Darežljivost u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
strongwoman

#1 Darežljivost u islamu

Post by strongwoman »

Hajmo se na trenutak ostaviti tema koje govore smijes ovo, ne smijes ono, moras nositi kratke hlace ili duge hlace, dugu ili kratku bradu... i sve ostale formalne stvari koje su manje vise nebitne...
Mozemo li pisati o lijepim osobinama vjernika i o lijepom ponasanju, o tome sta nam i kako nam nalaze vjera da se ponasamo i sto da cinimo DA BI SMO SE PRIBLIZILI STVORITELJU i da bismo postali jedni od onih insana koji su bolji cak i od meleka...

Ja cu poceti sa jednom lijepom osobinom, a neka neko nastavi sa slijedecom...

„Gornja ruka (ona koja daje) je bolja od donje ruke (koja prima)!“ (Buharija)

Allah, s.w.t., u 39. ajetu Sure Sebe' obećava mu'minima koji ulažu svoje imetke na Njegovu putu, lijep svršetak i nagradu:
„Reci: "Gospodar moj daje obilnu opskrbu onome kome hoće od robova Svojih, a kome hoće uskraćuje; što god vi udijelite, On će to nadoknaditi i On najbolje opskrbljuje." (Suretu Sebe', 39)

Prenosi Ebu Hurejre, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: „Nema dana u kojem osvanu robovi, a da dva meleka ne siđu i jedan ne kaže: „Allahu, daj darežljivcu ostatak imetka!“ I drugi kaže: „Allahu, daj škrtici propast!“ (Buharija i Muslim)
bijela

#2 Re: Darežljivost u islamu

Post by bijela »

hvala ti lejla na temi.
ja ne znam sad ništa napisati.. kasno je
arzuhal

#3 Re: Darežljivost u islamu

Post by arzuhal »

Odlična tema, lejlatab :thumbup: Javim se nečim kada se otrijeznim, nisam sad kadar za neke ozbiljne postove :-D
strongwoman

#4 Re: Darežljivost u islamu

Post by strongwoman »

Ma i ja sam out vec je kasno, ako imate bolji prijedlog, da promijenimo naziv teme... molim vas predlozite...
I voljela bih kad bi se bit ove teme odrzala i imala puno, puno lijepih postova...
Maksuz selam
bijela

#5 Re: Darežljivost u islamu

Post by bijela »

lejlatab wrote:Ma i ja sam out vec je kasno, ako imate bolji prijedlog, da promijenimo naziv teme... molim vas predlozite...
I voljela bih kad bi se bit ove teme odrzala i imala puno, puno lijepih postova...
Maksuz selam
možda da joj malo proširimo značenje, mada i darežljivosti ima raznih vrsta.
zapravo svaki lijep odnos prema svemu je darežljivost.
što bi reko platon il je aristotel il je neki od njih dvojice :zzzz:
vlastita, etički potpuno razvijena duša je najljepši poklon kojeg nekome možeš dati
HAVANA

#6 Re: Darežljivost u islamu

Post by HAVANA »

Dobra :-D
strongwoman

#7 Re: Darežljivost u islamu

Post by strongwoman »

HAVANA wrote:Dobra :-D
Evo jednog od darezljivih :thumbup:
strongwoman

#8 Re: Darežljivost u islamu

Post by strongwoman »

Ebu-Hurejre, r.a., kaže: "Došao je jedan čovjek Vjerovjesniku, a.s., pa mu reče: 'Ja sam gladan!'
Vjerovjesnik, a.s., posla nekog da upita jednu od njegovih žena (za hranu), a ona reče: 'Tako mi Onoga Koji te poslao sa istinom, kod mene ima samo vode!' Vjerovjesnik je zatim upitao drugu ženu, pa je i ona tako rekla; i tako redom sve su rekle isto: 'Tako mi Onog Koji te poslao sa istinom, kod mene ima samo vode!'
Tada Vjerovjesnik reče: 'Ko će ugostiti večeras ovog čovjeka?'
Jedan ensarija reče: 'Ja ću, Allahov Poslaniče!'
Pa ga je poveo svojoj kući i rekao ženi: ‘Ugosti Poslanikova gosta!' U drugom predanju stoji da je on svojoj ženi rekao: ‘Ima li šta jesti?' Ona odgovori: 'Ima samo večera za djecul' Ensarija reče ženi: 'Zabavi ih nečim, a kad htjednu večerati, uspavai ih, a kad dođe naš gost, ugasi svijeću, pa se prikazuj kao da i mi jedemol'
Pa su sjeli, i gost je jeo, a oni su legli bez večere. Kada je svanulo, ensarija je došao Vjerovjesniku, a.s., i on mu reče: ‘Allah se zadivio vašim sinoćnjim postupkom sa vašim gostom.'"- (Muttefekun alejhi)
pshhh

#9 Re: Darežljivost u islamu

Post by pshhh »

U svemu kao i u sadaci (darezljivosti) treba imati mjeru i ispravan ''nijet'' (namjeru) da bi se dobro djelo primilo.

Tako kada se daje sadaka obavezno nanijetiti i dati sa bismilom u ime Allaha dž.š. - to je veoma bitno.

Allah dž.š. daje i uzima tako da nije na covjeku da se on kao nesto sazaljava na nekoga i da je ta sadaka od covjeka.

Ono sto se daje, pripada Allahu dz.s. a covjek je samo "kanal" kojim je ta opskrba dosla do onoga kome je potrebna.

Ista ta opskrba je dosla do toga covjeka jer se je Allah dz.s. smilovao tom covjeku pa je onome ko udjeljuje spusteno na srce da nekome udjeli sadaku.

I na kraju neda se svakome da cini dobra djela a Allah dz.s. sve najbolje zna.
HAVANA

#10 Re: Darežljivost u islamu

Post by HAVANA »

moderator wrote:pshhh, mozda se ne razumijemo, ali ja kad nesto dajem, ne dajem da se to djelo tamo negdje "primi" ...
haqqlberry

#11 Re: Darežljivost u islamu

Post by haqqlberry »

HAVANA wrote:
moderator wrote:pshhh, mozda se ne razumijemo, ali ja kad nesto dajem, ne dajem da se to djelo tamo negdje "primi" ...
U narodu rečeno "bez bismile".

8-)
arzuhal

#12 Re: Darežljivost u islamu

Post by arzuhal »

moderator wrote:Ne, u narodu je to receno "dajem jer smatram da imam dovoljno da sa nekim podijelim, a ne dajem iz razloga da mi se kod Boga upise plus".
Može i tako, naravno. Ali mislim da može i ovako: ''dajem, obzirom da mi je Bog dao više nego što mi treba upravo da bih ja pokazao svoju vjeru u Njegovo davanje, da bih slijedio i učio iz tog i dao drugom koji nema, e da mi se ne bi kod Boga upisao minus kao slabom čovjeku''
strongwoman

#13 Re: Darežljivost u islamu

Post by strongwoman »

haqqlberry wrote:
HAVANA wrote:

8-)
Naravno, to je onda kao dobro djelo sa predomisljajem,,, evo ja cu dati pa nek mi dragi Bog to vrati... nesto kao IMT obrazac...
Oni ljudi koji imaju merhameta u sebi ce uvijek davati i dijeliti, a ti mozes reci bismila koliko god hoces puta, ako to nije od srca i iskreno onda nista od toga.. nije stvar na jeziku nego u srcu...
HAVANA

#14 Re: Darežljivost u islamu

Post by HAVANA »

haqqlberry wrote:
HAVANA wrote:

8-)

Tanak sam ti ja sa tim a i da ne skrećemo lijepu temu na pogrešan put.Hajmo šta konkretno raditi. ;-)

Pomozimo nani...
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &start=300
strongwoman

#15 Re: Darežljivost u islamu

Post by strongwoman »

HAVANA wrote: Hajmo šta konkretno raditi. ;-)

Pomozimo nani...
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &start=300
:thumbup:
strongwoman

#16 Re: Darežljivost u islamu

Post by strongwoman »

Necete postici dobrocinstvo sve dok ne podijelite od onoga sto i sami volite, a sto god vi podijelite Allah zna, sigurno za to zna. (Alu 'Imran, 92.)
strongwoman

#17 Re: Darežljivost u islamu

Post by strongwoman »

Poslanik, a. s. kaze: Darezljiv covjek je blizak Allahu i ljudima i blizu je Dzennetu, a daleko od vatre (Dzehennema); a skrt covjek je daleko od Allaha i ljudi, i daleko od Dzennneta, a prikucen vatri dzehennemskoj. Darezljivi neznalica blizi je Allahu od poboznog tvrdice".
strongwoman

#18 Re: Darežljivost u islamu

Post by strongwoman »

Muhammed, a. s. kaze: "Dobra djela cuvaju covjeka od zla i nesrece, a skrivena sadaka ublazava Allahovu srdzbu. Obilazenje rodbine, te pomaganje i paznja prema njima covjeku produzava zivot. Svako dobro djelo je sadaka. Ljudi koji dobro cine na ovom svijetu bice dobrocinitelji i na buducem svijetu. Medjutim, oni koji cine ruzna i zabranjena djela na ovom svijetu bice takvi i na buducem svijetu. Medju prvima koji ce uci u Dzennet bice oni koji drugima dobro cine"
arte.fakt

#19 Re: Darežljivost u islamu

Post by arte.fakt »

zeljeti drugom vise nego sebi ... to je osnovna poruka darezljivosti u islamu ...
arzuhal

#20 Re: Darežljivost u islamu

Post by arzuhal »

arte.fakt wrote:zeljeti drugom vise nego sebi ... to je osnovna poruka darezljivosti u islamu ...
To je poruka imana i ihsana :-D

A poruka islama je: željeti drugom jednako kao i sebi.
arzuhal

#21 Re: Darežljivost u islamu

Post by arzuhal »

hadzinica wrote:ne "prosipajte" se "stivom" i hadisima...po djelima cete/cemo biti pitani :)
a po nijjetima vrednovani :)
cat lover

#22 Re: Darežljivost u islamu

Post by cat lover »

hadzinica wrote:ne "prosipajte" se "stivom" i hadisima...po djelima cete/cemo biti pitani :)
jedno orlovo pero za tebe

Bik koji sjedi
arzuhal

#23 Re: Darežljivost u islamu

Post by arzuhal »

hadzinica wrote:
arzuhal wrote:
tamam...od puta sto zanijetih...bicu sretna ako mi se jedno bude "pikalo" :)
Posve tačno :thumbup:
strongwoman

#24 Re: Darežljivost u islamu

Post by strongwoman »

arzuhal wrote:
Tamam tako...ni manje, ni vise :thumbup:
arte.fakt

#25 Re: Darežljivost u islamu

Post by arte.fakt »

arzuhal wrote:
arte.fakt wrote:zeljeti drugom vise nego sebi ... to je osnovna poruka darezljivosti u islamu ...
To je poruka imana i ihsana :-D

A poruka islama je: željeti drugom jednako kao i sebi.
Mislis ?? :-D :D
Post Reply