Agresija Srbije i Crne Gore i njenih satelita na BiH 92. – 95. čiji je cilj bio stvaranje etnički čiste srpske države je neposrdno prouzrokovala smrt najmanje 100.000 građana BiH. Sredstva za ostvarivanje te politike su bila sistematsko ubijanje civila uljučujući i genocid, neopravdano zatvaranje, mučenje i silovanje civilnog stanovništva, pljačka privatne i državne imovine BiH i njenih stanovnika, razaranje gradova, uništavanje infrastukture, etničko čišćenje nesprkog stanovništva i njihovo raseljavanje unutar i protjerivanje iz BiH, što je rezultiralo trajnim raseljevanjem najmanje jednog miliona građana BiH.
Potvrdu za ovo nalazimo u svjedočenju preživjelih.
Vodenjak wrote:…A vec godinama znam da je 26. maj (u mom gradu) bio zaista ono sto se ovdje tvrdi. Dakle, tipican primjer pravoslavnog fundamentalizma!
Mozda ne u razmjerama onog od 11. jula u Srebrenici. ali svakako u istom stilu!
Za svo to vrijeme, koliko mi je poznato, iako su bili izloženi organizovanim neciviliziranim i barbarskim napadima državne zajednice Srbije i Crne Gore, neljudskim životnim uslovima za vrijeme agresije, bez mogućnosti da se brane od ovih ničim izazvanih napada, zbog embarga na oružje nametnutog od strane Savjeta bezbjednosti UN-a, nije došlo ni do jednog jedinog terorističkog napada na građane Srbije i Crne Gore (ili neke druge države) i njene interese bilo gdje u svijetu ili na lica srpske narodnosti, a koji bi se mogao pripisati nesrpskim građanima BiH ili državi BiH. Ista je stvar i sa periodom od okončanja agresije do danas. Ispravite me ako griješim.
Ključno pitanje koje mi se nameće kada razgovaramo o postojanju eventualne terorističke opasnosti koja proizilazi od nesrpskih građana BiH i koja negatorima genocida u Srebrenici i drugim ideološkim neprijateljima evropske BiH pruža mogućnosti za manipulaciju događajima 92. – 95. je ovo:
Kako je moguće da se država BiH i/ili njeni građani dovode u bilo kakvu vezu sa bilo kakvim potencijalnim terorističkim aktivnostima i ko treba za to da snosi odgovornost?
Trebamo li odgovor tražiti u ovome?
Šandor wrote:Ovdje nema više od 10,000 ljudi koji bi željeli islamsku državu.
Prozor wrote:…Ne treba se plasiti tih prica o "opasnim islamistima" u Bosnjaka, zapravo bi se trebalo jednom zauvijek reci, ako jednog dana u BiH bude 99% Bosnjaka-muslimana i ako 99% njih bude htjelo islamsku drzavu, BiH ce to i biti, ali posto tako nije, o tome nema price, ali zato ima RS kao pravoslavna drzava na tlu BiH.
tempora wrote: Islamski fundamentalizam u BiH postoji.
Jako sam zabrinut činjenicom da se opravdanje za sopstveni fundamentalizam nalazi u fundamentalizmu drugog
Ahmmed wrote: Ja bih još samo da dodam da se sve ovo dešava u zemlji, čiji je sastavni dio i RS, kojoj je prije tri dana proslavljena krsna slava -Stefandan.Tu je i krsna slava policije RS, krsna slava svih javnih institucija i oblasti: od zdravstva, preko školstva, do telekomunikacija?!I nešto se ne sjećam da se neko bunio protiv pravoslavnoga fundamentalizma....
tempora wrote: Islamski fundamentalizam u BiH postoji.Postoji u onoj mjeri, koliko i postoji u Holandiji…
.
ili izražavanjem sumnje u određene događaje.
Vodenjak wrote: Ja nisam nikada bio pristalica prica tipa rekla-kazala ali se poodavno pitam da li je 11 septembar zaista bio ono sto nam Ameri pokusavaju predstaviti?
Jer, iako je
sayonara wrote:…u drzavi u kojoj su parade cetnika iliti ravnogoraca po bh gradovima, izgradnja spomenika Drazi Mihajlovicu, te davanje naziva ulica po Budaku, Franceticu i drugim krvopijama ... sasvim uobicajena stvar.
se zbog neshvatanja globalnih procesa i rasporeda snaga izvlače sasvim pogreši zaključci
sayonara wrote:Bosnjaci trebaju dokazati da nisu za islamsku drzavu u onom trenutku kada se neko javno zalozi za nju, a paznju treba okrenuti na one koji nisu izbili iz glave tzv veliku Srbiju. Ovako nam oni koji su pobili stotine hiljada ljudi na putu do Karlovca, Karlobaga i Virivitice, pustaju balone, a mi ih trebamo ganjati. Taman posla
A ispravno bi bilo
Šandor wrote: Argumenata za borbu protiv terorizma imamo napretek. Uhapsili smo i procesuirali nekoliko osoba. Onaj jedan što je došao iz Švedske. I drugi kod kojeg je ovdje u Sarajevu pronađen eksploziv.
međutim,
Šandor wrote: Ovo što ste uradili Trifunu je naš maksimum. Ubjeđivati Evropu u to da mi nismo prijetnja prilično je teško. Treba nam jak lobi za to. A mi ga nemamo.
čime se vraćamo na početak.
sayonara wrote:Ne znam kako, ali Bosnjaci su odjedanput dovedeni u poziciju da nekome moraju dokazivati da nisu ekstremisti i da ne zele "islamsku drzavu", iako su to potvrdili i kad je bilo najteze ostati covjek.