Dani hadždža, kurbana, veselja i dobrih dijela

Rasprave o vjerskim temama.
Bosanac sa dna kace

#1 Dani hadždža, kurbana, veselja i dobrih dijela

Post by Bosanac sa dna kace »

Dva velika muslimanska praznika: Ramazanski i Kurban-bajram odredeni su poslije hidžre muslimana iz Mekke u Medinu. Medinjani su, prije dolaska Muhammeda, s.a.v.s, posebno obilježavali dva dana u kojima su se veselili. Poslanik, s.a.v.s, pitao ih je o tim danima. o­ni mu odgovoriše da taj obicaj kod njih datira još iz predislamskog doba. Na to im Allahov Poslanik rece: Allah vam je zamijenio te dane sa dva bolja, a to su dva bajrama: Kurban bajram i Ramazanski bajram.1

Ramazanskim bajramom krunišemo ibadete i obaveze koje smo imali tokom mubarek ramazana, radujuci se Allahovim, dž.š, sevapima i nagradama.

Nakon Ramazanskog bajrama pocinju pripreme za obrede i ibadete koji slijede u danima Kurban-bajrama.

Obavljanje hadždža

Ovaj bajram zove se i Hadži-bajram jer se u njemu obavljaju obredi hadždža. Hadždž je jedan od islamskih šarta, obaveza jednom u životu, o­nim muslimanima koji imaju materijalne uslove i koji su sposobni da putuju i izvrše obrede hadždža.

Naredba hadždža propisana je u Kur’anu: “Izvršavati hadždž dužan je, Allaha radi, svaki o­naj koji je u mogucnosti…”(Ali-Imran, 97.)

“Hadždž i umru radi Allaha izvršavajte!” (El Bekare, 196.)

Obredi hadždža obavljaju se u Mekki, u Saudijskoj Arabiji, i okolini Mekke: na Arefatu, Muzdelifi i Mini. U Haremu Mekke je Kaba - Bejtullah prvi hram - džamija izgradena na zemlji. Oko Kabe hadžije cine tavaf - obilazak, a izmedu Safe i Merve, dva brežuljka koji su u blizini Ka'be cini se saj-ubrzani hod.

Za ispravno obavljen i kod Allaha, dž.š, primljen hadždž postiže se oprost grijeha i džennetska nagrada. Muhammed, a.s, kaže: ”Za hadždž - mebrur (tj. pravilno i potpuno obavljen hadždž) nema druge nagrade osim Dženneta.”2

Bajram-namaz

Prvo bajramsko jutro odlazimo u džamije ili na musalle (odredeni prostor za klanjanje bajram-namaza) da klanjamo sabah i bajram-namaz. o­nako kako se petkom pripremamo za džumu namaz tako cinimo i na bajram. Okupamo se, lijepo obucemo, namirišemo i sa tekbirima i zikrom rano krenemo u džamiju. Kako je to cinio Allahov Poslanik i njegovi ashabi vidimo iz sljedecih primjera.

Na Ramazanski bajram Alejhiselam ne bi izlazio iz kuce dok ne bi nešto pojeo, a na Kurban-bajram ne bi ništa jeo dok ne bi kurban zaklao.3 Kada bi izlazio na bajram-namaz Muhammed, s.a.v.s, išao bi jednim, a vracao se drugim putem.4 Allahov Poslanik vazio je pa je rekao i ovo: ”Prvo cime otpocinjemo ovaj naš praznik (Kurban-bajram) je da klanjamo bajram-namaz, a potom se vratimo (kuci) i koljemo kurban. Ko tako postupi slijedi našu ustaljenu praksu-sunnet.”5

Klanje kurbana

Sami naziv Kurban-bajram, ukazuje na to da se u ovim danima cine žrtve u ime Allaha, dž.š, tj. kolju kurbani. Kurban bi trebao zaklati svaki musliman za sebe i svoju porodicu, o­naj ko u danima Bajrama ima dovoljno sredstava da može kupiti kurban. Allah, dž.š, kaže: ”Svakoj vjerskoj zajednici propisali smo klanje kurbana da bi spominjali Allahovo ime prilikom klanja stoke koju im o­n daje…” (El-Hadždž, 34.)

Pitali su ashabi Allahovog Poslanika: Zašto koljemo kurbane? o­n im na to rece: To je sunnet-praksa vašeg oca Ibrahima, a.s. Zatim su ga upitali: Pa šta mi imamo od tog? Na to Alejhisselam rece: Za svaku dlaku (zaklanog kurbana) bicete nagradeni.6

Muhammed, a.s, je takoder rekao: ”Ne uradi covjek vredniji i Allahu draži posao na Kurban-bajram od klanja kurbana.”7

Za kurban se kolje bravce (ovan, ovca), ili veliki hajvan (krava, bik), kada se udruži više osoba, najviše sedam.

Meso naših kurbana dijelimo siromašnima, jetimima, ugroženima, za ishranu ucenika medresa, rodbini, komšijama, prijateljima i jednu trecinu za porodicu. Kurban kolje vlasnik kurbana, ili, po mogucnosti, barem prisustvuje klanju. Kurban se kolje prvi, drugi ili treci dan Kurban-bajrama.

Tekbiri-tešrik

Kao što se obredi hadždža, klanje kurbana, podizanje Kabe i voda zemzem uglavnom vežu za Ibrahima i Ismaila, a.s, tako je i sa ucenjem tekbira. Kada se pojavio ovan - kurban od Allaha, dž.š, kao zamjena za Ismail, a.s, kojeg je Ibrahim, a.s, pripremio, po odredbi Allaha, dž.š, kao žrtvu, prisutni melek uci tekbir: ALLAHU EKBER, ALLAHU EKBER. Ibrahim, a.s, takoder, uci: LA ILAHE ILLALLAHU VALLAHU EKBER. Na kraju Ismail, a.s, kao djecak donosi tekbir i cini zahvalu Allahu, dž.š, rijecima: ALLAHU EKBER VE LILLAHIL-HAMD.

Tekbiri se pocinju uciti iza sabahskog farza na dan Arefata, uoci Bajrama, pa do iza ikindijskog farza cetvrti dan Bajrama. Dakle, tekbiri se uce pet dana iza farzova dnevnih namaza, kada se preda selam. Tekbiri-tešrik glasi:

ALLAHU EKBER, ALLAHU EKBER. LA ILAHE ILLALLAHU VALLAHU EKBER. ALLAHU EKBER VE LILLAHIL-HAMD.

Muhammed, a.s, kaže: ''Ukrašavajte vaše bajrame tekbirima “ALLAHU EKBER”, tehlilom “LA ILAHE ILLALLAH”, tahmidom - zahvalom “ EL-HAMDU LILLAH” i takdisom - uzdizanjem i velicanjem Allaha, dž.š.”8

Fadileti prvih deset dana mjeseca zul-hidždžeta

O vrijednostima prvih deset dana zul hidždžeta govori sljedeci hadis u kojem Allahov Poslanik kaže: ”Nema dana u kojima je dobro djelo draže od ovih. Znaci deset prvih dana zul-hidždžeta. o­ni su ga upitali: pa ni džihad na Allahovom putu? o­n je rekao: cak ni džihad, osim ako covjek izade licno i svojim imetkom i ne vrati ništa.”9

U ovim danima preporucuje se: danju ucenje tekbira i dobrovoljni post, a nocu klanjanje nafila, ucenje Kur’ana, dova i zikr.

Post na dan Arefata

Za o­ne koji nisu na hadždžu sunnet je postiti Dan Arefata. O fadiletima posta toga dana Muhammed, a.s, kaže: ”Ko bude postio Jevmu-Arefe (Dan Arefata) bice mu oprošteni (manji grijesi) iz prošle godine i grijesi naredne godine.”10

Ako ovaj dan bude petkom, o­nda se preporucuje da se posti i dan prije, tj. i cetvrtak i petak.

Bajramski zijareti

U bajramskim danima obilazimo svoje najbliže: roditelje, bracu, sestre, ostalu bližnju i daljnu rodbinu, komšije, porodice šehida, invalide, bolesne, mezare naših umrlih i poginulih. Muhammed, a.s, kaže: ”Održavanje rodbinskih veza, lijepa narav i lijep odnos sa komšijama, sve to oživljava naselja i produžava ljudski život.”11 Lijepo je svoje ukucane obradovati bajramskim hedijama, osobito djecu prigodnim bajramskim paketicima.

Bajramski teferici

Nisu ovi bajramski dani samo dani obaveza i obreda, vec i dani veselja i radosti muslimana. Kada su bajrami u proljece ili ljeti, sa porodicama i rodbinom mogu se organizirati izleti i teferici. Takoder, organizuju se kulturne i sportske manifestacije. Sve to treba da je u granicama vjerskih propisa propraceno tekbirima i pobožnim ilahijama. Iskljucuju se svi harami-zabranjene stvari, kao alkohol, raskalašenost itd. Vrijeme je da se napuste razne ranije pogrešne i ružne navike i vratimo se propisima naše vjere i lijepim islamskim adetima.

Uredenje naselja i okoliša za Bajram

U našim gradovima, naseljima i džematima treba više da se osjeca bajramska atmosfera i raspoloženje. Ulice, trgovi, ustanove, radnje, trgovine treba da su cisti i okiceni prigodnim bajramskim obilježjima i cestitkama.

Za Bajram se posebno ciste i ureduju kuce, stanovi, dvorišta, ulice, džamije, mezaristani i okoliš. U tim danima sve blista i odiše cistocom. Islam od nas traži uvijek cistocu, posebno u ovim praznickim danima.

“ Islam je cista vjera, pa budite i vi cisti! U Džennet može uci samo o­naj ko je cist.”12

Sada se u našim gradovima u akcije: ”Docekajmo Bajram u cistom gradu” i “Bajram dolazi”, ukljucuju i komunalne službe i ekološki pokreti.

Bajramske cestitke

Prilikom susreta i zijareta jedni drugima ovaj naš praznik cestitamo rijecima:

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN! Rodbini i prijateljima to cinimo telefonom ili bajramskim cestitkama. Sada su popularna bajramska cestitanja putem oglasa na radiju, televiziji ili u novinama.

Na kraju da se podsjetimo kako je Allahov Poslanik cestitao Bajram. To je ustvari prigodna dova koja glasi: TEKABBELELLAHU MINNA VE MINKE!

Tim rijecima molimo Allaha, dž.š, da primi naš post, sadekai-fitr, iftare, teravije i druge ramazanske ibadete kada dode Ramazanski bajram, a isto tako da bude hadždž - mebrur (primljen) našim hadžijama, kao i naši kurbani i tekbiri u danima Kurban-bajrama. Amin!

Bilješke:

1.Bejheki u «Sunenu» , sahih
2. Muttefekun alejhi
3. Ahmed, Tirmizi, Ibnu Madže, Hakim
4. Buharija
5. Buharija
6. Ahmed
7. Tirmizi, Ibnu Madže
8. Taberani – hasen
9. Buharija
10.Muslim
11.Ahmed, Bejheki u «Šuabul-imani»
12.Bejheki i Taberani u «Evsatu»

NAPOMENA: priredio: Ishak Sedic. Preneseno iz Novih Horizonata
hananah

Post by hananah »

zar je dobro djelo ubiti nevinu zivotinju :( pa sadaka se moze podjeliti na drugi nacin :x
Bosanac sa dna kace

hananah wrote:
zar je dobro djelo ubiti nevinu zivotinju :( pa sadaka se moze podjeliti na drugi nacin :x
ah sto nam uleti klizeci sa svojom dimnom bombom!! :D :D :D
pa jel to sad ne bi trebali sakupljat kurbane i pare za klanje kurbana za nastradale u Pakistanu , Ceceniji, Iraku, Palestini, Eritreji....?! :oops: :oops: :oops: :( :( :(
I sad je prece da sakupljamo hranu za nastaradale macke i kerinje po Pakistanu, Eritreji, Palestini, Ceceniji...kao sto je radila Brizit Bordo kad je Sarajevo bilo pod opsadom, a nije nikad pozvala na sakuplajnje pomoci za LJUDE koji su pod okupacijom! :x
P.S. temu sam postavio sa namjerom da oni koji ne znaju sta je kurban, i kakav je znacaj Kurabn bajrama a interesuje ih sta je da vide sta je i kako je to, a takodje za one koji imaju povrsno znanje o kurbanu i Bajramu a interesuje ih vise da nauce vise..nije mi cilj izazivat nekog na raspravu niti pokazivt da je ''moje'' bolje!
hananah

Post by hananah »

Umjesto da se kolju zivotinje moze se skupiti novac za ratom ugrozene zemlje, hem se postede nevine duse, hem se ustedi na placanju dzelata da urade taj prljavi posao.
Znam sta je kurban. Izvjesni Jusuf je dobio "naredjenje" da zakolje sina, pa kad ga je odveo na neko brdo tamo je bila ovca. Dakle kurban tad nije imao veze sa darivanjem nego sa Jusufovom spremnoscu da pokaze odanost bogu zrtvujuci sina.
A sto se tice "moga" i "tvoga" ja nemam svoje u smislu da igdje pripadam nego sam osoba koja vjeruje u zivot a ne u smrt kao i pravo da niko nikome ne smije oduzeti zivot kao sto to dzelati cine koljuci nevine zivotinje. :x
hananah

Post by hananah »

I sad je prece da sakupljamo hranu za nastaradale macke i kerinje po Pakistanu, Eritreji, Palestini, Ceceniji...
1. te zivotinje nisu stvorile ratove nego ljudi
2. i te zivotinje imaju dusu
3. nisam povlacila crtu izmedju ljudi i zivotinja
4. nabrojao si samo ugrozene muslimanske zemlje, sto li? Sta je sa npr. Irskom, jesu li tamo ljudi manje vrijedni od npr. ljudi u Iranu :(
ticoroman

Post by ticoroman »

hananah wrote:Umjesto da se kolju zivotinje moze se skupiti novac za ratom ugrozene zemlje, hem se postede nevine duse, hem se ustedi na placanju dzelata da urade taj prljavi posao.
Pa da oni sami sebi kupe ovcu i zakolju? ;)

Ama ne lupetajte, nismo vegetarijanci, ljudi smo. ;) :lol: Zivotinje se kolju da se jedu. To je tako jednostavno. Kurban ne sluzi za festival klanja, vec darovanja mesa onim koji nemaju.
hananah

Post by hananah »

Ama ne lupetajte, nismo vegetarijanci, ljudi smo.
ljudi? krvi zedni :( Uzas od obicaja, ubijati zivotinje radi nekih paganskih obicaja :( toliko od mene, ja zbilja prezirem kurban i uvijek sam i uvijek cu, za mene je to samo zvjerski cin koji ce se vremenom iskorjeniti, i u tome nema nista lijepo, pa kako mozete, kakav je osjecaj zasjeci nevinu ovcu i oduzeti joj zivot, gledate li je u oci dok to radite :(
Bosanac sa dna kace

hananah wrote:Umjesto da se kolju zivotinje moze se skupiti novac za ratom ugrozene zemlje, hem se postede nevine duse, hem se ustedi na placanju dzelata da urade taj prljavi posao.
Znam sta je kurban. Izvjesni Jusuf je dobio "naredjenje" da zakolje sina, pa kad ga je odveo na neko brdo tamo je bila ovca. Dakle kurban tad nije imao veze sa darivanjem nego sa Jusufovom spremnoscu da pokaze odanost bogu zrtvujuci sina.
A sto se tice "moga" i "tvoga" ja nemam svoje u smislu da igdje pripadam nego sam osoba koja vjeruje u zivot a ne u smrt kao i pravo da niko nikome ne smije oduzeti zivot kao sto to dzelati cine koljuci nevine zivotinje. :x
vala kad basic tu bombu i samu sebe ne vidis! :D
Radi se o Ibrahimu ili ti biblijskom Abrahamu i njegoovom sinu Ismailu!
Pa sa kurbanom , barem nacinom na koji se to radi ovdje u Turskoj kroz razne vakufe i dzemte, svi su u nekom dobitku, i onaj turski seljak sto zivi od uzgoja kurbana, a i oni koji imaju potrebe, bogati ljudi, kupe vise o od jednog kurbana, posalju doktore u neserecom pogodjena podrucja, plate ih svog dzepa.... ljudi koji sobom kolju kurban , u svojoj avliji imaju priliku da dadnu meso u razna sirotista, domove, bolnice, prihvatilista za nezbirnute., salje se kurban odma van zemlje isti dan kada se kolje tamo gdje ce stic na vrijeme, skupi se novac pa se posalje van u zemlje gdje potrebno, pa se kupe kurbani u toj zemlji ako je daleko, kao sto je slucaj ove godine sa Pakistanom.. vidis @hanija mnogim ljudima je samo cilj doobrocinstvo i pomoc drugima, a ne zagledat ko je kakav i trazit mahane kod drugih! :oops:
a zaboravljas da u mnogim podrucijma ljudi zive samo od stocarstva, kao nasi povratnici u Podrinje i ljudim u takvim podrucjima je uzgoj i prodaja stoke za kurban jedini izvor za prezivljavanje! i sad jel trebamo pustiti te ljude da krepaju, jer nemaju drugog nacina da prezive!
Bosanac sa dna kace

hananah wrote:
I sad je prece da sakupljamo hranu za nastaradale macke i kerinje po Pakistanu, Eritreji, Palestini, Ceceniji...
1. te zivotinje nisu stvorile ratove nego ljudi
2. i te zivotinje imaju dusu
3. nisam povlacila crtu izmedju ljudi i zivotinja
radi se o prioritetima, sapsimo sto vise ljudi a uzto ce se i zviotinje spaist!pa ako zivtinje imaju dusu kao covjek zasto nemaju i inteligenciju kao covjek!
ah pa dje ta strpljivost sto nam je Gautama Sidertha u svojim porukama porucuje, pa strpi se, sta te briga tebe niko ne kolje, zivotinje ionnako postoje da ih jedemo, medicina je dokazala da ljudski organizam ne moze bez proteina zivotinjskog porijekla!

hananah wrote: 4. nabrojao si samo ugrozene muslimanske zemlje, sto li? Sta je sa npr. Irskom, jesu li tamo ljudi manje vrijedni od npr. ljudi u Iranu :(
vidis ti u Irskoj se nisu ni okrenuli kad je bio zemljotres u Pakistanu, sto li su ovi u Pakistanu manje vrijedni nego u ovi u Irskoj? :( pomoc u Pakistan sa zapda je stigla nakon 7 dana i to jako jadno, bilo je na ovom forumu, sjecas? :oops:
Bosanac sa dna kace

hananah wrote:
Ama ne lupetajte, nismo vegetarijanci, ljudi smo.
ljudi? krvi zedni :( Uzas od obicaja, ubijati zivotinje radi nekih paganskih obicaja :( toliko od mene, ja zbilja prezirem kurban i uvijek sam i uvijek cu, za mene je to samo zvjerski cin koji ce se vremenom iskorjeniti, i u tome nema nista lijepo, pa kako mozete, kakav je osjecaj zasjeci nevinu ovcu i oduzeti joj zivot, gledate li je u oci dok to radite :(
ah jes vala iskorijenit ce se, u Francuskoj se nikad nisu klalli kurabi eto danas se kolju , u Finskoj, Islandu, Argentini, Ceakoj...
pa i ono meso sto ga mi jedemo savki dan ne raste na drvetu, ona bona ti, i te se zivotinje zakoprcaju, doduse njih uguse gasom ili ih opale macolom, sto je opet gore, zivotinja je u nekoj vrsti podsvijesti smrt joj nastupa nakon 1 minute, dok kod klasicnog halal/koser klanja smrt kod zivotinje nastupa u roku od 15 sekundi nakon presijecanja vratnih zila!
bunis se protiv klanja kurbana, pa zivotinje se kolju oko tebe svaki dan, samo se malo osvrni oko sebe, a i sama velis ponekad zaletis se u cevape i odrezke niko te velis ne moze zaustavit, pa eto kad se zaletis sjeti se kako je ta zivotinja zvjerski ubijena i kolko je propatila!
a eto samo ti kurbani zapeli za oko, uh sto li sto li majko draga!
vesela

Post by vesela »

Ignorisi Bosanac, ignorisi!!!

Ko te lijepo pita, odgovori. Sve ne vezano za tvoju temu IGNORISI.
Bosanac sa dna kace

vesela wrote:Ignorisi Bosanac, ignorisi!!!

Ko te lijepo pita, odgovori. Sve ne vezano za tvoju temu IGNORISI.
ma ja ti ne morem nikom ostat duzan! :D
_ja_

Post by _ja_ »

hana , citam te vec nekoliko puta i nenormalno mi ides na zivce :x , ako ti smeta ne javljaj se i ne kvari jednu finu temu . sto se kaze ,,sto te se ne tice, zaobidji,,.

uvjek se kao ti nadjes uvrijedjena i uvjek se ti nadjes ta koja ce prljati razne teme ne upleci se bezveze.

P.S. usput da ti jos kazem , koliko se samo guski curki ili kako se vec zovu , ubije za katolicki bozic , to vidim nisi nigdje prokomentarisala?? :oops:
vesela

Post by vesela »

a prasici?
rei

Post by rei »

ma sta vam je takvi i oni na temi zena u Islamu ili katolicanstvu a predstavljaju se kao ateisti a komentarisu i sve znaju, jasno je da nece ni vjernik ni nevjernik promijeniti svoje misljenje sta god i jedni i drugi pisali, znaci takvima nije cilj neko "dokazivanje izmedju vjernika i nevjernika" njima je cilj da se sad vi prepucavate kako je u Islamu, a kako je u katolicanstvu i pravoslavlju, izazovu vas da kazete sto ni u snu ne bi pomislili , a jedini cilj je sirenje mrznje i da se medjusobno glodjete , onda ce reci kao i sto govore "eto vidite da ne mozete zivjeti zajedno", strahota jedna od licemjera... :oops:
Fair Life

Post by Fair Life »

_ja_ wrote:...
P.S. usput da ti jos kazem , koliko se samo guski curki ili kako se vec zovu , ubije za katolicki bozic , to vidim nisi nigdje prokomentarisala?? :oops:
Usput... tema je Dani hadždža, kurbana, veselja i dobrih dijela

Ako sam ispravno informisan za bozic (i jedan i drugi) ne ide se na hadz, ali se isto tako kao kurbani ne ubijaju guske, patke ili curke.

Zato... smijesna mi je tvoja primjedba.
ticoroman

Post by ticoroman »

Fair Life wrote:Ako sam ispravno informisan za bozic (i jedan i drugi) ne ide se na hadz, ali se isto tako kao kurbani ne ubijaju guske, patke ili curke.

Cini mi se da grijesis u koracima. Po gore napisanom zvuci kao da mislis da je klanje kurbana festival klanja, i da se zivotinje kolju samo radi tog cina. To nije istina. Cilj toga je da se podijeli to meso sa onim kojima je potrebno. Ako takvih nema u blizini onda se kurban NE kolje.
Fair Life

Post by Fair Life »

ticoroman wrote:
Fair Life wrote:Ako sam ispravno informisan za bozic (i jedan i drugi) ne ide se na hadz, ali se isto tako kao kurbani ne ubijaju guske, patke ili curke.

Cini mi se da grijesis u koracima. Po gore napisanom zvuci kao da mislis da je klanje kurbana festival klanja, i da se zivotinje kolju samo radi tog cina. To nije istina. Cilj toga je da se podijeli to meso sa onim kojima je potrebno. Ako takvih nema u blizini onda se kurban NE kolje.
Gdje samo nadjete za napisati sve ove gluposti poput... "Po gore napisanom zvuci kao da mislis da je klanje kurbana festival klanja, i da se zivotinje kolju samo radi tog cina."

Cuj... kaoja mislim da je klanje kurbana "festival klanja".

Nigdje ne spomenuh klanje... vec ubijanje. Ako se mogu jesti zive...nije ih potrebno prethodno ubiti.
ticoroman

Post by ticoroman »

Fair Life wrote:
ticoroman wrote:

Gdje samo nadjete za napisati sve ove gluposti poput... "Po gore napisanom zvuci kao da mislis da je klanje kurbana festival klanja, i da se zivotinje kolju samo radi tog cina."

Cuj... kaoja mislim da je klanje kurbana "festival klanja".

Nigdje ne spomenuh klanje... vec ubijanje. Ako se mogu jesti zive...nije ih potrebno prethodno ubiti.
To gore je naravno bilo namjerno pretjerano. Tako je djelovao tvoj post kada se procita izmedju redova.

To sto sam "boldovao" ne kontam. Znaci ti si protiv ubijanja zivotinja? Pa onda se protivi mesnoj industriji. Kurbani ne cine ni 1 ‰ od svih "ubijanja zivotinja"...
Fair Life

Post by Fair Life »

Stvarno proizvodis zakljucke... iz rukava. Nigdje ne rekoh da sam protiv ubijanja zivotinja koje bi se servirale za rucak.

Ne trci...
Murisno1

Post by Murisno1 »

Fair life, pa haj kad skontaš i sam šta si htio reći dođi pa nam reci jer vidiš da smo očito glupi !

Ako pročitaš sve postove na ovom forumu vidjećeš da samo ti i ovi koji očito preziru Islam (a pozivaju se ko biva na neku humanost prema životinjama) šalju postove destruktivne i mrzovoljne namjere!!
koji vam je klinac!!
ako ne slavite ili ako vam se ne sviđa otvorite temu
"klanje,ubijanje, festivali klanja, ali nemojte da se desi da ne zaboravite da napišete da su to dani hadža, veselja, miroljubivosti itd da bi vaša tema dobila što terorističniji pogled prema Islamu i muslimanima!!

Pozdrav!
vesela

Post by vesela »

Tema je vrlo jasna.

Kurban, dobra djela i veselje.

Ja jos dodajem zajedno sa familijom, komsijama i prijateljima. Za ovaj Bajram nisam u Sarajevu, ali cu ga obiljeziti u kuci sa dobrim ruckom za moju porodicu, prijatelje svih vjera i naravno moje prijatelje svede. Volim da odem gdje se osjecam dobrodosla i volim da se meni dodje u sto vecem broju. Mene tako odgojili moji u Sarajevu.

Kome se ne svidja nek zaobidze temu.
ticoroman

Post by ticoroman »

Fair Life wrote:Stvarno proizvodis zakljucke... iz rukava. Nigdje ne rekoh da sam protiv ubijanja zivotinja koje bi se servirale za rucak.

Ne trci...
A za sta mislis da se serviraju kurbani?! Ocito nemas pojma i ne zelis shvatiti zasto se kolje kurban i sta se radi sa njim. Nije sramota ne znati, sramota je ne htjeti nauciti.
_ja_

Post by _ja_ »

vesela wrote:Tema je vrlo jasna.

Kurban, dobra djela i veselje.

Ja jos dodajem zajedno sa familijom, komsijama i prijateljima. Za ovaj Bajram nisam u Sarajevu, ali cu ga obiljeziti u kuci sa dobrim ruckom za moju porodicu, prijatelje svih vjera i naravno moje prijatelje svede. Volim da odem gdje se osjecam dobrodosla i volim da se meni dodje u sto vecem broju. Mene tako odgojili moji u Sarajevu.

Kome se ne svidja nek zaobidze temu.

potpisujem
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

Fair Life wrote:Stvarno proizvodis zakljucke... iz rukava. Nigdje ne rekoh da sam protiv ubijanja zivotinja koje bi se servirale za rucak.

Ne trci...
Tako je :oops: , samo jeste "mali problem" što to rade muslimani. Bez obzira što to oni rade kako bi to meso podijelili ljudima koji nemaju i dr. kategorijama, koji će to meso pojesti... oni to ne smiju i tačka.Nema rasprave!!! Ah ti muslimani, šta god da naprave ne vaaalja.... :oops:

Ti si taj koji uporno trčiš fair... uglavnom na teme gdje možeš da pokažeš svoje, kako si rekao, gađenje prema Islamu i svemu što je islamsko. A ti kao sebe predstavljaš kao nekoga ko je operisan od nacionalizma i sličnih zala. Preporučujem da napraviš mali self-evaluation (moraš iskreno odgovarati na postavljena pitanja :D) i bit ćeš iznenađen rezultatom.

Cheers :wink:
Post Reply