Ako netko ima iskustava plizzz!
Mi smo imali vjenčanje bez ijednog običaja a ovo nam je prvo vjenčanje najbliže rodbine.
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
Black hvala ti! e sad, muz i ja minimalno 300 ili 300 on 300 jaBlack swan wrote:hm oko 300 minimalno
a ako su vam bili dobri onda
do 1000
A nisu ništa pa se izgleda ne trebamo puno sekiratiBlack swan wrote:zajedno kao kuća dajete
ne znamo jesu li oni vama bili ili niko "njihov"
sve saberite i oduzmite
znajte da obični gosti daju 100
sestre braća ako ste dobri i jaki oko 1000
pa se saberite
za rakiju ne znam nisam nikad bio
Da, upravu si najbolje je direktno pitati što očekuje!Euridika wrote:Jedan od običaja jeste da mladoženjina porodica (roditelji, braća, sestre, jetrve, zetovi itd.) daruje nevjestu u zlatu, obično ispred svake kuće po jedan poklon. Najčešće su to kompleti (ogrlica i naušnice) ili bogatije narukvice, uglavnom nešto veće vrijednosti. Na taj način joj 'iskazuju' želju za blagostanjem i obiljem u porodici (nekad se tumači i kao 'kupovanje mlade', mada to zna biti i ceremonija prilikom samog vjenčanja - još jedan običaj... cjenkanje za mladu).
Nevjestina porodica na to uzvraća poklonima u ruhu (košulje, peškiri, donji veš, kravate, bade mantili i sl.) za mladoženju i njegovu najbližu porodicu (gore pobrojani).
Ovih običaja ima mali milion i dosta variraju od regije do regije, da ne kažem od sela do sela. Nemoguće ih je sve ispoštovati, pa bi dobro bilo da se indirektno raspitate koji su običaji najznačajniji nevjesti. Sretno!
Na prošnju se nose darovi, znam da s mladoženjine strane njegova sestra, nevjesta, koga već ima, brine o kolačima, nosi se najmanje 7 vrsta kolača (aranžira se recimo u onu veliku plitku košaru), a onda mlada uzvrati isto s najmanje 7 vrsta kolača. Mislim da se od tebe očekuje da spremiš veći broj tih kolačaIvonn wrote:Black hvala ti! e sad, muz i ja minimalno 300 ili 300 on 300 jaBlack swan wrote:hm oko 300 minimalno
a ako su vam bili dobri onda
do 1000
Znaš li slučajno ima li djever obaveze kod prošnje iliti rakije, spominju nekakve korpe, kolače, zlato...ili se to odnosi na obaveze kumova i roditelja?
zato ce on kad umre u dzenet(raj)..........jer ce mu na ovom svijetu zivot biti pakaoOtto_13 wrote:Jadanon ce zivjet sto godina . Svaki dan sa Hercegovkom ima da mu bude ko godina
treba je dobro okitiMatzan wrote:@spreca, kako se kiti mlada?
spreca wrote:treba je dobro okitiMatzan wrote:@spreca, kako se kiti mlada?![]()
![]()
![]()
Neznam....ali dobro bije darovoMatzan wrote:
A znaš li što se zove mlada?
spreca wrote:Neznam....ali dobro bije darovoMatzan wrote:
Austrijskom ministruMatzan wrote:spreca wrote:Neznam....ali dobro bije darovoMatzan wrote:
Zato što se q nada.![]()