Danasnje mlade generacije su daleko ekstremnije od ratne!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Orbini

#1 Danasnje mlade generacije su daleko ekstremnije od ratne!

Post by Orbini »

Nije davno bilo kad se podigla prasina i peticije, kontragrupe,.. zbog "Noz, zica, Srebrenica" na facebooku.

Medjutim, ono je mila majka kakvih sam grupa nasao.

Mislim da je facebook itekako relevantan pokazatelj javnog mjenja i drustvenih standarda. To nije forum gdje diskutanti ne pokazuju idenitet, vec javna stranica gdje ljudi javno, imenom i prezimenom i slikom,.. - kazuju svoje misljenje i stavove. Ono sto me sokiralo je velik broj mladih, koji izgledom lice na bilo koje druge mlade, vjerovatno sklucaju i istu muziku,.. ali covjeka jeza uhvati kada procita njihove stavove ili jednostavno koje je grupe clan. Napr. Kolji ba*ije, gazi ba*ije, gatacke muslimane pod kamu, ... i face stoje ponosno kao clanovi toga, skroz javno, ne kriju identitet. Postujem, ali red je i da mi ostali koji smo "prozvani" znamo sa kime posla imamo.

Dakle - obratio bih se administratoru prvo da vidim dali dopusta na ovoj temi citate i potpise sa facebooka? Ako su tamo javni i ostatku interneta, zasto nebi bilo i ovdje. Zelim da citiramo izjave, imena sijaca mrznje, imena grupa i broj clanova,.. i prodiskutujemo jeli razlog tom fasizmu odgoj ili opstedrustveni standard. Ja mislim da je ovo drugo prvenstveno. Zalio mi se skolski drug u BL da nema uticaja na svoju djecu koja ga redovno sokiraju izljevima nacionalisticke mrznje, i da se boji posljedica takvih trendova. Slucajno sinoc naletim na njegovu kcerku na facebooku koja pise gadosti o islamu a znam da nije niakda imala nikakvog kontakta sa time niti zna ijednom muslimana. To me ponukalo da otvorim temu o fasizmu kod mladih - gdje mu facebook dodje samo kao jedno od sredstava informisanja gdje covjek mize na licu mjesta vidjeti kakvo je stanje "onamo". Al' prvo da mi moderator potvrdi da je u redu sa ovom temom.
Last edited by Orbini on 20/02/2009 11:50, edited 1 time in total.
mostarac

#2 Re: Nevjerovatna mrznja i fasizam na facebook-u!

Post by mostarac »

mislim da bi joj trebao promjeniti ime, a tema je svakako zanimljiva.
Kako to da su mladi puni fasistickog naboja i to cak u kucama gdje to ni teoretski nisu mogli da nauce?
Sta ciniti po pitanju da imamo vec punoljetnu generaciju odgojenih fasista koji nemaju ni mrvu respekta i postovanja prema drugom i drugacijem i koji silu vide kao legitiman nacin razgovora sa drugim narodima?
Skola, TV, kuca sve ima uticaja da dijete stasa u jednog retardiranog kretena spremnog da sutra u ime nacije krene u pohod na djecu. Vjerske zajednice i naci stranke su odgojile sebi vojsku koja je vec dala prvu generaciju spremnih da nose pusku. Sta uciniti da se ta vojska demobilise i razoruza kako nam svima ne bi dosla glave.

Mislim ja bi znao sta bi prvo ucinio, al mnogi ce reci da to nije demokratski iako je u skladu sa ustavom ove zemlje.
Last edited by mostarac on 19/02/2009 12:06, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#3 Re: Nevjerovatna mrznja i fasizam na facebook-u!

Post by VjecitiStudent »

Orbini wrote: Dakle - obratio bih se administratoru prvo da vidim dali dopusta na ovoj temi citate i potpise sa facebooka? Ako su tamo javni i ostatku interneta, zasto nebi bilo i ovdje. Zelim da citiramo izjave, imena sijaca mrznje, imena grupa i broj clanova,.. i prodiskutujemo jeli razlog tom fasizmu odgoj ili opstedrustveni standard.
...
Nije mi jasno zasto tu listu ne pravis direktno na Facebook-u, uredno potpisan?
A sto se tice ostalog, Mostarac je 1000% u pravu. Samo je pitanje vremena, kada ce ove investicije nacionalnih stranka i vjerskih zajednica stici na naplatu.
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#4 Re: Nevjerovatna mrznja i fasizam na facebook-u!

Post by Big Boy »

Vjerujem da ovdje nije u pitanju stav onih koji su sami nadosli na to vec je to nesto sto je IN a uz to i dovoljno glasno i radikalno da bi u globalu bilo primjeceno. A svjedoci smo da se danas ne biraju sredstva kako doci do svojih "5 minuta slave".

Posebno su tu popularni radikalni potezi i skandalozni primjeri. Onda se o tome danima bruji. A ako neko postigne neki uspjeh svojim trudom i pamecu, mozda osvane na zadnjim stranicama neke novine izmedju smrtovnica i horoskopa. I bude promtno zaboravljen.

Ljudi se najvise boje onog cega dovoljno ne poznaju a uz danas moderno "sve mi je mrsko" najlakse je vikati vec izvikane i izlizane parole da bi bio primjecen i od nekog okarakterisan kao opasan a samim time i cool.

Djeca nisu djeca kao sto smo mi nekad bili. Tesko je to prihvatiti ali je tako... danas djeca djeci prave djecu.
Orbini

#5 Re: Nevjerovatna mrznja i fasizam na facebook-u!

Post by Orbini »

VjecitiStudent wrote:
Orbini wrote: Dakle - obratio bih se administratoru prvo da vidim dali dopusta na ovoj temi citate i potpise sa facebooka? Ako su tamo javni i ostatku interneta, zasto nebi bilo i ovdje. Zelim da citiramo izjave, imena sijaca mrznje, imena grupa i broj clanova,.. i prodiskutujemo jeli razlog tom fasizmu odgoj ili opstedrustveni standard.
...
Nije mi jasno zasto tu listu ne pravis direktno na Facebook-u, uredno potpisan?
A sto se tice ostalog, Mostarac je 1000% u pravu. Samo je pitanje vremena, kada ce ove investicije nacionalnih stranka i vjerskih zajednica stici na naplatu.
Dobro pitanje. Prvo - ne zelim ograniciti diskusiju samo na clanove facebooka, ljudi nerado pod punim imenom i prezimenom pricaju o politici.
Drugo - licna sigurnost. Iako moji stavovi nisu ekstemisticki i ne generalizuju nikoga - imam posla sa ekstremima koji mogu ugroziti bezbjednost mojih u BL. Za mene me nije strah, ali za moju familiju - jeste i tu sam oprezan koga javno prozivam.
Trece - ne namjeravam pokrenuti grupu koja zahtiejva ukidanej ili kritikuje neku ekstremisticku grupu. Mislim da je naprotiov, bas dobro da postoje ekstremisticke grupe gdje mozes cuti i procitati sta ljudi misle i kakva je realnost. Nisam lud za neprijateljima, ali ako ih moram imati samo zbog toga sto sam ovo sto jesam - radije bi ih upoznao preko neta nego kao 93-ce. Moderatora pitam zato sto mislim navesti ekstremne grupe, imena osnivaca i broj clanova.

mostarac
imas li prijedlog za ime?
Mislim da je kod danasnjih mladih, posebno u RS u pitanju opsti drustveni standard gdje je mrznja i fasizam trend.
Gledao sam likove na slikama sinoc, sve clanovi ekstremnih grupa i gnusni komentari,.. Pokusavao sam na tim licima vidjeti neku anomaliju, nesto sto aluidira na asocijalnost, idiotizam,... bez uspjeha. Sve te face izgledaju skroz normalno - u cemu je onda fol?
Last edited by Orbini on 19/02/2009 13:20, edited 1 time in total.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#6 Re: Nevjerovatna mrznja i fasizam na facebook-u!

Post by ladyblue18 »

Tema koja je bila posvecena tim likovima sa facebooka koji sire mrznju, njihovim komentarima, slikama, imenima, je postojala i uklonjena je od strane administracije portala, tako da...
A inace, grupa ima mali milion i nemoguca je misija boriti se protiv njih, znam jer sam i sama pokusala i uvijek nadjes bar 10 novih grupa koje nisi vidio, pa kada se admini fejsa smiluju pa zatvore opet se otvore iste grupe isl...
A ja vremena nemam a ni zivaca.
Pusti balavurdiju.
Orbini

#7 Re: Nevjerovatna mrznja i fasizam na facebook-u!

Post by Orbini »

ladyblue18 wrote:Tema koja je bila posvecena tim likovima sa facebooka koji sire mrznju, njihovim komentarima, slikama, imenima, je postojala i uklonjena je od strane administracije portala, tako da...
A inace, grupa ima mali milion i nemoguca je misija boriti se protiv njih, znam jer sam i sama pokusala i uvijek nadjes bar 10 novih grupa koje nisi vidio, pa kada se admini fejsa smiluju pa zatvore opet se otvore iste grupe isl...
A ja vremena nemam a ni zivaca.
Pusti balavurdiju.
Ne mislim se boriti, nego upoznati anatomiju zla. Eto, vidio sam djecu mog skolskog druga. Bolje da znam unaprijed, nego da se iznenadim na ruzan nacin,...
Ne mogu reci tek "pusti balavurdiju" . Ta balavurdija je prije par godina kamenovala starce na platou Ferhadije u Banjaluci i ubila covjeka kamenicama. Ta balavurdija skrnavi djamije i mezarje, kamenuje kuce povratnika, demolira auta dijasporaca, prebija djecu povratnika, ...... i sto je najgore - sutra ce biti oni sto odlucuju na pola drzave i time odlucivati o cjelokupnoj politickoj i bezbjedosnoj situaciji u BiH.

Cudi me da administracija ovdje ne dopusta komentare pojedinih osoba i grupacija na facebooku. Facebook je javni medij gdje osobe svjesno objavljuju svoje privatne podatke i svoje stavove. Nije to forum gdje privatne podatke ne objavljujemo. Na facebooku se ljudi ne kriju, jvano objavljuju sto misle,.. pa zasto bi to mi krili ovdje na ovom forumu gdje je do sada upucena kritika ama sve i jednoj osobi javnog zivota. Al eto cekam moderatora da kaze smijem li. Facebook mi je samo izvor informacija a ja bih pricao o korjenu fasizma u mladih.
JThomas

#8 Re: Nevjerovatna mrznja i fasizam na facebook-u!

Post by JThomas »

vrlo je jednostavno - svaka budala, manje više bez ikakvih ograničenja može napraviti grupu kakvu hoće i napisati šta hoće. i onda jebaji ga...možeš se boriti protiv vjetrenjača.

sve se svodi na ovo: hvala bogu i našim dragim političarima - jedna kritična masa ljudi na cijelom balkanu su, prosto rečeno, FAŠISTI, i to je postalo ne samo društveno normalno, nego i strogo poželjno da bi se uklopio u društvo, da ne bi "štrčao", da bi normalno živio i gradio svoj život, da ne bi bio okarakterisan kao komunjara (nova "babaroga" riječ, koja se lijepi svakome ko iole naginje i građanskim, a kamoli lijevim ideologijama, isto kao fantomski, izmišljeni "neprijatelji samoupravnog poretka", "buržoaski elementi", "agitatori stranih sila" u komunizmu)

a facebook i ostalo su samo medij kako se to izražava prema vani, sve bi to bilo isto i bez facebooka. to je samo manifestacija kolektivnog mentalnog sklopa, ili bi ispravnije bilo reći, kolektivnog ludila...i to također nećeš ni promijeniti preko facebooka, to se uči u kući, porodici, školi, bogomolji...a sistem vrijednosti kojem dotične institucije uče djecu je takav kakav je, zasnovan prije svega na mržnji, čistoj, nepatvorenoj mržnji za sve što je drugo i drugačije, na nacionalšovinističkim legendama, mitovima i spjevovima...i to se neće skoro promijeniti.
Judge_Dread

#9 Re: Nevjerovatna mrznja i fasizam na facebook-u!

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 21:27, edited 1 time in total.
ladyblue18

#10 Re: Nevjerovatna mrznja i fasizam na facebook-u!

Post by ladyblue18 »

Orbini wrote: Ne mislim se boriti, nego upoznati anatomiju zla. Eto, vidio sam djecu mog skolskog druga. Bolje da znam unaprijed, nego da se iznenadim na ruzan nacin,...
Ne mogu reci tek "pusti balavurdiju" . Ta balavurdija je prije par godina kamenovala starce na platou Ferhadije u Banjaluci i ubila covjeka kamenicama. Ta balavurdija skrnavi djamije i mezarje, kamenuje kuce povratnika, demolira auta dijasporaca, prebija djecu povratnika, ...... i sto je najgore - sutra ce biti oni sto odlucuju na pola drzave i time odlucivati o cjelokupnoj politickoj i bezbjedosnoj situaciji u BiH.

Cudi me da administracija ovdje ne dopusta komentare pojedinih osoba i grupacija na facebooku. Facebook je javni medij gdje osobe svjesno objavljuju svoje privatne podatke i svoje stavove. Nije to forum gdje privatne podatke ne objavljujemo. Na facebooku se ljudi ne kriju, jvano objavljuju sto misle,.. pa zasto bi to mi krili ovdje na ovom forumu gdje je do sada upucena kritika ama sve i jednoj osobi javnog zivota. Al eto cekam moderatora da kaze smijem li. Facebook mi je samo izvor informacija a ja bih pricao o korjenu fasizma u mladih.
sve ja tebe razumijem, savrseno dobro, vjeruj mi. Ali kada bismo pokusali pratiti svaku budalu na ovom Balkanu, a i sirom svijeta, pa pukli bismo.
Ti njihove mentalne sklopove ne mozes promjeniti, moze se uticati na zatvaranje grupa, ali oni ce opet te iste otvoriti, tako da ti dodje k'o zacarani krug.
A sto se tice o razvoju fasizma kod mladih...preopsirno. Ali sve potice od roditelja i drustva
BajrinNajmladji

#11 Re: Nevjerovatna mrznja i fasizam na facebook-u!

Post by BajrinNajmladji »

Ma, nije to samo Facebook, nego i ulice glavnog grada Vojvodine, pominjani su Srebrenica, da je ''majke mi, Kosovo = Srbija'', noževi, klanje,....neki dan na godišnjicu Republike Kosovo:

http://www.youtube.com/watch?v=CztXCHNG_M8&eurl
Sve omladina, do 20 godina,...

Ne znam šta je odgovor na ovo, al' da imam 20 godina ne bih sjedio, nego se sportom bavio, borilačkim vještinama, i ostalim potrebnim za opstanak,....
Troll_Happens

#12 Re: Nevjerovatna mrznja i fasizam na facebook-u!

Post by Troll_Happens »

Mediji i vjerske institucije su glavni pokretaci i trovaci danasnjeg drustva. Koji god kanal okrenes vijesti ili se neke teme dodirnes samo o ratu i o prepucavanjima. O politicarima da ne govorim....
Sta onda ocekivat od djeteta koji slusa sve to.... trovanje psihe samo tako.... :(
Cudi me da nema svaki dan bombaskih napada ko u palestini.
Orbini

#13 Re: Nevjerovatna mrznja i fasizam na facebook-u!

Post by Orbini »

Jedan001 wrote:Mediji i vjerske institucije su glavni pokretaci i trovaci danasnjeg drustva. Koji god kanal okrenes vijesti ili se neke teme dodirnes samo o ratu i o prepucavanjima. O politicarima da ne govorim....
Sta onda ocekivat od djeteta koji slusa sve to.... trovanje psihe samo tako.... :(
Cudi me da nema svaki dan bombaskih napada ko u palestini.
To je fenomen. Kao Banjalucanin licno znam slucajeve gdje su djeca daleko ekstremnija od roditelja koji su prosli kroz rat i sl. Ali hajd sto su ekstremniji, nego imaju i konzervativnije stavove od roditelja. Onda u dijaspori, ima slucajeva djece koja neznaju maternji jezik niti ista od kulture, tradicije, poznatih imena, opstih cinjenica,.... ali kada je neka utakmica ili teniski turnir,... eto ih sa ekstremnom simbolikom i mrznjom a sami nemaju pojma o tome. Jednostavno danas postoji klise, stereotip da se identitet, domoljublje, rodoljublje,.... iskazuje kroz ekstremizam i mrznju prema drugima.

Taj ekstremizam je jednostavno postao standard. Prije su mrznju i ekstremizam iskaljivali uglavnom muski, asocojalni, mracni tipovi, kompleksasi, umno ograniceni, agresivni sami od sebe, luzeri,..... Danas i musko i zensko, i oprostite na izrazu - skroz normalni naocigled i po mnogim drugim stvarima. Dakle omladina koja se ne razlikuje po mnogo cemu od druge omladine u Evropi po navikama, shvatanjima morala, ukusima, trendovima,... ali jeli rjec o aktuelnim neprijateljima - skroz je normalno da se priziva klanje, pljacka, .. i to slavi.

Ratna generacija napr. opravdava Srebrenicu drugim zlocinima i umanjuje, - znaci svjesna je da je negativno ali negira krivicu. Mladja generacija naprotiv uvelicava to negativno, ponosi se time i priziva novu rundu. Bez ikakvih opravdavanja. Uopste nema vise ko je poceo rat, ko je pravio vise zlocine, koji je lider bio gori,... jedini razlog je mitomanija o Turcim i poturicama, genetskim otpadima, rasizam i islamofobija, superiornost,... Bez obzira o cemu je rjec, bivsi Srbi, poturice, pradeda,.. je ultimativni odgovor za sve i jedina prizma kroz koju gledaju. Govorim o Srbima dakako. Nije tu u pitanju verziranje historije, mitomanija u skolama,.. vec zasto je to uopste toliko bitno, zasto se danasnjegeneraciej mrze kroz mitove o srednjem vjeku. Kako se taj klise uopste probio i postao toliko bitan mi nikako nije jasno.

Naravno da je odgoj u velikoj mjeri razlog, ali ponajvise opsti drustveni standard. Mladi odrastaju u takvim standardima koji su do te mjere opsti i generalni da si izdajnik, autsajder,.. ako imas mrvu morala i kritike prema tome.

I molba moderatoru - de bolan skini par ljepljivih tema sa vrha stranice koje nisu vise aktivne, previse ih je,.. ili premjesti ovo na politiku.
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#14 Re: Danasnje mlade generacije su daleko ekstremnije od ratne!

Post by Big Boy »

Previse je mrznje a premalo uzora oko nas. Djeca gledaju oko sebe i vide kako neki jedva recenicu znaju sastaviti ali opet voze bijesna auta sto je kod nas simbol uspjeha. Vide cinicne osmijehe i sve po zakonu a njihovi starci jedva kraj s krajem sastavljaju. Oni vjeruju da to ne mora biti tako i da oni to brzo i lako mogu promijeniti... pa ne uspjevaju u tome. I njima je onda potreban krivac, neko koga mogu optuziti za stanje takvo kakvo jeste i tako upadnu u grupu gdje se vice, upire prstom... prijeti i tek tada se osjecaju da postoje.

Neki nece ne znati za sto se grupa bori, nece ih ni zanimati zasto ponavljaju neke parole. To je furka... to je moderno, to je In.

Prije nekog vremena slusam grupu maloljetnika koji se medjusobno hvale ko ima bolji racunar. I ovaj ima ovo, onaj ima ono... ja mogu ovo, ja mogu ono. Sve dok jedan ne rece... a ja imam laserskog (o.a. optickog) misa da bi svi ostali rekli Uuuu... e, svaka cast. Ja eto ko nesto znam oko racunara i to mi je bilo smijesno kao da su se djeca sastala i pricala ciji otac ima bolji auto u garazi da bi onaj najbolji ispao zato sto neko ima neki privjesak koji svjetli. :lol:

Takodje, opijum mase je veliki motiv ljudima da u nesto utrce bez velikog razmisljanja. Ko god je nekad bio na nekom okupljanju i bio dio neke grupe zna kakav to osjecaj i emocije budi. U vremenu kada imamo toliko nacina komunikacije a nemamo topline u komunikaciji dolazimo do ove lude stvarnosti gdje se svi redom samo mozemo bojati buducnosti i dana koji neminovno dolaze.
Luce

#15 Re: Danasnje mlade generacije su daleko ekstremnije od ratne!

Post by Luce »

Ja mislim da je to njihov (naravno pogresan) nacin da ispolje vlastite frustracije i nezadovoljstvo. Sta su oni mogli nauciti za svog kratkog zivota, i sta su mogli vidjeti? Samo mrznju, bijes, nepravdu...jer je to ono sto nas okruzuje, kako rece Big Boy nemaju se na koga ni ugledati, pozitivnih uzora nema, a ubice, kriminalci, silovatelji itd su danas face...
Ne opravdavam nikog, mogli bi isto tako svi da budemo ubice pa da kazemo da nam je to posljedica ptsp-a, ali cinjenica je da ta djeca ne odrastaju u nekom normalnom ambijentu i drustvu, sve je to povezano nekako uzrocno posljedicno...
Imam familiju u RS, nenormalno mi je da moji mali rodjaci nisu nikad bili u Sarajevu i da idu na fakultete po Srbiji...ali eto je tako.
btw ti fakulteti su bili njihov izbor, znaci roditelji nisu na njih uticali gdje ce studirati
Orbini

#16 Re: Danasnje mlade generacije su daleko ekstremnije od ratne!

Post by Orbini »

Luce wrote:Ja mislim da je to njihov (naravno pogresan) nacin da ispolje vlastite frustracije i nezadovoljstvo. Sta su oni mogli nauciti za svog kratkog zivota, i sta su mogli vidjeti? Samo mrznju, bijes, nepravdu...jer je to ono sto nas okruzuje, kako rece Big Boy nemaju se na koga ni ugledati, pozitivnih uzora nema, a ubice, kriminalci, silovatelji itd su danas face...
Ne opravdavam nikog, mogli bi isto tako svi da budemo ubice pa da kazemo da nam je to posljedica ptsp-a, ali cinjenica je da ta djeca ne odrastaju u nekom normalnom ambijentu i drustvu, sve je to povezano nekako uzrocno posljedicno...
Imam familiju u RS, nenormalno mi je da moji mali rodjaci nisu nikad bili u Sarajevu i da idu na fakultete po Srbiji...ali eto je tako.
btw ti fakulteti su bili njihov izbor, znaci roditelji nisu na njih uticali gdje ce studirati
Mislim da odgovor nije psiholoske prirode ili posljedica loseg sistema, nesigurne buducnosti,. opcenito prilika u BiH. Niti je to ispoljavanje frustracija. Mrznja i ekstremizam se ispoljava i prilikom slavlja, a to uveliko rade i mladi u dijaspori koji blage veze nemaju kako je u BiH.

Navodim obicno primjere srpske omladine jer su tu primjeri najucestaliji. Mada Bosnjaci i Hrvati nisu cvjecke - ipak postoji diferencijacija izmedju ekstremista i tkzv. "normalnih", dok je u Srba ekstremizam postao opsti standard kod sviju. Cast izuzecima ali tako je. I tu je ekstremizam bitan dio slavlja, a ne samo frustracija.

Primjerice kamenovanje staraca na platou Ferhadije gdje je covjek poginuo. Prethodno je proturen letak kako dolazi "Turska i Austrija ponovo". I eto belaja, nema logike, ali bi belaj.

Prilikom slavlja pobjede na utamici SCiG i BiH u Beogradu u Banjaluci je bilo opste slavlje na ulicama i grupa mladica je pobjedonosno kao trofej nosala muslimanski nisan iscupan sa obliznjeg broblja. Kroz centar grada na glavni trg gdje je masa tome aplaudirala. Znaci nije u pitanju par ekstremista i ludjaka kakvih ima svugdje - masa je aplaudirala tome sto je najbitnije u ovoj prici.

Kada se na forumima sudaris sa nekim mladim - bez obzira o cemu se radilo, o kakvoj dnevnopolitickoj temi raspravljali - ultimativni odgovor je "bivsi Srbine, poturice, izdaje vjere pradjedovske za veceru, genetski otpad, .." i kroz to masa stereotipa "neradnici, minderasi, smrde na loj, neobrazovani i genetski glupi,..".
Znaci malo ko prebacuje zlocine, ko je poceo rat, ko danas u politici pretjeruje, razloge politicke konfrontacije oko uredjenja BiH,... naprotiv - navodi se masa rasistickih i mitomanskih gluposti.

To je opsti standard, opste vjerovanje i nevjerovatno - glavni motiv za mrznju. Nije u pitanju dakle tacna verzija historije - vec zasto je uopste toliko bitna danas. Zasto te neko danas mrzi na osnovu mita od prije 500 god. Bitnost toga uopste. To je glavni korjen ovoe slijepe mrznje a ta mrznja ce biti jos veci problem kada "na mladima svijet ostane".

Zastrasujuce je da masa mladih oba spola, skroz normalnog izgleda i navika ... zivi sa ubjedjenjem kako ba*ije treba poklati, istrijebiti kao korov, uz dobru dozu rasizma, fasizma,... i to je nesto skroz normalno. Na facebooku to najbolje mozes vidjeti ako nisi na ulicama Banjaluke, Bjeljine,... Nisam u skolskoj literaturi a ni u medijima nasao otvorene pozive na linc i otvorenu mrznju na osnovu mitova. Neko ili nesto,.. uporno na neki nacin pravi i odrzava stereotip na osnovu ove gore navedene mitomanije i da je to jako bitno danas.
mostarac

#17 Re: Danasnje mlade generacije su daleko ekstremnije od ratne!

Post by mostarac »

Hodze fratri i popovi su problem ove zemlje broj 1. Oni su ti kojima najvise odgovara nepismeno stado odgojeno da mrzi, jer dok stada mrze kler je na konju, kad se stada pocnu voliti i slagati, kler je donji. To je tako bilo oduvijek i to ne samo kod nas nego svugdje u svijetu. Bojim se da ne bude kasno kad opet shvatimo ko su ti koji siju glavno sjeme zla u ovoj zemlji, a kriju se iza nedodirljivog vela religije i boga.
Samo strogo odvajanje religije od drzave i od uticaja na javni zivot moze pomoci ovoj zemlji da njene generacije mladih ljudi budu odgojene kao generacije koje ce praviti napredak i prosperitet u svom drustvu, a ne masovne grobnice. Al kako to uciniti kad kleptomane na vlasti upravo drzi uska sprega sa vjerskim zajednicama koje isto tako zanima iskljucivo kapital i lova, a ne njihovo stado koje im je samo sredstvo u namicanju para, a sto je stado gluplje i vise mrzi, kler je bogatiji.
Point.

#18 Re: Danasnje mlade generacije su daleko ekstremnije od ratne!

Post by Point. »

Sto bi neko reko, stoka balkanska.

Sve stoji sto pisete to u vezi slinavih ekstremista i to je ono sto i mene brine. Danas - sutra ta ista djeca ce odrasti i ko zna kava ce njihova djeca biti, a svi se opijaju i slusaju Cecu, Sabana, Cicu i tako te, zajedno i istovremeno. I haj ti budi pametan. Neznam hocul' ikad vise doziviti dan kada necija vjera, ime, nece biti od vaznosti nego kakav je ko kao covjek. Eh, bilo jednom u Jugoslaviji...
Fair Life

#19 Re: Nevjerovatna mrznja i fasizam na facebook-u!

Post by Fair Life »

mostarac wrote:mislim da bi joj trebao promjeniti ime, a tema je svakako zanimljiva.
Kako to da su mladi puni fasistickog naboja i to cak u kucama gdje to ni teoretski nisu mogli da nauce?
Sta ciniti po pitanju da imamo vec punoljetnu generaciju odgojenih fasista koji nemaju ni mrvu respekta i postovanja prema drugom i drugacijem i koji silu vide kao legitiman nacin razgovora sa drugim narodima?
Skola, TV, kuca sve ima uticaja da dijete stasa u jednog retardiranog kretena spremnog da sutra u ime nacije krene u pohod na djecu. Vjerske zajednice i naci stranke su odgojile sebi vojsku koja je vec dala prvu generaciju spremnih da nose pusku. Sta uciniti da se ta vojska demobilise i razoruza kako nam svima ne bi dosla glave.

Mislim ja bi znao sta bi prvo ucinio, al mnogi ce reci da to nije demokratski iako je u skladu sa ustavom ove zemlje.
MEDJUNACIONALNA MRZNJA LIJECI SE PSIHOTERAPIJOM – POLITICARA
ladyblue18

#20 Re: Nevjerovatna mrznja i fasizam na facebook-u!

Post by ladyblue18 »

Advanced

#21 Re: Nevjerovatna mrznja i fasizam na facebook-u!

Post by Advanced »

Najbolji sateliti koje koriste političari su na žalost mediji. Nema političke gluposti, a da im mediji ne daju još veću dimenziju, što se na žalost reflektuje na omladinu koja ne može da procijeni šta je ispravno, a šta ne. Naravno svi se onda svrstavaju u nacio torove, i imamo pun pogodak za naslov teme!
mofo33

#22 Re: Danasnje mlade generacije su daleko ekstremnije od ratne!

Post by mofo33 »

hranite djecu mrznjom.
i kad im nesto nije jasno, odbacite odgovornost, nemate vremena odovoriti ni objasniti im o cemu se radi.
kompjuter i TV vam odgaja djecu
BRAVO
JThomas

#23 Re: Danasnje mlade generacije su daleko ekstremnije od ratne!

Post by JThomas »

na momente mi se čini da što je neko manje rata vidio, to je više ekstreman. ja sam bio dijete kad je rat počeo, ali ovi što nisu bili ni to, mnogo su gori od moje generacije...

davno narod rekao, lako je tuđim kurcem gloginje mlatiti...
Dioda

#24 Re: Danasnje mlade generacije su daleko ekstremnije od ratne!

Post by Dioda »

JThomas wrote:na momente mi se čini da što je neko manje rata vidio, to je više ekstreman. ja sam bio dijete kad je rat počeo, ali ovi što nisu bili ni to, mnogo su gori od moje generacije...

davno narod rekao, lako je tuđim kurcem gloginje mlatiti...
Definitivno je tako. Mnogo su gore ove generacije koje nisu zapamtile rat,koje su formirale svoje stavove slusajuci roditelje otrovane mrznjom. Sto je najgore sve su to sad formirane licnosti koje ce tesko promijeniti svoje stavove. Sutra ce imati djecu koju ce filovati mrznjom,koja ce se druziti samo sa "svojima" i mrziti drugacije. Potpuno netolerantna i unistena generacija.
Imala sam deset godina kad je rat poceo,dobro sam zapamtila. Imala sam srecu da stanujem u naselju u kojem su (vecinom) ostale stare komsije. Mi djeca,bilo nas je sa svakakvim imenima, nismo uopste mrzili jedni druge zbog imena. Ocevi su nam zajedno isli braniti ovaj grad,i svi smo bili u istom sranju,jer smo-bez obzira na ime,svi bili meta. I dan danas mislim da smo daleko "normalniji" od onih koji nisu zapamtili rat.
Imam osjecaj da se sada svi mrze vise nego u vrijeme kad je tekla krv. Nazalost. Nikad necemo doci pameti. Bas stoka. Balkanska. :x
hepek071

#25 Re: Danasnje mlade generacije su daleko ekstremnije od ratne!

Post by hepek071 »

pa mišljenja se proizvode baš kao bilo šta drugo.

Šta ste mislili da će proizvesti bošnjačko, srpsko i hrvatsko partikularno nacionalno obrazovanje? Pacifiste ili možda ljubav prema čovjeku?! hahhahahahha...malo morgen! Samo brojler piliće koji se ideološki tove na putu prema klaonici. :run:
Post Reply