saibaba wrote:mladoliki wrote:Meni nije jasno kako nekom može biti nejasna potreba za osnivanjem nove stranke. Brojni su razlozi:
- pojedinci su "ispušili foru" u svojim prijašnjim strankama i žele osnovati svoju u kojoj će se oni za sve pitati (primjer SDU 1 i SDU 2)
- pojedinci žele ostvariti lične ambicije, a to mogu preko stranaka u kojima oni određuju tok stvari (Pokret mladih, E5, i sl. nema ih na mapi, a glume političke stranke)
- pojedinci osnivaju male beznačajne stranke od kojih imaju koristi za vrijeme izbora (potreban duži elaborat , tu spadaju BPNS, BNS, DSI, Kongresna stranka itd.)
- pojedinci imaju dobre ideje i rejting, ali im "karizmatični lideri" ne dopuštaju da se probiju u prvi plan, jer tako ugrožavaju njihovu neprikosnovenu dominaciju (GDS- Ibro doživotni lider iako stranka ne može osvojiti 5 000 glasova u državi-nema članstva ni infrastrukture, samo Ibro i nekretnine, SDP-da ne spominjem koliko je desetina hiljada ljudi napustilo ovu stranku)
- pojedinci određenih uvjerenja koji su nezadovoljni rezultatima i radom unutar stranke- npr. LDS ima svega 8300 glasova-kakva je to stranka-neka se odmah sami rasformiraju-iz njihovih redova pojedinci odlaze u druge stranke ili osnivaju nove.
- pametni ljudi koji vide kuda ova zemlja ide,a žele iskoristiti znanje, potencijal i talenat mladih ljudi da bi nešto promijenili (Naša stranka Danisa Tanovića)
- pojedinci koji su željni izazova i lične reklame bez obzira na lako predvidivi neuspjeh (Nezavisna stranka).
Iza svega stoji određeni interes!!!
Naša stranka je za mene prijatno osvježenje koje ne mora biti prihvaćeno i ne mora uspjeti kao projekat, ali reći da su se oni trebali pridružiti postojećim strankama može samo neko ko blage veze nema o političkoj sceni u BiH. Pa oni i jesu nastali zato što u ovoj zemlji NEMA opozicije i NEMA alternativne politike postojećim naciokratima. Zato još jednom puna podrška Danisu.
Da u ovoj zemlji ima više pameti, a manje lične sujete nazovi političara, sve bi se male i tzv. opozicione, građanske stranke ujedinile ili napravile koaliciju i tako pokušale pobijediti nacionaliste. Ali to ne može jer ne mogu se dogovoriti da sve njihove brojne guzice, zauzmu mali broj funkcionerskih mjesta, a oni ne mogu postojati ako nisu na čelu, ako nisu lideri, ako nisu prvi!
Interesantan mi je ovaj završni dio tvog posta. Posebno to da neki nazovi političari ne mogu egzistirati ako nisu na čelu. Možda to i jeste razlog njihovog ne priključivanja nekoj od postojećih stranaka.
Mislim da je Naša stranka nešto novo na političkoj sceni samo po tome što joj je osnivač Oskarovac. Doduše to je moje trenutno mišljenje ali oni su tek u osnivanju.. vidjećemo... Ne znam na osnovu čega ti crpiš toliki optimizam ..
Nikada ne možete isključiti skrivene razloge osnivanja stranke, možda stvarno niko ne može egzistirati ako nije na čelu. Možda je to dio našeg mentalnog kompleksa. Međutim, nisu svi isti i u to se moramo praktično uvjeriti, znači moramo nekome dati vlast da bi nam pokazao kakav je- tako ja gledam na stvari u životu.
Da nisam optimista ne bi bilo smisla živjeti ovdje. Ja jednostavno znam da je u ovoj zemlji puno više dobrih i poštenih ljudi nego lopova, puno je ljudi koji mogu uraditi velike stvari za ovu zemlju i jedino što trebaju je podrška. Meni bi bilo svejedno koja je politička opcija na vlasti ako bi mi plata bila 2000 KM, ako bi moje dijete moglo imati normalno djetinjstvo, perspektivu i budućnost-ali s postojećima je to nemoguće. Živio sam u iluziji da je SDP drukčiji, ali se pokazao jednakim kao i drugi, jedino važno je bilo uhljebiti svoje podobne kadrove. Postoji samo lični interes, a općeg nema. Pa vidite da su svi viđeniji političari uz to i do grla u privatnom biznisu i da čak svoje političke poteze usklađuju s ličnim interesom (vidi predmet Ambasada Turske, Robot, Merkator itd.-SDP, a o SDA, SDS, PDP, SNSD, HDZ 1 I 2, SBiH bi se mogli napisati romani). Ja bih bio sretan kada bi se svi normalni ljudi ujedinili i srušili nacionalizam zauvijek. Nema opravdanog razloga da se to ne desi, i niko nema pravo postavljati uslove u vezi s tim. Dakle, nema mali i veliki, mi smo stranka, mi imamo ime, nas je više itd., jednostavno svi bez ikakvih stranačkih predznaka- ali to može samo u priči.
Optimista ću biti dok god postoji nada da se išta pozitivno može dogoditi, ljudi koji su Našoj stranci zvuče kao kompetentni, mladi i željni da nešto urade. Ne znači da su savršeni, daleko od toga...
Zato sam optimista jer vjerujem u mogućnost promjene i vjerujem da niko od nas nikada ne bi ništa postigao u životu da nam u određenom trenutku neko nije dao priliku da pokažemo da znamo posao, da smo pošteni, da smo vrijedni i da zaslužujemo priliku. Moja ideja je da se stalno nešto mijenja, pa ako ne valja aktuelna vlast odmah ih smijeniti na idućim izborima, pa tako stalno težiti boljem i savršenijem obliku života.