"Dan Cistoce u gradu Cazin"

Zanimljivosti, dešavanja i kulturno-politički život u Bihaću, Buzimu, Cazinu, V. Kladuši, Bos. Petrovcu, Sanskom Mostu, Bos. Krupi...

Moderator: Chloe

Post Reply
bUDO_hodza

#1 "Dan Cistoce u gradu Cazin"

Post by bUDO_hodza »

Obavjestavja se svi cazinjani sirom Bosne i Hercegovine da ce se u nedjelju 29.03.2009
pred srednjoskolskim centrom "IBRAHIM PERVIZ" s pocetkom u 09:00 h odrzati "Prvi dan cistoce u Cazinu"!
Ideja o pokretanju ovog potekla je davne 2007 godine kad se u nasem gradu nalazila deponija.
Deponija je nastala onog trenutka kad se politicari nisu mogli dogovoriti gdje,kako i zasto!

slike iz 2007 godine.

Image

Image

Na nasu nesrecu zadesilo nas grozno stanje.
Problem deponije je rijesen medjutim ostali su veliki tragovi njezina postojanja.
S druge strane po samom gradu se nalazi dosta ruznih stvari krenuvsi od plakata "kandidata za nacelnika" pa do kobejage nekih
turbofolkera.Dovoljno je otici u sami centar i mozete vidijeti papircice,plastiku,slomljene klupe u parku....
Zanimljiva je stvar da nadlezne vlasti tokom mnogo godina nisu nista cinile po pitanju ovog problema.
Ja sam svjestan da i drugi gradovi imaju slican problem ali tamo ljudi rade na tom problemu.
Biscani su imali slican projekt i bio je jako efektivan jer Bihac jest primjer drugim gradovima.
Moja ideja je potekla s tog portala (http://www.biscani.net) kad sam vidio da omladina upire prstom na ruzne stvari.
Neam pojma kako ali uspjeli su da od grada naprave lijep grad,a svakako zahvale idu i gradonacelniku Bihaca gospodinu Hamdiji Lipovaci.

Aktuelne teme na cazinskom forumu.

Opcina Cazin - zelim bolji grad!!!, (sve ono sto ruzi nas Cazin)

http://forum.cazin.org/index.php?s=&sho ... t&p=174313

"Dan Cistoce u gradu Cazin", Budi dio ovog grada!!!

http://forum.cazin.org/index.php?s=&sho ... t&p=320491

Pozdrav iz prljavog Cazina!!!!

http://forum.cazin.org/index.php?s=&sho ... t&p=318210

Trenutno stanje u Cazinu mozete pogledati na jutjubu.

Ugodno gledanje.

U ovakvom se stanju danas nalazi Cazin.To je sramota svih gradjana
i nadam se da ce u nedjelju sto vise volontere doci i pomoci pri prikupljanju smeca.

Usput ako ko uspita,besplatno je :D

Treba napomenuti da je veliki broj ljudi vec angozovan na ovom "projektu"
tako da bi i sama akcija "Zelim ljepsi grad" trebala biti abd uspjesna.

"Dan Cistoce" je zamisljen kao dan kad bi se ljudi okupili u sto vecem broju,dobrovoljno,
i doprinijeli sto ljepsem izgledu grada.Znatna je cinjenica da ljudi sa "zapada" uzimaju
prvenstveno lose stvari,a ovakav jedan "dan" postoji u zapadnim zemljama.

Ne osvrcem se bas mnogo na druge gradove,al sam ubjedjen da ni u drugim gradovima
nije nista bolje.

Ko je kriv?

I to je jako bitno.Treba da se zna ko je kriv za ovakvo stanje jedne opcine.
Krivi su vlast i svaki covjek licno.Bacanje smeca je cesta pojava kod ljudi s toga
je jasno da vlast nije ucinila nista po tom pitanju.
Za slicne postupke bila bi pozeljna novcana kazna sto bi normalno punilo budzet opcine,
ucilo druge ljude na tudjim greskama te bi za efekt imalo lijep uredjen grad.

Nije to toliko tesko,ali gdje je tu interes?Ko me je stalo da zivi u lijepom gradu?Izgleda nikom.

NAPOMENA:

Takodjer nije moguce da se grad ocisti za jedan dan,ali ovim postupkom zelim samo da skrenem
malo paznje na izgled grada,a bile su i godine potrebne da se zaprlja i dovede do ovakvog izgleda.

Nadam se da slicnih akcija ima sirom Bosne.

Plakat

Image
bUDO_hodza

#2 Re: "Dan Cistoce u gradu Cazin"

Post by bUDO_hodza »

Prvi plakat.

Image

Drugi plakat

Image
Phantea

#3 Re: "Dan Cistoce u gradu Cazin"

Post by Phantea »

Odlicna ideja, nadam se da ce biti odziva i da omladina nece okrenuti lice od ovog problema.

Takodjer bi, ako uspjesno se izrealizira ovaj projekat kad se proljepsa vrijeme organizirati ciscenje izletista kao ( like npr. Krecane, Suljici...)
Sa srecom :thumbup: :thumbup: :thumbup:
StLouis

#4 Re: "Dan Cistoce u gradu Cazin"

Post by StLouis »

Svak cast Cazinjani!! :thumbup: Ja bih uveo novcane kazne i to astronomske za prijestupnike. Takodjer, treba slati ljudima upozorenja da ociste dvorista, pofarbaju ograde, itd...dva upozorenja, trece upozorenje, novcana kazna
pustopoljina

#5 Re: "Dan Cistoce u gradu Cazin"

Post by pustopoljina »

caziMLJani :thumbup: :D
bUDO_hodza

#6 Re: "Dan Cistoce u gradu Cazin"

Post by bUDO_hodza »

ODRŽAN PRVI DAN ČISTOĆE U CAZINU!

Alibabić Irma
29.03.2009. 21:56

Kao što smo već najavili danas 29.03.2009.god je održan prvi dan čistoće u Cazinu.

Tmurno jutro, ali bez kiše ulijevalo je nadu da će nas možda vrijeme barem malo poslužiti, ali nažalost kiša je zapadala kada smo krenuli sa akcijom, ali odlučna i hrabra grupica se nije pokolebala. U 9 sati na zakazanom mjestu nas se iskupilo 8, već smo bili ponosni jer kada smo počeli ovu akciju nismo očekivali previše. Svi su bili raspoloženi i spremni na čišćenje, odlučili smo odakle da krenemo, podjelili vrećice i bacili se na posao. Vjetar i kiša nas nisu ometali, među nama je vladalo dobro raspoloženje, a šala nije nedostajalo.

Oko 10 sati nam se pridružila grupa momaka i još dodatno podigla raspoloženje, brzo su shvatili šta treba raditi i bacili se na posao, a najveće iznenađenje je bio čovjek koji je niodkud pojavio sa vrećom za smeće i pitao: « Je li ovo dan čistoće, ja sam došao čistiti» ! Čovjek kojeg ću slobodno proglasiti herojem ovog grada! Jedini od toliko naših sugrađana koji se i na nezahvalnim vremenskim uslovima pojavio i učinio nešto da njegova savjest bude mirna.

Njegov dolazak nam je dao morala da nastavimo dalje i odlučno smo krenuli prema samom centru grada da bi završili na gradskom trgu. Rezultat našeg čišćenja je bilo 15 punih vreća smeća koje smo nakupilu na relaciji srednjoškolski centar- centar grada! Što je, svi će se složiti, porazna činjenica uzmemo li u obzir da smo kupili samo ono krupnije i do čega se moglo lako doći. Najveće razočarenje je bio zaključak da se najviše smeća nalazilo oko odgojno obrazovnih ustanova, što je pokazatelj da mi zaista imamo veliki problem sa čistoćom i sa ekološkom svjesti od malih nogu pa nadalje.
Cilj naše akcije je bio da probudimo uspavanu svjest naših građana, da shvate koliko je bitan čist okoliš i da shvate da mi zaista imamo problem sa smećem u ovom gradu, a nadamo se da smo u tom naumu i uspjeli, a ako nismo ipak smo sretni i ponosni jer smo učinili nešto za ovaj grad i pokazali da je nama ustvari zaista STALO!Ovom prilikom se zahvaljujemo svim volonterima koji su došli i pomogli nam u čišćenju, posebno poštovanje i zahvala čovjeku kojeg sam ranije spomenula, te svima onima koji su na ovaj ili onaj način doprinijeli ovom događaju.

A svi oni koji su uvijek spremni kuditi sve što se u ovom gradu desi i koji prozivaju i ruže, svi oni rodoljubi, svi oni koji brane i vole grad Cazin, gdje ste bili danas ?Ali ipak hvala i vama, hvala vam što ste nam otvorili oči i pokazali zašto je stanje ovakvo kakvo jeste, a ako imate iole ljudstva postidit ćete se i shvatiti da je najveći problem baš u vama, u onima koji nisu spremni stati iza svojih riječi!!
Phantea

#7 Re: "Dan Cistoce u gradu Cazin"

Post by Phantea »

Svaka cast :)
treba to uvesti kao pravilo...svaki mjesec, neko da bude zaduzen, napraviti redarstvo...uvijek neko drugi da je zaduzen za organizaciju i iskupljanje raje...slati pozive po skolama djeci ...
bice veci odziv nakon mjesec dva, a o razvijanju samosvijesti kod dijece da ne pricamo:)
:thumbup: :thumbup:
bUDO_hodza

#8 Re: "Dan Cistoce u gradu Cazin"

Post by bUDO_hodza »

Cazin 2009

Image

Image

Image

Image

Image
bUDO_hodza

#9 Re: "Dan Cistoce u gradu Cazin"

Post by bUDO_hodza »

Image

Image

Image
bUDO_hodza

#10 Re: "Dan Cistoce u gradu Cazin"

Post by bUDO_hodza »

....

Image

Image

Image

Image

Image
bUDO_hodza

#11 Re: "Dan Cistoce u gradu Cazin"

Post by bUDO_hodza »

Image

Image

Image

Image

Image
bUDO_hodza

#12 Re: "Dan Cistoce u gradu Cazin"

Post by bUDO_hodza »

jesam nafludo.

Grad Cazin-Dan CISTOCE

Jasko-Cazin

#13 Re: "Dan Cistoce u gradu Cazin"

Post by Jasko-Cazin »

svaka čast ali treba malo više truda da se grad očisti i ostane u takvom stanju...i ovim ljudima i djeci koja bacaju smeće njima treba novčena kazna doći :)
StLouis

#14 Re: "Dan Cistoce u gradu Cazin"

Post by StLouis »

BRAVO, BRAVO, BRAVO!!! :thumbup: :thumbup:
Post Reply