Dan zalosti u BiH zbog smrti Pape

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

JBT

#1 Dan zalosti u BiH zbog smrti Pape

Post by JBT »

Da li je trebalo napraviti ovakav potez?
Znaci li to da cemo imati dane zalosti kadgod umre neki vjerski poglavar u svijetu? tamo, negdje u Rusiji, Grckoj ili Iranu, S. Arabiji, Kini, Izraelu, Japanu, Indiji, Tibetu?

Evo malo informacija:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 112#350112
pitt

Post by pitt »

Ne znam....mada su i ovdje po naredbi glavnog crkvenjaka...njegove svetosti G.W. Busha :D, sve zastave na pola koplja radi smrti pape. Mislim da je razlog postovanje i zahvalnost za sve ono sto je ovaj papa ucinio u svoje vrijeme. :roll:
JBT

Post by JBT »

Autor: JBT Poslano: 08. apr. 2005. 15:25
Ne vidim u cemu je problem sa naslovom teme (Papa pred vjecnim lovistima.... podforum religija). Pa ljudi u Rimu aplaudiraju i skandiraju.
Ne vidim razlog za zalost. Umro je jedan vjerski sluzbenik, u principu pozitivac. Ljudi su izrazili svoje saucesce. I sta sad?
Bio je vrhovni vjerski sluzbenik. Dobar. dakle, bogu drag. Bog ce ga jos i nagraditi. Zasto zaliti?
Meni je zao zivih ljudi. Rudara, naprimjer, koji rade pod zemljom, imaju djecu, familije, a nisu primili plate godinu dana. I kad je prime, prime toliko da im za pelena ne moze biti. Zao mi majki koje su izgubile sve musko u kuci. Nasljednike. A nemaju ni same od cega da zive pa prose po ulici. Da ne bi od gladi umrle.
Papa je bio dobar, dobro je i dugo zivio, a ako je vjerovati katolickim nazorima, i na onom svijetu nece biti nista manje cjenjen i sa nista manje cinova na ramenima.
Na ovom svijetu ce doci novi Papa, pa onda opet noviji i tako redom.
Kakve to ima veze sa postivanjem katolickih tradicija, ili bilo kojih drugih?
Svi cemo mi jednog dana imati svoj dan i svoje putovanje.
Last edited by JBT on 08/04/2005 17:06, edited 1 time in total.
JBT

Post by JBT »

"Ne znam....mada su i ovdje po naredbi glavnog crkvenjaka...njegove svetosti G.W. Busha , sve zastave na pola koplja radi smrti pape. Mislim da je razlog postovanje i zahvalnost za sve ono sto je ovaj papa ucinio u svoje vrijeme. "

-Sutra ce ovi drugi reci: sto to da Papa dobije dan zalosti a nas ne moze? Jel to vasa vjera bolja od nase?

Inace, Bush je ortodoxni vjernik. Skoro pa fundamentalist.
pitt

Post by pitt »

JBT wrote:"Ne znam....mada su i ovdje po naredbi glavnog crkvenjaka...njegove svetosti G.W. Busha , sve zastave na pola koplja radi smrti pape. Mislim da je razlog postovanje i zahvalnost za sve ono sto je ovaj papa ucinio u svoje vrijeme. "

-Sutra ce ovi drugi reci: sto to da Papa dobije dan zalosti a nas ne moze? Jel to vasa vjera bolja od nase?

Inace, Bush je ortodoxni vjernik. Skoro pa fundamentalist.
Bush je debil kome da u crkvi kazu da su svi crnci od djavola postali uveo bi ropstvo. Zanimljivo da su on i gospoja promjenili hejbet nakih crkvi dok se nisu skarasili sa jednom :?
rumenko

Post by rumenko »

sta ce tek biti kad nas Cera napusti...tu bez hefte nema price....
St.Germain

Post by St.Germain »

papa je za svog mandata par puta posjetio BIH cime nasa zemlja spada medju najcesce posjecene zemlje od strane pape. Svaki put je pozivao na mir i na suzivot, agresora je znao nazvati pravim imenom i cesto spominjao nasu zemlju.
Druga stvar je to sto je ovo doslo na "sugestiju" OHR-a i sto nasim "vodjama" ne bi nikad palo na pamet uraditi ovo na svoju ruku.

uprkos tome, mislim da je toliki uticaj jednog vjerskog poglavara opasan za covjecanstvo (kao i religija i poglavarstvo uopste, ali to nije tema)
JBT

Post by JBT »

"sta ce tek biti kad nas Cera napusti...tu bez hefte nema price...."

Pa o tome pricam.
Prvo krug ovih internacionalnih, pa onda krug na nivou Balkana, pa Nivo BiH, pa kantona, pa opstina.............
JBT

Post by JBT »

"uprkos tome, mislim da je toliki uticaj jednog vjerskog poglavara opasan za covjecanstvo (kao i religija i poglavarstvo uopste, ali to nije tema)"

-I to je segment ove teme.
Kwaheri

#10 Re: Dan zalosti u BiH zbog smrti Pape

Post by Kwaheri »

JBT wrote:Da li je trebalo napraviti ovakav potez?
Znaci li to da cemo imati dane zalosti kadgod umre neki vjerski poglavar u svijetu? tamo, negdje u Rusiji, Grckoj ili Iranu, S. Arabiji, Kini, Izraelu, Japanu, Indiji, Tibetu?

Evo malo informacija:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 112#350112
:? devet dana (prema zemljama koje si nabrojao)...
...doduse...oduzmi Arabiju i Iran...muslimani nemaju halifu...niti vjerskog poglavara ovog tipa...ostaje ti sedam...
I nemoj da se brines za Bosnjake, oni ne prave dane zalosti kad presele njihovi vjerski poglavari...nemaju za to razloga...dzenaza i ispracaj je sve...inna lillahi ve inna ilejhi radziun..."svi smo Boziji i Bogu se vracamo"...
I popustite malo s temama o Papi...bar danas...
Kwaheri

#11 Re: Dan zalosti u BiH zbog smrti Pape

Post by Kwaheri »

a da se sjetis sta je bilo kad si ti druze JBT umro?
:D morali smo...i plakat... :D :D a ne imati dan zalosti... :D
JBT

Post by JBT »

"devet dana (prema zemljama koje si nabrojao)...
...doduse...oduzmi Arabiju i Iran...muslimani nemaju halifu...niti vjerskog poglavara ovog tipa...ostaje ti sedam...
I nemoj da se brines za Bosnjake, oni ne prave dane zalosti kad presele njihovi vjerski poglavari...nemaju za to razloga...dzenaza i ispracaj je sve...inna lillahi ve inna ilejhi radziun..."svi smo Boziji i Bogu se vracamo"...

-Nemaju, ali naci ce nekoga i bit ce dan zalosti. Cisto radi balansa i respekta medju vjerama. Neko spomenu Cerica.

Ako ti se ne citaju teme o Papi, zasto ih citas?
Kwaheri

Post by Kwaheri »

JBT wrote:"devet dana (prema zemljama koje si nabrojao)...

-Nemaju, ali naci ce nekoga i bit ce dan zalosti. Cisto radi balansa i respekta medju vjerama. Neko spomenu Cerica.

Ako ti se ne citaju teme o Papi, zasto ih citas?
...kako znas da hoce...jel to vidis u kasikama :D
...kad sam rekla da popustite...moja intencija je bila u sljedecem: bio je covjek, bio je prijatelj BiH...nemojte da vam zamagle oci nad tim, samo zato sto je bio i vjerski poglavar...
St.Germain

Post by St.Germain »

JBT wrote:"uprkos tome, mislim da je toliki uticaj jednog vjerskog poglavara opasan za covjecanstvo (kao i religija i poglavarstvo uopste, ali to nije tema)"

ok, ako je, onda slijedece: zalosti me cinjenica da je toliko ljudi na svijetu koji nisu sposobni razmisljati svojom glavom nego im je potreban autoritet koji ce im govoriti sta je pogresno, a sta ne, kako treba da zive svoj zivot a kako ne i sto je NAJGORE: da im treba neko ko ih mora uputiti da razlikuju DOBRO I ZLO. Mislim, svi smo svjedoci postupaka vjerskih poglavara na podrucju Balkana pa sve sto bih napisao bilo bi suvisno. Samo sto ima nekih koji zele da budu slijepi
Last edited by St.Germain on 08/04/2005 17:38, edited 1 time in total.
Lisac

#15 Re: Dan zalosti u BiH zbog smrti Pape

Post by Lisac »

Znaci li to da cemo imati dane zalosti kadgod umre neki vjerski poglavar u svijetu? tamo, negdje u Rusiji, Grckoj ili Iranu, S. Arabiji, Kini, Izraelu, Japanu, Indiji, Tibetu?...
Kad bi se samo malo spustio sa tripa i pokushao bez predrasuda pogledati barem ono shto ti pokazuju i kazuju na t.v-u, shvatio bi da se ne radi o tamo nekom vjerskom poglavaru.
Razmislio bi koliko ima katolika u cijelom svijetu chiji je papa bio vrhovni vjerski poglavar i koji su ga (bez da ulazimo u raspravu o opasnosti /ispravnosti katolichkog teoloshkog dogmatizma) smatrali bozhijim poslanikom i svetim chovjekom. Vidjeo bi da na njegovom sprovodu, samo par metara udaljeni jedan od drugog, sjede predsjednici Irana, SAD-a, Kine i Sjeverne koreje. To bi trebalo biti dovoljno da se shvati kako znachaj tako i emocije. No ipak je vazhnije sve to relativizirati i pokushati ismijati nekonvencionalan nachin izrazhavanja sucuti. Shta ima uopce konvencionalno u sprovodu chovjeka koji je podobro promijenio svjet i sa kojim su se doshli oprostiti milioni iz cijelog svjeta.
Ne radi se ovdje o danu zhalosti, no o iskazivanju suosjecanja sa onima koji osjecaju i vjeruju drugacije a koji stjecajem okolnosti zhive pored/sa nama. Ne znam zashto bi to ikome moglo smetati.

I mala digresija vis-a-vis naslova topica Papa pred Vjechnim Lovishtima. Razmislio kako bi se osjecao da je u poslednjim danima rahmetli A.izetbegovica neko postirao naslov Alija kuca na vrata Vjechnih Lovishta? vjerovatno bi coolirao kao i ovom prilikom.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

St.Germain wrote:
JBT wrote:"uprkos tome, mislim da je toliki uticaj jednog vjerskog poglavara opasan za covjecanstvo (kao i religija i poglavarstvo uopste, ali to nije tema)"

ok, ako je, onda slijedece: zalosti me cinjenica da je toliko ljudi na svijetu koji nisu sposobni razmisljati svojom glavom nego im je potreban autoritet koji ce im govoriti sta je pogresno, a sta ne, kako treba da zive svoj zivot a kako ne i sto je NAJGORE: da im treba neko ko ih mora uputiti da razlikuju DOBRO I ZLO. Mislim, svi smo svjedoci postupaka vjerskih poglavara na podrucju Balkana pa sve sto bih napisao bilo bi suvisno. Samo sto ima nekih koji zele da budu slijepi

Germa...vjerovatno samo meni nije jasno...kakve veze ovaj dio teksta ima s papom? i jos jedna stvar...papa ne propisuje sta je dobro a sta zlo... papa ne misli za katolike...papa savjetuje...ali eto...smeta...magle vam oci...magle...
Sjetit ces se...Selimoviceva Dervisa...kad progonjeni postaje progonioc...kad se vec hvalite da mislite samostalno...dajte neka se to i vidi...mrze me vidjeti propagandu kod mislilaca..
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#17 Re: Dan zalosti u BiH zbog smrti Pape

Post by pape »

Lisac wrote: Kad bi se samo malo spustio sa tripa i pokushao bez predrasuda pogledati barem ono shto ti pokazuju i kazuju na t.v-u, shvatio bi da se ne radi o tamo nekom vjerskom poglavaru.
Razmislio bi koliko ima katolika u cijelom svijetu chiji je papa bio vrhovni vjerski poglavar i koji su ga (bez da ulazimo u raspravu o opasnosti /ispravnosti katolichkog teoloshkog dogmatizma) smatrali bozhijim poslanikom i svetim chovjekom. Vidjeo bi da na njegovom sprovodu, samo par metara udaljeni jedan od drugog, sjede predsjednici Irana, SAD-a, Kine i Sjeverne koreje. To bi trebalo biti dovoljno da se shvati kako znachaj tako i emocije. No ipak je vazhnije sve to relativizirati i pokushati ismijati nekonvencionalan nachin izrazhavanja sucuti. Shta ima uopce konvencionalno u sprovodu chovjeka koji je podobro promijenio svjet i sa kojim su se doshli oprostiti milioni iz cijelog svjeta.
Ne radi se ovdje o danu zhalosti, no o iskazivanju suosjecanja sa onima koji osjecaju i vjeruju drugacije a koji stjecajem okolnosti zhive pored/sa nama. Ne znam zashto bi to ikome moglo smetati.

I mala digresija vis-a-vis naslova topica Papa pred Vjechnim Lovishtima. Razmislio kako bi se osjecao da je u poslednjim danima rahmetli A.izetbegovica neko postirao naslov Alija kuca na vrata Vjechnih Lovishta? vjerovatno bi coolirao kao i ovom prilikom.
Lisac, ...... korektan i lijep komentar. :)
St.Germain

Post by St.Germain »

zena wrote:
St.Germain wrote:

Germa...vjerovatno samo meni nije jasno...kakve veze ovaj dio teksta ima s papom? i jos jedna stvar...papa ne propisuje sta je dobro a sta zlo... papa ne misli za katolike...papa savjetuje...ali eto...smeta...magle vam oci...magle...
Sjetit ces se...Selimoviceva Dervisa...kad progonjeni postaje progonioc...kad se vec hvalite da mislite samostalno...dajte neka se to i vidi...mrze me vidjeti propagandu kod mislilaca..
meni je zao ako je u tvojoj recepciji stvoren utisak da sam ja neko ko se hoce predstavit ispred drustva samostalnih mislilaca
govorim u svoje ime, moja malenkost se ne krije iza dogme nego vjernici
dovoljno je da pogledas preko drine da vidis da je slijepo vjerovanje u autoritet katastrofalno za razvoj covjecanstva. a to savjetodavno je isto mutno, ako dozvoljavas...

molio bih za iskren odgovor:

da li je i jedna dogma IOLE savjetodavne prirode?
JBT

Post by JBT »

"Kad bi se samo malo spustio sa tripa i pokushao bez predrasuda pogledati barem ono shto ti pokazuju i kazuju na t.v-u, shvatio bi da se ne radi o tamo nekom vjerskom poglavaru. "

-Papa jeste prije svega bio vjerski poglavar. Jedne od vise vjera. Neka je. Svaka cast.Ali vjera i vjerskih poglavara ima na desetine. Dakle, i oni ce imati svaki svoj Dan zalosti. Radi respekta. Jer svaka vjera u boga je ravnopravna bilo kojoj drugoj. I svaki je poglavar milionima ili cak milijardama dusha sirom svijeta. I na svakoj sahrani ce se okupiti ljudi iz Irana, USA, Koreje..... I tebi ce biti Dan zalosti kad umre neko u Iranu, Koreji.... A gdje su onda ateisti koji takodje imaju pravo na respekt svog nacina razmisljanja. Hoce li i tad biti dan zalosti kad neko od njih ode na svoj put.
Papi svaka cast. Njemu i njegovom djelu. Pokoj mu dusi. Ali Dan zalosti u drzavi BiH.....? Pa onda jos svi Dani zalosti koje nas cekaju.
I gdje ti vidis ismijavanje samog Pape na ovoj diskusiji? Ili katolicanstva?
Procitaj jos jednom:

"Autor: JBT Poslano: 08. apr. 2005. 15:25
Ne vidim u cemu je problem sa naslovom teme (Papa pred vjecnim lovistima.... podforum religija). Pa ljudi u Rimu aplaudiraju i skandiraju.
Ne vidim razlog za zalost. Umro je jedan vjerski sluzbenik, u principu pozitivac. Ljudi su izrazili svoje saucesce. I sta sad?
Bio je vrhovni vjerski sluzbenik. Dobar. dakle, bogu drag. Bog ce ga jos i nagraditi. Zasto zaliti?
Meni je zao zivih ljudi. Rudara, naprimjer, koji rade pod zemljom, imaju djecu, familije, a nisu primili plate godinu dana. I kad je prime, prime toliko da im za pelena ne moze biti. Zao mi majki koje su izgubile sve musko u kuci. Nasljednike. A nemaju ni same od cega da zive pa prose po ulici. Da ne bi od gladi umrle.
Papa je bio dobar, dobro je i dugo zivio, a ako je vjerovati katolickim nazorima, i na onom svijetu nece biti nista manje cjenjen i sa nista manje cinova na ramenima.
Na ovom svijetu ce doci novi Papa, pa onda opet noviji i tako redom.
Kakve to ima veze sa postivanjem katolickih tradicija, ili bilo kojih drugih?
Svi cemo mi jednog dana imati svoj dan i svoje putovanje."

Porediti Papu i Aliju isto sto porediti kruske i jabuke. I ti si to poredjenje napravio.
Alija je bio prvi predsjednik BiH, znaci drzave u kojoj zivis. Za tebe to nije bio Dan zalosti. Neka nije i niko te na to nema pravo natjerati. Ni ja nisam bas bio nesto tuzan. Ni veseo a ni tuzan.
Papa je bio vjerski poglavar katolicima. Dakle, meni kao ateisti nije bio poglavar. Respekt Papi i njegovom djelu. Hvala na svemu. Umro je jedan vjerski sluzbenik, u principu pozitivac. Ljudi su izrazili svoje saucesce. I sta sad?
Ni danas nisam ni tuzan ni veseo. Da je umro prije 20 godina, mozda bih zalio, jer ne bi stigao uraditi ono sto je uradio, a radio je je to za druge a i zbog tog jer mu je to i posao. Kao vjerskom sluzbeniku.
Doci ce novi Papa. Pa onda jos jedan iza njega......
Sve je to bozija volja.
pitt

Post by pitt »

Sve je to bozija volja.
Zelim samo da ukazem drugovima ateistima da imate izdajicu medju vama :D:D:D
dinash

Post by dinash »

pitt wrote:
Sve je to bozija volja.
Zelim samo da ukazem drugovima ateistima da imate izdajicu medju vama :D:D:D
juda!

:)

ps.

Image
Last edited by dinash on 08/04/2005 18:15, edited 1 time in total.
JBT

Post by JBT »

Inace, postujem pravo svakog vjernika da vjeruje u sta zeli. Mada smatram da su vjere klubovi u koje ulazis bez sopstvene odluke vec ti je priljepe od samog rodjenja. Postujem svaku tradiciju, bilo vjersku ili kulturnu. Podrzavam njihovu opstojnost, ali bila bi greska iste te tradicije meni nametati i sa njima mene kao ateistu ogranicavati.
JBT

Post by JBT »

hahahaha... Pitte, to je samo iskazivanje respekta prema onima koji vjeruju u sta vec vjeruju.
St.Germain

Post by St.Germain »

JBT wrote:Postujem svaku tradiciju, bilo vjersku ili kulturnu. Podrzavam njihovu opstojnost, ali bila bi greska iste te tradicije meni nametati i sa njima mene kao ateistu ogranicavati.
lijepo :)
Lisac

Post by Lisac »

lijepo JBT, josh samo da shvatish da nisu svi kao ti, te da tu gdje zhivish ne osjecaju svi isto. Oni koji su eventualno odlucilii proglasiti dan zhalosti nisu imali na umu nichije svjetonazore koji propisuju kolika je kolichina osobne individualne tuge dostatna da se proglasi dan zhalosti. Ono shto je bitno bilo da se radi o lokalnim ili globalnim okvirima jesu djela i historijski, politichki ili religijski znachaj. a to su stvari koje se daju objektivno procijeniti i ocijeniti i nemaju veze sa tvojim subjektivnim osjecanjem.
Post Reply