote:
prebrojao si se prenj -- 13 je glasalo da ne podrzava...
a argumente i sam znas... :-)
Tacno, 13 protivnika evolucije se skupilo.
Argumenti?
avicena

Post by avicena »

Prenj wrote:
avicena wrote:

itd. itd........
Mozes li nam ukratko predstaviti neke argumente PROTIV?
Ne mogu! Ako si zainteresovan prelistaj, a ako nisi vjeruj u TE.
Prenj

Post by Prenj »

avicena wrote:
Ne mogu! Ako si zainteresovan prelistaj, a ako nisi vjeruj u TE.
I tu se diskusija zavrsi.
Sad bi trebalo polemisati sa dalekim site-ovima. Cemu onda forum?
Prenj

Post by Prenj »

Ne odustaju ...

Independent wrote: http://news.independent.co.uk/world/ame ... 315126.ece

School board in court over attempt to sideline Darwin's theory
By Leonard Doyle
Published: 26 September 2005

In what is being described as the most important legal battle involving creation and evolution in the last 18 years, a Pennsylvania court will hear opening arguments today on a school board's attempt to include an alternative to Darwin's theory in the curriculum.

Last October, the small, rural school district of Dover became the first public school district in the US to include intelligent design in its biology curriculum.

A four-paragraph statement read to students tells them that evolutionary theory "is not a fact" and "intelligent design is an explanation of the origin of life that differs from Darwin's view."

The school district ordered science teachers to point out in a brief statement before biology classes begin that unexplained gaps exist in evolution theory. The statement then refers students to the pro-intelligent design textbook Of Pandas and People, which is available in high-school libraries.

Intelligent design holds that living organisms are so complex that they must have been created by an unspecified divine being and the elected school board members who support the change say pupils should learn about alternative theories to evolution.

After the school board embraced intelligent design, 11 parents, represented by the American Civil Liberties Union and other groups, filed suit against the district, arguing the district was motivated by religion and was primarily trying to get God into science classes.

Almost 150 years after Charles Darwin caused outrage by publishing On the Origin of Species, the outcry - in America at least - has not gone away. His theory of evolution met with ferocious criticism and debate in courtrooms and classrooms.

The First Amendment of the US constitution requires that "Congress shall make no law respecting an establishment of religion."

"Depending on how the judge rules, intelligent design could be dealt a lethal blow or it could pave the way for it to be taught in high-school biology classes throughout the country," said Nick Matzke, a spokesman for the US National Center for Science Education.

Not since Edwards vs Aguillard in 1987, in which the US Supreme Courtstruck down the teaching of "creation science", has there been such a challenge to the teaching of Darwin's theory of evolution by natural selection.

In what is being described as the most important legal battle involving creation and evolution in the last 18 years, a Pennsylvania court will hear opening arguments today on a school board's attempt to include an alternative to Darwin's theory in the curriculum.

Last October, the small, rural school district of Dover became the first public school district in the US to include intelligent design in its biology curriculum.

A four-paragraph statement read to students tells them that evolutionary theory "is not a fact" and "intelligent design is an explanation of the origin of life that differs from Darwin's view."

The school district ordered science teachers to point out in a brief statement before biology classes begin that unexplained gaps exist in evolution theory. The statement then refers students to the pro-intelligent design textbook Of Pandas and People, which is available in high-school libraries.

Intelligent design holds that living organisms are so complex that they must have been created by an unspecified divine being and the elected school board members who support the change say pupils should learn about alternative theories to evolution.

After the school board embraced intelligent design, 11 parents, represented by the American Civil Liberties Union and other groups, filed suit against the district, arguing the district was motivated by religion and was primarily trying to get God into science classes.

Almost 150 years after Charles Darwin caused outrage by publishing On the Origin of Species, the outcry - in America at least - has not gone away. His theory of evolution met with ferocious criticism and debate in courtrooms and classrooms.

The First Amendment of the US constitution requires that "Congress shall make no law respecting an establishment of religion."

"Depending on how the judge rules, intelligent design could be dealt a lethal blow or it could pave the way for it to be taught in high-school biology classes throughout the country," said Nick Matzke, a spokesman for the US National Center for Science Education.

Not since Edwards vs Aguillard in 1987, in which the US Supreme Courtstruck down the teaching of "creation science", has there been such a challenge to the teaching of Darwin's theory of evolution by natural selection.
Dezze

Post by Dezze »

@Prenj

Nisi upravu drug. Ljudi ti fino nude objasnjenje, a ti ga ne prihvatas. Bog je stvorio nas. I sve sto vidis, osjetis, a ti to samo jos nisi shvatio..... ;) Nisi dosao tobe (kako meni neki ljudi vole reci). :D :D :D
Post Reply