Dan nezavisnosti
- House
#76 Re: Dan nezavisnosti
facebook je ćaba
svim đikanima na sabahu poslao čestitku

- Danguba
#77 Re: Dan nezavisnosti
To je tvoj stav sto ne znaci explicite da je ispravan. Ja kazem ''nas opstanak je nasa pobjeda''. BiH u svojim granicama a za ostalo ''cerat cemo se'' ako ne moze drugacije. Ja drugu nemam(imam ali nije to to).It_is_a_Leclerc wrote:To nije stvar oslobađanja ili neoslobađanja. Moj stav je da je Armija RBiH izgubila rat, i to je tužno.Danguba wrote:Pa sto je ti jarane ne oslobodi?It_is_a_Leclerc wrote:
Bosne i Hercegovine defacto nema tamo gdje nije bilo Armije RBiH.
A za to fakturu treba ispostaviti uskogrudnom bošnjačkom nacionalizmu koji se zadovoljio fildžan državom.
No ovo nema veze sa tim kakav je ishod rata.
Problem je u tome što su se Bošnjaci pomirili s tim da nemaju države gdje nema minareta, i time složno prihvatili "Cuius religio, eius regio" princip, a kojeg zagovaraju srpski i hrvatski političari još od rata.
Spominjes minareta, po tome BiH je na cijeloj svojoj teritoriji bez obzira sto su djikani smanjili njihov broj.
- It_is_a_Leclerc
#78 Re: Dan nezavisnosti
Ja sam svjestan vašeg ličnog emotivnog poimanja države, no on - nije realan.
"Pobjeda Armije RBiH" se ogleda u tome što je u rat ušla kao međunarodna priznata republika, a izišla kao ustavni Frankeinstein koji živi na umjetno disanje stranih diplomata, u genocidu za kojeg nismo dobili ni moralnu, ni bilo kakvu drugu satisfakciju, u podjeljenim gradovima, protjeranim ljudima i povratnicima koji se nemaju gdje vratiti. A što se opstanka tiče, zahvaljujući našoj "pobjedi", on je i dalje ugrožen. Eto, toliko smo mi pobijedili, a oni izgubili.
No, opet kažem. Nema to veze puno s ratom, već sa poslijeratnim bošnjačkim poimanjem države, koji se sveo na to da se pristalo na poimanje Bosne - od Žepča do Goražda - i da Bošnjaci nemaju nikakav problem s tim. Da budem iskren, svojim uskogrudnim "nacionalizmom" (zašto bi Bošnjaci prevashodno trebali do kraja se profilisati kao nacija, a ne kao etno-religijska zajednica)Bošnjaci su samo još jedna u nizu sila koje rastakaju BiH, što bi rekao Derviš Sušić.
"Pobjeda Armije RBiH" se ogleda u tome što je u rat ušla kao međunarodna priznata republika, a izišla kao ustavni Frankeinstein koji živi na umjetno disanje stranih diplomata, u genocidu za kojeg nismo dobili ni moralnu, ni bilo kakvu drugu satisfakciju, u podjeljenim gradovima, protjeranim ljudima i povratnicima koji se nemaju gdje vratiti. A što se opstanka tiče, zahvaljujući našoj "pobjedi", on je i dalje ugrožen. Eto, toliko smo mi pobijedili, a oni izgubili.
No, opet kažem. Nema to veze puno s ratom, već sa poslijeratnim bošnjačkim poimanjem države, koji se sveo na to da se pristalo na poimanje Bosne - od Žepča do Goražda - i da Bošnjaci nemaju nikakav problem s tim. Da budem iskren, svojim uskogrudnim "nacionalizmom" (zašto bi Bošnjaci prevashodno trebali do kraja se profilisati kao nacija, a ne kao etno-religijska zajednica)Bošnjaci su samo još jedna u nizu sila koje rastakaju BiH, što bi rekao Derviš Sušić.
-
PeterNorman
#79 Re: Dan nezavisnosti
Ne slažem se .. nas jedini moguci opstanak je moguc u BiH i nikakva druga formacija nam ne odgovara
Danas koliko god to lose izgledalo ipak obrazovne naucne sigurnosne i ostale institucije drze Bosnjaci barem po kantonima sto nije bio slucaj nikad u historiji sa postepenim izgradjivanjem identiteta vjerujem da ce rasti i odgovornost pojedinca
a potom i demokratskog drustva a samim time i razvoja drzave ..
uprkos svemu naslijedili smo socijalisticki pogubni mentalitet umjesto prozapadni poduzetnicko kapitalisticki..
lutanje sa identitetom sto danas nije slucaj , bez oruzja a danas imamo OSBIH , namjenska industrija konstantno raste suma sumare ima pozitivnih primjera veliki sam optimista da za nekih 20 godina cemo biti pravi mangupi i da ce ovdje biti mnogo ljepse zivjeti pogotov kad kompletna garnitura ovih politicara ode u penziju
nisam za neku dnevno politicki galamdzijsku politiku koja bi proizvodila sukobe i odgovore na djikansko proizvoljno tumacenje rata
nego vise svoju avliju uredjivat pa kamen po kamen
Danas koliko god to lose izgledalo ipak obrazovne naucne sigurnosne i ostale institucije drze Bosnjaci barem po kantonima sto nije bio slucaj nikad u historiji sa postepenim izgradjivanjem identiteta vjerujem da ce rasti i odgovornost pojedinca
uprkos svemu naslijedili smo socijalisticki pogubni mentalitet umjesto prozapadni poduzetnicko kapitalisticki..
lutanje sa identitetom sto danas nije slucaj , bez oruzja a danas imamo OSBIH , namjenska industrija konstantno raste suma sumare ima pozitivnih primjera veliki sam optimista da za nekih 20 godina cemo biti pravi mangupi i da ce ovdje biti mnogo ljepse zivjeti pogotov kad kompletna garnitura ovih politicara ode u penziju
nisam za neku dnevno politicki galamdzijsku politiku koja bi proizvodila sukobe i odgovore na djikansko proizvoljno tumacenje rata
- Danguba
#80 Re: Dan nezavisnosti
Tako nekako.PeterNorman wrote:Ne slažem se .. nas jedini moguci opstanak je moguc u BiH i nikakva druga formacija nam ne odgovara
Kada pogledamo kako smo uvuceni u rat i raspad kompletnog sistema u BiH koji je trebalo nadomjestiti novim ljudima, i vise nego dobro smo to izbalansirali.
Sada nije perfektno stanje ali mic po mic, sve ce leci na svoje uz vjerovatno neke ustupke koje ce mnogi smatrati ''izdajom'' ali bez kompromisa se nece moci nista napraviti.
Prvi put sam propratio obiljezavanje Dana nezavisnosti u manjem entitetu(zamisli) dok niko ne smije na podrucju FBiH spomenuti da obiljezi neki 9. Januar. To ne govori o slobodama nego o zakonskim regularnostima. Dan nezavisnosti je jos uvijek praznik(bez obzira sto ga djikani ne obiljezavaju) dok se drugacije ne dogovore, dok je 9. Januar proglasen ''neadekvatnim''.
-
krater
#81 Re: Dan nezavisnosti
House wrote:facebook je ćaba![]()
![]()
svim đikanima na sabahu poslao čestitku
![]()
![]()
-
PeterNorman
#82 Re: Dan nezavisnosti
Proslavljanje datuma i mahanje zastavama je uglavnom za trenutnu ejakulaciju naroda tako da je to manje vise .. slazem se da se treba izaci Hrvatima u susret ne mislim na treci nego samo doci do nekog uredjenja federacije kojim bi prestala "majrorizacija " cisto da se vratimo na 2005 i da imamo Hrvate kao pouzdane partnere sto je i prirodno .. Nazalost Dodik je dozvolio da najvjerovatnije 2018 nece biti na celu tzv.RS sto ce usporiti ukidanje tog entiteta tako da takav scenario ne ide u prilogDanguba wrote: Tako nekako.
Kada pogledamo kako smo uvuceni u rat i raspad kompletnog sistema u BiH koji je trebalo nadomjestiti novim ljudima, i vise nego dobro smo to izbalansirali.
Sada nije perfektno stanje ali mic po mic, sve ce leci na svoje uz vjerovatno neke ustupke koje ce mnogi smatrati ''izdajom'' ali bez kompromisa se nece moci nista napraviti.
Prvi put sam propratio obiljezavanje Dana nezavisnosti u manjem entitetu(zamisli) dok niko ne smije na podrucju FBiH spomenuti da obiljezi neki 9. Januar. To ne govori o slobodama nego o zakonskim regularnostima. Dan nezavisnosti je jos uvijek praznik(bez obzira sto ga djikani ne obiljezavaju) dok se drugacije ne dogovore, dok je 9. Januar proglasen ''neadekvatnim''.
- Rampage
#83 Re: Dan nezavisnosti
Upravo tako. To nam je bio jedini cilj '92. godine.Danguba wrote:To je tvoj stav sto ne znaci explicite da je ispravan. Ja kazem ''nas opstanak je nasa pobjeda''. BiH u svojim granicama a za ostalo ''cerat cemo se'' ako ne moze drugacije. Ja drugu nemam(imam ali nije to to).It_is_a_Leclerc wrote:To nije stvar oslobađanja ili neoslobađanja. Moj stav je da je Armija RBiH izgubila rat, i to je tužno.Danguba wrote:
Pa sto je ti jarane ne oslobodi?
No ovo nema veze sa tim kakav je ishod rata.
Problem je u tome što su se Bošnjaci pomirili s tim da nemaju države gdje nema minareta, i time složno prihvatili "Cuius religio, eius regio" princip, a kojeg zagovaraju srpski i hrvatski političari još od rata.
Spominjes minareta, po tome BiH je na cijeloj svojoj teritoriji bez obzira sto su djikani smanjili njihov broj.
- It_is_a_Leclerc
#84 Re: Dan nezavisnosti
Ja sam se davno opredijelio.Sarajmen wrote:Šta ima Derviš SušićIt_is_a_Leclerc wrote:Ja sam svjestan vašeg ličnog emotivnog poimanja države, no on - nije realan.
No, opet kažem. Nema to veze puno s ratom, već sa poslijeratnim bošnjačkim poimanjem države, koji se sveo na to da se pristalo na poimanje Bosne - od Žepča do Goražda - i da Bošnjaci nemaju nikakav problem s tim. Da budem iskren, svojim uskogrudnim "nacionalizmom" (zašto bi Bošnjaci prevashodno trebali do kraja se profilisati kao nacija, a ne kao etno-religijska zajednica)Bošnjaci su samo još jedna u nizu sila koje rastakaju BiH, što bi rekao Derviš Sušić., de malo izbalansiraj svoj pristup temi , opredijeli se gdje si i šta si pa zauzmi jasan stav . Kontaš?
No, čini mi se da većina Bošnjaka nije. Odnosno, većina Bošnjaka i nije baš raspoložena da živi u državi sa Srbima i Hrvatima koji ne misle kao mi. To svi znamo, samo nam je malo mrsko to priznati.
- Bullet Tooth Tony
- Danguba
#86 Re: Dan nezavisnosti
Bullet Tooth Tony wrote:
-
splinter
#88 Re: Dan nezavisnosti
Sretan DAN NEZAVISNOSTI, nadajmo se bolejm vremenu za našu majčicu domovinu. Natopljena krvlju naših najmilijih, nama je jedina domovina i zato pamet u glavu svima 
-
Innovation
#89 Re: Dan nezavisnosti
SRETAN DAN NEZAVISNOSTI
-
Seyfo
#90 Re: Dan nezavisnosti
Nek nam je sretan ! Nadam se da cu za zivota biti svjedok proslavljanju istog u Banjoj Luci.
Mozda za 15 godina aBd
- orinoco
#91 Re: Dan nezavisnosti
Zanima me sljedeće: Od koga smo bili zavisni prije 1. marta 1992. godine pa sada slavimo nezavisnost?
I, ako ko zna, dodatno: Šta, po pravnoj definiciji, za države znači nezavisnost?
I, ako ko zna, dodatno: Šta, po pravnoj definiciji, za države znači nezavisnost?
-
Seyfo
#92 Re: Dan nezavisnosti
Pa nezavisnost znaci da je drzava medjunarodno priznata a prije je bila dio neke druge drzave ili kolonija neke druge drzave,ili joj se drzavnost osporavala po bilo kom osnovu.
-
BISCANIN2
#93 Re: Dan nezavisnosti
E ja sam danas najvažniji praznik proveo namjenski u manjem BH entitetu Kozarcu, tamo ako niste znali postoji tradicija slavljenja 1marta, čitav grad je okićen BH zastavama, imaju turnir u čast praznika i druženje.
Najavili smo se prije 15dana domaćinu, obišli smo obilježje u centru grada, stavili cvijeće, otišli na mezarje u Trnopolju i proučili fatihu. Poslije završene manifestacije uručili smo naše skromne poklone i uputili se kućama sa obećanjem da dogodine dolazimo u većem broju. Slaviti javno 1 mart na teritoriju rs je vrijedno poštovanja.
Najavili smo se prije 15dana domaćinu, obišli smo obilježje u centru grada, stavili cvijeće, otišli na mezarje u Trnopolju i proučili fatihu. Poslije završene manifestacije uručili smo naše skromne poklone i uputili se kućama sa obećanjem da dogodine dolazimo u većem broju. Slaviti javno 1 mart na teritoriju rs je vrijedno poštovanja.
-
svi u napad
#94 Re: Dan nezavisnosti
Bravo Biscanin. To je velika stvar i tako treba nastaviti. Svima onima koji je ne vole a zive u njoj te posebno onima koji uzimaju veliku lovu od nje a radeci protiv nje najebem se matere i nek crknu dusmani.
Svima vama koji je volite ili je barem postujete zelim od sveg srca sve najbolje a nasoj jednoj i jedinoj da zivi beskrajno dugo.

Svima vama koji je volite ili je barem postujete zelim od sveg srca sve najbolje a nasoj jednoj i jedinoj da zivi beskrajno dugo.