Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
-
Lesli Eldridž
#326 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
Palermo Kad bi više ljudi razmišljalo kao ja i ti bilo bi k'o u džennetu. Ovako ovi koji neopravdano obožavaju SDP, ispadaju da su isti kao i nacionalisti-samo tuk na utuk, sve iz inata. Primitivizam. Svaka čast na komentaru

-
Lesli Eldridž
#327 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
Ne bih ja liz'o guzicu bilo kome. A to mnogi na forumu rade.skorpija1S wrote:Ma sve je bolje od onog gdje smo sad.......Lesli Eldridž wrote:Zna tamo i da dismr. Znaš ono pogano je sa zadnje straneskorpija1S wrote:Kod Zlatka meni najbolje,a ti kako god hoces....
- Liberalism
#328 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
ja ne znam zasto ste toliko navalili na SDP. Vjerujem da bi puno pametnije od fokusa na zlatka trebao biti politika NS da se ne obecava nista... Za sta se trazi podrska ako se nista ne obecava...
-
skorpija1S
#329 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
Sve kao protiv SDP-a,a ne mozete ni na jednoj temi da spomenete Zlatka i SDP,uvijek se za dobrim konjem prasina dizala....Liberalism wrote:ja ne znam zasto ste toliko navalili na SDP. Vjerujem da bi puno pametnije od fokusa na zlatka trebao biti politika NS da se ne obecava nista... Za sta se trazi podrska ako se nista ne obecava...
-
Lesli Eldridž
#330 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
Da baš dobrim konjemskorpija1S wrote:Sve kao protiv SDP-a,a ne mozete ni na jednoj temi da spomenete Zlatka i SDP,uvijek se za dobrim konjem prasina dizala....Liberalism wrote:ja ne znam zasto ste toliko navalili na SDP. Vjerujem da bi puno pametnije od fokusa na zlatka trebao biti politika NS da se ne obecava nista... Za sta se trazi podrska ako se nista ne obecava...
-
skorpija1S
#331 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
Bolje konj nego ovca u svakom slucaju....Lesli Eldridž wrote:Da baš dobrim konjemskorpija1S wrote:Sve kao protiv SDP-a,a ne mozete ni na jednoj temi da spomenete Zlatka i SDP,uvijek se za dobrim konjem prasina dizala....Liberalism wrote:ja ne znam zasto ste toliko navalili na SDP. Vjerujem da bi puno pametnije od fokusa na zlatka trebao biti politika NS da se ne obecava nista... Za sta se trazi podrska ako se nista ne obecava...
-
zavrzlama
#332 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
Da bi ova stranka imala uticaj i opravdala svoje osnivanje i rad..trebalo je sjediste stranke da bude u rs-u...nije problem naci pristalice normalne BIH u federaciji..problem je u manjem entitetu...veliki potez bi bio da je npr. sjediste stranke u Banja Luci ili Doboju...isto za SGV.....
-
mladoliki
#333 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
Liberalni SDP-ovac me je provalio. Stvarno sam nenormalan-želim bolji život, dobru platu, sigurnost i perspektivu za svoje dijete. I ja sam onda nacionalista!!! I još sam interesdžija! Ko je vidio da ljudi žele živjeti bolje i normalnije, ko je vidio da ljudi imaju planove, vizije i ambicije u životu- to je potpuno nenormalno. Normalno je valjda po mom dragom Liberaliziranom SDP-ovcu, da čekamo Zlatka da nas spasi okova života, a da mi sjedimo, tj. ležimo i ništa ne radimo. Mi ćemo čekati našeg Zlaju Godota, sad će on, evo ga, ma još samo 4 godine, pa još 4 i tako do groba.
Politika je djelatnost prosuđivanja i odlučivanja o tome kako usmjeriti složene društvene odnose u cilju ostvarenja općeg, zajedničkog dobra ljudi. Politika nije navijanje za stranku kao što se navija slijepo za Sarajevo, Zvezdu, Želju, Dinamo,itd. bez obzira na sve. Svom timu oprostimo sve i kada izgubi mi smo tu opet iduće nedjelje. Politika je, međutim, ono što kreira naš život i onaj ko može učiniti da imamo dobar standard, sigurnost, ekonomski prosperitet, suficit u vanjsko-trgovinskoj razmjeni, multipliciranu štednju, minornu stopu nezaposlenosti, pravnu državu, evropske standarde, ko može zaštititi moj i svačiji lični i zajednički interes, treba dobiti povjerenje, bez obzira ko je i kako se zove. Nemam ja ništa što kao socijademokrat po uvjerenju čekam nešto što nikad doći neće, imam samo jedan život i imam pravo da ga živim. Tebi druže Liberalism želim svako dobro i puno sreće u čekanju, jer osijedićeš, a dočekati nećeš!
Politika je djelatnost prosuđivanja i odlučivanja o tome kako usmjeriti složene društvene odnose u cilju ostvarenja općeg, zajedničkog dobra ljudi. Politika nije navijanje za stranku kao što se navija slijepo za Sarajevo, Zvezdu, Želju, Dinamo,itd. bez obzira na sve. Svom timu oprostimo sve i kada izgubi mi smo tu opet iduće nedjelje. Politika je, međutim, ono što kreira naš život i onaj ko može učiniti da imamo dobar standard, sigurnost, ekonomski prosperitet, suficit u vanjsko-trgovinskoj razmjeni, multipliciranu štednju, minornu stopu nezaposlenosti, pravnu državu, evropske standarde, ko može zaštititi moj i svačiji lični i zajednički interes, treba dobiti povjerenje, bez obzira ko je i kako se zove. Nemam ja ništa što kao socijademokrat po uvjerenju čekam nešto što nikad doći neće, imam samo jedan život i imam pravo da ga živim. Tebi druže Liberalism želim svako dobro i puno sreće u čekanju, jer osijedićeš, a dočekati nećeš!
- Liberalism
#334 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
Prvo ja nisam SDP-ovac u bilo kojem smislu. Drugo nista ti ne kazem na to sta ti zelis. Neko ko se u politiku mjesa vodjen primarno vlastitim interesom u principu se ne razlikuje od nacionalista (obzirom da je to grupa koja zeli ostvariti vlastiti interes kroz politiku na nacin da manipulise nacionalnim osjecajima - sto je stara tehnika tiranijske vladavine). To sta ti zelis je potpuno nebitno. Ovde je mislim bitnije pitanje koliko ce Nasa stranka biti sposobna da promjeni politicku praksu donosenja odluka na osnovu vlastitog interesa pojedinaca koji su na celu vodecih politickih stranaka.mladoliki wrote:Liberalni SDP-ovac me je provalio. Stvarno sam nenormalan-želim bolji život, dobru platu, sigurnost i perspektivu za svoje dijete. I ja sam onda nacionalista!!! I još sam interesdžija! Ko je vidio da ljudi žele živjeti bolje i normalnije, ko je vidio da ljudi imaju planove, vizije i ambicije u životu- to je potpuno nenormalno. Normalno je valjda po mom dragom Liberaliziranom SDP-ovcu, da čekamo Zlatka da nas spasi okova života, a da mi sjedimo, tj. ležimo i ništa ne radimo. Mi ćemo čekati našeg Zlaju Godota, sad će on, evo ga, ma još samo 4 godine, pa još 4 i tako do groba.
-
palermo
#335 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
Liberalism wrote:Prvo ja nisam SDP-ovac u bilo kojem smislu. Drugo nista ti ne kazem na to sta ti zelis. Neko ko se u politiku mjesa vodjen primarno vlastitim interesom u principu se ne razlikuje od nacionalista (obzirom da je to grupa koja zeli ostvariti vlastiti interes kroz politiku na nacin da manipulise nacionalnim osjecajima - sto je stara tehnika tiranijske vladavine). To sta ti zelis je potpuno nebitno. Ovde je mislim bitnije pitanje koliko ce Nasa stranka biti sposobna da promjeni politicku praksu donosenja odluka na osnovu vlastitog interesa pojedinaca koji su na celu vodecih politickih stranaka.mladoliki wrote:Liberalni SDP-ovac me je provalio. Stvarno sam nenormalan-želim bolji život, dobru platu, sigurnost i perspektivu za svoje dijete. I ja sam onda nacionalista!!! I još sam interesdžija! Ko je vidio da ljudi žele živjeti bolje i normalnije, ko je vidio da ljudi imaju planove, vizije i ambicije u životu- to je potpuno nenormalno. Normalno je valjda po mom dragom Liberaliziranom SDP-ovcu, da čekamo Zlatka da nas spasi okova života, a da mi sjedimo, tj. ležimo i ništa ne radimo. Mi ćemo čekati našeg Zlaju Godota, sad će on, evo ga, ma još samo 4 godine, pa još 4 i tako do groba.
Da li u ovo boldirano spada i Zlatko Lagumdžija i SDP ? Ako spada, zbog čega onda ga branite toliko.Ako misliš da ne spada, onda bih te molio da mi obrazložiš u par rečenica zbog čega ne spada (ako ti nije mrsko, naravno)
- Liberalism
#336 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
Naravno, kako ti kazes tu spada i SDP pa i Lagumdzija kako ga ti pominjes. Cak je i sam Platon rekao da je najbolje stanje nemoguce dostici. Ovde je pitanje standarda. Vodjenje javnim interesom je teoretski prekomplikovan posao za ljudsko bice, jer on sam po sebi iskljucuje emocije. Za ilustraciju, koji politicar danas moze reci da su aktivnosti vjerskih zajednica stetne po ljude u BiH (i samim tim da se zalaze za intervenciju drzave protiv religijskih zajednica). Neko ce reci ko je dokazao da su stetne? Neznam, ali neko bi trebao pokazati da su korisne za opsti interes, obzirom da je finansira i drzava. Ja mogu ja pitati ko to moze reci da je neko idealan politicar? Moze neko ko vjeruje da je bog i koji kaze da je upravo on najbolji politicar. Nema najboljeg, svaki ima svoje lose i dobre strane. Pitanje je ko ima najmanje losih a najvise dobrih osobina.palermo wrote:Liberalism wrote:Prvo ja nisam SDP-ovac u bilo kojem smislu. Drugo nista ti ne kazem na to sta ti zelis. Neko ko se u politiku mjesa vodjen primarno vlastitim interesom u principu se ne razlikuje od nacionalista (obzirom da je to grupa koja zeli ostvariti vlastiti interes kroz politiku na nacin da manipulise nacionalnim osjecajima - sto je stara tehnika tiranijske vladavine). To sta ti zelis je potpuno nebitno. Ovde je mislim bitnije pitanje koliko ce Nasa stranka biti sposobna da promjeni politicku praksu donosenja odluka na osnovu vlastitog interesa pojedinaca koji su na celu vodecih politickih stranaka.mladoliki wrote:Liberalni SDP-ovac me je provalio. Stvarno sam nenormalan-želim bolji život, dobru platu, sigurnost i perspektivu za svoje dijete. I ja sam onda nacionalista!!! I još sam interesdžija! Ko je vidio da ljudi žele živjeti bolje i normalnije, ko je vidio da ljudi imaju planove, vizije i ambicije u životu- to je potpuno nenormalno. Normalno je valjda po mom dragom Liberaliziranom SDP-ovcu, da čekamo Zlatka da nas spasi okova života, a da mi sjedimo, tj. ležimo i ništa ne radimo. Mi ćemo čekati našeg Zlaju Godota, sad će on, evo ga, ma još samo 4 godine, pa još 4 i tako do groba.
Da li u ovo boldirano spada i Zlatko Lagumdžija i SDP ? Ako spada, zbog čega onda ga branite toliko.Ako misliš da ne spada, onda bih te molio da mi obrazložiš u par rečenica zbog čega ne spada (ako ti nije mrsko, naravno)
Sado ili Zlatko?
-
palermo
#337 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
[quote="Liberalism]
Naravno, kako ti kazes tu spada i SDP pa i Lagumdzija kako ga ti pominjes. Cak je i sam Platon rekao da je najbolje stanje nemoguce dostici. Ovde je pitanje standarda. Vodjenje javnim interesom je teoretski prekomplikovan posao za ljudsko bice, jer on sam po sebi iskljucuje emocije. Za ilustraciju, koji politicar danas moze reci da su aktivnosti vjerskih zajednica stetne po ljude u BiH (i samim tim da se zalaze za intervenciju drzave protiv religijskih zajednica). Neko ce reci ko je dokazao da su stetne? Neznam, ali neko bi trebao pokazati da su korisne za opsti interes, obzirom da je finansira i drzava. Ja mogu ja pitati ko to moze reci da je neko idealan politicar? Moze neko ko vjeruje da je bog i koji kaze da je upravo on najbolji politicar. Nema najboljeg, svaki ima svoje lose i dobre strane. Pitanje je ko ima najmanje losih a najvise dobrih osobina.
Sado ili Zlatko?[/quote]
Bez ljutnje, al ništa te nisam razumio
Naravno, kako ti kazes tu spada i SDP pa i Lagumdzija kako ga ti pominjes. Cak je i sam Platon rekao da je najbolje stanje nemoguce dostici. Ovde je pitanje standarda. Vodjenje javnim interesom je teoretski prekomplikovan posao za ljudsko bice, jer on sam po sebi iskljucuje emocije. Za ilustraciju, koji politicar danas moze reci da su aktivnosti vjerskih zajednica stetne po ljude u BiH (i samim tim da se zalaze za intervenciju drzave protiv religijskih zajednica). Neko ce reci ko je dokazao da su stetne? Neznam, ali neko bi trebao pokazati da su korisne za opsti interes, obzirom da je finansira i drzava. Ja mogu ja pitati ko to moze reci da je neko idealan politicar? Moze neko ko vjeruje da je bog i koji kaze da je upravo on najbolji politicar. Nema najboljeg, svaki ima svoje lose i dobre strane. Pitanje je ko ima najmanje losih a najvise dobrih osobina.
Sado ili Zlatko?[/quote]
Bez ljutnje, al ništa te nisam razumio
- Liberalism
#338 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
Kazem da na tvoje boldirano pitanje nema definitivnog odgovora. Niko nije savrsen. Pitanje je koliko je nesavrsen
-
palermo
#339 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
Aha, sada sam te razumio,pa ovako, ja mislim da uopšte nije u pitanju ko je savršen ili nesavršen, nego je pitanje ima li uspjeha ili nema li uspjeha, a Zlatko Lagumdžija nema uspjeha, nažalost (osim naravno ako članovi i simpatizeri ne smatraju uspjehom ovo sada).............Liberalism wrote:Kazem da na tvoje boldirano pitanje nema definitivnog odgovora. Niko nije savrsen. Pitanje je koliko je nesavrsen
- Liberalism
#340 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
Puno toga se racuna na uspijeh. Uspijeh je i to da pozoves ljude na proteste je uspijeh. Pitanje je ko je ili ko moze biti uspjesniji od nekog drugog (Sado ili Zlatko). Kao sto ti mislis da zlatko nema uspijeha, neko moze misliti da je Sado idealan politicar. Sve zavisi od standarda. Mene bas interesuje u cemu konkretno je neko bolji (ili manje losiji) od Zlatka? Iako to nije pitanje za temu, ovo bi se moglo postaviti pitanje za svakoga - sto je u sustini i glavni fol demokratije.
-
Klodovik
#341 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
Kaže Bajić:
Racionalna formula je jednostavna: ''Nema otcjepljenja, nema ukidanja, nema novih parčanja'', što automatski eliminiše političke manipulante sa scene, a daje priliku građanima da relaksiranije na evropskom putu odlučuju koja će transformacija po njih imati pozitivne, a koja negativne konsekvence u stvarnom životu.
Znači, sve ostaje ovako kako jeste, zar ne? Dobro, to je stav (po meni beskičmenjački) i ja ga cijenim, ali kako onda nešto zaista promijeniti? Kako NS sa tako postavljenom formulom može ostvariti uspjeh većeg opsega? Mladi ljudi, napredna razmišljanja, ideje bla bla... a istinska promjena je onemogućena u startu. Naravno, poboljšanja u okviru mogućeg sistema su svakako moguća, ali te domete može ostvariti još stranaka u BiH (što dobrovoljno, što pod pritiskom integriranja u EU). Doduše, možda Bajić ne umije precizno objasniti ciljeve NS ili ih ja ne razumijem.
Ja nemam nikakvih problema da ljude u politici vodi osobni interes sve dok je on reguliran pisanim (i nepisanim) pozitivnim pravilima i uklopljen u uobičajenu normalnu političku praksu. Ne znam kakvi interesi vode političare u ostalim zemljama u Europi? Država se vodi kao i firma. Podvuci crtu nakon svakog izvještajnog perioda, nagradi sposobne, kazni nesposobne i idemo dalje. Tlapljenje ne vodi ničemu. Bilo je ovdje puno riječi o SDP-u. Lagumdžija, po meni, nije pokazao dovoljnu sposobnost (u političkom smislu) i trebao bi podvući crtu samome sebi; trebao bi na sebe primijeniti kriterije koje primjenjuje kad procjenjuje rad drugih ljudi i stranaka.
Racionalna formula je jednostavna: ''Nema otcjepljenja, nema ukidanja, nema novih parčanja'', što automatski eliminiše političke manipulante sa scene, a daje priliku građanima da relaksiranije na evropskom putu odlučuju koja će transformacija po njih imati pozitivne, a koja negativne konsekvence u stvarnom životu.
Znači, sve ostaje ovako kako jeste, zar ne? Dobro, to je stav (po meni beskičmenjački) i ja ga cijenim, ali kako onda nešto zaista promijeniti? Kako NS sa tako postavljenom formulom može ostvariti uspjeh većeg opsega? Mladi ljudi, napredna razmišljanja, ideje bla bla... a istinska promjena je onemogućena u startu. Naravno, poboljšanja u okviru mogućeg sistema su svakako moguća, ali te domete može ostvariti još stranaka u BiH (što dobrovoljno, što pod pritiskom integriranja u EU). Doduše, možda Bajić ne umije precizno objasniti ciljeve NS ili ih ja ne razumijem.
Ja nemam nikakvih problema da ljude u politici vodi osobni interes sve dok je on reguliran pisanim (i nepisanim) pozitivnim pravilima i uklopljen u uobičajenu normalnu političku praksu. Ne znam kakvi interesi vode političare u ostalim zemljama u Europi? Država se vodi kao i firma. Podvuci crtu nakon svakog izvještajnog perioda, nagradi sposobne, kazni nesposobne i idemo dalje. Tlapljenje ne vodi ničemu. Bilo je ovdje puno riječi o SDP-u. Lagumdžija, po meni, nije pokazao dovoljnu sposobnost (u političkom smislu) i trebao bi podvući crtu samome sebi; trebao bi na sebe primijeniti kriterije koje primjenjuje kad procjenjuje rad drugih ljudi i stranaka.
- djugum
#342 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
Samo se vi KRVITE, dok ove glavonje na vlasti trljaju ruke!! Mislim da SDP-u nije u cilju da stvara jos neprijatelja, kao da ih nema dovoljno, NS treba pruziti fer sansu cak iako odvuce par SDP-ovih glasaca, ti glasaci nebi ionako ovaj put glasali za za SDP, ali ovako bar nebi skrenuli udesno. S druge strane potencijalni glasaci NS-e nebi trebali biti ogorceni na SDP i Zlatka, nekako mi ovo sve zvuci kao da ste zbog Zlatka primoreni da glasate za NS. A to ne moze biti tacno, niko nikog ne moze natjerati da da glas za ovu ili onu stranku.
Sto se mene tice, ja cu pratiti kako se stvari razvijaju, NS se mora dokazati kao lijevo orjentisana stranka, ali ne samo na papiru, i predloziti konkretan program, tek onda cu odluciti kome cu dati svoj glas.
Zivjeli.
Sto se mene tice, ja cu pratiti kako se stvari razvijaju, NS se mora dokazati kao lijevo orjentisana stranka, ali ne samo na papiru, i predloziti konkretan program, tek onda cu odluciti kome cu dati svoj glas.
Zivjeli.
- and
#343 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
naša stranka bi mogla računati na glasove ljudi koji nisu izlazili na izbore i ljudi koji su nezadovoljni radom stranaka za koje su glasali.srbi i hrvati su relativno zadovoljni radom svojih stranaka,jer objektivno i ne traže puno od njih,samo da rade na destrukciji bih i to je dovoljno da njihovi birači budu zadovoljni.bošnjačkoj strani je malo teže,jer njihovi birači očekuju da oni rade na jačanju bih,a pored ovakvih stranaka sa srpske i hrvatske strane to je gotovo nemoguća misija i razlog zašto su birači nezadovoljni,što je opet još jedan razlog da srpski i hrvatski birači budu zadovoljni "radom"svojih stranaka.zato će gro članstva u našoj stranci biti iz bošnjačkog naroda,a ako stranka bude radila onako kao što najavljuju,bošnjaci bi mogli biti zadovoljni radom te stranke,što bi dovelo do nezadovoljstva hrvata i srba radom njihovih stranaka .zavrzlama wrote:Da bi ova stranka imala uticaj i opravdala svoje osnivanje i rad..trebalo je sjediste stranke da bude u rs-u...nije problem naci pristalice normalne BIH u federaciji..problem je u manjem entitetu...veliki potez bi bio da je npr. sjediste stranke u Banja Luci ili Doboju...isto za SGV.....
- Mogly
#344 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
Iz tvojih postova sam mislio da jesi SDPovac, nebitno. Neise, ovo boldirano, slažem se. To i mene interesuje i hoću da vidim iznutra. I hoću da budem u prilici da promijenim budalu koji se bude vodio vlastitim interesima, pa da mogu da kažem barem sam pokušao. EvoLiberalism wrote: Prvo ja nisam SDP-ovac u bilo kojem smislu. Drugo nista ti ne kazem na to sta ti zelis. Neko ko se u politiku mjesa vodjen primarno vlastitim interesom u principu se ne razlikuje od nacionalista (obzirom da je to grupa koja zeli ostvariti vlastiti interes kroz politiku na nacin da manipulise nacionalnim osjecajima - sto je stara tehnika tiranijske vladavine). To sta ti zelis je potpuno nebitno. Ovde je mislim bitnije pitanje koliko ce Nasa stranka biti sposobna da promjeni politicku praksu donosenja odluka na osnovu vlastitog interesa pojedinaca koji su na celu vodecih politickih stranaka.
- Mogly
#345 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
...
Last edited by Mogly on 23/04/2008 01:04, edited 1 time in total.
-
lin
#346 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
Zaista ne mogu da razumijem da smo svi toliko naivni i vjerujemo da ove nove stranke koje se pojavljuju pred svake izbore mogu da donesu promjenu. Podsjecam vas na Pokret za promjene koji se prvo pojavio kao nekakav opcenarodni pokret, a onda se pred izbore 2006 transformirao u stranku mi posto nista nije osvojio, utopio se u LDS, odnosno nestao je skupa sa svojim liderima Džihanovićem i Lovrenovićem.
Vidim danas na FENI, pojavila se još jedna nova stranka, nešto kao Nezavisna stranka i to od otpadaka iz raznih stranaka. Ne zna se ni ko ih vodi, ni kuda idu.
Vidim danas na FENI, pojavila se još jedna nova stranka, nešto kao Nezavisna stranka i to od otpadaka iz raznih stranaka. Ne zna se ni ko ih vodi, ni kuda idu.
-
mladoliki
#347 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
Moj kolega liberalni sdp-ovac (koji tvrdi da nije sdp-ovac,što me na osnovu iznesenih stavova čudi)je rekao da nije bitno šta pojedinac želi, a ja mislim upravo suprotno. Zajednički interes može postojati samo kao izraz artikulacije pojedinačnih interesa koji su ujedinjeni oko cilja, metoda i politike njihovog ostvarivanja. Kako neko može reći da je bilo koji čovjek nebitan i da njegov interes nije važan? Vlastiti interes može biti inkorporiran u opći interes, može biti subordiniran općem dobru, u službi istog, ali može biti i u službi doživotnog vladanja, potpune odsutnosti svijesti za realni svijet, i sam sebi svrha. Samo idiot može raditi stvari koje mu ne ostvaruju interese i svaki čovjek je primarno vođen vlastitim interesom, jer da nije ne bi se ničim ni bavio!!! A vlastiti interes NE MORA bit uvijek protiv općeg interesa, kako su nas navikli i vladajuće stranke i tzv. opozicija. Kada je u pitanju bilo koja stranka, pa tako i Naša stranka, sve odluke se donose u grupama koje čine stranačku strukturu, ovisno od nivoa organiziranja i normalno je da ga kreiraju manje grupe ljudi. Ovdje je već sada primjetno da se pokušava nametnuti praksa timskog rada i odlučivanja, statut ne dozvoljava više od jednog mandata na čelu stranke, pa makar se radilo i o drugu Titu-nema nezamjenjivih i doživotnih lidera što je izuzetno pozitivno.
Naša stranka, koliko ja vidim, želi usmjeriti energiju građana na rješavanje konkretnih problema, a ne na priču o temama koje se realno ne mogu desiti, a to je ukidanje Republike Srpske, otcijepljenje RS-a ili stvaranje trećeg entiteta. Ovo troje se vjerovatno neće desiti (bar za našega života) i pametnije nam je da radimo na tome da izgradimo zemlju, poboljšamo ekonomiju, zaposlimo ljude, obrazujemo mlade i dostignemo sve evropske standarde tako da će i dio od ova tri gore spomenuta problema postepeno biti rješavan kroz Evr. integracije.
Međutim, postoji mogućnost da upravo ovakav stav NS koji prihvata realno stanje stvari bude neprihvaćen, jer će nacionalisti iskoristiti emocije ljudi i reći- ovi podržavaju genocidnu tvorevinu, ovi podržavaju unitarnu BiH ili ovi ugrožavaju pravo trećih na entitet, a druga dva naroda imaju svoj. Prostora za manipulaciju masa itekako ima i biće zanimljivo vidjeti kako će se NS nositi sa tim.
A osnivanje te još jedne stranke pokazuje da mnogo ljudi želi nešto mijenjati, ali bilo bi dobro kada bi se mogli svi okupiti na jednoj strani, jer je svaki glas protiv nacionalizma dragocjen!
Naša stranka, koliko ja vidim, želi usmjeriti energiju građana na rješavanje konkretnih problema, a ne na priču o temama koje se realno ne mogu desiti, a to je ukidanje Republike Srpske, otcijepljenje RS-a ili stvaranje trećeg entiteta. Ovo troje se vjerovatno neće desiti (bar za našega života) i pametnije nam je da radimo na tome da izgradimo zemlju, poboljšamo ekonomiju, zaposlimo ljude, obrazujemo mlade i dostignemo sve evropske standarde tako da će i dio od ova tri gore spomenuta problema postepeno biti rješavan kroz Evr. integracije.
Međutim, postoji mogućnost da upravo ovakav stav NS koji prihvata realno stanje stvari bude neprihvaćen, jer će nacionalisti iskoristiti emocije ljudi i reći- ovi podržavaju genocidnu tvorevinu, ovi podržavaju unitarnu BiH ili ovi ugrožavaju pravo trećih na entitet, a druga dva naroda imaju svoj. Prostora za manipulaciju masa itekako ima i biće zanimljivo vidjeti kako će se NS nositi sa tim.
A osnivanje te još jedne stranke pokazuje da mnogo ljudi želi nešto mijenjati, ali bilo bi dobro kada bi se mogli svi okupiti na jednoj strani, jer je svaki glas protiv nacionalizma dragocjen!
- saibaba
#348 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
Druže mladoliki kad sam govorio o otimizmu nisam mislio na pozitivan stav pojedinca u odnosu na stvari koje mu se dešavaju u životu.
Nego o tvom optimizmu i bezrezevnoj podršci stranci koja za sad nema nikave rezultate.
Nego o tvom optimizmu i bezrezevnoj podršci stranci koja za sad nema nikave rezultate.
- Liberalism
#349 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
Nisam ja to tako rekao. Dobro se zna sta sve moze biti javni interes. jedna od tri stvari. Prvi je individualni interes za koji se ocigledno predpostavlja da je zajednički interes (kao sto je to kvalitetnu zdravstvenu zastite). Ali ako se mi borimo za taj javni interes samo da bi ga mi ostvarili (mi imali kvalitetnu zdravstvenu zastitu) to ne znaci da se mi borimo za javni, vec za individualni interes. O tome sam govorio.mladoliki wrote:Moj kolega liberalni sdp-ovac (koji tvrdi da nije sdp-ovac,što me na osnovu iznesenih stavova čudi)je rekao da nije bitno šta pojedinac želi, a ja mislim upravo suprotno. Zajednički interes može postojati samo kao izraz artikulacije pojedinačnih interesa koji su ujedinjeni oko cilja, metoda i politike njihovog ostvarivanja. Kako neko može reći da je bilo koji čovjek nebitan i da njegov interes nije važan? Vlastiti interes može biti inkorporiran u opći interes, može biti subordiniran općem dobru, u službi istog, ali može biti i u službi doživotnog vladanja, potpune odsutnosti svijesti za realni svijet, i sam sebi svrha. Samo idiot može raditi stvari koje mu ne ostvaruju interese i svaki čovjek je primarno vođen vlastitim interesom, jer da nije ne bi se ničim ni bavio!!! A vlastiti interes NE MORA bit uvijek protiv općeg interesa, kako su nas navikli i vladajuće stranke i tzv. opozicija. Kada je u pitanju bilo koja stranka, pa tako i Naša stranka, sve odluke se donose u grupama koje čine stranačku strukturu, ovisno od nivoa organiziranja i normalno je da ga kreiraju manje grupe ljudi.
-
palermo
#350 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
Pa dobro, mislim da nitko ovdje ne govori o bezrezervnoj pdoršci NS, s tim što je prozivanje za nepostojanje rezultata prilično diskutabilno, ja ne vidjeh nekoga ko je u dvije sedmice mogao postići rezultat. Eleneis, nije to toliko ni bitno.saibaba wrote:Druže mladoliki kad sam govorio o otimizmu nisam mislio na pozitivan stav pojedinca u odnosu na stvari koje mu se dešavaju u životu.
Ono što je za mene bitno je da NS unosi neki novi entuzijazam i optimizam na političku scenu BiH.I inače je moje mišljenje da ono što fali ovoj zemlji jeste zapravo optimizam i vjera u mogućnost promjene.Upali smo u jednu mantru sveopšteg beznađa a neki ljudi su na toj mantri čak uspjeli stvoriti i karijere od kojih žive jako dobro (primjer Mirnes Ajanović).Uostalom i ovaj Forum je slika takvog opšteg kolektivnog stanja nacije (a).Kad bi samo čovjek njega čitao ne bi mogao ništa drugo nego sjesti i plakati po cijeli dan.
Bez probuđene nove nade u bolje sutra, ne vjerujem da ćemo ikada uspjeti izaći iz ovog začaranog kruga.Ja sam u NS prepoznao djelić te nade, vidjećemo da li će opravdati moja i očekivanja drugih.Bezrezervene podrške nema, al ima nade.Za početak ni to nije malo