murga225883 wrote: ↑26/11/2020 19:00
Vidis nije ravnopravno da imam inzinjerki a da nemam lopatasica.
Znaci ako su muskarci u inferiornom.polozaju ok je.
Ona je inzinjerka I ja nju ne ubrajam u gradjavince dok ne isprlja ruke, ona je za mene kancelaricarka I po sklopu posla.vise spada u IT sektor.
E tu ravnopravnost feminacistkinje zele.
Ako je u gradjevini da bude arhitekta, ako je u masinstvu da bude inzinjer itd samo na vrhunskim.pozicijama I to pokazuju kao udio zena u odredjenoj grani industrije.
Pricali smo o poslovima koji podjednako dobro mogu obavljati muskarci i zene. Tu trebaju biti izjednaceni. Druga stvar su predispozicije za obavljanje nekog posla. Tesko da ces trenutno naci muskarca babicu/primalju na ginekologiji. Zasto? Jer pacijenticama nije ugodno, a i jer bi sam takav muskarac tezio ka obavljanju poslova koji njega ne bi stavljali u neugodan polozaj, tipa da bude med.tehnicar na hirurgiji, radiologiji, dopisi vec gdje. Ili da "napreduje" u smislu med.fakulteta i specijalizira ginekologiju, gdje opet gori i tezi posao babica/primalja obavljaju zene, a doktor je gospodin.
Posao u vrticu koji sam spomenula nije prirodan vecini muskaraca. Pranje, presvlacenje vece grupe djece, i briga o njima nisu posao koji bi prosjecan muskarac odabrao, i iako je laksi od baustelanja, nisam primijetila da se muskarci laktaju i otimaju da im bude lakse i da lakse dodju do novca svagdasnjeg.
Ne moramo pricati o lopatanju i inzinjerkama. Vecina zena se ne osjeca ugodno i prirodno za volanom niti u blizini oruzja, bas kao ni muskarac u blizini kante i metle, kao spremacica/cistacica, ili muskarac zenski frizer. Medjutim, i jedni i drugi polako zauzimaju svoje mjesto u drustvu. Dokaz za to je veliki broj muskaraca-domacica koji cekaju kod kuce zenu s ruckom i brinu o djeci, dok zene odradju svoju osmicu na poslu. I sve 5.