Dan mrtvih.
-
Palavra
#1 Dan mrtvih.
Gledam jucer na TV-u kako Katolici obilaze grobove i kako ljudi govore da im je to bitan dan, da se sjecaju mrtvih, da je dirljivo sjetiti se umrlih... Pa se pitam jeli se to Katolici sjecaju mrtvih samo jednom godisnje i kakav je to u stvari dan?
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#2 Re: Dan mrtvih.
Blagdan se zove Svi sveti, i tada se posebno sjecaju mrtvih, a ne samo tadaPalavra wrote:Gledam jucer na TV-u kako Katolici obilaze grobove i kako ljudi govore da im je to bitan dan, da se sjecaju mrtvih, da je dirljivo sjetiti se umrlih... Pa se pitam jeli se to Katolici sjecaju mrtvih samo jednom godisnje i kakav je to u stvari dan?
Pod izrazom "svi sveti", ne misli se samo na osobe koje su službeno proglašene svetima. Mnogo je veće mnoštvo onih koji nisu stavljeni ni na oltar ni u kalendar, a u životu su ostvarili velika djela ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Upravo te želi Crkva počastiti blagdanom Svih svetih. Takvih je zasigurno bilo i ima i u našoj blizini. Neupadljivi, zaboravljeni ljudi koji su savjesno obavljali svoj posao i dužnosti, često podnosili nepravde, pokorom i trpljenjem zadovoljili za svoje grijehe i svjedočili veliku požrtvovnost: majke, očevi, vrsni radnici svake ruke, liječnici, branitelji domovine i ljudi svih zanimanja.... svi oni pripadaju mnoštvu svetih i njima je posvećen blagdan Svih svetih. Crkva poziva sve ljude da ih se sjete, da im se zahvale i preporuče. To je prvi smisao posjeta grobovima.
Današnje generacije su navikle blagdan Svih svetih zvati "danom mrtvih", što je netočno! iz upravo iznesena sadržaja ovog blagdana. Nije točno ni s obzirom na vjernike, jer je kršćanska poruka da smrt nije kraj, nego samo prijelaz, "most", mučno rađanje u novi život, život s Bogom "oči u oči".
(ovo sam googlala. tako si mogao i ti)
-
Palavra
#3 Re: Dan mrtvih.
Pa nije li onda taj dan pogresno shvacen kod Katolika. Zasto Katolicka crkva ne radi na tome da ljudi shvate tu izvornu misao takvog dana. Ili se crkva drzi misljenja da je bolje obiljezavati i nakaradno vec nikako. Dobar primjer je i Bozic gdje se sve svede na razmjenu poklona, dok se izvorna misao obiljezavanja potisnula ili zaboravila.
-
wildflower
#4 Re: Dan mrtvih.
U svakoj grupi ljudi postoje neki koji nesto 'pogresno shvacaju'. Tako ima onih kojima je Bozic dan za razmjenu poklona, Bajram dan za prikupljanje bajramluka i opce prezderavanje, a Svi sveti dan kad se mora otici na groblje i zapaliti svijeca na grobove najblizih i prisustvovati misi.
Krajnje je neprikladno i pretenciozno projicirati nesto od ovoga na citavu ogromnu grupu ljudi i na taj nacin generalizirati.
Krajnje je neprikladno i pretenciozno projicirati nesto od ovoga na citavu ogromnu grupu ljudi i na taj nacin generalizirati.
- plain vanilla
#5 Re: Dan mrtvih.
Zasto je pogresno shvacen?Palavra wrote:Pa nije li onda taj dan pogresno shvacen kod Katolika. Zasto Katolicka crkva ne radi na tome da ljudi shvate tu izvornu misao takvog dana. Ili se crkva drzi misljenja da je bolje obiljezavati i nakaradno vec nikako. Dobar primjer je i Bozic gdje se sve svede na razmjenu poklona, dok se izvorna misao obiljezavanja potisnula ili zaboravila.
Katolici taj dan idu na groblja , sjecaju se mrtvih.
U mom postu pise da ga pogresno zovu, a ne da se pogresno ponasaju. I nema nikakve veze s Bozicem i poklonima za Bozic.
-
Palavra
#6 Re: Dan mrtvih.
Pa nije li onda i ponasanje pogresno, ako je uvjerenje pogresno.
Moj je utisak da bas ogromna vecina Katolika shvata taj dan pogresno. To se moglo vidjeti i jucer u medijima. Ljudi izjavljuju da im taj dan znaci jako puno, da se taj dan sjecaju mrtvih, da su taj dan cekali da dodu i zapale svijecu... pa do pojedinih koji placu kao da godinama nisu bili na groblju.
I jos nesto, taj se dan u mnogim zapadnoevropskim zemljama zove Halloween i on se u stvari slavi, festa, prave se karnevali...
Moj je utisak da bas ogromna vecina Katolika shvata taj dan pogresno. To se moglo vidjeti i jucer u medijima. Ljudi izjavljuju da im taj dan znaci jako puno, da se taj dan sjecaju mrtvih, da su taj dan cekali da dodu i zapale svijecu... pa do pojedinih koji placu kao da godinama nisu bili na groblju.
I jos nesto, taj se dan u mnogim zapadnoevropskim zemljama zove Halloween i on se u stvari slavi, festa, prave se karnevali...
- Cholina_Lokica
#7 Re: Dan mrtvih.
isto ih se sjecao kao i mnogi muslimani sto se sjete svojih za bajram samoPalavra wrote:Gledam jucer na TV-u kako Katolici obilaze grobove i kako ljudi govore da im je to bitan dan, da se sjecaju mrtvih, da je dirljivo sjetiti se umrlih... Pa se pitam jeli se to Katolici sjecaju mrtvih samo jednom godisnje i kakav je to u stvari dan?
- L.e.g
#8 Re: Dan mrtvih.
Dan Svih Svetih (1.11.) i Dušni dan (2.11.) su danas tradicionalni blagdani koji se obilježavaju svake godine. No, mnogima je sigurno zanimljivija noc s 31. listopada na 1. studenog, tj. Halloween, dan kod nas prozvan Noc vještica.Ovaj obicaj potjece još od Kelta,koji su vjerovali da u noci s 31. listopada na 1. studenog mrtvi imaju tulum ili okupljanje... pa su palili svijece i kostimirali se kako bi otjerali zle duhove.Ta noc zapravo predstavlja keltski blagdan »Samhain« kojim vještice slave svoja božanstva, božicu u vidu starice i boga u vidu rogatog gospodara smrti. One vjeruju da je te noci veo koji razdvaja svijet mrtvih od svijeta živih najtanji. Tako je noc uoci blagdana »Sviju svetih« postala »Noc vještica«, dakako, komercijalizirana. Za njih je to bila noc prije Nove godine. Ovaj blagdan se u Americi,u kojoj je to danas najveseliji blagdan,poceo slaviti pocetkom 20.stoljeca,a današnji djecji obicaj "žicanja" slatkiša po kucama potjece iz Engleske kad bi siromasi na Dušni dan prosili hranu i kolace od bogataša i zauzvrat im obecali da ce se moliti za duše njihovih pokojnika.
- L.e.g
#9 Re: Dan mrtvih.
Palavra wrote:Gledam jucer na TV-u kako Katolici obilaze grobove i kako ljudi govore da im je to bitan dan, da se sjecaju mrtvih, da je dirljivo sjetiti se umrlih... Pa se pitam jeli se to Katolici sjecaju mrtvih samo jednom godisnje i kakav je to u stvari dan?
A sto se tice sjecanja na mrtve, pogledaj samo kako su cija groblja uređena tokom cijele godine
- NIN
#10 Re: Dan mrtvih.
Posto zna upalit' kompjuter, naci stranicu, registrovat se na forum, napraviti sopstvenu temu, itd. onda mu ne bi trebalo biti tesko proguglati i naci odgovor. Najvjerovatnije je da njemu nije naum bio da dobije konkretan odgovor. Poenta njegove teme je da i on jadan pokaze, kako sebi tako i nama, da je clan odredjenog stada pa nam pokusa predstaviti svoj tek formiran i nesiguran stav u formi kvazipitanja u kojem iznosi svoja ubjedjenja implicirajuci kako su ona ispravnija od ubjedjenja ljudi izvan njegovog stada i koje, samim tim i sudeci po tonu, smatra manje vrijednima, pogresnim, glupim, licemjernim, itd.plain vanilla wrote:...Palavra wrote:Gledam jucer na TV-u kako Katolici obilaze grobove i kako ljudi govore da im je to bitan dan, da se sjecaju mrtvih, da je dirljivo sjetiti se umrlih... Pa se pitam jeli se to Katolici sjecaju mrtvih samo jednom godisnje i kakav je to u stvari dan?
Tipovi kao ovaj gore se u jednoj fazi svog zivota evidentno uhvate u beznadju, sjednu i procitaju par lokalnom religijom obojenih pamfleta, eventualno uzmu i Svetu knjigu pa onda potezu za mehanizmima samoopravdavanja u stilu kvazipitanja kao sto je ovo gore, time svjesno, hotimicno i netrpeljivo upiruci prst u ljude druge vjere i njihova uvjerenja koja stavlja na subjektivan, tek formiran sud. I poslije, kad dodje sve na svoje i kad se krug zatvori, jadan se pita, a sto sam ja manje postovan projicirajuci svoje frustracije u umisljene fobije.
-
melac
#11 Re: Dan mrtvih.
Katolička Crkva radi na tome da ljudi shvate bit i suštini svakoga od ova dva sveta dana, Svih Svetih i Dušnog Dana, i stalno se to govori i naučava o suštini i temljima svakoga od ovih blagdana, i čak imaju obavezu svi svećenici da naglašavaju suštinu svakoga od ovih blagdana. Razlog, zbog kojega ti ovakav stav imaš meni nije poznat, ali da ideš na mise znao bi da svećenici govore i objašnjavaju o tome.Palavra wrote:Pa nije li onda taj dan pogresno shvacen kod Katolika. Zasto Katolicka crkva ne radi na tome da ljudi shvate tu izvornu misao takvog dana. Ili se crkva drzi misljenja da je bolje obiljezavati i nakaradno vec nikako. Dobar primjer je i Bozic gdje se sve svede na razmjenu poklona, dok se izvorna misao obiljezavanja potisnula ili zaboravila.
Ista stvar je i Božić, iako svećenici trube da se za Božić treba prije svega pripremiti duhom, i u miru dočekati taj blagdan, mnogi ljudi to "ne čuju".
-
melac
#12 Re: Dan mrtvih.
Slavi se u zemljama sa protestantskim naslijeđem, što ne znaći nešto loše, samo treba napraviti distinkciju između toga.Palavra wrote:Pa nije li onda i ponasanje pogresno, ako je uvjerenje pogresno.
- Pasiflora
#13 Re: Dan mrtvih.
Tako je. Moja porodica minimalno jednom mjesecno nosi cvijece na groblje, a sudeci po izgledu groblja (i cvijeca) i ostali tako rade. Da napomenem da je u mome rodnom gradu groblje zaista ogromno i vrlo lijepo uredjeno (od strane firme koja ga odrzava).L.e.g wrote:Palavra wrote:Gledam jucer na TV-u kako Katolici obilaze grobove i kako ljudi govore da im je to bitan dan, da se sjecaju mrtvih, da je dirljivo sjetiti se umrlih... Pa se pitam jeli se to Katolici sjecaju mrtvih samo jednom godisnje i kakav je to u stvari dan?
A sto se tice sjecanja na mrtve, pogledaj samo kako su cija groblja uređena tokom cijele godine
01.11. je dan kad zaista svi idu na groblje (cak i oni koji togom godine "nemaju vremena")
Last edited by Pasiflora on 02/11/2010 13:08, edited 1 time in total.
- shuriken
#14 Re: Dan mrtvih.
ti bi trebao negdje pisat.NIN wrote:Posto zna upalit' kompjuter, naci stranicu, registrovat se na forum, napraviti sopstvenu temu, itd. onda mu ne bi trebalo biti tesko proguglati i naci odgovor. Najvjerovatnije je da njemu nije naum bio da dobije konkretan odgovor. Poenta njegove teme je da i on jadan pokaze, kako sebi tako i nama, da je clan odredjenog stada pa nam pokusa predstaviti svoj tek formiran i nesiguran stav u formi kvazipitanja u kojem iznosi svoja ubjedjenja implicirajuci kako su ona ispravnija od ubjedjenja ljudi izvan njegovog stada i koje, samim tim i sudeci po tonu, smatra manje vrijednima, pogresnim, glupim, licemjernim, itd.plain vanilla wrote:...Palavra wrote:Gledam jucer na TV-u kako Katolici obilaze grobove i kako ljudi govore da im je to bitan dan, da se sjecaju mrtvih, da je dirljivo sjetiti se umrlih... Pa se pitam jeli se to Katolici sjecaju mrtvih samo jednom godisnje i kakav je to u stvari dan?
Tipovi kao ovaj gore se u jednoj fazi svog zivota evidentno uhvate u beznadju, sjednu i procitaju par lokalnom religijom obojenih pamfleta, eventualno uzmu i Svetu knjigu pa onda potezu za mehanizmima samoopravdavanja u stilu kvazipitanja kao sto je ovo gore, time svjesno, hotimicno i netrpeljivo upiruci prst u ljude druge vjere i njihova uvjerenja koja stavlja na subjektivan, tek formiran sud. I poslije, kad dodje sve na svoje i kad se krug zatvori, jadan se pita, a sto sam ja manje postovan projicirajuci svoje frustracije u umisljene fobije.
mislim, i ovo je "negdje" ali mozda i negdje drugdje
-
I
#15 Re: Dan mrtvih.
Helloween je nešto potpuno drugačije i crkva se ograđuje od tog običaja jer je u suprotnosti sa kršćanskim vjerovanjima.Palavra wrote:
Svojih najmilijih koji nisu više s nama sjećamo se svaki dan i odlazimo na groblje onoliko puta koliko to osjetimo u toku godine (ili ja barem to radim), ali ima onih ljudi koje nisam lično poznavala (recimo pradeda i prabaka) i kada je dan Svih svetih odem na njihov grob i zapalim svijeću. Mislim da je to poenta cijelog ovog dana.
- HAVANA
#16 Re: Dan mrtvih.
NIN wrote:Posto zna upalit' kompjuter, naci stranicu, registrovat se na forum, napraviti sopstvenu temu, itd. onda mu ne bi trebalo biti tesko proguglati i naci odgovor. Najvjerovatnije je da njemu nije naum bio da dobije konkretan odgovor. Poenta njegove teme je da i on jadan pokaze, kako sebi tako i nama, da je clan odredjenog stada pa nam pokusa predstaviti svoj tek formiran i nesiguran stav u formi kvazipitanja u kojem iznosi svoja ubjedjenja implicirajuci kako su ona ispravnija od ubjedjenja ljudi izvan njegovog stada i koje, samim tim i sudeci po tonu, smatra manje vrijednima, pogresnim, glupim, licemjernim, itd.plain vanilla wrote:...Palavra wrote:Gledam jucer na TV-u kako Katolici obilaze grobove i kako ljudi govore da im je to bitan dan, da se sjecaju mrtvih, da je dirljivo sjetiti se umrlih... Pa se pitam jeli se to Katolici sjecaju mrtvih samo jednom godisnje i kakav je to u stvari dan?
-
Mrs.Zurbrigen
#17 Re: Dan mrtvih.
NIN wrote:plain vanilla wrote: Posto zna upalit' kompjuter, naci stranicu, registrovat se na forum, napraviti sopstvenu temu, itd. onda mu ne bi trebalo biti tesko proguglati i naci odgovor. Najvjerovatnije je da njemu nije naum bio da dobije konkretan odgovor. Poenta njegove teme je da i on jadan pokaze, kako sebi tako i nama, da je clan odredjenog stada pa nam pokusa predstaviti svoj tek formiran i nesiguran stav u formi kvazipitanja u kojem iznosi svoja ubjedjenja implicirajuci kako su ona ispravnija od ubjedjenja ljudi izvan njegovog stada i koje, samim tim i sudeci po tonu, smatra manje vrijednima, pogresnim, glupim, licemjernim, itd.
- plain vanilla
#18 Re: Dan mrtvih.
Cak i ako ljude ne obilaze groblja ne znaci da im nije stalo. Mnogi su vani i ne mogu stalno dolaziti u BiH i obilaziti groblja. Ovo je dan kad i oni dodju, jer tamo imaju slobodne dane. Mislim, fakat je glupost o cemu raspravljamo. 
- pustopoljina
#19 Re: Dan mrtvih.
NINa treba placati za postove.
koliko znam, i muslimani imaju dane kad masovno obilaze mezarja, oko bajrama...
pa znaci li to da se mezari obilaze jednom godisnje???
ali, razumijem , ako si odnedavno musliman...valja prvo ovim hrvatima reci da pojma nemaju...
i postavljac teme ne razlikuje katolike od protestanata. katolici slave dan mrtvih, u austriji je i neradni dan. vec u njemackoj- nije, tek u nekim dijelovima sa katolickom vecinom.
halloween je za katolike moda sa zapada...
koliko znam, i muslimani imaju dane kad masovno obilaze mezarja, oko bajrama...
pa znaci li to da se mezari obilaze jednom godisnje???
ali, razumijem , ako si odnedavno musliman...valja prvo ovim hrvatima reci da pojma nemaju...
i postavljac teme ne razlikuje katolike od protestanata. katolici slave dan mrtvih, u austriji je i neradni dan. vec u njemackoj- nije, tek u nekim dijelovima sa katolickom vecinom.
halloween je za katolike moda sa zapada...
- Priorat
- Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...
#20 Re: Dan mrtvih.
NIN wrote:Posto zna upalit' kompjuter, naci stranicu, registrovat se na forum, napraviti sopstvenu temu, itd. onda mu ne bi trebalo biti tesko proguglati i naci odgovor. Najvjerovatnije je da njemu nije naum bio da dobije konkretan odgovor. Poenta njegove teme je da i on jadan pokaze, kako sebi tako i nama, da je clan odredjenog stada pa nam pokusa predstaviti svoj tek formiran i nesiguran stav u formi kvazipitanja u kojem iznosi svoja ubjedjenja implicirajuci kako su ona ispravnija od ubjedjenja ljudi izvan njegovog stada i koje, samim tim i sudeci po tonu, smatra manje vrijednima, pogresnim, glupim, licemjernim, itd.plain vanilla wrote:...Palavra wrote:Gledam jucer na TV-u kako Katolici obilaze grobove i kako ljudi govore da im je to bitan dan, da se sjecaju mrtvih, da je dirljivo sjetiti se umrlih... Pa se pitam jeli se to Katolici sjecaju mrtvih samo jednom godisnje i kakav je to u stvari dan?
ha,ha,ha kako lud tip........
-
adore
#21 Re: Dan mrtvih.
"Pa nije li onda taj dan pogresno shvacen kod Katolika"
Mislim da je red da se Papa i službeno zahvali palavri na ispravljanju ove greške.
Bravo NiN
Mislim da je red da se Papa i službeno zahvali palavri na ispravljanju ove greške.
Bravo NiN
-
(ne)forumas
#22 Re: Dan mrtvih.
To je isto kao da se postavis pitanje dali se za 8. mart muskarci zena sjete samo jednom godisnje. Kupite voljenoj osobi cvijece ali ne zaboravite i na vlastitu zenu...Palavra wrote:Pa se pitam jeli se to Katolici sjecaju mrtvih samo jednom godisnje i kakav je to u stvari dan?
-
Palavra
#23 Re: Dan mrtvih.
Mozeli se na ovom forumu diskutovati argumentima umjesto personalnih napada. To nije znak demokratije, kojoj svi tezimo.
Cinjenica je da se dan mrtvih na zapadu ne obiljezava, ali i da se obiljezava masovno u novonastalim zemljama komunistickog sistema. Dok su mnoge zapadne zemlje otisle i korak dalje sa Halloween party-ima, dok kod nas ljudi stoje sa svijecama pored groba i oplakuju. Pa se pitam sta je ispravno i zasto crkva uporno suti i zasto se uporno ne ograduje od pogresnih i devijantnih shvatanja crkvenih nakana.
Ili se utopila u sistem da je bolje vjerovati i pogresno, nego nikako.
Cinjenica je da se dan mrtvih na zapadu ne obiljezava, ali i da se obiljezava masovno u novonastalim zemljama komunistickog sistema. Dok su mnoge zapadne zemlje otisle i korak dalje sa Halloween party-ima, dok kod nas ljudi stoje sa svijecama pored groba i oplakuju. Pa se pitam sta je ispravno i zasto crkva uporno suti i zasto se uporno ne ograduje od pogresnih i devijantnih shvatanja crkvenih nakana.
- Zlata M.
#24 Re: Dan mrtvih.
Palavra wrote:Mozeli se na ovom forumu diskutovati argumentima umjesto personalnih napada. To nije znak demokratije, kojoj svi tezimo.
... + uvodni post
( i ono bi diskutovalo ...
- Pasiflora
#25 Re: Dan mrtvih.
Kod nas (kako god ti to shvatio) se Dan mrtvih oduvijek obiljezavao. Znaci i prije '91. Crkva je oduvijek imala jasan stav - nikad nije bilo nikakve dileme da se radi o blagdanu.Palavra wrote:Cinjenica je da se dan mrtvih na zapadu ne obiljezava, ali i da se obiljezava masovno u novonastalim zemljama komunistickog sistema. Dok su mnoge zapadne zemlje otisle i korak dalje sa Halloween party-ima, dok kod nas ljudi stoje sa svijecama pored groba i oplakuju. Pa se pitam sta je ispravno i zasto crkva uporno suti i zasto se uporno ne ograduje od pogresnih i devijantnih shvatanja crkvenih nakana.
Halloween je americki obicaj (nisma sigurna kako i kad je nastao, a i nije bas da me zanima) i mislim da kod nas nema sanse da se pretvori u ono sto je u USA.