Anđo, da ponovim. Stan od 90 kvadrata ne možeš kupiti sa platom od 1000 KM. Za kredit za stan od 90 kvadrata trebaš hipoteku jako velike vrijednosti i platu od barem 2500 KM. Recimo, stan od 90 kivadrata na finoj lokaciji nema ispod 120 000. Kredit 120 000....treba ti hipoteka u vrijednosti od oko 170 000.A wrote:Znas kako su ljudi dolazili do stanova? Ugovor sa babom za dozivotno izdrzavanje, baba umre, ti otkupis stan; kupis certifikate jeftino i njima otkupis tetkin stan... A to sto je sad 100'000 km, poslije rata je bilo 30'000; posudi se, proda se zemlja kupljena prije 20 godina, sastavi se sa pokrpljenim od zene, koja isto tako ima babu, dedu, komad zemlje - i eto ti stana. Predposljednji model Pasata - ma daaaajte molim vas, polovan auto vozi i eto luksuza. Da ste govorili o kuci, firmi koja trguje naftom, privatnom hotelu i vili u Makarskoj, pa i da udjemo u raspravu.
Ne branim covjeka, ne znam ga. Ali mi ti kriteriji bogatstva bas i nisu jaki. Govorim iskljucivo u poredjenju sa onim sto je moja generacija i malo mladja postigla u Sarajevu, ako su oboje radili.
'96 se moglo svašta nešto. Ali '96 skoro niko nije imao pare. Tad je bila neimaština. Većina ni za gorivo nije imala. A kamo li za more, stanove, kredite.
Stan od 90 kvadrata je mogao kupit na pošten način samo ako mu je....kako i sama nagađaš....umro neko u familiji....i imovina pripala njemu....dešava se....mada zbog toga često izbiju ratovi u familiji....ali dešava se....
Ali ako nije naslijedio ništa onda je sigurno ukrao ili primio mito.
Mirci reće da je ispunio kriterije za stan...mladi ovo-ono....krediti za mlade se kreću oko 40 000....u najboljem slučaju to je sve što možeš dobiti....a šta možeš sa 40 000 u ovom trenutku Mirci....ne gine ti dvosoban u Vogošći...i to ako posudiš još 15 000....
Tako stoje stvari....u realnom životu....kad imaš platu 1000 ili 1500 KM. Ako nisi ništa naslijedio. A rijetki su oni koji nešto naslijede. Jer kad vukovi navale.....
Nije problem što čovjek ima stan. Problem je ako je stan od 90 kvadrata a imaš platu 1000 KM.
Sve ostalo je šuplja priča.
Mene boli briga je li ukro ili nije. Samo mi smeta kad kažu da to ide pošteno. Čovjek od 30 godina s platom od 1000 KM pošteno do stana od 90 kvadrata? Samo u snovima.