DAN BIJELIH TRAKA-Šta se dešava?

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
sahara1428
Posts: 1272
Joined: 03/03/2010 07:39
Has thanked: 31 times
Been thanked: 9 times

DAN BIJELIH TRAKA-Šta se dešava?

Post by sahara1428 » 25/05/2015 22:45

Imam neki čudan feeling, ne kažem da sam upravu, ali kao da se pomenutim događajem želi manipulirati.

Prije svega obraćanje i poziv gradonačelniku Prijedora od strane Sanje Lazar iz Naše straka-e
Poštovani Marko Pavić,

Gradonačelniče Prijedora,

Zovem se Sanja Lazar i iz Sarajeva sam. Ne znam jeste li imali priliku čuti nešto o meni, pa ću Vam se ukratko predstaviti kako biste znali nešto o ženi koja Vam se obratila, prije nego donesete odluku po pitanju poziva, zamolbe, koju Vam, ovako javno, želim uputiti. Stanovnik sam BiH, građanka grada Sarajeva, majka, supruga, uposlenica Arhitektonskog fakulteta Sarajevo, obnašam funkciju vijećnice u općini Novo Sarajevo i vijećnice Gradskog vijeća Grada Sarajeva već drugi mandat. Ovo zadnje su podaci koji su sastavni dio moje biografije, a koje nikada nisam željela imati. Politika u zadnjih 20 godina se dobrano bavi svim stanovnicima BiH, pa sam tako i ja krenula baviti se njome vjerujući da sa puno ljubavi i entuzijazma, možemo izgraditi ljepše sutra! Djelujem prema savjesti, pošteno, onako kako su me moji roditelji naučili, i to je jedini put kojim znam i želim ići.

2010.godine sam stala između Gradskog vijeća i porodica nastradalih u Dobrovoljačkoj, 3.maja 1992. godine, i vjerujem da i sami znate šta znači stati na stranu čovječnosti u ovako oboljeloj političkoj atmosferi u kojoj djelujemo. O posljedicama moje odluke da se izborim da porodice žrtava obilježavaju mjesto pogibije svojih najmilijih Vam, također, ne trebam pisati, svjesni ste ih i kao pravnik, i kao političar jer ste i sami izloženi medijskom ogoljavanju koje krene od Vaše porodice do Vaše ličnosti, i Vaše funkcije. Nemilosrdna je medijska hajka. I danas sam izložena posljedicama, ali se ne kajem i nisu me ni zastrašile, ni polomile. Žrtve to zaslužuju! Ne zanima me „odabir strana“, ne zanima me ni politička konotacija mog, Vašeg, čina, samo želim da oni kojih više nema prestanu biti kusur za politička potkusurivanja i da pronađu svoj mir! A sa njima i mi svi, jer svi smo žrtve ovog vremena! Povijest ili istorija će bilježiti , čvrsto vjerujem da hoće, kad nas ne bude, da smo bili civilizirani i pravedni ljudi! I ja, a vjerujem i Vi. Ja sugovornike gledam u oči, a oni neka obaraju pogled ako im je neugodno.

Danas Vas pozivam da zajedno, 31.05. iziđemo ruku pod ruku, Vi i ja, prošetamo Prijedorom i odamo počast svim žrtvama od 1992. do danas, jer svi smo žrtve. Pozivam Vas kao čovjeka, oca, supruga, komšiju, kao Marka Pavića, da zajedno pokažemo da možemo kao Sanja i Marko, kao vijećnica i gradonačelnik iz dva entiteta, prihvatiti odgovornost za naše postupke i djela, i prošetati za ljepšu budućnost. Ušetajmo u drugačije sutra, Vi i ja, ljepšu budućnost za nas i našu djecu! Bez prihvatanje individualne odgovornosti, nema ljepše budućnosti ni nama, ni našim pokoljenjima!

Namjerno ne spominjem političku partiju iz koje dolazim, jer uistinu Vam se obraćam i dolazim u Prijedor samo kao Sanja Lazar, žena koja vjeruje da je najvažnije biti Čovjek. S poštovanjem,

U nadi da ću doći po Vas, Sanja Lazar

Sarajevo, 25.05.2015.g
Zašto smo svi odjednom žrtve, Srbi Prijedora su možda žrtve ispiranja mozga srpsko-četničkom ideologijom i zašto ih poistovjećivati sa žrtvom Bošnjaka koji su sprovođenje te ideologije platili glavom, a kosti ostavili po masovnim grobnicama.

Zbog čega sada inicijativa Naše stranke, da li je bilo prethodnih godina, zašto u inicijativi nisu stvari nazvane pravim imenom. Ko je i kakva žrtva, zašto se misli da se nekim "neutralnim" nazivljem može pridobiti srpska strana?
Organizatori Dana bijelih traka agresivno bježe od spomena da su Bošnjaci žrtve genocida u Prijedoru?
Međunarodni Dan bijelih traka i ove godine će biti obilježen 31. maja šetnjom kroz Prijedor te postavljanjem ruža sa imenima ubijene djece na glavnom trgu u ovom gradu. Organizator ovog dana je inicijativa Jer me se tiče, a koju predvodi Emir Hodžić.
Podsjećamo, simbolika bijelih traka dolazi od 31. maja 1992.godine, kada su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru (kasnije i u nekim drugim mjestima) izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracioni logori i činjeni drugi zločini, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto Bošnjaka i Hrvata s teritorije opštine Prijedor. Nažalost, tokom agresije na BiH u Prijedoru je ubijeno 102 bošnjačke djece.
Zato je ova manifestacija važna. Međutim, Organizatori Dana bijelih traka agresivno bježe od spomena da su Bošnjaci žrtve genocida u Prijedoru? Emir Hodžić, poznati vicešampion u jedenju čvaraka, čovjek koji je glavni organizator Dana bijelih traka u intervjuu za Radio Slobodna Evropa upadljivo naglašava da su žrtve u Prijedoru građani i da nije važna njihova etnička pripadnost, također naglašava da on i njegovi saradnici nisu bošnjački nacionalisti i ekstremisti. Ovakav način obilježavanja genocida u Prijedoru je uvreda za žrtve i iskrivljivanje istine. Kao da se žrtva pravda zločincu, iako je ubijena žrtva ne smije spomenuti svoj identitet kako ne bi povrijedila zločinca. Isticanje da su Bošnjaci žrtve genocida u Prijedoru je jedina istina, a prizananje Srba da su počinili genocid nad Bošnjacima u Prijedoru jedini je put do pomirenja. A ovaj put koji nudi Emir Hodžić vodi u krčmu gdje se održava natjecanje u jedenju čvaraka.
Izvor: Saff.ba i Slobodna Evropa
Ovo za čvarke mi je nebitno, iako može ukazivati na neke stvari, mene više interesuje ovo neimenovanje žrtve pravim imenom?

Da li je ovo blago "miniranje" ovog događaja?


VjecitiStudent
Posts: 18950
Joined: 14/08/2008 13:42
Location: Životinjska farma

Re: DAN BIJELIH TRAKA-Šta se dešava?

Post by VjecitiStudent » 25/05/2015 23:05

Kome saff mozak ispere ...

User avatar
Skijaš
Posts: 11191
Joined: 15/06/2011 09:56
Location: na terenu

Re: DAN BIJELIH TRAKA-Šta se dešava?

Post by Skijaš » 25/05/2015 23:49

sahara1428 wrote:Zašto smo svi odjednom žrtve, Srbi Prijedora su možda žrtve ispiranja mozga srpsko-četničkom ideologijom i zašto ih poistovjećivati sa žrtvom Bošnjaka koji su sprovođenje te ideologije platili glavom, a kosti ostavili po masovnim grobnicama.

Zbog čega sada inicijativa Naše stranke, da li je bilo prethodnih godina, zašto u inicijativi nisu stvari nazvane pravim imenom. Ko je i kakva žrtva, zašto se misli da se nekim "neutralnim" nazivljem može pridobiti srpska strana?
Prvo, nema srpske strane, postoje velikosrbi i masa izmanipulisanih unutar srpskog naroda. Stvar je puno složenija nego što se tebi čini pa bi bilo dobro da se uzdržiš od generalizacija.

Što se tiče genocida u Prijedoru, potrebno je sačekati definitivne presude iz Haaga prije nego se od Pavića ili nekog drugog zatraži prihvatanje te kvalifikacije.

I treće, naša strana (tu mislim na sve one Srbe, Bošnjake, Hrvate i ostale koji podržavaju suživot) mora uporno pozivati njihovu stranu (sve one Srbe, Bošnjake, Hrvate i ostale koji su protiv suživota) na razum. To će rijetko kad uroditi plodom, ali to i nije naš problem, ne treba biti čovjek zato što je to isplativo nego zato što je alternativa pogrešna bez obzira na to koliko kome donijela materijalnih ili nekih drugih dobara. Ne možemo kalkulisati sa šansama za uspjeh neke inicijative, ili je dobra ili nije, to je jedino bitno.

User avatar
Ali Kemal
Posts: 2060
Joined: 04/01/2012 18:49

Re: DAN BIJELIH TRAKA-Šta se dešava?

Post by Ali Kemal » 26/05/2015 14:47

Sasvim je jasno da stranke u nedostatku bilo kakvih rjesenja ekonomskih problema, kao i svjesnosti da nisu sposobni bilo sto od toga rjesiti, okrecu se ratu, godisnjicama, obiljezavanjima itd od cega nema nikakve koristi, osim vlastite promocije. Raja se uglavnom malo popali tih dana, zanemari egzistencijalne probleme, male penzije, visoku nezaposlenost, korupciju, kriminal i sve ostalo, i onda slijedec mjesec se nadje neko novo obiljezavanje, parastosi, dzenaze, ubere se koji politicki poen i sve nanovo.
Evo i ovdje raja palamudi o svemu, a najmanje o onome kako bi njihov zivot bio bolji.
Takodje vremenom sve te godisnjice lagano prelaze u mitomaniju, koja je opet najpogodnije tlo za razne vrste politickih manipulacija, odustvo realnosti i put u nazadovanje.
Cilj nije pijetitet prema zrtvama, nego dizanje tenzija izmedju naroda, jer bez tenzija trenutna politicka elita nije sposobna da vlada, niti zna sta bi sa sobom.

Lug
Posts: 1891
Joined: 09/02/2009 15:27

Re: DAN BIJELIH TRAKA-Šta se dešava?

Post by Lug » 26/05/2015 15:52

Ali Kemal wrote:Sasvim je jasno da stranke u nedostatku bilo kakvih rjesenja ekonomskih problema, kao i svjesnosti da nisu sposobni bilo sto od toga rjesiti, okrecu se ratu, godisnjicama, obiljezavanjima itd od cega nema nikakve koristi, osim vlastite promocije. Raja se uglavnom malo popali tih dana, zanemari egzistencijalne probleme, male penzije, visoku nezaposlenost, korupciju, kriminal i sve ostalo, i onda slijedec mjesec se nadje neko novo obiljezavanje, parastosi, dzenaze, ubere se koji politicki poen i sve nanovo.
Evo i ovdje raja palamudi o svemu, a najmanje o onome kako bi njihov zivot bio bolji.
Takodje vremenom sve te godisnjice lagano prelaze u mitomaniju, koja je opet najpogodnije tlo za razne vrste politickih manipulacija, odustvo realnosti i put u nazadovanje.
Cilj nije pijetitet prema zrtvama, nego dizanje tenzija izmedju naroda, jer bez tenzija trenutna politicka elita nije sposobna da vlada, niti zna sta bi sa sobom.
idi na podforum ekonomija pa diskutuj..

Post Reply