Danasnje mlade generacije su daleko ekstremnije od ratne!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

lopta

#26 Re: Danasnje mlade generacije su daleko ekstremnije od ratne!

Post by lopta »

hepek071 wrote:Šta ste mislili da će proizvesti bošnjačko, srpsko i hrvatsko partikularno nacionalno obrazovanje? Pacifiste ili možda ljubav prema čovjeku?! hahhahahahha...malo morgen! Samo brojler piliće koji se ideološki tove na putu prema klaonici. :run:
Izvini ali obrazovanje nema nista sa tim, odnosno imaju ali one historije i knjige iz istih iz kojih izlaze nacionalsovinisticke lazi stampanih u Bg i Zg. Medjutim gore od svega je sto se ne radi o odgoju djece iz skola nego kucnom odgoju, dakle svi oni vecinom nose ovakve stvari iz svojih porodica.
hepek071

#27 Re: Danasnje mlade generacije su daleko ekstremnije od ratne!

Post by hepek071 »

sve je to uzročno-posljedično vezano
pengpeng

#28 Re: Danasnje mlade generacije su daleko ekstremnije od ratne!

Post by pengpeng »

Odgoj djece i nihovo ponasanje ponajvise zavisi od roditelja.
U mojoj porodici i krugu poznanika niko ne uci djecu da trebaju mrziti nekoga, jer je druge nacije, vjere, boje koze, itd. Shodno tome, moja se djeca (17,19 godina) ne ponasaju kao budale, niti su clanovi u bilo kakvim ekstremnim grupama, radilo se o njihovom okruzenju u skoli, prilikom izlaska u nocni zivot, ili u internetu. Ja sam licno bio ucesnik nesretnog rata citavo vrijeme, svjestan posledica istog, tj. patnje obicnog naroda kroz sva ta desavanja, uvijek govorio da se tako nesto ne treba ponoviti.
Ako roditelji ne pricaju otvoreno sa djecom o tome sta rat znaci, koliko zlo sa sobom nosi, naivno je ocekivati da ce ta djeca rat smatrati negativnim.
Ja sam silom prilika otisao u inostranstvo 2000-te godine, bio sam iznenadjen ekstremnim stavovima dobrog djela dijaspore, na svim bivsim zaracenim stranama, cak je u nerijetko nadmasivala najogore moguce budale koje zive u mom rodnom kraju. Stekao sam utisak da su dijasporci gledali na rat kao fudbalsku utakmicu, a ne na nesto sta znaci stradanje naroda.
Orbini

#29 Re: Danasnje mlade generacije su daleko ekstremnije od ratne!

Post by Orbini »

Nije samo do odgoja. Licno poznajem par slucajeva roditelja koji nisu odgojili djecu u duhu mrznje(nemaju razloga lagati), ali djeca su jako ekstremna i cak konzervativna. Problem je u drustvu i drustvenim kriterijima gdje se identitet dokazuje kroz mrznju.
goran5

#30 Re: Danasnje mlade generacije su daleko ekstremnije od ratne!

Post by goran5 »

lopta wrote:
hepek071 wrote:Šta ste mislili da će proizvesti bošnjačko, srpsko i hrvatsko partikularno nacionalno obrazovanje? Pacifiste ili možda ljubav prema čovjeku?! hahhahahahha...malo morgen! Samo brojler piliće koji se ideološki tove na putu prema klaonici. :run:
Izvini ali obrazovanje nema nista sa tim, odnosno imaju ali one historije i knjige iz istih iz kojih izlaze nacionalsovinisticke lazi stampanih u Bg i Zg. Medjutim gore od svega je sto se ne radi o odgoju djece iz skola nego kucnom odgoju, dakle svi oni vecinom nose ovakve stvari iz svojih porodica.
Evo ja sam citao povjest iz knjige koja je stampana u Sarajevu , i bio u Sarajevu u ratu , pa cu reci samo da mi se gadi kolko
je napumpana izmisljotinama tako da su te Zg i Bg knjige mala maca za ove iz Sa , i moja djeca ce itekako znati da su to
zlonamjerne lazi , a znace i zasto su napisane. :thumbup: :bih:
kijameta

#31 Re: Danasnje mlade generacije su daleko ekstremnije od ratne!

Post by kijameta »

mostarac wrote:Hodze fratri i popovi su problem ove zemlje broj 1. Oni su ti kojima najvise odgovara nepismeno stado odgojeno da mrzi, jer dok stada mrze kler je na konju, kad se stada pocnu voliti i slagati, kler je donji. To je tako bilo oduvijek i to ne samo kod nas nego svugdje u svijetu. Bojim se da ne bude kasno kad opet shvatimo ko su ti koji siju glavno sjeme zla u ovoj zemlji, a kriju se iza nedodirljivog vela religije i boga.
Samo strogo odvajanje religije od drzave i od uticaja na javni zivot moze pomoci ovoj zemlji da njene generacije mladih ljudi budu odgojene kao generacije koje ce praviti napredak i prosperitet u svom drustvu, a ne masovne grobnice. Al kako to uciniti kad kleptomane na vlasti upravo drzi uska sprega sa vjerskim zajednicama koje isto tako zanima iskljucivo kapital i lova, a ne njihovo stado koje im je samo sredstvo u namicanju para, a sto je stado gluplje i vise mrzi, kler je bogatiji.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Druze Tito,salji nam topove
da tucemo,hodze i popove
Orbini

#32 Re: Danasnje mlade generacije su daleko ekstremnije od ratne!

Post by Orbini »

goran5 wrote:
lopta wrote:
Evo ja sam citao povjest iz knjige koja je stampana u Sarajevu , i bio u Sarajevu u ratu , pa cu reci samo da mi se gadi kolko
je napumpana izmisljotinama tako da su te Zg i Bg knjige mala maca za ove iz Sa , i moja djeca ce itekako znati da su to
Nije bas samo do knjiga i medija. OK, mediji i knjige indirektno nabacuju gluposti, ali postoji neki neobjasnjiv trend i neka neobjasnjiva "istina" koja se prenosi od usta do usta, koja vlada kao pravilo i sablon. Ako uzmemo da nije do odgoja, ne pise ni u knjigama historije, plitike, medijima direktno da se treba mrziti i da je ona druga strana genetski genocidna, krvolocna, izdajnicka, ekstremna,... Postoji jednostavno neki opsti standard, nepisano pravilo koje omladina nauci cim krene izlaziti, jos u tinejdjerskim godinama. I ta nepisana pravila i predrasude o drugima ne samo da se hvataju ko na lijepak, vec bojim se ostaju do kraja zivota.

U Bosnjaka i Hrvata je mrznja i stereotipi imaju korijen u cinjenicama iz proslog rata, danasnje politike i jednim djelom globalne islamofobije i opstih predrasuda o vjerama. Omladina u Travniku ili Ljubuskom odrasta sa mrznjom ili u blazoj varijanti - averzijom prema drugima na osnovu novije historije i danasnjice. Medjutim - tu opet postoji odredjeni prostor da se neko "popravi, opameti, promjeni,... " jer je krivica u stavovima i radnjama a ne u genetici.

Kod srpske omladine postoji fenomen. A i sire, Banjaluku uzimam za primjer jer poznajem situaciju tamo. Omladina odrasta sa mrznjom koja korjen ima u historiji ili bolje receno mitomaniji. Dakle, mrze posebno Bosnjake u prvom redu zbog nekih grijehova od prije 500 god., pa tek onda dolaze cinjenice o proslom ratu i WWII, danasnjici,...koje sto je na vrlo niskom drugom mjestu, trecem,... Uzmes li knjige historije ili medijske napise,.. u najgorem slucaju stoji da je recimo sve ovo bila srpska zemlja nekad davno, i da su ovdje postojali samo Srbi i Hrvati, niko treci. Sto opet samo po sebi nije dovoljno za mrznju, moze se izvuci kakav stav o etnogenezi,... ali nigdje ne stoji da je to jako bitno i da se ovi danasnji Bosnjaci mogu poistovjetiti sa tim poturicama, izdajicama, prevjerama,... od prije 500 god. Znaci nije samo problem u verziranoj historiji - imamo u svijetu mnogo slucajeva razlicitih stavova nekih etnickih grupa oko historije ,ali nema mrznje konto toga. Kod srpske omladine je problem sto je to sad nesto jako bitno i glavna fora. To se moze vidjeti na diskusijama, forumima, bez obzira o cemu pricali, od njih ces cuti u prvom planu u ultimativno kroz mrznju prebacivanja o prevjerama, izdajama vjere i sl. Niko u skolstvu i medijima to direktno ne propagira, da je samo neku osnovu u verziranju historije , ali sama osnova nije dovoljna. Tu nema dakle popravljanja, ispravljanja, promjena,... to je znaci genetika u pitanju, nasljedna krivica i tu je mrznja daleko najveca. Eventualno "vracanje na pradjedovsku vjeru", i to skroz ozbiljno.??? To ima svoj korjen u jednom trendu koji je poceo pocetkom devedesetih a nosic je bio Vuk Draskovic.
Covjek koji je promovirao tri prsta i komercijalizovao mrznju preko knjiga/filma poput "Noz" , izmislio stereotipe o kandilu i ikoni na tavanu kod muslimana, predrasude kako Bosnjaci to znaju ali nece da priznaju i lijece svoje frustracije kroz ekstremziam, odredjene kulturoloske inferiornosti, smrad na loj, ... itd.

Nevjerovatno je da se taj trend i taj stereotiop toliko odrzao, uzeo maha i zasjenio sve ostalo na listi nepravdi prema srpskom narodu.
Ateista

#33 Re: Danasnje mlade generacije su daleko ekstremnije od ratne!

Post by Ateista »

goran5 wrote:
lopta wrote:
Konacno neko nesto neutralno ovdje da napise.

Steta je sto zanimljiva tema koja ima cilj da se bori protiv nacionalizma, ustvari se pretvori upravo u jednu vrstu nacionalizma, isticanje kako su ovi ovo, oni ono i slicno, a niko ne pise sta "mi" radimo, koliko je kod nas nacionalizam izrazen. Sve je to manje vise isto, RS, Srbija, Hrvatska, Federacija, samo svako ima neku svoju furku i na malo drugaciji nacin izrazavaju svoj nacionalizam, ali je svugdje izrazen. Naravno, svako za druge tvrdi kako su oni ti kod kojih je to najvise izrazeno... Ne znam kako ljudi mogu biti tako licemjerni.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#34 Re: Danasnje mlade generacije su daleko ekstremnije od ratne!

Post by ladyblue18 »

http://www.facebook.com/group.php?gid=4 ... 438&ref=nf)
ovakvima nista ne mozes

koliko god da je face dobar, toliko je los zbog ovakvih stvari. Znamo mi sve ovo, ali ovakvo iskazivanje mrznje nije potrebno
Prozor

#35 Re: Danasnje mlade generacije su daleko ekstremnije od ratne!

Post by Prozor »

jer su budale koje treba dobro istuci
Ateista

#36 Re: Danasnje mlade generacije su daleko ekstremnije od ratne!

Post by Ateista »

Nisu samo djeca, svi su zadojeni mrznjom, ali i ovdje u Sarajevu, na zalost.

Zato, umjesto da komentarisete tudju mrznju - prvo pogledajte svoju i rijesite nju, to bi bilo konstruktivnije.
SanskiBiser

#37 Re: Danasnje mlade generacije su daleko ekstremnije od ratne!

Post by SanskiBiser »

Volio bih kad bi sva ta ekstremna omladina mogla u neku vremensku masinu da se ubaci pa na samo na par minuta prebaci u rovove npr. 1995 Oktobar, na krajiskom ratistu samo da malo osjeti gur-guzici. :evil:

Sto ste tice te grupe NOZ-ZICA-SREBRENICA , ta grupa ima 150 clanova na facebook, ima jedna grupa podrske toj grupi sa nekih 800 clanova, i to je to. Pogledao sam onda grupe koje su za zatvaranje i protiv te fasisticke grupe, pa se fino vidi da ima preko 50000 clanova u tim grupama i medju tim hiljadama i stotine Srba, Hrvata i ostalih sto je svakako za pohvaliti i spomenuti! :thumbup:
Post Reply