Dan kad je Sandžak izglasao autonomiju!!

kockakockica

#1 Dan kad je Sandžak izglasao autonomiju!!

Post by kockakockica »

Dokument o specijalnom statusu Sandžaka iz 1993. godine u arhivu Velike Britanije

Malo je poznato u javnosti da je Sandzak odrzao referendum za autonomiju Sandžaka, sproveden u periodu od 25. do 27. oktobra 1991. godine. Od ukupno 264.156 birača, na tom referendumu je učestvovalo njih 187.473, odnosno 70,19 posto ukupnog biračkog tijela, od čega se 183.302 birača (ili 98,90 posto glasalih) izjasnilo za političku i teritorijalnu autonomiju Sandžaka s pravom priključenja nekoj od republika tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ). Javna je tajna da je Sandzak stotinama godina bio dio Bosne, sve do BK kada na prevaru biva otrgnut kao dijete iz majcinih ruku.

Bosnjaci Sandzaka Bosnu vide kao svoj duhovni, politicki i izvor iz kojeg su potekli. Zanimljivo je isto da taj referendum nije nikada suspendovan zakonskim aktima. Znaci li to da je Sandzak danas formalno-pravno autonomna oblast na putu ujedinjenja sa BH !?

Image

Turbulentan početak devedesetih godina odrazio se na čitav region pa tako i na Sandžak. Shvativši u kakvoj se situaciji nalazi Bosna i Hercegovina, bošnjački intelektualci sa područja Sandžaka odlučili su se na referendum koji je trebao da odredi sudbinu kojom će krenuti bošnjački narod.

Na osnovu preporuka Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji, tzv. Haškog dokumenta, BNVS je izradilo i, 6. juna 1993. godine, usvojilo Memorandum o specijalnom statusu. Osnova za donošenje tog dokumenta bio je referendum za autonomiju Sandžaka, sproveden u periodu od 25. do 27. oktobra 1991. godine. Od ukupno 264.156 birača, na tom referendumu je učestvovalo njih 187.473, odnosno 70,19 posto ukupnog biračkog tijela, od čega se 183.302 birača (ili 98,90 posto glasalih) izjasnilo za političku i teritorijalnu autonomiju Sandžaka s pravom priključenja nekoj od republika tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ).

Ova odluka naroda Sandžaka imala je veliki odjek i u svjetskoj javnosti o čemu govore zapisi o Memorandumu štampani u New Yersey-u. Zapisi o ovom veoma važnom trenutku za Bošnjake iz Sandžaka pohranjeni su u Britanskom arhivu.

Image

Činjenica da se dokumenti o ovom događaju čuvaju i van Sandžaka sigurno govori da ovom događaju treba posvetiti više pažnje.
kockakockica

#2 Re: Dan kad je Sandžak izglasao autonomiju!!

Post by kockakockica »

Juce citam da su Albanci pokrenuli procese da Preševo dobije nezavisnost i prikljucenje Kosovu. No, to je vec druga tema kao sto su Pirot, Vojvodina i ostalo :D
hAZNADAR

#3 Re: Dan kad je Sandžak izglasao autonomiju!!

Post by hAZNADAR »

Nista od toga. U sjeni zbivanja oko Katalonije - bilo kakva usporedba nije na mjestu.
musicman80

#4 Re: Dan kad je Sandžak izglasao autonomiju!!

Post by musicman80 »

Kako to da se protivimo odvajanju RS-a iz BIH, a sa druge strane, prizeljkujemo I podrzavamo odvajanju drugih regija iz maticnih drzava. Ako ovo radimo, onda nema razlike izmedju NAS I NJIH, odnosno nas I Milorada Dodika I svih onih koji imaju separatisticke ideje na umu.
DaysleepeR

#5 Re: Dan kad je Sandžak izglasao autonomiju!!

Post by DaysleepeR »

ne treba biti naivan, u nekim se glavama bošnjačim sa velikim merakom razmatra razmjena teritorija
JThomas

#6 Re: Dan kad je Sandžak izglasao autonomiju!!

Post by JThomas »

a u tom grmu leži zec serije tema...
kockakockica

#7 Re: Dan kad je Sandžak izglasao autonomiju!!

Post by kockakockica »

Nema govora o nikakvim razmjenama teritorija. To se ne moze nikako porediti, jer Sandzak je jos prije 130 godina bio dio BH, dok entitet rs nikada nije bio dio Srbije.
Takva razmisljanja mogu ponuditi samo mazlumi. Ovdje je rijec o dokumentu koji postoji, on je stvaran, i zbog nekog razloga se cuva po ladicama velikih i jakih drzava.

:thumbup:
Lincoln-Burrows

#8 Re: Dan kad je Sandžak izglasao autonomiju!!

Post by Lincoln-Burrows »

Ne treba težiti za teritorijima već za slobodama i pravima,
ako treba i autonomija sa najširim ovlastima.
kockakockica

#9 Re: Dan kad je Sandžak izglasao autonomiju!!

Post by kockakockica »

Uostalom, svaki momcic od 15 godina starosti prvim pogledom na kartu BH moze zakljuciti da takozvani rs vec zbog geografskog polozaja nema apsolutno nikakve sanse za cijepanjem. Da zaboravimo sve druge stvari. Dok Sandzak je vec druga prica sa kompaktnim teritorijem koji se citavom duzinom naslanja na BH :D
hekaton

#10 Re: Dan kad je Sandžak izglasao autonomiju!!

Post by hekaton »

SAd da imamo malo pameti za svaki vucicev dolazak u entitet rs bi trebalo napraviti dva odlaska u sandzak i samo pricati kako nam ne smeta cjelovita srbija ali su sandzaklije nasa braca bosnjaci. na to bi zokorlic treba da uzvrati kako ce sandzak sigurno jednog dana biti ponovo dio Bosne.
pa onda kad se otvori poljski wc ici pa ga otvarati rezati trake palamuditi i sve tako.

ali jok ne znamo mi nista, mi samo znamo da nas satiru, mi smo bas mazohisti
kockakockica

#11 Re: Dan kad je Sandžak izglasao autonomiju!!

Post by kockakockica »

hekaton wrote:SAd da imamo malo pameti za svaki vucicev dolazak u entitet rs bi trebalo napraviti dva odlaska u sandzak i samo pricati kako nam ne smeta cjelovita srbija ali su sandzaklije nasa braca bosnjaci. na to bi zokorlic treba da uzvrati kako ce sandzak sigurno jednog dana biti ponovo dio Bosne.
pa onda kad se otvori poljski wc ici pa ga otvarati rezati trake palamuditi i sve tako.

Konacno da neko shvata
musicman80

#12 Re: Dan kad je Sandžak izglasao autonomiju!!

Post by musicman80 »

hekaton wrote:SAd da imamo malo pameti za svaki vucicev dolazak u entitet rs bi trebalo napraviti dva odlaska u sandzak i samo pricati kako nam ne smeta cjelovita srbija ali su sandzaklije nasa braca bosnjaci. na to bi zokorlic treba da uzvrati kako ce sandzak sigurno jednog dana biti ponovo dio Bosne.

Ali to SDA ne moze uraditi, bas zato sto bi tim potezom legalizovala sve ono sto radi Dodik u BIH. Ako bi Izetbegovic odlazio u Sandzak da huska Bosnjake da traze autonomiju ili nezavisnost, onda bi I Dodikova separatisticka politika dobila legitimitet. SDA se bori za gradjansku BIah, bez podjela I entiteta I zato ne mogu da huskaju Sandzak na odvajanje od Srbije.
tranquil

#13 Re: Dan kad je Sandžak izglasao autonomiju!!

Post by tranquil »

kockakockica wrote:Nema govora o nikakvim razmjenama teritorija. To se ne moze nikako porediti, jer Sandzak je jos prije 130 godina bio dio BH, dok entitet rs nikada nije bio dio Srbije.
Takva razmisljanja mogu ponuditi samo mazlumi. Ovdje je rijec o dokumentu koji postoji, on je stvaran, i zbog nekog razloga se cuva po ladicama velikih i jakih drzava.
Dijelim tvoj stav prema razmjenama teritorija, ali ako se već pozivaš na historiju, sjeti se da doslovno niti u jednom slučaju od mnogih dosadašnjih promjena granica na Balkanu (sa parcijalnim - naglašavam parcijalnim - izuzetkom AVNOJ-a) nije konsultovana prethodna historija, historijski dokumenti i historijske granice. Bez obzira kakvi su dokumenti postojali, čuvali se po ladicama ili na zidu, uvijek se pikalo samo ono što se "hadžije dogovore", i nema razloga da se nadamo da će ta praksa odjednom prestati sama od sebe.

Dakle ako klanovima na vlasti u balkanskim državicama bude odgovarala razmjena teritorija, i ako vide način da to provuku, to će i uraditi, ne pitajući ništa ni tebe ni mene ni historijske dokumente. Možeš ih nazivati mazlumima koliko hoćeš, ali sve to se dešavalo i desiće se opet.
Thorgerson

#14 Re: Dan kad je Sandžak izglasao autonomiju!!

Post by Thorgerson »

kockakockica wrote:

Konacno da neko shvata
Ja sam to vec deset puta pisao.

Svako sranje iz Beograda koje se napravi ili svaka posjeta koja nije SAMO zvanicna posjeta drzavi - a zna se sta je to - glavni grad, premijer ili predsjednici, zna se gdje Sarajevo - Parlament, Predsjednistvo. Ako ode u istocno, pa makar i da odspava, ako ode u laktase.

Ja da sam premijer, odmah bi sutra najavio posjetu Beogradu, pa bih fino s Vucicem sjeo jedno sahatak i rekao mu eh pasa, evo ja cu platit i odoh sad malo do Novog Pazara.

Al upravo tako, mi samo sutimo, ne talasaj. Jebo to sto ostali talasaju i sto su ti talasi vec 20 metara nad nama. Jok, vodi i dalje istu onu politiku zbog koje nas haman ne istrijebise.

Mi moramo zauzeti stav. Nema Vucic koji qrac dolazit i "branit" interese Srba. Mene bi bilo stid da zivim u drzavi i da mi neko iz druge drzave dolazi da me kao "stiti" da mi pravi skole (a ni oni ih tamo nemaju kako treba).

Dakle, ovoga nam treba sto vise...pa nek pjene i oni malo. Samo je problem sto ovi nasi nehljebi idu tamo il ko muslimani il ko predstavnici stranke. A ne drzave. I zato to i ne prolazi toliko zapazeno.

http://www.blic.rs/vesti/politika/izetb ... ar/7c0lhhk

http://www.politika.rs/sr/clanak/360190 ... iku-Srpsku
SmokingMan

#15 Re: Dan kad je Sandžak izglasao autonomiju!!

Post by SmokingMan »

DaysleepeR wrote:ne treba biti naivan, u nekim se glavama bošnjačim sa velikim merakom razmatra razmjena teritorija
Bože,zar mi treba da sa sandžaklijama živim. :D
Mr Majestic

#16 Re: Dan kad je Sandžak izglasao autonomiju!!

Post by Mr Majestic »

kockakockica wrote:

Konacno da neko shvata
:thumbup: Mrkava se mrkvom izbija :lol: Dusko Dugousko :kiss:
Mr Majestic

#17 Re: Dan kad je Sandžak izglasao autonomiju!!

Post by Mr Majestic »

SmokingMan wrote:
DaysleepeR wrote:ne treba biti naivan, u nekim se glavama bošnjačim sa velikim merakom razmatra razmjena teritorija
Bože,zar mi treba da sa sandžaklijama živim. :D
Drazi mi je i najgori Sandzaklija nego najbolji Srbin :thumbup: . Od razmjene teritorija nema nista ne odrice se Bosnjak ni jednog pedlja svete Bosnjacke zemlje .
Bazinga1234

#18 Re: Dan kad je Sandžak izglasao autonomiju!!

Post by Bazinga1234 »

Mr Majestic wrote:

Drazi mi je i najgori Sandzaklija nego najbolji Srbin :thumbup: . .
:roll:
tranquil

#19 Re: Dan kad je Sandžak izglasao autonomiju!!

Post by tranquil »

Bazinga1234 wrote:
Mr Majestic wrote:

Drazi mi je i najgori Sandzaklija nego najbolji Srbin :thumbup: . .
:roll:
Nema čuđenja, ovo je sasvim uobičajena pojava zadnje dvije i po decenije. A ovakvi koji pričaju o "svetoj bošnjačkoj zemlji" će prvi progutati razmjenu teritorija kada dođe do toga. Jer kada je etnička pripadnost važnija od državne, "sveta bošnjačka zemlja" postaje relativan pojam koji se odnosi na teritoriju na kojoj žive Bošnjaci, što ne mora nužno uključivati sve dijelove BiH, a može eventualno uključivati dijelove drugih zemalja.

Takvima će Bakir i Vučić, ili ko se već od njihovih nasljednika bude dogovarao o razmjeni teritorija, najlakše prodati "novu realnost koju moramo faktički da priznamo", ili šta će već tada da baljezgaju.
geralt

#20 Re: Dan kad je Sandžak izglasao autonomiju!!

Post by geralt »

Ova priča je glupost i iz legalnih i iz praktičnih razloga.

S legalne strane, "šta je bilo čije prije 130 godina" u međunarodnom pravu ne igra nikakvu ulogu. Prije 130 godina je Trst bio austrijski, Kalinjingrad njemački a Vladivostok kineski. Sad više nisu, jer su u međuvremenu potpisani ugovori koji kažu drukčije. Prema važećim ugovorima, granice BiH odgovaraju granicama SR BiH, i tu je kraj priče.

S praktične strane, da bi neka država pretendovala na teritorij susjedne, ona mora 1) imati višestruku vojnu, političku i ekonomsku nadmoć nad tom drugom državom, 2) biti jedna od "velikih sila" ili imati 100% podršku takve sile iza sebe i 3) imati čistu unutrašnju situaciju i jaku vlast. Bosna nema ništa od toga.
General War

#21 Re: Dan kad je Sandžak izglasao autonomiju!!

Post by General War »

JThomas wrote:a u tom grmu leži zec serije tema...
Samo sto je toliko ofirno da je smijesno.
Maraschino

#22 Re: Dan kad je Sandžak izglasao autonomiju!!

Post by Maraschino »

Thorgerson wrote:
kockakockica wrote:

Konacno da neko shvata
Ja sam to vec deset puta pisao.

Svako sranje iz Beograda koje se napravi ili svaka posjeta koja nije SAMO zvanicna posjeta drzavi - a zna se sta je to - glavni grad, premijer ili predsjednici, zna se gdje Sarajevo - Parlament, Predsjednistvo. Ako ode u istocno, pa makar i da odspava, ako ode u laktase.

Ja da sam premijer, odmah bi sutra najavio posjetu Beogradu, pa bih fino s Vucicem sjeo jedno sahatak i rekao mu eh pasa, evo ja cu platit i odoh sad malo do Novog Pazara.

Al upravo tako, mi samo sutimo, ne talasaj. Jebo to sto ostali talasaju i sto su ti talasi vec 20 metara nad nama. Jok, vodi i dalje istu onu politiku zbog koje nas haman ne istrijebise.

Mi moramo zauzeti stav. Nema Vucic koji qrac dolazit i "branit" interese Srba. Mene bi bilo stid da zivim u drzavi i da mi neko iz druge drzave dolazi da me kao "stiti" da mi pravi skole (a ni oni ih tamo nemaju kako treba).

Dakle, ovoga nam treba sto vise...pa nek pjene i oni malo. Samo je problem sto ovi nasi nehljebi idu tamo il ko muslimani il ko predstavnici stranke. A ne drzave. I zato to i ne prolazi toliko zapazeno.

http://www.blic.rs/vesti/politika/izetb ... ar/7c0lhhk

http://www.politika.rs/sr/clanak/360190 ... iku-Srpsku
Ovo treba praktikovati bar jednom mjesecno. Vrijeme nije bitno. Moze se i na veceru otici. Pojesti popiti i nazad za Sarajevo. :thumbup:

Da se razumijemo, ne interesuje me nikakva zamjena teritorije niti stanovnistva ali da se treba inatiti, treba. Trazili ste, gledajte.
uglavnomja

#23 Re: Dan kad je Sandžak izglasao autonomiju!!

Post by uglavnomja »

koliko vidim samo sandzaklije sa adresom u sarajevu hoce da dovuku sandzak u bosnu

a sandzaklje iz sandzaka se nesto ni ne oglasavaju protiv bg, niti za samostalnost, niti traze da im sarajevo bude glavni grad ...
fakat

#24 Re: Dan kad je Sandžak izglasao autonomiju!!

Post by fakat »

Mr Majestic wrote:
kockakockica wrote:

Konacno da neko shvata
:thumbup: Mrkava se mrkvom izbija :lol: Dusko Dugousko :kiss:
:thumbup: mrkva! :lol:
Hajvan

#25 Re: Dan kad je Sandžak izglasao autonomiju!!

Post by Hajvan »

i ono kad je bog po zemlji hodijo u ona najbolja vremena juznoslavenskih (pardon, srpskih) pokrajina, nas srbe muslimane su uvijek zajebali:

Image
Post Reply