Dan kada sam postao Amerikanac

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

SF-Mujo

#1 Dan kada sam postao Amerikanac

Post by SF-Mujo »

Jah, eto juce se i to desi. Tog dana nekoliko kosookih Japananki i tamnoputih Indijaca, plavuse iz Juznoafricke Republike (?!), muslimana iz Irana i Katara, preko Bosne pa sve do Perua (ukupno 17 drzava) zajedno postase Americki drzavljani.

Ima tu neke simbolike u tome da se toliko ljudi razlicitih rasa i vjera nadju na jednom mjestu gdje svi mogu zajedno zivjeti onako kako hoce. Je li meni drago? Pa normalno da jeste. Postati drzavljanin jedne po mnogo cemu najvece i najuspjesnje nacije na svijetu jeste velika privilegija. Lijepo je vidjeti maharadze sa turbanima na glavi kako taksiraju po New Yorku, Indijce u svojim sarenim odjelima, Arape sa pokrivenim zenama, Mexikance sa sombrerima, i sve nas ostale, na jednom mjestu, u jednoj drzavi, sa jednim zajednickim ciljem: osigurati sto bolje uslove zivota sebi i familiji.

Je li mi zao Bosne? Nimalo. Jest da jos uvijek imam i BH drzavljansto (po USA zakonu to je ok) ali se nimalo ne osjecam kao izdajnik. A i sto bi? Jedva sam zivu glavu izvukao braneci drzavu koja mi je, zajedno sa svom familijom i svima koje poznajem, manje pruzila (ne mislim na pare!) nego Amerika za samo 7 godina.

Tokom ceremonije posmatrao sam pored mene jednu 60-godisnju bivsu uciteljicu iz Banja Luke sa podignutom desnom rukom kako je drhtave glave i ruku pustila nekoliko starackih suza. Nije to zbog dragosti koliko zbog tuge sto ju je nakon toliko vremena izdala drzava sad kad joj je to najpotrebnije. Izdajnik je, jarani moji, nas draga Bosna koja cak nije u stanju da joj omoguci da se vrati na svoje u BL i barem umre u miru sa bolesnim muzem.

I tako se preko noci promjeni moj status od nemilog gosta u skoro svim drzavama svijeta (zbog viza i svega sto ide uz to) do toplog "welcome" u bilo kojoj drzavi svijeta osim mozda Arapskih (a i koji cu kurac tamo). Odjednom mogu ici u svaku normalnu drzavu bez problema, ostati skoro koliko god hocu i raditi sta hocu. Aferim!
violentjack

#2 Re: Dan kada sam postao Amerikanac

Post by violentjack »

SF-Mujo wrote:J

Je li mi zao Bosne? Nimalo. Jest da jos uvijek imam i BH drzavljansto (po USA zakonu to je ok) ali se nimalo ne osjecam kao izdajnik. A i sto bi? Jedva sam zivu glavu izvukao braneci drzavu koja mi je, zajedno sa svom familijom i svima koje poznajem, manje pruzila (ne mislim na pare!) nego Amerika za samo 7 godina.

I tako se preko noci promjeni moj status od nemilog gosta u skoro svim drzavama svijeta (zbog viza i svega sto ide uz to) do toplog "welcome" u bilo kojoj drzavi svijeta osim mozda Arapskih (a i koji cu kurac tamo). Odjednom mogu ici u svaku normalnu drzavu bez problema, ostati skoro koliko god hocu i raditi sta hocu. Aferim!
Donekle, neces moci ni u jednu ''Muslimansku zemlju tako se lagodNo osjecati
Ostali svijet je Europa mislis?

A za drzavljanstvo sve je teze i teze, ako dode ovaj moron jos 4 godine, vidjet ces diktature

A za patriots act nisi cuo naravno i jos par stvarcica
MilanT

Post by MilanT »

:-) Interesantna priča.Meni se desilo upravo obrnuto;otkada sam dobio Kanadsko državljanstvo više se osjećam Bosancem -Srbinom,nego prije. Svakako srećan sam zbog Kanadskog državljanstva.
MilanT

Post by MilanT »

Zaboravio sam dodati:Čestitam i nadam se da će ti ta donijeti mnogo uspjeha i zadovoljstva u životu. :)
focak

#5 Re: Dan kada sam postao Amerikanac

Post by focak »

SF-Mujo wrote:Jah, eto juce se i to desi. Tog dana nekoliko kosookih Japananki i tamnoputih Indijaca, plavuse iz Juznoafricke Republike (?!), muslimana iz Irana i Katara, preko Bosne pa sve do Perua (ukupno 17 drzava) zajedno postase Americki drzavljani.

Ima tu neke simbolike u tome da se toliko ljudi razlicitih rasa i vjera nadju na jednom mjestu gdje svi mogu zajedno zivjeti onako kako hoce. Je li meni drago? Pa normalno da jeste. Postati drzavljanin jedne po mnogo cemu najvece i najuspjesnje nacije na svijetu jeste velika privilegija. Lijepo je vidjeti maharadze sa turbanima na glavi kako taksiraju po New Yorku, Indijce u svojim sarenim odjelima, Arape sa pokrivenim zenama, Mexikance sa sombrerima, i sve nas ostale, na jednom mjestu, u jednoj drzavi, sa jednim zajednickim ciljem: osigurati sto bolje uslove zivota sebi i familiji.

Tokom ceremonije posmatrao sam pored mene jednu 60-godisnju bivsu uciteljicu iz Banja Luke sa podignutom desnom rukom kako je drhtave glave i ruku pustila nekoliko starackih suza. Nije to zbog dragosti koliko zbog tuge sto ju je nakon toliko vremena izdala drzava sad kad joj je to najpotrebnije. Izdajnik je, jarani moji, nas draga Bosna koja cak nije u stanju da joj omoguci da se vrati na svoje u BL i barem umre u miru sa bolesnim muzem.

eto dragi mujo pa i ti posta amer, i na to si ponosan. Imas vala biti na nesto ponosan, a da ti svoje domovine nije zao nije ni cudo kad pare udare u glavu. To nisu patrioti ni koji se bore za Bosnu, bosna je nekad dobra bila dok je nisu unistili. i sad ti bush dao kucu na kredit, auto na kredit i sad lafu zivis ko car i jos mases pasosom u ruci.
Ergot

Post by Ergot »

Jerry, Jerry, Jerry...!
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Danas, kada postajem Amerikanac, dajem casnu americku rijec... :D :D

Hajde sa srecom ti bilo Mujo!

Nemo zaboraviti da saljes pare familiji u Bosni i pripazi da te ne mobilisu za Iraq.
Prag

Post by Prag »

A ja se jos pitam sta je sa nasim Mujom, americkim drotom.
Eto Mujo, sad ces imati i pravo glasa. Nemoj sad da ne glasas za ovog sto ti je dao drzavljanstvo i sto je zasluzan da si "drzavljanin jedne po mnogo cemu najvece i najuspjesnje nacije na svijetu"
novalic

Post by novalic »

jes klinac...

ima i jako uspjesnih mujo-amerikanaca koji ne kupuju na kredit, koji skoluju svoju djecu, koji pomazu familiju u bosni, koji su napredni kao sto bi bili i u bosni da ne bi toga prokletog rata...

biti ponosan na druga drzavljanstva, kako da ne, pljuvati na ruku koja me hrani, nikada, i pljuvati na ruku koja pomaze i zavidnom broju mojih... ne..

ali se odreci svoga...

nikada...

meni moja kcer veli da kada bih jos sto godina zivjela u svici opet bila bosanka...

a meni drago, tita mi :razz:
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

Ma nekako mi S(uljo)F(ata)Mujo (kleto trojstvo:) nije nikako jasan, Ili je sitna dusa kojoj se ostvario san, americki san, od cistaca cipela do cistaca cizama...sa hamburgerom, bez aforizama...coke light, pa u rat, za MASNI se cause valja fight...pa mu drago i nama se javlja kako bi mu, po njegovom misljenu, zavidjeli ILI se jadnik ucrnjacio, pa sam sebe laze i mora to podijeliti sa nama ne bi li cuo koju utjesnu rijec, onako kako je to vec poznat psiholoski sablon. Kad mu dijete ko turista dodje u Bosnu, pa oca bude pitalo: "daddy, sta is to sevdah, dert..." on ce mu reci da suti i da je razmazeno brat. Svako za se travu pase, neko tamo gdje ima otrovnog bilja, ali nije ni svaciji organizam isti, neko podnosi ovo, neko ono, nekom je sve lijeno, pa ceka gotovo sijeno...Svakako je covjek bez ponosa krpa, kao zensko sto se ne zna postaviti, pa pusta da ga svako drpa, prljave ruke, bolna stipanja, neprestana pipanja....valja pred ogledalo stati, a sminka ponizenje ne da zamazati...
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Prag wrote:A ja se jos pitam sta je sa nasim Mujom, americkim drotom.
Eto Mujo, sad ces imati i pravo glasa. Nemoj sad da ne glasas za ovog sto ti je dao drzavljanstvo i sto je zasluzan da si "drzavljanin jedne po mnogo cemu najvece i najuspjesnje nacije na svijetu"
Mislim da jos uvijek nece imati pravo da glasa na izborima. Tek njegovi potomci, rodjeni u Americi.
nineac

Post by nineac »

Super ti je post, sve si rekao kako treba!
Sto bi ti bilo zao?
Cega ti treba biti zao?
To sto političari kradu narod koji glasa za njih?
Jaro, ja sam zivio tamo (studiro) i ako bog da dolazim tamo u januaru, al ovaj put da ostanem tamo!
A sta ce biti ovdje?
Ma to me ni najmanje neiteresuje!
Ustvari, interesujeme isto kao što interesuje Sulejmana Tihića, Borislava paravca i Dragana Čovića kako ja živim!
vee-jay

Post by vee-jay »

hmmm tuzna prica veoma tuzna - samo sto danasnja banjaluka nikakve veze nema sa bosnom - i zato ona place, zato sto je izgubila svoj rodni grad i sto NIKADA i NIGDJE u svome zivotu se nece osjecati kao u svome rodnom gradu kao sto je to prije osjecala u banjaluci. gdje god da zivila, to joj nece biti dom - a to je i bio cilj onih koji su banjaluku i bosnu ocistili...

a tebi puno srece u americi i da se naviknes na njihov zivot i na to njihovo "ne pitaj sto drzava tebi moze pomoci..." i da zaboravis nase "...nego se pitaj sto ti drzavi mozes pomoci" - al' j*** ga ipak te razumijem...
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

nineac, to sto kazes je vrlo logicno, samo...identitet nije nuzno odredjen pasosem, ljudski korijeni, srce, mentalni sklop se ne mijenaju udarcem pecata po papiru (jedino sudbina kod maticara se tako drasticno mijenja:)...a mujo iz snova (valjda SF mogu tako interpretirati, to mu je garant zelja bila kad je uzimao taj nick) je upravo na to mislio...POSTAO JE AMERIKANAC, kako kaze...i mislio je to u najsirem znacenju, kuturoloskom...ako pogledas njegov post...na stranu sto mi to zvuci materijalsticki, poltronski, malogradjanski (nacin na koji je to rekao i pokakio se po onome sto su njegovi preci, a i on sam)...to je, uz sve to, na njegovu zalost-i nemoguce, osim u njegovim snovima ("sf-covjek iz snova", "american dream"), pa mu toplo preporucam da ne otvara oci da ne bi vidio stvarnost i da bi nastavio sanjati svoje snove...
nineac

Post by nineac »

Ma nemsilim da je amerika raj! Nakraju krajeva ja sam tamo prošao vrlo loše (14 država proputovo tražeći školu, a 6 mjeseci sam spavao na kaučima, i dušecima)
Ali tamo ko hoće, tom se čovjeku sva vrata otvaraju!
Ovdje kada dodješ iz amerike, ili evrope, sa diplomom, odma ti kažu: "ti nama došo pametovat"
Ko eto mi pametni, stranci glupi?
Vidi se iz priloženog!
Stvar je u tome, što SF Mujo može raditi i zaraditi, i normalno živjeti, a da neka budala u parlamentu ne donese zakon kojim stopira državna dugovanja, itd!
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

nineac, naravno da je argumentovano to sto ti kazes i vrlo je ogranicen onaj ko ne shvata ljude koji iz Bosne odu u potrazi za boljim zivotom, sebi ili svojoj djeci...nista ne prigovaram takvim...ali smatram da je kljucno to da su oni to sto jesu-Bosanci sa americkom pasosem, a ne, nekom nakaradnom carolijom preko noci postali-Amerikanci...samo to, taj stav mi je zasmetao kod muje...podsjetio me je malo na mog bliskog rodjaka koji je ljetos dolazio u Sa iz Chicaga i svaka mu je druga, dok se svemu nasem ruga: "Amerika je to", tako da sam, pored slusanja o tome kako "hajvejom pici 200 majli", kako su "svi auti ovdje spori, kako bi se smijali u Americi sta vozimo", do toga da njihovi automehanicari sve rade "kompjuterski, jer Amerika je to". Njegovo dijete koje je izbivalo iz Bosne tri godine, a otislo kao tinejdzer, satro nije prepoznalo svoju kucu, toliko je mala i neugledna bila, gdje bi oni zivjeli ikad u tako maloj kuci. Uglavnom, Amerika je, kao i rat, samo velika lupa sto ono sto je svako jeste u svojoj biti uveca jedno sto puta, cesto do banalizma i karikiranja. Mujo garant misli da mu zavidim, pa necu da mu kvarim dan. Blago njemu, visevjekovnom (doduse, ta visevjekovnost stane na brojci 5) Amerikancu egzoticnog neamerickog imena, ali zato duse ciste jenkijevske, kao sto su ciste i bijele tek kupljenje sveske.
nineac

Post by nineac »

Ma to je OK!
Ja isto znam dosta takvih "amerikanaca" koji dođu i počnu srat o tome kako eto to je druga planeta!
Rade tamo kao čistačice, ili na bauštelu, a onda dođe i kaže kako je ovdje njemu sve smješno!
Prvo, tamo naši nesmiju preći 65 milja na sat na freeway-u jer se useru njihove policije!
A kuće su takve da kada je -20 nesmiješ dirnuti zid da ti se ruka ne zaljepi za zid :lol:
Ali, opet ko naš narod!
pitt

Post by pitt »

Moze zato nas Mujaga guverner biti :D
pitt

Post by pitt »

Moze moja 'onda :D:D
Ko kaze da se ne vozi preko 65 mph? Pitajte samo Sehu koliko je on para donirao NYPD i ostalim "teroristickim" organima :D :D
SF-Mujo

Post by SF-Mujo »

MilanT wrote:Zaboravio sam dodati:Čestitam i nadam se da će ti ta donijeti mnogo uspjeha i zadovoljstva u životu. :)
Hvala, puno.
focak wrote:eto dragi mujo pa i ti posta amer, i na to si ponosan. Imas vala biti na nesto ponosan, a da ti svoje domovine nije zao nije ni cudo kad pare udare u glavu. To nisu patrioti ni koji se bore za Bosnu, bosna je nekad dobra bila dok je nisu unistili. i sad ti bush dao kucu na kredit, auto na kredit i sad lafu zivis ko car i jos mases pasosom u ruci.
Pa bolje kuce i auta na kredit nego granate i metke besplatno.
Prag wrote:A ja se jos pitam sta je sa nasim Mujom, americkim drotom.
A po cemu to nije najuspjesnija nacija? Da nije USA ne bi bilo ni tebe u toj rupi gdje si sad.
BigusDickus wrote:Mislim da jos uvijek nece imati pravo da glasa na izborima. Tek njegovi potomci, rodjeni u Americi.
Wrong. Kad postanes drzavljanin automatski dobijas i pravo glasa. Samo da bi bio predsjednik moras biti rodjen u USA.
LudoALudjiJA wrote:nineac, to sto kazes je vrlo logicno, samo...identitet nije nuzno odredjen pasosem, ljudski korijeni, srce, mentalni sklop se ne mijenaju udarcem pecata po papiru (jedino sudbina kod maticara se tako drasticno mijenja:)...a mujo iz snova (valjda SF mogu tako interpretirati, to mu je garant zelja bila kad je uzimao taj nick) je upravo na to mislio...POSTAO JE AMERIKANAC, kako kaze...i mislio je to u najsirem znacenju, kuturoloskom...ako pogledas njegov post...na stranu sto mi to zvuci materijalsticki, poltronski, malogradjanski (nacin na koji je to rekao i pokakio se po onome sto su njegovi preci, a i on sam)...to je, uz sve to, na njegovu zalost-i nemoguce, osim u njegovim snovima ("sf-covjek iz snova", "american dream"), pa mu toplo preporucam da ne otvara oci da ne bi vidio stvarnost i da bi nastavio sanjati svoje snove...
Uzeo bi USA pasos i ti jarane samo kad bi dobio priliku. A ovako, idi stani u red pred slovenacku ambasadu i cekaj tri dana pa moli da ti daju da ides dalje od Mostara i Zenice.
A sto se nicka tice, niti je SF to sto ti mislis niti je Mujo moje ime. Uzeo sam ga da provocira smart asses just like you i da vidim sta imaju reci o njemu. I uvijek pravo dobro radi....
LudoALudjiJA wrote:nineac, naravno da je argumentovano to sto ti kazes i vrlo je ogranicen onaj ko ne shvata ljude koji iz Bosne odu u potrazi za boljim zivotom, sebi ili svojoj djeci...nista ne prigovaram takvim...ali smatram da je kljucno to da su oni to sto jesu-Bosanci sa americkom pasosem, a ne, nekom nakaradnom carolijom preko noci postali-Amerikanci...samo to, taj stav mi je zasmetao kod muje...
Ti ocigledano pojma nemas ko su Amerikanci. Oni su i bijeli i crni i zuti a boga mi i crveni. Ovdje se govori na desetine jezika i niko nikom ne smeta i svi se osjecaju Amerikanci. Samo ovdje Kinezi, Talijani, Nijemci, Meksikanci, Arapi i svi ostali, mogu imati svoje gradske cetvrti sa znakovima na svom jeziku, svojim skolama, slobodno govoriti jezik drzave iz koje su dosli i moliti se kojem god Bogu hoce. Ah ja, i jos uvijek biti najuspjesnija nacija u ljudskoj istoriji.
Garamond

Post by Garamond »

Haj nek je uzdravlje Mujo.

PS. Ne zaboravi glasat na izborima u BiH (i ovim općinskim) kad već imaš dvojno državljanstvo.
Garamond

Post by Garamond »

Haj nek je uzdravlje Mujo.

PS. Ne zaboravi glasat na izborima u BiH (i ovim općinskim) kad već imaš dvojno državljanstvo.
Post Reply