Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Innovation

#301 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by Innovation »

Zlatni studenti UNSA: Ministre Marjanoviću razmislite još jednom o ostavci

:thumbup:
Bodkin

#302 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by Bodkin »

JoseMujica wrote:
Bodkin wrote:
nema to veze sa profesorima. svi koji imaju malo vise salju svoju djecu vani na studije sto je sasvim normalno
ima itekako veze s profesorima i ne šalju oni djecu vani što imaju nego što mogu....svaki papir, stipendije. poziv za studiranje dođu prvo na fakultete i hadže se odma rastale đe će čije dijete, a informacija da postoji mogućnost i ne dođe do normalnih studenata.....to je ono nenormalno u ovoj situaciji, a slažem se da je normalno da svi gledaju kako će pobjeći vani da studiraju
svaki student koji hoce da ide vani treba sam da trazi stipendije jer ce od fakuteta i profesora dobiti jednu veliku cunu. meni nisu htjeli dati potvrdu o polozenim ispitima sa malo izmijenjenim tekstom , a ne nesto vise.

za studiranje vani profesori ne mogu davati stipendije osim ako nisu drzavne, a te su smijurija.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#303 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by JoseMujica »

ne daju oni stipendije već informacije o istim
daddy-kool

#304 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by daddy-kool »

Bodkin wrote:
daddy-kool wrote:
Bodkin wrote: nema to veze sa profesorima. svi koji imaju malo vise salju svoju djecu vani na studije sto je sasvim normalno
Ovdje je u pitanju očito licemjerstvo.
nije. hoce ljudi gdje je bolje, u cemu je tu problem
Nema problema, osim što ta kasta ne vjeruje samima sebi da svoju djecu obrazuje i odgoji.

To bi ti bilo kao da poslastičar kupuje kolače za svoju kuću kod konkurencije.
duh_sa_sjekirom

#305 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by duh_sa_sjekirom »

KatarinaKosaca wrote: Nije mi jasnije. Valjda spadam u one priglupe po tvom stručnom mišljenju koje tako olako daješ čitajući forumsko piskaranje. Niti vidim neku zavidnu razinu pismenosti, niti logike u tvojim postovima, ali hajd :D neka ti bude. Pa da krenemo. Netko završi književnost i ne piše mu u diplomi da mora učiti djecu, nego se snalazi na tržištu rada, možda piše članke za lokalne novine, možda pak ima sreće, pa ga daidža zaposli u školi. Nije nezamjenljiv, jer je njegovih kolega na birou puno. Rezultati nula bodova, djeca svake godine iz škole izlaze sa sve manjim fondom znanja. Netko završi matematiku pa se bavi programiranjem, a netko uči djecu, jer mi financiramo porezima to preko-štele dobiveno radno mjesto u najčešćem broju slučajeva. DakleN, niti je zabranjeno niti nemoguće raditi u realnom sektoru, ali svakako puno nekomotnije, jer ne znaš da li ćeš i idući mjesec raditi ili dobiti plaću, ne znaš hoće li te zamjeniti sa boljim, sposobnijim, ne znaš hoće li kupac platiti ili bankrotirati, ne znaš hoćeš li moći donijeti kući ručak, a ne pada ti na pamet ići štrajkati i nemaš kome. Solidarnost traži u budžetskim parazitima, nikako u ljudima koji znaju šta je tržište. Divljenje traži u nepismenoj rulji koja i jeste omogućila svojom pasivnošću, inertnošću i tupavošću ovaj i ovakav sistem od zaposlenja do štrajka. Da sam na tvom mjestu ne bih toliko glasno o pismenosti, pameti itd. Nikako :D
Svašta si ti natrpala u ovom svom postu i više si se bavila mojom malenkošću nego ministom Marjanovićem, koji jeste tema ove emisije, ali dobro...
Kao prvo, nije mi namjera (niti je ikada bila) da bilo kome demonstriram ili dokazujem vlastitu pismenost ili logiku. Kako već rekoh, otvoren sam za svaku vrstu argumentovane rasprave i kritičko mišljenje, međutim priznajem da me "iz cipela izbije" kada neka polupismena faca napiše par besmislenih riječi u kojima zorno pokazuje svo svoje neznanje i neupućenost i koje, pored toga, obiluju pravopisnim pogreškama, uzme sebi za pravo da komentariše obrazovanje i pljuje po prosvjetnim radnicima. Komunicirati normalno sa takvim osobama je nemoguće te se s njima mora "malo drugačije" da bi te uopće razumjeli.
Dalje, sva(t)ko u životu bira svoj životni put i svoje zanimanje, u skladu sa vlastitim mogućnostima i afinitetima. Tako je i taj ne(t)ko ko je završio npr. književnost, prilikom upisa tog fakulteta, unaprijed znao koje poslove može raditi. Odgovornost za veliki broj svršenih i nezaposlenih diplomanata snosi država a ne prosvjetni radnici. Sa druge strane, postoje i obrnuti slučajevi (koje osobno poznajem), dakle ljudi su završili fakultete sa pedagoškim usmjerenjem ali rade u realnom sektoru, bave se vlastitim biznisom itd. U prosvjeti ne rade ne zato što nemaju posao već što im je na tom drugom poslu puno bolje.
Ako je ne(t)ko dobio radno mjesto preko štele, a ti imaš čvrste dokaze za to, tvoja građanska dužnost je da slučaj prijaviš nadležnim organima. Ne tvrdim da takvi slučajevi ne postoje, ali ja osobno nemam dokaze za takvo nešto. Nažalost, politika se uplela u sve pore našeg društva pa tako i u obrazovanje.
Nadalje, posao svakog učesnika u odgojno-obrazovnom procesu jasno je definiran zakonima i podzakonskim aktima, iz kojih proističu prava i obaveze tih ljudi, te načini za ostvarenja svojih prava nakon ispunjenih obaveza. I u prosvjeti, kao i u svim drugim oblastima, postoje ljudi (bilo ih je prije a bit će ih i ubuduće) koji su tu "malo zalutali", flegmani itd. ali su oni u daleko manjem broju nego se misli. Obrazovanje u našoj zemlji definisano je i uređeno tako kako jeste, a da li je to dobro ili nije, drugi je par cipela.
I na kraju, prosvjetne radnike, odgajatelje, nastavnike, ljude koji rade jedan od najplemenitih poslova trpati u isti koš sa "budžetskim parazitima" (dakle, štetočinama) je jedna od najprizemnijih i najgorih uvreda koje sam pročitao i čuo uopšte, koja duboko vrijeđa sve one naše časne, poštene i iskrene nastavnice, učiteljice i učitelje, koji su nekad i nas učili i koji danas uče našu djecu, žrtvujući sebe i svoje zdravlje za budućnost ove zemlje. Hvala ti puno na tome!
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#306 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by KatarinaKosaca »

duh_sa_sjekirom wrote:Svašta si ti natrpala u ovom svom postu i više si se bavila mojom malenkošću nego ministom Marjanovićem, koji jeste tema ove emisije, ali dobro...
Sam si uveo taj stil nazivajući ljude nepismenima, neinformiranim i priglupim, pri tom, naravno, ističući svoju "malenkost" kao suprotnost toj beskrajnoj ignorantiji.
duh_sa_sjekirom wrote:Kao prvo, nije mi namjera (niti je ikada bila) da bilo kome demonstriram ili dokazujem vlastitu pismenost ili logiku. Kako već rekoh, otvoren sam za svaku vrstu argumentovane rasprave i kritičko mišljenje, međutim priznajem da me "iz cipela izbije" kada neka polupismena faca napiše par besmislenih riječi u kojima zorno pokazuje svo svoje neznanje i neupućenost i koje, pored toga, obiluju pravopisnim pogreškama, uzme sebi za pravo da komentariše obrazovanje i pljuje po prosvjetnim radnicima. Komunicirati normalno sa takvim osobama je nemoguće te se s njima mora "malo drugačije" da bi te uopće razumjeli.
Pod
a) I nepismen i pismen čovjek ima istu stopu PDV-a pri kupnji, dakle jednako financira budžet i sve njegove korisnike
Pod
b) Nije baš intelektualna odlika hvalisanje, niti nipodaštavanje tuđeg pravopisa. U krajnjoj liniji i ti nepismeni iz nekih škola izlaze, pa i učitelj ima neku odgovornost. Ne cjelokupnu, ali djelimičnu, svakako.
duh_sa_sjekirom wrote:Dalje, sva(t)ko u životu bira svoj životni put i svoje zanimanje, u skladu sa vlastitim mogućnostima i afinitetima. Tako je i taj ne(t)ko ko je završio npr. književnost, prilikom upisa tog fakulteta, unaprijed znao koje poslove može raditi. Odgovornost za veliki broj svršenih i nezaposlenih diplomanata snosi država a ne prosvjetni radnici. Sa druge strane, postoje i obrnuti slučajevi (koje osobno poznajem), dakle ljudi su završili fakultete sa pedagoškim usmjerenjem ali rade u realnom sektoru, bave se vlastitim biznisom itd. U prosvjeti ne rade ne zato što nemaju posao već što im je na tom drugom poslu puno bolje.
Svatko bira svoj put i zanimanje i nitko nije nezamjenljiv. I dok je konkurencije kvalitet je veći uvijek u svemu na tržištu. Jedino učitelji (nastavno osoblje općenito sa određenom iznimkom prema univerzitetskim profesorima), nema konkurenciju, ima stalan i siguran posao i misle da su nezamjenljivi, što je apsolutno netačno.
duh_sa_sjekirom wrote:Ako je ne(t)ko dobio radno mjesto preko štele, a ti imaš čvrste dokaze za to, tvoja građanska dužnost je da slučaj prijaviš nadležnim organima. Ne tvrdim da takvi slučajevi ne postoje, ali ja osobno nemam dokaze za takvo nešto. Nažalost, politika se uplela u sve pore našeg društva pa tako i u obrazovanje.
Ma, svi se zaposlili preko natječaja :D
duh_sa_sjekirom wrote:Nadalje, posao svakog učesnika u odgojno-obrazovnom procesu jasno je definiran zakonima i podzakonskim aktima, iz kojih proističu prava i obaveze tih ljudi, te načini za ostvarenja svojih prava nakon ispunjenih obaveza. I u prosvjeti, kao i u svim drugim oblastima, postoje ljudi (bilo ih je prije a bit će ih i ubuduće) koji su tu "malo zalutali", flegmani itd. ali su oni u daleko manjem broju nego se misli. Obrazovanje u našoj zemlji definisano je i uređeno tako kako jeste, a da li je to dobro ili nije, drugi je par cipela.
I na kraju, prosvjetne radnike, odgajatelje, nastavnike, ljude koji rade jedan od najplemenitih poslova trpati u isti koš sa "budžetskim parazitima" (dakle, štetočinama) je jedna od najprizemnijih i najgorih uvreda koje sam pročitao i čuo uopšte, koja duboko vrijeđa sve one naše časne, poštene i iskrene nastavnice, učiteljice i učitelje, koji su nekad i nas učili i koji danas uče našu djecu, žrtvujući sebe i svoje zdravlje za budućnost ove zemlje. Hvala ti puno na tome!
Posao jeste plemenit, ali participanti nisu. Sa iznimkama, jednako kao i u administraciji. Časnih ljudi ima čak i u politici, tako i u prosvjeti. Sada stvarati od njih heroje i heroine zato što rade svoj posao (kako vidi se po pismenosti i obrazovanju učenika koji izlaze, ali neka druga tema), solidarizirati se sa njima i zahtjevati solidarizaciju zato što plaće nema moš mislit čak do 20-tog u mjesecu je jednostrano, subjektivno, pretenciozno i pomalo drsko u kapitalističkom sistemu gdje konkurencija mora postojati, a sigurnost je misaona imenica, u zemlji u kojoj je pola radno sposobnih na birou za zapošljavanje, a i oni koji rade, a nisu na budžetu niti znaju hoće li sutra raditi , niti se imaju kome žaliti.
Šta je postignuto štrajkom? Hoće li biti manje nepismenih koji te "izbacuju iz cipela"? Hoće li obrazovanje biti kvalitetnije? Hoće li vuk sići sa grane, a Norveška dobiti naftu(o ovome sam pisala na nekoj drugoj temi, jer je Norveška našla naftu par godina prije nego sam odgovarala istu zemlju na času geografije, u knjizi nije bilo, ali sam pričitala u novinama, to rekla i profesorica mi je dala ocjenu manje, jer u knjizi ne piše da Norveška ima naftu)? Ništa se od toga neće desiti. Imaće opet budžetski korisnici svoju plaću i jedini ministar koji je nešto valjao i davao nadu, više nije ministar. Svi budžetski paraziti su ponovo na svojim radnim mjestima, država guli sve u realnom sektoru da ih namiri, zadužuje buduće generacije, ali dobro je da njima nije izostao niti jedan fening. Tim herojima i heroinama nepismene omladine koja te toliko "izbacuje iz cipela"
JoseMujica

#307 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by JoseMujica »

bravo Kate :thumbup: odlično poentirano...kvalitet ovih budžetlija se vidi po kvalitetu njihovih učenika. i to je jedini validan parametar ocjene nastavnog kadra
Jay Gatsby

#308 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by Jay Gatsby »

JoseMujica wrote:bravo Kate :thumbup: odlično poentirano...kvalitet ovih budžetlija se vidi po kvalitetu njihovih učenika. i to je jedini validan parametar ocjene nastavnog kadra
Ne treba samo zaboraviti da smo ti, Kate, ja... također "proizvod" tih budžetlija.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#309 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by KatarinaKosaca »

Jay Gatsby wrote:
JoseMujica wrote:bravo Kate :thumbup: odlično poentirano...kvalitet ovih budžetlija se vidi po kvalitetu njihovih učenika. i to je jedini validan parametar ocjene nastavnog kadra
Ne treba samo zaboraviti da smo ti, Kate, ja... također "proizvod" tih budžetlija.
Djelimično. Ja sam u kući čitala novine, pa sam kažnjena ocjenom manje što to radim, jer u knjizi ne piše :-) Jednako, profa književnosti je radila svoj posao sa toliko ljubavi da je to prenosila, uživanje je bilo slušati. Profesor fizike je bio vječno pijan, pa taj predmet sem Arhimedovog zakona nisam nikad naučila. Profa latinskog je uživala u rečenicama i konstrukcijama i prenosila je to. Dakle, niti heroji, niti gnjide, nego sve šareno. Ali, kao i u svakoj profesiji. Ali, Bogom dati nikako i zamjenljivi svakako. I to svaka profesija mora shvatiti.
ultima_palabra

#310 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by ultima_palabra »

Odgoj, familija, sistem vrijednosti u državi i svijetu nimalo ne utiče na kvalitet učenika?
Innovation

#311 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by Innovation »

KatarinaKosaca wrote:Post Postao/la KatarinaKosaca dana 22/05/2013 14:18

duh_sa_sjekirom je napisao/la:Svašta si ti natrpala u ovom svom postu i više si se bavila mojom malenkošću nego ministom Marjanovićem, koji jeste tema ove emisije, ali dobro...

Sam si uveo taj stil nazivajući ljude nepismenima, neinformiranim i priglupim, pri tom, naravno, ističući svoju "malenkost" kao suprotnost toj beskrajnoj ignorantiji.

duh_sa_sjekirom je napisao/la:Kao prvo, nije mi namjera (niti je ikada bila) da bilo kome demonstriram ili dokazujem vlastitu pismenost ili logiku. Kako već rekoh, otvoren sam za svaku vrstu argumentovane rasprave i kritičko mišljenje, međutim priznajem da me "iz cipela izbije" kada neka polupismena faca napiše par besmislenih riječi u kojima zorno pokazuje svo svoje neznanje i neupućenost i koje, pored toga, obiluju pravopisnim pogreškama, uzme sebi za pravo da komentariše obrazovanje i pljuje po prosvjetnim radnicima. Komunicirati normalno sa takvim osobama je nemoguće te se s njima mora "malo drugačije" da bi te uopće razumjeli.

Pod
a) I nepismen i pismen čovjek ima istu stopu PDV-a pri kupnji, dakle jednako financira budžet i sve njegove korisnike
Pod
b) Nije baš intelektualna odlika hvalisanje, niti nipodaštavanje tuđeg pravopisa. U krajnjoj liniji i ti nepismeni iz nekih škola izlaze, pa i učitelj ima neku odgovornost. Ne cjelokupnu, ali djelimičnu, svakako.

duh_sa_sjekirom je napisao/la:Dalje, sva(t)ko u životu bira svoj životni put i svoje zanimanje, u skladu sa vlastitim mogućnostima i afinitetima. Tako je i taj ne(t)ko ko je završio npr. književnost, prilikom upisa tog fakulteta, unaprijed znao koje poslove može raditi. Odgovornost za veliki broj svršenih i nezaposlenih diplomanata snosi država a ne prosvjetni radnici. Sa druge strane, postoje i obrnuti slučajevi (koje osobno poznajem), dakle ljudi su završili fakultete sa pedagoškim usmjerenjem ali rade u realnom sektoru, bave se vlastitim biznisom itd. U prosvjeti ne rade ne zato što nemaju posao već što im je na tom drugom poslu puno bolje.

Svatko bira svoj put i zanimanje i nitko nije nezamjenljiv. I dok je konkurencije kvalitet je veći uvijek u svemu na tržištu. Jedino učitelji (nastavno osoblje općenito sa određenom iznimkom prema univerzitetskim profesorima), nema konkurenciju, ima stalan i siguran posao i misle da su nezamjenljivi, što je apsolutno netačno.

duh_sa_sjekirom je napisao/la:Ako je ne(t)ko dobio radno mjesto preko štele, a ti imaš čvrste dokaze za to, tvoja građanska dužnost je da slučaj prijaviš nadležnim organima. Ne tvrdim da takvi slučajevi ne postoje, ali ja osobno nemam dokaze za takvo nešto. Nažalost, politika se uplela u sve pore našeg društva pa tako i u obrazovanje.

Ma, svi se zaposlili preko natječaja :D

duh_sa_sjekirom je napisao/la:Nadalje, posao svakog učesnika u odgojno-obrazovnom procesu jasno je definiran zakonima i podzakonskim aktima, iz kojih proističu prava i obaveze tih ljudi, te načini za ostvarenja svojih prava nakon ispunjenih obaveza. I u prosvjeti, kao i u svim drugim oblastima, postoje ljudi (bilo ih je prije a bit će ih i ubuduće) koji su tu "malo zalutali", flegmani itd. ali su oni u daleko manjem broju nego se misli. Obrazovanje u našoj zemlji definisano je i uređeno tako kako jeste, a da li je to dobro ili nije, drugi je par cipela.

Posao jeste plemenit, ali participanti nisu. Sa iznimkama, jednako kao i u administraciji. Časnih ljudi ima čak i u politici, tako i u prosvjeti. Sada stvarati od njih heroje i heroine zato što rade svoj posao (kako vidi se po pismenosti i obrazovanju učenika koji izlaze, ali neka druga tema), solidarizirati se sa njima i zahtjevati solidarizaciju zato što plaće nema moš mislit čak do 20-tog u mjesecu je jednostrano, subjektivno, pretenciozno i pomalo drsko u kapitalističkom sistemu gdje konkurencija mora postojati, a sigurnost je misaona imenica, u zemlji u kojoj je pola radno sposobnih na birou za zapošljavanje, a i oni koji rade, a nisu na budžetu niti znaju hoće li sutra raditi , niti se imaju kome žaliti.
Šta je postignuto štrajkom? Hoće li biti manje nepismenih koji te "izbacuju iz cipela"? Hoće li obrazovanje biti kvalitetnije? Hoće li vuk sići sa grane, a Norveška dobiti naftu(o ovome sam pisala na nekoj drugoj temi, jer je Norveška našla naftu par godina prije nego sam odgovarala istu zemlju na času geografije, u knjizi nije bilo, ali sam pričitala u novinama, to rekla i profesorica mi je dala ocjenu manje, jer u knjizi ne piše da Norveška ima naftu)? Ništa se od toga neće desiti. Imaće opet budžetski korisnici svoju plaću i jedini ministar koji je nešto valjao i davao nadu, više nije ministar. Svi budžetski paraziti su ponovo na svojim radnim mjestima, država guli sve u realnom sektoru da ih namiri, zadužuje buduće generacije, ali dobro je da njima nije izostao niti jedan fening. Tim herojima i heroinama nepismene omladine koja te toliko "izbacuje iz cipela"
Ovako moze samo Katarina napisati. Svaka cast. :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Banksy

#312 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by Banksy »

KatarinaKosaca wrote:
Tako je Kato :thumbup:
Jay Gatsby

#313 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by Jay Gatsby »

KatarinaKosaca wrote:
Jay Gatsby wrote:
Djelimično. Ja sam u kući čitala novine, pa sam kažnjena ocjenom manje što to radim, jer u knjizi ne piše :-) Jednako, profa književnosti je radila svoj posao sa toliko ljubavi da je to prenosila, uživanje je bilo slušati. Profesor fizike je bio vječno pijan, pa taj predmet sem Arhimedovog zakona nisam nikad naučila. Profa latinskog je uživala u rečenicama i konstrukcijama i prenosila je to. Dakle, niti heroji, niti gnjide, nego sve šareno. Ali, kao i u svakoj profesiji. Ali, Bogom dati nikako i zamjenljivi svakako. I to svaka profesija mora shvatiti.
Zamjenjivi, svakako. Zato se na fakultetima i sklapaju ugovori na četiri ili pet godina, izuzev za redovne profesore. A u školama svake godine ide novo rješenje o radu (ako ima norme).

Ono što se mora shvatiti je da dobro obrazovanje traži novca i vremena. I ljude koji su spremni uložiti sebe u sve to (što, naravno, vrijedi za svaku profesiju). U ovome što mi danas imamo i živimo je lakše dati 10 hiljada za posao u nekoj firmi nego 20 hiljada za doktorat.
duh_sa_sjekirom

#314 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

KatarinaKosaca wrote: Sam si uveo taj stil nazivajući ljude nepismenima, neinformiranim i priglupim, pri tom, naravno, ističući svoju "malenkost" kao suprotnost toj beskrajnoj ignorantiji.
Ne znam gdje si vidjela da ističem sebe? Samo sam ukazao na neupućenost pojedinaca.
KatarinaKosaca wrote: Pod
Pod
I prosvjetni radnici imaju istu stopu PDV-a pri kupnji kao i ostali, mada ja ne vidim vezu ovog pod a) sa nečijom neupućenošću u neku raspravu. Budi dobra pa pojasni. Što se tiče ovog pod b) molim te da mi citiraš to moje hvalisanje? Samo sam ukazao na to da svako sebi uzima za pravo da pljuje po prosvjetnim radnicima, a da pri tome nisu uopće upućeni u problematiku, i najčešće bez ikakvih argumenata..
KatarinaKosaca wrote: Svatko bira svoj put i zanimanje i nitko nije nezamjenljiv. I dok je konkurencije kvalitet je veći uvijek u svemu na tržištu. Jedino učitelji (nastavno osoblje općenito sa određenom iznimkom prema univerzitetskim profesorima), nema konkurenciju, ima stalan i siguran posao i misle da su nezamjenljivi, što je apsolutno netačno.
Obrazovanje nije isto što i proizvodnja brašna. To o čemu ti pričaš moguće je kad se kompletno obrazovanje stavi na tender za privatizaciju. I nije tačno da je nastavnik nezamjenjiv: postoji procedura po kojoj nastavnik koji ispuni određene uvjete gubi pravo na rad u nastavi (takvih slučajeva je bilo).
KatarinaKosaca wrote: Ma, svi se zaposlili preko natječaja :D
Ili zaista ne znaš procedure ili se samo praviš, ali zaposliti se u prosvjeti je nemoguće bez javnog konkursa/natječaja (barem je tako u KS), pa makar u pitanju bio i samo jedan čas sedmično. U slučaju bolovanja ili drugog izostanka nekog nastavnika, direktor škole ima zakonsko pravo angažovati zamjenu ali najduže do 3 mjeseca (valjda ne moram objašnjavati zašto je ovo ovako). Obrazovanje je jedna od rijetkih oblasti koja ima Pravilnik o prijemu uposlenika. Ako imaš saznanja i dokaze za protivzakonite radnje prilikom prijema nastavnika ili kršenja konkusne i izborne procedure, slobodno prijavi. Također, svako ko smatra da je nepravedno odbijen ili zakinut na konkursu ima zakonsko pravo na žalbu.
KatarinaKosaca wrote: Posao jeste plemenit, ali participanti nisu. Sa iznimkama, jednako kao i u administraciji. Časnih ljudi ima čak i u politici, tako i u prosvjeti. Sada stvarati od njih heroje i heroine zato što rade svoj posao (kako vidi se po pismenosti i obrazovanju učenika koji izlaze, ali neka druga tema), solidarizirati se sa njima i zahtjevati solidarizaciju zato što plaće nema moš mislit čak do 20-tog u mjesecu je jednostrano, subjektivno, pretenciozno i pomalo drsko u kapitalističkom sistemu gdje konkurencija mora postojati, a sigurnost je misaona imenica, u zemlji u kojoj je pola radno sposobnih na birou za zapošljavanje, a i oni koji rade, a nisu na budžetu niti znaju hoće li sutra raditi , niti se imaju kome žaliti.
Generalizirati i nazivati većinu prosvjetnih radnika nečasnim ne zaslužuje uopće moj komentar.
Razlozi svakog štrajka (pa i ovog) jesu uskraćena prava radnicima koja su im zakonski zagarantovana. Svi razlozi za isti jasno su navedeni. O efektima i postignutim rezultatima štrajka informaciju traži od Sivre.
Kvalitet obrazovanja je sasvim druga priča. I, općenito, obrazovni sistem mijenja se na drugačiji način, ali nikako štrajkom.
Last edited by duh_sa_sjekirom on 22/05/2013 18:00, edited 2 times in total.
Banksy

#315 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by Banksy »

KatarinaKosaca wrote: Djelimično. Ja sam u kući čitala novine, pa sam kažnjena ocjenom manje što to radim, jer u knjizi ne piše :-) Jednako, profa književnosti je radila svoj posao sa toliko ljubavi da je to prenosila, uživanje je bilo slušati. Profesor fizike je bio vječno pijan, pa taj predmet sem Arhimedovog zakona nisam nikad naučila. Profa latinskog je uživala u rečenicama i konstrukcijama i prenosila je to. Dakle, niti heroji, niti gnjide, nego sve šareno. Ali, kao i u svakoj profesiji. Ali, Bogom dati nikako i zamjenljivi svakako. I to svaka profesija mora shvatiti.
Još jedna primjedba, možda je ot,
Predratni profesori, i oni u srednjim školama, a pogotovo univerzitetski, su bili ozbiljni, savjesni, inteligentni i odgovorni ljudi, mnogi od njih s diplomama i usavršavanjima na ino univerzitetima. To je bila gospoda koju se poštovalo, kojoj se ustajalo kad uđe u salu, od koje se imalo šta naučiti, i čija predavanja ćemo pamtiti dok smo živi. Čast izuzecima, neusporedivo s današnjim priučenim, polupismenim, neartikuliranim kadrom, s diplomama domaćih seoskih univerziteta, a bez opće kulture, bez ikakvih znanja i vještina ...
JoseMujica

#316 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by JoseMujica »

Jay Gatsby wrote:
da ali samo ako si polukamenjarski tovar ko ja pa si against svega što ti nameću silom pozicije...osim časnih izuzetaka, današnji "naš" nastavni kadar te samo može naučiti svojim primjerom kakav ne trebaš biti. Dalje, nemre se ni porediti Titino školstvo s ovim danas. O današnjem školstvu kako je i šta je eno vam džaba dostupni na netu pdf-ovi "Školegija" koji uređuje Nenad Veličković sa ekipom pa čitajte.

Škola je ogledalo društva i u njoj djeca uče prve korupcijske korake....ja se samo pitam kako je moguće imati djecu u prvom drugom srednje koja ne znaju tablicu množenja ili koja ne znaju ni čitati kako treba?
Jay Gatsby

#317 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by Jay Gatsby »

Banksy wrote:
KatarinaKosaca wrote: Djelimično. Ja sam u kući čitala novine, pa sam kažnjena ocjenom manje što to radim, jer u knjizi ne piše :-) Jednako, profa književnosti je radila svoj posao sa toliko ljubavi da je to prenosila, uživanje je bilo slušati. Profesor fizike je bio vječno pijan, pa taj predmet sem Arhimedovog zakona nisam nikad naučila. Profa latinskog je uživala u rečenicama i konstrukcijama i prenosila je to. Dakle, niti heroji, niti gnjide, nego sve šareno. Ali, kao i u svakoj profesiji. Ali, Bogom dati nikako i zamjenljivi svakako. I to svaka profesija mora shvatiti.
Predratni profesori, i oni u srednjim školama, a pogotovo univerzitetski, su bili ozbiljni, savjesni, inteligentni i odgovorni ljudi, mnogi od njih s diplomama i usavršavanjima na ino univerzitetima. To je bila gospoda koju se poštovalo, kojoj se ustajalo kad uđe u salu, od koje se imalo šta naučiti, i čija predavanja ćemo pamtiti dok smo živi. Čast izuzecima, neusporedivo s današnjim priučenim, polupismenim, neartikuliranim kadrom, s diplomama domaćih seoskih univerziteta, a bez opće kulture, bez ikakvih znanja i vještina ...
Ovo što danas imamo je rezultat rada tih "predratnih" ljudi - ljudi koji su i danas itekako u svim strukturama života i rada.
Jay Gatsby

#318 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by Jay Gatsby »

JoseMujica wrote:
Jay Gatsby wrote:
da ali samo ako si polukamenjarski tovar ko ja pa si against svega što ti nameću silom pozicije...osim časnih izuzetaka, današnji "naš" nastavni kadar te samo može naučiti svojim primjerom kakav ne trebaš biti. Dalje, nemre se ni porediti Titino školstvo s ovim danas. O današnjem školstvu kako je i šta je eno vam džaba dostupni na netu pdf-ovi "Školegija" koji uređuje Nenad Veličković sa ekipom pa čitajte.

Škola je ogledalo društva i u njoj djeca uče prve korupcijske korake....ja se samo pitam kako je moguće imati djecu u prvom drugom srednje koja ne znaju tablicu množenja ili koja ne znaju ni čitati kako treba?
Prošao sam srednjoškolsko Titino obrazovanje i mogu ti ispričati događaje koji su daleko porazniji od ovih koje Kate nabraja. Uzalud potrošeno vrijeme na masi časova i predmeta.

Moguće je. U Britaniji polovina odraslih osoba ima matematičke vještine na nivou 11-godišnjaka. Jedna od četiri odrasle osobe je na matematičkom nivou devetogodišnjaka.
JoseMujica

#319 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by JoseMujica »

propast i jeste počela polovinom 80-tih, a sad je sve ošlo u tri pm

al zato britanci imaju čitav Commonwealth da uvoze matematičara kad zafali...a šta ćemo mi? nemamo kapital, nemamo sad ni know how, nemamo ni proizvodnje, a sa vakim biserli znanjem i bez kapitala nećemo je nikad ni pokrenuti :(
Last edited by JoseMujica on 22/05/2013 16:33, edited 1 time in total.
Banksy

#320 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by Banksy »

Jay Gatsby wrote: Ovo što danas imamo je rezultat rada tih "predratnih" ljudi - ljudi koji su i danas itekako u svim strukturama života i rada.
Ma nije tačno ... Nije tema, otićemo daleko ...
Jay Gatsby

#321 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by Jay Gatsby »

JoseMujica wrote:propast i jeste počela polovinom 80-tih, a sad je sve ošlo u tri pm

al zato britanci imaju čitav Commonwealth da uvoze matematičara kad zafali...a šta ćemo mi? nemamo kapital, nemamo sad ni know how, nemamo ni proizvodnje, a sa vakim biserli znanjem i bez kapitala nećemo je nikad ni pokrenuti :(
Onda treba pitati te iz polovine 80-ih zašto su pustili da sve krene u propast.

A pitanje "šta ćemo mi" treba postaviti onima koji primaju platu da odgovaraju na njega. Znamo mi svi šta bi trebalo, ali se to malo kome da. Jer je teško.
duh_sa_sjekirom

#322 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

JoseMujica wrote: da ali samo ako si polukamenjarski tovar ko ja pa si against svega što ti nameću silom pozicije...osim časnih izuzetaka, današnji "naš" nastavni kadar te samo može naučiti svojim primjerom kakav ne trebaš biti. Dalje, nemre se ni porediti Titino školstvo s ovim danas. O današnjem školstvu kako je i šta je eno vam džaba dostupni na netu pdf-ovi "Školegija" koji uređuje Nenad Veličković sa ekipom pa čitajte.

I Titino školstvo imalo je svojih minusa.
Kao što i današnje školstvo ima svojih pluseva.
vivaldi

#323 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by vivaldi »

Banksy wrote:
Aposlutno se ne slazem. Ustvari, duboko sam ubijedjen, da skolstvo kao i vecina drugih grana nikada nije bilo na nekom zavidnom nivou.

Ustvari i onda i sada je sve bilo bazirano na talentima..
Paranoid

#324 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by Paranoid »

Evo banalan primjer vezan za školstvo...

Skoro gledam emisiju na FTV i novinarka pita po ulici, uglavnom mladju raju, tablicu množenja.. Uglavnom odgovori su takvi da se starije gledateljstvo vjerovatno postidi na račun izjava i odgovora te omladine...

Mislim da kada bi se napravilo testiranje omladine i penzionera u pravopisu ili matematici, a pri tom omladini oduzeli mobitele..siguran sam da bi rezultat bio poražavajući za mladju raju...

Dovoljno je takodje vidjeti i načine pisanja na ovom forumu, ili komentare na portalima i tačno se može primjetiti koliko je omladine opismenjeno putem sms-ova..mnogi čak ne znaju ni da kažu koliko je sati ako su kazaljke obilježene rimskim brojevima..itd..itd

Toliko o današnjem školstvu...
sinuhe

#325 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by sinuhe »

Eto znamo da su oni u rovovima 92-95 znali tablicu mnozenja. Ono od silnog burn-outa u laboratorijama i radionicama otisli u sumu na par godina.
Post Reply