piupiu wrote: ↑03/05/2022 13:10
n+1 wrote: ↑03/05/2022 09:39
Ne postoje dokazi o Isusu kao povijesnoj ličnosti, što znači da ne možemo govoriti o povijesnom Isusu. O njemu možemo govoriti jedino kao religijskoj figuri iz religijskih tekstova.
Samim tim, potpuno je besmisleno reći "možda je bio historijska ličnost". Ne, možda je postojao, to svakako. Ali nije povijesna ličnost, jer ga u povijesti nema. Distinkcija je suptilna, ali važna.
Potpuno obrnuto mišljenje imam - Isusa u povijesti itekako ima - on je centralna ličnost u razvoju Zapadne civilizacije. Ako pitaš kakvog naučnika koji je usput i liberalni teolog ili konzervativni kršćanin... on će ti reći da je samo Evandjelje dokaz o njegovom postojanju. No, na stranu to. Za nekog sociologa koji proučava razvoj Zapadne civiliziacije - Isus predstavlja centralno mjesto, figuru, motivaciju... i u tom smislu je historijska ličnost.
Dobro, hajde da ne banaliziramo. Ako je Evanđelje dokaz o Isusovom postojanju, onda je Teogonija dokaz Zeusovog postojanja, a Vede su dokaz da postoji Višnu. To nije ozbiljna priča.
Kao što postoje naučnici koji zastupaju kreacionizam, ne sumnjam da zaista postoje i takvi koji Evanđelje smatraju dokazovom Isusovog postojanja, ali naučnik nije isto što i nauka, jer se nauka zasniva na metodu i konsenzusu naučne zajednice, a ne individualnom mišljenju bilo koga. Samim tim, naučnik koji tvrdi da je Evanđelje dokaz Isusovog postojanja bio bi u kontradikciji sa povijesnom metodologijom, kao i općeprihvaćenim stavom naučne zajednice. Pa i taj Ajnštajn, kojeg spominjemo zadnjih dana, nije bio u pravu glede Generalne teorije, sve dok naučnoj zajednici nije donio dokaz koji je pokazao da je u pravu, iako je sve vrijeme bio u pravu, ako me razumiješ.
Što se tiče ostatka tvog posta, kršćanski nauk je svakako važna odrednica Zapadne civilizacije, ali to opet ne znači da je Isus povijesna figura - jedino da je utjecajna figura. Po toj logici, bogovi su povijesne figure, jer je povijest čovjeka i njegova društva u dobroj mjeri određena religijskim normativima. Tako da - mani me retoričkih vratolomija.